2024 2023 2022« 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Länk till mina knivar!

GOTT NYTT ÅR

2022-12-31

Nyårsafton och summering av året 2022!

2022 har varit ett händelserikt år! Både barnbarnet Gillis och våran hund Mysan har fyllt 1 år! Albin och Nathalie skaffade också en hund, Hjördis!

Det har blivit många fina skogsvandringar med kameran och flugspöet! Det blev en hel del fotovandringar då vårfåglarna anlände! Nu har jag införskaffat ett fotogömsle, objektivtub, stativstrumpor och en poncho i 3D kamouflage tyg, som jag ska prova då jag fotar fåglar och djur i vildmarken våren -23!

I år lyckades jag riktigt bra med vinterfisket efter röding, isen höll ända in i april och jag lurade upp många stora vackra rödbukar!

Jag har slöjdat mycket i år, det har växt fram flera vackra knivar i snickeriet och även andra fina saker! Tillverkade en vacker kniv till kompisen Anders som fyllde 60 år! Renoverade en trädgårdssoffa! Tillverkade en racebil till Gillis när han fyllde 1 år och en till jul!

Annika har utökat sin akvarell utställning på Galleri Or i Svärdsjö!

I våras gjorde jag och kompisen Micke en vända till kusten för att jaga havsöring! Jag lyckades dra upp en fin havsöring och hade en grymt stor följare ända in till stenen där jag stog, spännande!

Jag renoverade "sprit`n", lekstugan, den fick ett nytt tak och lite färg, så att Gillis kan använda den! Vi har även renoverat Annikas atelje!

Jag cykeltränade hela sommaren, ca 7 km - 1 mil varje morgon under några månader! Det är något jag ska fortsätta med nästa år!

Spelmanslaget firar 70 år i år, så vi hade en stor jubileumsfest i Bingsjö! Vi hade även en jubileumskonsert i Bingsjö kyrka som jag medverkade i! Danspelning i Finnbacka, danspelning på Bingsjöstämman m.m. Mycket spelande blev det!

Jag har varit på flera cruisingar och bilträffar! På Classic Car i Rättvik åkte jag med kompisen Ecke i sin nyinköpta Cadillac-49, mycket trevligt!

Vi har varit vid sommarstugan väldigt mycket och bara njutit av paradiset!

En tråkig sak hände för ett par månader sedan, jag prang in i den beryktade "väggen", med sjukskrivning som följd! Jag var där för åtta år sedan också, och har känt att jag legat på gränsen ett tag nu, sedan brakade det bara! Är bättre nu och kommer att börja på 50% efter julledigheten!

Nu ser jag fram emot ett nytt spännande och bra år med barnbarnet Gillis, Mysan och med rödingfiske, flugfiske efter vulgatafrossande storöringar i finnskogen, mycket slöjdande, fotovandringar i vildmarken, fina naturupplevelser och härliga äventyr!


 

Vintervandring

2022-12-29

Idag var det en solig och mycket vacker dag, så jag tog ryggan och kameran och gjorde en vandring runt strömmen!

 

Det var vindstilla och några minusgrader, en låg sol och ånga som stiger upp från vattnet, mycket vackert!

 

Jag vandrade ett par timmar i solskenet, såg mycket djurspår, det var älg, räv, rådjur, ekorre, hare, och mink!

 

Vid dammen var det säkert femtio gräsänder som kom simmande så fort dom fick syn på mig, men jag hade tyvärr inget bröd med mig idag!

 

Jag såg strömstaren vid flera tillfällen, den drar sig inte för att dyka ner i det iskalla vattnet för födosök!


 

Blöt rödingjakt

2022-12-27

Jag kom iväg vid halv åtta, 1 minusgrad! Det hade snöat inatt så när jag svängde in på skogsvägen var det 1 dm nysnö! En bil hade åkt där så det var bara ett par spår att åka i, och när jag kom upp på höjderna så var det ca 2 decimeter nysnö!

När jag kom fram till tjärnen var det stöp och jäkligt tungt att gå! Jag pulsade i djup nysnö och stöp fram till den udde jag brukar vara vid. Jag borrade några hål och skred till verket genomblöt av svett!

Jag kände inget på ett par timmar fast jag provade en massa olika grejor, så då var det dax att slänga på kaffehurran på triangelköket så det hände nåt iallafall!

Efter kaffet nötte jag på igen och efter ytterligare en timme hade jag en försiktig dragning i linan, men det blev inte mer än så denna blöta, svettiga dag! Rödingarna var inte alls på tag idag, vädret är ju så nyckfullt nu, 20 minus ena dagen och 2 plusgrader andra dagen! Inte alls bra för rödingen!


 

Tomteverkstan - tändstål

2022-12-25

Förra julen fick våra grabbar med familjer en varsin "krislåda" med allt man kan behöva! Som ett gasolkök tillexempel, men det var ingen piezotändare på det, så i år tillverkade jag ett par tändstål att ha i lådan!

De kan ju använda köket och tändstålet i naturen också då de är på utflykt!

Har själv ett sådant tändstål, perfekt att ha i fickan eller i ryggsäcken!

Jag tillverkade det med renhorn som handtag och hölje! Man låser lätt ihop det med en lädersnodd!


 

Tomteverkstan - hackspett

2022-12-25

Jag har tillverkat en hackspett i plåt till stugan vid Jåbbongalle, jag tror den ska få sitta på knutfodret bredvid dörren på veboa!

 

Jag ritade en hackspett i naturlig storlek på en plåt, sedan var det bara att klippa ut den och fila lite här och där!

Klippte till en platta i plåt, borrade ett par hål, och svetsade fast den på hackspetten!

Jag grundlackade den först, sedan sprayade jag den svart!


 

Tomteverkstan - Gillis racer

2022-12-25

God fortsättning! Julaftonen avlöpte galant med god mat och dryck, en Gillis som var på strålande humör hela dagen, härliga hundar som var lugna och mysiga och en hel del julklappar! En mycket trevlig afton tillsammans!

 

Jag har ju varit i snickeriet (tomteverkstan) som vanligt före jul och tillverkat några julklappar!

 

Jag har gjort en bil i trä till barbarnet Gillis förra julen och när han fyllde 1 år, och nu var det dax igen!

Det blev en röd sportbil den här gången!

 

Gillis öppnade packetet med lite hjälp av farmor Annika, ögonen lyste på honom och han provade bilen genast!

 

I morse när han vaknade körde han på en gång med den nya sportbilen!

Lyckan var gjord!


 

God Jul

2022-12-24

God Jul allihopa! Nu är det en stundande julledighet i ett par veckor, hur skönt som helst!

Igår rullade vi över hundra köttbullar, gjorde en stor Janssons frestelse, och dukade! För idag kommer Emil, Fia och Gillis, Albin och Nathalie, och hunden Hjördis, och min far och mor! Så det blir fullt hus!

Det är Gillis första jul hemma hos oss, det ska bli jättemysigt!

Det blir väl någon dag med rödingjakt under ledigheten, och den traditionsenliga rödingpremiären på nyårsdagen långt inne i finnskogen! Det ser jag fram emot, det är en riktig höjdare!

 

-----------------------------GOD JUL------------------------------

 


 

Jakten på storrödingen

2022-12-19

Det var med spänning och iver jag for iväg uppåt bergen idag för att jaga röding, fisken som fått solnedgångens färger i sin teckning!

När jag äntrar ödemarkstjärnens is har det kommit ca 1 decimeter snö sedan jag var här sist, men den hade sjunkit ihop av plusgraderna igår!

Det var 4 minusgrader, vindstilla och tjärnen var helt insluten i dimma, när jag tittade mig omkring såg jag inte stranden eller skogen någonstans! Det kändes som att man stog i ett vitt vakum!

 

Jag borrade vid en djupkant och släppte ner den maggotförsedda "Tomten"! Det hände inget på en lång stund, så jag borrade ett par hål till, och i tredje hålet kände jag något! Nu var koncentrationen och spänningen på topp!

Linan åkte åt sidan, sedan blev det bara tungt! Spöet rycker och sliter i min hand! Äntligen, jakten på storrödingen ger utdelning!

Röd och grann ligger rödbuken där i dimman på isen! Jag ger rödingen ett kraftigt slag med knogarna och gör slut på lidandet! "Tomten" gjorde det igen!

Ja, det låg i luften! Jag kände det på mig, det är omslag i vädret och det ska komma snö!

 

Men sen började det blåsa, jag fortsatte att nöta på, men jag kände inget mera! Nu måste jag försöka leta på rödingen, tänkte jag, och borrade ett flertal hål! Men efter det börjat blåsa var rödingen som bortblåst!

Kraftig vind är aldrig bra! Det började skymma så jag plockade ihop grejorna och traskade iväg i dimman mot bilen!

 

Nu blir det ett par veckors julledigt, då ska jag försöka komma ut på rödingjakt några gånger!


 

Lucia röding

2022-12-13

Idag kunde jag inte hålla mig längre, jag måste ut på is och pimpla röding! Jag har varit och är så jäkla sugen! Det har varit väldigt kallt ett tag och jag har varit upptagen med annat! I lördags var det fest för svärfar Tord som fyllde 80 år!

Jag kom iväg lite sent, klockan var 10.00 när jag åkte på en oplogad väg uppåt höjderna i finnskogen! Termometern i bilen visade 11,5 minus hemma och graderna bara sjönk ju högre upp jag kom! Väl framme vid tjärnen var det 15 minus!

Jag packade iordning Sleddyn och traskade ut på den snötäckta isen. Det var svinkallt, det blåste en iskall nordan som emellanåt var ganska hård! Det blir säkert inget i den här blåsten idag, tänkte jag, men jag får iallafall premiärpimpla!

Jag traskade till ett bra ställe med en djupkant, betade på röda och vita maggots och släppte ner! Nu var man äntligen på gång! Det var ca 15 cm kärnis, helt perfekt!

Jag pimplade på och det blåste som tusan ibland, kallt, kallt! Jag borrade några hål för att hålla värmen och efter en halvtimme nafsade det försiktigt i grejorna och jag höjde spöet och rödingen krokade!

Tunga knyckar transporterades upp till handen och ut i armen, en sån härlig känsla! Jag möter upp och en hyfsad röding kommer upp och lägger sig i den fluffiga nysnön! Efter att ha sköljt av rödingen snön och betat på ny maggot var jag så kall om fingrarna att jag inte kände spöet när jag tog i det!

När jag släppt ner blänket var jag tvungen att springa och hoppa runt och slå med armarna ett tag för att få upp värmen!

Jag kände inget mera i det hålet, så jag borrade ett till hål en bit bort där jag vet att det är samma djup!

Ny maggot igen och efter en stund kände jag något i spöet, jag har en stum fluorocarbon lina på så man känner det minsta lilla! Jag vaggade lite med spötoppen och plötsligt sög det i!

Ännu en skön drillning, och upp kommer en röding i ungefär samma storlek! Nu var pimpelhungern stillad och det var så jäkla kallt så jag packade ihop och traskade till bilen!


 

Tragopan kamouflage klädsel

2022-11-30

Idag fick jag hem mera kamouflage till min kamerautrustning!

Det är Tragopan stativkamouflage, tre strumpor i 3D tyg som dras på och låses med dragskor upptill och nertill!

Max längd: 110cm

 

 

 

Den andra kamouflageklädseln är en objektivtub i samma 3D tyg, som träs på framifrån på objektivet.

Det är en färdig öppning för stativfoten, och man drar åt runt objektivet längst fram med ett litet spännband med klickspänne i nylon.

Tuben täcker även kameran, där det i bakkant också finns en dragsko!

Idealiskt små till mellanstora objektiv! Jag ska använda det till mitt 300 objektiv!

 

 

3D design på klädseln ger kamouflaget ett mer naturligt och trovärdigt utseende!

 

 

 


 

Full vinter vid stugan

2022-11-30

Jag åkte upp till stugan vid Jåbbongalle idag för att kika till den nu innan det kommer mer snö!

 

Det var nollgradigt och slirigt som bara den, jag höll knappt på att ta mig dit!

 

Det hade snöat 2 decimeter under natten, och det var oplogat! Så det var tur jag åkte idag!

 

Jag julpyntade lite och sopade broarna, sedan satte jag mig på altanen på en köksstol och drack en mugg värmande kaffe medan jag njöt av tystnaden!

 

Det låg en ishinna med snö på nästan hela sjön, men inget man kunde gå på! Så pimpelfisket får vänta på sig ett tag till!

 

Det ska tydligen bli rejält kallt nästa vecka, så man får ju hoppas att det blir bra isar snart som man törs gå på, och så man får komma igång med röding och öringfisket!

 

 


 

Nytt fotogömsle

2022-11-26

Nu har jag fått hem ett nytt fotogömsle från Tragopan!

Det är en fällbar stol, Lagopus S, med tak, en mycket mångsidig stol!

Stolen är tillverkad i aluminium, kraftigt tyg och har rostfria skruvar och muttrar, och den väger bara 2,18kg!

Taket är höj och sänkbart och man kan vinkla det, som gör att man kommer i lagom höjd för de fotogluggar som finns i gömslerna!

På sidorna på stolen finns det två större fickor med lock, bra för kikaren och kaffetermosen!

Den viks lätt ihop och packas i ett fodral med axelrem, och kan lätt fraktas på en ryggsäck!

 

 

Till stolen köpte jag en Tragopan 3D Blanket, ett nät i 3D tyg! Det är en färdigsydd fotoglugg med dragsko på den!

Man kan lätt spänna den mellan ett par träd eller så passar den att lägga över stolen med tak!

Det finns påsydda remmar att knyta när man fäster den på stolen, och fotogluggen är sydd så att det passar i höjd när man sitter på stolen!

 

Det är ett fantastiskt tyg, ett otroligt bra kamouflage i naturen! Man ser väldigt bra ut från det men man ser inte in!

 

 

 

 

 

Jag har även ett annat gömsle, ett så kallat pop up gömsle!

 

Det är också ett smidigt gömsle, det poppar upp av sig själv, och när man ska packa ner det så snor man bara ihop det, och vips så har man bara som en liten rund väska!

 


 

 

 


 

Färdig kniv

2022-11-23

Nu är kniven färdig!

 

Det blev en mycket vacker och bra kniv! Jag ska sätta den på bältet på engång!

 

Min kniv som sitter på bältet nu har jag använt i många år, och D-ringen har slitit hårt på lädret så den kanske jag måste sy om!

 

Jag använder kniven till mycket när jag är ute i skog och mark, och jag känner mig ganska naken utan!

 

 

 


 

Skogsvandring och kantareller

2022-11-21

Idag var jag väldigt rastlös, så jag for iväg till ett naturreservat för att bara vandra och få frisk luft, och eventuellt spana på någon hackspett!

 

Det var isande kallt och blåste en del, men i skogen var det lugnt och skönt!

 

Jag hittade tre hackspettar som ihärdigt trummade på torra grenar. En av dom kunde jag stå och kika på ett längre tag.

Den hade fullt upp med att böja och bända bort bark på en ikullfallen trädstam.

 

 

Bäst som jag går där på den lövbeklädda marken får jag se att det lyser starkt gult på backen!

 

Det var stora gula kantareller! Det var som attan, nu i mitten av november! Det vittnar om hur varm denna höst har varit!

 

Jag fick en handfull kantareller och dom stektes och avnjöts på varsina hårdmackor av mig och Annika!

 


 

Silvernit

2022-11-21

Färgningen av läderholken är gjord och nu har jag tillverkat en silvernit!

 

Jag börjar med att klippa en 1 cm bred remsa av en 0,8mm silverplåt, som jag sedan polerar på baksidan och sedan viker på mitten.

 

Den sätts upp i skruvstädet och hammras ihop så att det bildar som ett T.

 

Därefter filas plattan till den form jag vill ha, och sedan sågar jag av en bit på bredden på båda sidor av, det jag kallar för nitfoten!

 

Därefter putsar och polerar jag den!

 

 

 

Jag klipper en rektangulär bit av silverplåten som ska bli en bricka till niten.

 

Borrar och filar ett fyrkantigt hål och putsar och polerar den!

 

Sedan passas nit och bricka in på upphängarhängslan och nitas försiktigt!

 

 


 

Läderholken

2022-11-19

Nu har jag sytt färdigt läderholken till masurslidan, den blev riktigt bra!

Jag har också gjort klart en upphängarhängsla och ett dekorband.

När det har torkat är nästa steg är att färga dessa!

 


 

Fågelstugan

2022-11-18

Jag har satt upp en stor torrgren vid fågelstugan, där jag har hängt upp några fröbollar till småfåglarna!

Jag kan då sitta på altanen med kameran och fota dessa små vackra filurer.

Det är ett perfekt avstånd så jag kommer närma med teleobjektivet. Det är många olika fåglar som hittat dit, så det är roligt att sitta och försöka fota dessa!

 


 

Impregnerad och klar

2022-11-17

När jag hade varit vid naturreservatet gick jag ner i snickeriet och grejade.

Nu har jag polerat och impregnerat både kniven och knivslidan! Jag har strukit dom tre gånger med Tru-Oil, Gun Stock Finish, och putsat lite mellan gångerna!

Det blev en fin lyster i träet och nu är det dax att sy en läderholk på träslidan!

 


 

Skogsvandring med snö i luften

2022-11-17

När jag tittade ut på morgonen när jag vaknade, var det vitt på marken! Det hade snöat inatt, om än bara ett lite puder!

Jag tog det lugnt på morgonen, gick en långtur med Mysan, kokade kaffe och låg och läste lite!

Men sedan blev jag rastlös igen! Klädde mig varmt, tog en liten termos kaffe och lilla kameran och drog iväg till ett naturreservat!

 

Det var en svag, men isande vind, 1 minusgrad och snö i luften då jag steg ur bilen!

 

Jag vandrade sakta iväg över åkrarna och in i skogen, där blåste det ingenting och det var alldeles tyst! Precis vad jag behövde!

Jag stannade då och då och lyssnade, ifall jag skulle höra någon fågel! Ett såg och hörde par hackspettar och jag hörde flera kungsfåglar som svagt pipande höll till i trädkronorna!

Jag såg spår av rådjur som hade krafsat i marken lite här och där!

 

Väl framme vid eldpallkojan satte jag mig och bara njöt av lugnet och den stilla vattenytan i viken på sjön!

Drack lite värmande kaffe innan jag fortsatte min vandring runt naturreservatet! Det som att gå på en matta av löv!

Jag gick sakta och bara insöp den friska men kalla luften, det var skönt att vara ute i skogen!

När jag kom till bilen hade jag nog gått ett par kilometer! Nu hade det börjat skymma lite och jag begav mig nöjd hemåt!

 


 

Grovsågad kåsa

2022-11-16

Jag har grovsågat ut ett kåsämne på eftermiddagen idag! Jag har sneglat länge på en bit av en större björkvril som legat i högen med sågade bitar!

Så idag satte jag den i bandsågen och fick väl till ett hyggligt kåsämne!

Det är en mycket fin ådring i den här biten så jag hoppas det kan bli något av den!

 


 

Iskallt november fiske

2022-11-16

Det var kallt, isande kallt, blåsigt och det kunde bli snö idag, men jag var rastlös och kände att jag måste iväg till skogen!

 

Jag packade ryggan med fiskegrejorna, litet kök, kaffepanna och ett par mackor, sedan gav jag mig iväg norrut, mot bergen i den vidsträckta finnskogen!

 

Det var inte snack om att ta flugspöet idag, det blåste för mycket! Så det blev haspelspöet och några fina öringdrag!

 

Det var nollgradigt när jag kom fram, och en svag isande nordanvind! Jag vandrade iväg mot tjärnen och såg att det var lä i en vik, där slog jag läger!

 

Dimmslöjor drog över tjärnen och det duggregnade lite! Duggregnet övergick i lätt snö emellanåt! Ett riktigt skitväder!

 

Jag var tvungen att värma på en kanna kaffe på engång, så jädra kallt var det!

 

Inte ett hugg, inte en öring så långt ögat nådde! Men så plötsligt! En rejäl virvel mitt i viken!

 

Jag kastade på vaket, började veva, kände en liten duns i spöet, men inget mera! Jag fortsatte veva och efter ett par meter blev det tvärstopp! Men öringen krokade inte!

Vilket brutalhugg! Vildmarkstjärnen ville inte släppa ifrån sig något vattentroll idag!

 

Jag fortsatte en timme till, men sedan frös jag om fingrarna så hemskt, fast jag värmde mig med lite kaffe då och då!

 

När jag åkte hemåt stannade jag på ett ställe och gick ur bilen, för det var en massa stora spår på vägen! Det var älgspår! Det såg ut som att det varit en rejäl strid, en kamp där! När jag åkte femtio meter längre bort efter vägen såg det lika ut igen!

Jag såg varken björn eller vargspår, så älgtjurarna har nog fajtats mot varandra! Lite konstigt, dom brukar ju inte hålla på så den här tiden på året!

Men jag har ju sett tre unga pinntjurar i området, så det är väl dom som grälat med varandra!


 

Inlägg av silver

2022-11-15

Nu har jag gjort klar träslidan! Format den så som jag vill ha den, och sedan borrade och limmade jag i silvertråd och nitade dessa!

Sedan var det putsning med tunnare och tunnare slippapper som gällde!

Men nu är den klar och jag kan polera både knivskaft och knivslida innan jag sedan ska impregnera dessa!

 


 

Havsöringdraget Westin F360, 16g

2022-11-14

Idag fick jag hem fyra nya havsöringdrag, av märket Westin F360! En riktig kastkanon!

 

Det är nog det bästa havsöringdraget jag vet, och funkar lika bra åt öring och röding!

 

Det är tillverkat av Zink och har en genomgående vajer, stark sylvass trekrok och dubbla ringar!

 

Jag miste ju ett vid sista fisket, så nu passade jag på att köpa fyra olika. Jag har även tre andra färger sedan förut!

 

Nu blev det:

Chartreuse Diamond 7,5cm 16g

Black Diamond 7,5cm 16g

Olive Diamond 7,5cm 16g

Hottie Pearl 7,5cm 16g

 

 


 

Adventsgran

2022-11-13

Det var kanonväder idag solen sken från en nästan klar himmel, och det var helt vindstilla!

Men det var kallt, när jag kom fram till stugan var det 2 minusgrader!

Jag hade siktat en fin gran tidigare i år på min mark, så den tog jag till adventsgran hemma!

Jag tog även en tall till fågelstugan hemma i trädgården!

 

 

 

 

 

Det var en mycket vacker dag vid stugan, jag fikade på altanen med kaffe och bullar och njöt av stillheten och den vackra vyn i solskenet!

 

Sjöns vattenyta täcktes av dimmslöjor, det var som att älvorna dansade så där trolskt för mig!

 

Jag grejade inne i stugan och satt upp adventsstjärnor och så fick hustomten Knut komma fram! Stående på bordet i stora rummet vakar han över stället!

 

 


 

Strömstaren som lurade mig

2022-11-12

I morse gick jag ner till strömmen för att försöka fota strömstaren igen.

Men idag var den lurig! Den lurade mig hela tiden, så fort jag vred kameran i sidled flög den en bit längre bort.

Eller så gömde den sig på andra sidan stenarna!

Jag får ta med mig fotogömslet nästa gång, så den inte ser mig!

 


 

Vattentrollet som tog allt

2022-11-11

Jag var till en öringtjärn på förmiddagen idag. Det var soligt och varmt, nästan lite för varmt!

Idag hade jag haspelspöet med mig, det vakade överallt, men de var svåra att få till att hugga!

Jag fick en mindre öring som jag släppte tillbaka, sedan kastade jag på ett vak och det small till direkt!

Jag brottades med en riktigt stor firre ett tag sedan gick den rätt upp i luften, då gick flätlinan av! Den tog halva rullens lina och drag! Ett jäkla bra havsöringsdrag, Westin F360 med färgen Chatreuse Diamond, 16g! Ett av de bästa havsöringsdragen jag har!

Skit också! Då måste jag skaffa ett nytt sådant och ny lina! Efter det fick jag inget mera!


 

Arbetet med nya kniven fortskrider

2022-11-09

Det kändes skönt att efter en sömnlös natt kunna tillbringa förmiddagen i snickeriet och bara sitta i tystnaden och putsa och känna på ett knivskaft där formen sakta träder fram!

 

Det blev ett mycket skönt knivskaft, det ligger väldigt bra i handen! Bakdelen på skaftet gjorde jag lite konvex, lite bullig!

Jag fick fram de härliga flammorna i träet som jag hade räknat med!

 

 

 

 

Sedan borrade och limmade jag i en pins på båda sidor av skaftet, föreställande ett björnspår!

 

Nu återstår det att putsa och åter putsa med finare och finare slippapper, till det blir den finish som jag vill ha!

 

Sedan kommer jag att polera hornet för sig och träskaftet för sig innan jag impregnerar det!

 

 


 

Ny kniv på gång

2022-11-08

Nu har jag äntligen börjat med en ny kniv!

 

Snickeriet, mitt rekreationsställe! Det är väldigt skönt att bara sitta och lyssna på radion och bearbeta ett trästycke!

 

Till den här kniven använder jag ett 85 mm rostfritt droppoint knivblad!

 

Jag har sågat och slipat tre hornbitar och borrat och filat ur spår för tången. Tre svarta vulkanfiber plattor ska sitta emellan hornbitarna!

 

 

 

Sedan borrade jag ur en fin masurbjörks bit för tången, som ska bli skaftet på kniven! Jag valde en masurbit som hade härliga flammor i träådringen!

 

Efter det limmade jag ihop alla delarna, och sedan ritade jag formen och sågade ut den!


 

Strömstaren

2022-11-05

Igår tog jag kameran med 600:an och kamerastativet med gimbalhuvudet på, och gick ner till strömmen för att försöka leta på strömstaren!

 

Jag satte mig halvt gömd där en ström mynnar ut i ett litet sel och där det är många fina stenar med grön mossa på.

Där har jag sett strömstaren förut, men nu verkade den inte vara just där.

Det gick en stund, jag väntade, spanade, väntade och plötsligt fick jag se den lilla gynnaren på en sten en bra bit bort och mot den låga solen såklart!

Men där var den, dykandes efter små huslarver på botten! Det är en väldigt duktig jägare under vattenytan, den dyker ner och trax därefter är den uppe igen med en fet huslarv i näbben!

 

Jag studerade den ett bra tag och efter cirka en timme kom den plötsligt flygande rakt emot mig där jag satt halvgömd i buskaget!

Den satt sig på en grönmossig sten och kikade förunderligt på mig, den verkade lite nyfiken, och inte alls så rädd! Sedan började den tjattra och liksom prata med mig, och jag härmade den och den fortsatte tjattra på!

Jag tog många läckra foton på den lilla krabaten medan den pratade med mig!

Sedan flög den ner på en annan sten nere mot vattenytan där den började putsa sin fjäderdräkt! Sedan var den redo för nya dyk mot botten i det strömmande vattnet!

När det sedan blev lite för mörkt för att fota tackade den för sig och flög sin väg! Det var som att den ville posera och visa upp sig ett tag och snacka med mig en stund!

 


 

Djur i vår närhet

2022-11-05

Vi har ett rådjur som gärna är i vår trädgård och betar. Det ser välmående ut och det tar villigt för sig av allt som går att äta.

Det är och har ju varit en väldigt mild senhöst så det finns fortfarande mycket att äta!

Blomsterlandet i hörnet på tomten har Annika rensat och det ligger en skön matta av löv där, och där trivs rådjuret!

Det ligger och idisslar och har det skönt. Rådjuret känner nog en trygghet i hörnet vid staketet, där det har koll på hela tomten!

Ett mycket trevligt inslag i trädgården!

 

 

 

 

 

En bekant till mig hörde en duns på altanfönstret och tittade ut, och på en trädgårdsstol satt en sparvuggla och kikade lite irriterat på honom!

Den var nog lite omskakad efter kollisionen med fönstret. Den satt kvar ett bra tag innan den flög in mot skogen, den verkade ha repat sig bra!

 


 

En stilla rekreationsdag vid öringtjärnen

2022-10-30

I torsdags hände det som inte fick hända! Jag kraschade på jobbet, körde in i den beryktade "väggen", igen! För åtta år sedan hände samma sak! Jag har legat på gränsen ett tag och nu rann bägaren över! Mådde skit i helgen men när det skulle bli fint och lugnt väder igår, då kände jag att jag orkade åka till skogen för rekreation! Skogen läker!

 

Jag åkte iväg tidigt på morgonen, det var någon minusgrad, men det var inte halt! När jag skymtade tjärnen såg jag att den låg blank som en spegel! För blankt är inte bra för öringen blir väldigt skygg då!

Men det var hur skönt som helst, helt tyst och stilla! Eftersom jag inte såg några vak, så började med att fixa frukost, kaffe och en gomacka!

En fin stor öring var upp mitt på tjärnen, det var allt jag såg! Jag väntade och satt bara och njöt av tystnaden och kaffet! Det enda som störde tystnaden var en hökuggla som pep på andra sidan viken!

 

Morgontimmarna läggs till varandra och solen stiger högre, och snart kikar den fram bakom skogen och sprider ut sina strålar över vattnet!

Nu ser jag faktiskt ett par öringvak närma land, och en virvel strax utanför mig! Jag kastade ut min Special Montana och drog lite i linan. Den gick lite i ytan, det kom en plog, öringen öppnade munnen, bröt vattentan och tog Sp.Montanan!

Kroken drogs fast i munbrosket. Med ens slog höstmorgonens tystnad i kras! Den nyss blanka ytan revs upp i virvlar och stänk! Det gnistrade av vatten och färger, morgonsolens strålar bildade regnbågar av vattenstänket! Ett skönt sug går genom spöet! Jag spänner upp, linan gungar ut i det blanka! Som så många gånger förr bockade spöet av härliga knyck!

Jag tar in öringen ganska fort för jag känner att den inte är så stor, den ska få sin frihet tillbaka!

Det skimrar som av guld i vattnet när jag ska håva den! Upp kommer en guldgul leopard! Det var en fantastiskt vacker öring!

Jag lossade kroken försiktigt medan den låg i håven i vattnet. Jag höll den under vattnet så den skulle återhämta sig, och då hann jag ta ett fint foto av den!

Jag försöker på en till öring som går ganska nära land men den är väldigt skygg och bara försvinner!

Efter en stund har jag en följare efter som inte tar, utan bara viker av och vänder utåt mot djupet igen!

 

Mitt på dagen packar jag ihop och åker till stugan vid Jåbbongalle för att plocka videkvistar som Annika har beställt till blomlådorna på farstukvisten, och att ta lite granris till min mor!

Sedan satt jag bara på altanen och njöt av solen som värmde skönt!

Det här blev en mycket skön rekreationsdag, helt vindstilla, fullständig tystnad, soligt, varmt och skönt och en otroligt vacker öring!


 

Kompisen, äventyraren och naturfotografen Håkan Wanke

2022-10-29

Min kompis Håkan Wanke, fiskare och naturfotograf, är en riktig äventyrare!

 

Han har nyligen varit vid finsk-ryska gränsen och fotat björn och varg!

 

Med ett speciellt tillstånd för att vistas där satt han i ett gömsle i 5 dygn och fotade!

 

Han hade varg omkring sig i stort sett hela tiden och en och annan björn, och det resulterade i en mängd helt otroligt fantastiska foton!

 

 

 

Han har också nyligen varit i Alaska och fotat Grizzlybjörnar, och lyckades även fota en Kodiakbjörn med två ungar!

 

Det är också helt fantastiska foton! Han sitter och fotar alldeles nära björnarna när de fiskar lax, otroligt häftigt!

 

Han har redan bokat en resa till Alaska tills nästa år, Yukon river m.m!

 

 

Kika gärna in på hans blogg och titta och läs om hans äventyr i Alaska, Island, Svalbard och finsk-ryska gränsen m.m.!

www.FISKEoFOTO.se | Foto, Natur, Fiske, Whisky


 

Följarna

2022-10-23

Jag kollade väderleksrapporten kvällen före, och det skulle bli soligt och vindstilla, men kallt! Perfekt för en dag med öringjakt!

När jag for iväg i sjutiden på morgonen var det dimmigt och kallgrader, och halt! Jag har sommardäck på fiskecaddyn än, så jag blev lite fundersam hur det skulle gå uppåt bergen!

Men när jag kom till sista husen innan stigningen uppåt så försvann dimman och det blev soligt och torra vägar! Men det var kallt, 4,2 minusgrader! När jag sedan svängde in på skogsvägen var det inte mer än 1,5 minus!

 

Jag parkerade och vandrade iväg genom skogen till öringtjärnen, och den mötte mig med en helt spegelblank vattenyta! Jag vandrade till mitt lägerställe, och tog av mig ryggan och började spana ut över vattnet! Det var ingenting som störde den blanka ytan, inte ett vak!

Jag väntade och väntade, käkade lite chokladkaka, väntade och spanade! Men så plötsligt, en virvel från ett av vattentrollen! Inte så långt ut heller! Jag hade knytit på Special Montanan och la ut ett kast, men inget händer! Jag kastade lite överallt, men icke!

Så där fortsatte det, tills solens strålar tittade fram bakom skogen och sken över tjärnens botten, då såg jag att det kom en följare bakom Special Montanan, nästan ända in till spötoppen!

Jag såg fyra öringar som följde efter, och två av dom var mycket stora! De lämnade en rejäl virvel efter sig då de vände! Jag provade lite andra färger, men de tog inte! Vattentrollen var inte alls på tag idag!

Det var frusterande att se så fina öringar glida undan, som om de bara retades med mig!

 

Jag lugnade ner mig och satte på kaffehurran istället! Jag satt och spanade och sippade på varmt och starkt skogskaffe och tog en skinkmacka medan jag smidde nya planer!

 

Det hade börjat dra en nordvästlig vind och det vågade lite på vattenytan!

Det gjorde susen, för nu kastade jag på en av virvlarna och jag hann inte dra i linan mer än ett par gånger förrän det kom en plog bakom Special Montanan!

Hugget blev brutalt, det bara small till i spöet! Det blev en härlig fajt med ett av vattentrollen! Jag var lite rädd för att öringen skulle gå in i några närliggande träd som låg på botten, men jag kunde likt en dirigent undvika det!

Det var en trind öring i god kondition som jag håvade, vackert guldgul i färgen!

 

Nu hade klockan redan hunnit bli halv tolv, så jag packade ihop för jag skulle hinna med att åka till stugan en vända också, för att sedan på eftermiddagen åka in till sonen Albin och hans sambo Nathalie i Falun och hjälpa dom att frakta bort ett par hyllor!


 

Älgtjurar

2022-10-21

Igår när jag kom hem på lunchrasten packade jag caddyn med fiskegrejorna för att det skulle vara klart när jag slutade jobbet vid fyra!

 

Det var strålande vackert väder, sol och nästan ingen vind!

 

Jag bytte brallor och jacka när jag kom hem och drog på mig kängorna, sedan bar det iväg uppåt bergen för att se om jag kunde lura någon skymningsöring! Jag har väl en timme på mig att fiska innan det blir mörkt!

 

 

 

När jag vandrade från bilen stötte jag på tre älgtjurar som stog och glodde på mig!

 

Jag fiskade upp kameran i ett huj och lyckades ta några bilder innan de stegade längre in bland träden.

 

Den ena av dom var ganska stor och den stog kvar längst och såg lite hotfull ut innan den också lunkade iväg!

 

 

 

Jag vandrade vidare och nu hade det mulnat på och en lätt västlig vind drog över tjärnen!

 

Jag fiskade en halvtimme utan att känna eller se någon öring, och nu hade det börjat skymma rejält!

 

Men plötsligt kom det en vass solstråle på mig, det hade blivit en liten glipa i molnen i väster alldeles nere mot trädtopparna! Precis så att solen kunde visa sig innan den gick ner bakom skogskammen!

 

Precis då small det till i mitt spö, det gick som en stöt upp genom armen! Men den öringen krokade tyvärr inte!

 

Jag försökte kasta där gång på gång, men den ville inte ta igen! Öringarna var inte riktigt på tag idag!

 

Men jag fick i alla fall njuta av en fantastiskt vacker solnedgång!

 

Nu var det så mörkt att jag fick leta mig tillbaka till bilen med hjälp av pannlampans sken!

 

 

Jag åkte sedan en halvtimme på skogen till stugan för att kika till den, allt var ok!

 

Jag gick in och tände alla lamporna och satt och myste i total tystnad en bra stund! Det var 5 grader inne och 2 grader ute!


 

Knivskafts ämnen

2022-10-14

Ikväll har jag varit i snickeriet och kapat upp ett helt gäng med fina knivskafts ämnen!

Det blev bitar från vackert ådrad masurbjörk, och björk som var vågig i mönstret med härliga reflektioner! De här björk klabbarna har legat och torkat i några år!

Men vrilarna har jag inte sågat upp än, så det blir väldigt spännande!

Nu är jag bra sugen på att dra igång med knivmakeriet! Jag har redan börjat skissa på en ny kniv!


 

Vacker kväll vid stugan

2022-10-14

Jag åkte upp till stugan vid Jåbbongalle härom kvällen för att plocka ihop det sista inför vintern.

Det var en otroligt vacker solnedgång, med härliga färger som speglade sig i sjön! Jag satt och njöt av den och en varm och god kåsa kaffe på altanen.

När solen hade gått ner och mörkret omslöt mig blev det helt vindstilla på vattenytan och en total tystnad! Helt underbart!


 

Nu börjar slöjdsäsongen

2022-10-12

Nu är allt höstpyssel i trädgården klart, så nu kan äntligen slöjdsäsongen börja! Känns härligt att få tid för knivslöjdandet! Jag har några fina vrilar som har torkat och som ska sågas upp till knivskafts ämnen! Det är alltid lika spännande att såga i en vril, man vet aldrig hur den ser ut inuti!

Men först så måste jag bli frisk, är förkyld och hängig! Har haft besök av sonen Albin med sambon Nathalie i helgen, Annika klippte deras hundvalp Hjördis! Sedan blev de båda dåliga och har covid nu! Jag kände mig lite förkyld innan de kom, så vi får väl se om jag blir bättre i förkylningen eller om jag får covid!

Inte nog med det, hundvalpen Hjördis blev dålig i förrgår, diarrè, kräkningar och hon hade nog smärta i magen för hon gnydde hela tiden! Så jag var tvungen att rycka ut och köra Albin till veterinären med Hjördis. Hon blev inskriven, låg temp och uttorkad! De hittade inget på ultraljudet så hon hade inte svalt något som satt fast, det var nog bara bakteriellt! Så efter en natt med dropp och värmedyna piggnade hon i och fick hämtas igår!

Helt otroligt, allt elände ska tydligen hända samtidigt!


 

Ny video

2022-10-09

Ny video ute nu på Youtube, med min son Emils metalband, Letters From The Colony!

LFTC framför det 12 minuter långa opuset "Vignette" i sin helhet live på Summer Breeze festival 2019!

https://youtu.be/xdiQ6WxC2QU


 

Vildmarksån

2022-10-08

Jag och Albin åkte till stugan idag för att ta upp bryggan. Nathalie och Annika skulle passa på att klippa hunden Hjördis för första gången medan vi var vid stugan!

 

Vi lade på presenningen på grillen och grillbordet/bänken nere vid stranden och gjorde ren hängrännorna igen, de var helt fulla i barr, fast jag gjorde ren dom för en vecka sedan! Jag har aldrig sett så mycket barr som i år!

När vi var klara så satt vi i köket och drack värmande kaffe och tog en gofika!

 

 

Innan vi åkte hem drog vi iväg uppöver finnskogen och vandrade sedan till vildmarksån-öringån-hemligån, kärt barn har många namn! När vi kom in i den riktiga gammelskogen såg vi färska älgspår i grönmossan!

Albin har aldrig varit dit, han tyckte det var väldigt vackert där. Vi stannade en stund och bara njöt av tystnaden nu innan älgjakten drar igång på måndag!

Bävern hade varit där och fällt några björkar här och där, men det var nog ett tag sedan!

 

 

När vi kom hem fick Albin se något som kröp på hans jacka, det var en älgfluga! Han hittade sedan en till på byxorna, men jag hade inga på mig!


 

Nya linor

2022-09-29

Idag har jag bytt linor på tre av mina pimpelrullar! Jag har satt på två olika fluorocarbon linor, de är bra för att de är mer nötningståliga än nylonlinorna!

Fluorocarbon linan är en transparent, nästintill osynlig lina i vattnet, och stum, vilket ger direktkontakt med kroken! Den är mycket mjuk, följsam och lättknuten!

En är från Fibe, 0,30 mm och håller upp till 6,4 kg! Den andra är från Darts, 0,36 mm och håller upp till 7,6 kg!

Det finns en till superbra fluorocarbon lina för pimpling, som är en av de hållbaraste, den heter T-Forse, Trabucco XPS Winter! Den kan vara svår att få tag på i Sverige!

Sedan fick jag tips förra säsongen av en duktig pimpelfiskare att prova en nylonlina från Jaxon som heter Satori! Den har en fantastisk hållbarhet, bara 0,20 men håller upp till 9 kg!

Jag fiskade grov röding på den förra säsongen och den funkade mycket bra, så jag lindade på den på en rulle till inför den här vintern!


 

Kvällsöring

2022-09-25

Jag blev så rastlös mot kvällen så jag packade i fiskegrejorna i fiskecaddyn och for iväg uppåt bergen för att se om det skulle gå att lura någon kvällsöring!

Det var mulet och delvis vindstilla. På väg till tjärnen såg jag att det regnade ymnigt i bergen i väster, hoppas jag klarar mig undan från det, tänkte jag!

När jag kunde skönja tjärnen såg jag genast ett vak, om än långt ut! Jag smög mig fram till vattnet och satte mig hukande ner och väntade!

Efter en stund var det en öring som visade sig inom kastavstånd, jag väntade lite till och som jag tänkte så vakade öringen ännu lite närmare!

Jag fick till ett lagomt långt kast och min streamer, Blackkiller, landade med ett plopp!

Några drag i linan och det blev fullkomligt tvärstopp! Öringen krokade sig själv, för den gjorde genast tunga knyckar när den kände att den var fast!

Sedan for den iväg utåt mot djupare vatten, och jag bromsade allt jag vågade!

Öringen gav mig en bra fajt innan den tröttnade och var mogen för håven! Öringen var trind och i god kondition!

Jag kastade på ett par till vakande öringar, men de tog inte, jag tror att jag skrämde dom!

 

Det var skönt och lugnande att få komma iväg så här på kvällen! Det var alldeles tyst i skogen, och när det började skymma satt jag bara och beundrade några öringar som var upp och visade sig i ytan!

Vakringarna klingade sakta ut och jag snubblade iväg genom den nattsvarta skogen fram till bilen utan att stöta på något vilt!

Men när jag åkte hemåt stog det en älgko bredvid skogsvägen och blängde på mig!


 

Dimmig trolsk morgon med björnobservation

2022-09-25

Jag gick i tjock dimma med vår hund Mysan väldigt tidigt på morgonen och såg då att solen tittade fram under dimman vid sjön!

Sjön låg spegelblank, det var både magiskt och trolskt!

Jag tog bilen och åkte en bit bort efter sjön och kunde då ta dessa två foton innan sjön försvann helt i dimma!

 

 

Jag satte mig i bilen och åkte en sväng, och på en åkertäppa långt bort fick jag se något som såg ut som en stor sten mitt på täppan!

Där har det aldrig varit någon stor sten, tänkte jag!

Plötsligt började stenen röra på sig! Jag kisade i dimman för att försöka se tydligare, och fick då se att det var en björn!

Den reste på sig och lufsade sakta iväg över täppan och mot skogskanten! Jag som inte hade varken kamera eller kikare med mig!

Fort som bara den åkte jag hem och hämtade kikaren, men när jag kom dit igen var det så dimmigt att jag inte såg åkern engång!

 

 

Det är mycket vilt runt omkring hemma nu! Vi har rådjur som står i trädgården och i skogsdungen hemmavid, de bara står där, man kan prata med dom och dom bryr sig inte!

Det är nämligen så att det är varg i närheten! Det observerades en stor varg bara några hundra meter från vårt hus vid hembygdsgården, för cirka en vecka sedan!

I fredags kväll gick det en stor varg på vägen hundra meter bortanför vårt hus, och in bland tomterna! Det har även ryktats om att det skulle ha setts en vargvalp vid sjön också!


 

Semesterdag, öringjakt, bastu, öl

2022-09-21

Tidig morgon, semesterdag och öringjakt, vad kan vara bättre!

Det skulle bli en vacker dag, lite vind och ca 10 grader!

Det var kallt och dimmigt när jag packade i bilen i sextiden på morgonen!

 

När jag svajade iväg uppåt bergen så bröt solen fram, och när jag tittade bakåt så låg dimman som ett lock över Svärdsjö och dalen!

Jag hade siktet inställt på en liten öringtjärn i gränslandet i Ödmården! Det är en mycket vacker liten tjärn, en bit att gå, men det är det värt!

 

 

 

Det var nollgradigt när jag parkerade bilen så jag vandrade i frost, första gången i år!

När jag kom fram till tjärnen låg den blank, helt fantastiskt vackert!

Jag letade på ett bra ställe att slå läger, av med ryggsäcken och rigga spöet! Jag knöt på "Luringen", en förbaskat bra höstfluga!

Nu satte jag mig ner för att spana ut över den spegelblanka ytan, jag såg några små vak en bit ut!

Plötsligt ser jag en mycket stor öring som går upp, visar sig hel, slänger sig och landar på sidan i en kaskad av vatten!

Vilken öring, en riktig bjässe!

 

 

 

Det var inga vak nära mig så jag kände att jag kunde börja med frukost.

Jag plockade fram det lilla, men effektiva köket och satte på kaffehurran!

Det var mycket gott och värmande med skogskaffet, ett par goa mackor slank också ner!

Nu var man redo för öringjakt!

 

Medan jag satt där fick jag se en mycket grann öring som visade sig i head and tail vak, den gick och plockade något strax under vattenytan!

Den var lite för långt ut, så jag satt bara och njöt av den svarta öringen!

Han gick i ytan och vinkade lojt med stjärtfenan, försvann en stund för att sedan dyka upp en bit längre bort!

Så där höll den på ett tag och plötsligt hade den kommit närmare mig!

Jag satte mig på knä, hade en fin kastposition med ganska fritt bakåt!

När den åter vinkade åt mig med stjärtfenan la jag ut ett kast alldeles framför den!

Ett par drag i linan och en stor plog närmade sig bakom flugan, men den försvinner, och sedan händer inget mera!

Skit, nu har jag skrämt den, det var synd!

 

Jag drack lite mera varmt skogskaffe och spejade ut över vattenspegeln!

Plötsligt, från ingenstans var det en öring som virvlade i ytan, bara en liten bit ut ifrån mig!

Jag la flugan i virveln, men inget händer! Nu var den upp igen lite längre bort! De verkade mycket skygga i det blanka vattnet!

Ett kast till, flugan landar vid vaket! Jag hinner bara ta hem linan ett par gånger då det suger i rejält!

Jag lyfter spöet och krokar öringen. Jäklar va tung den var! Den bjuder på hårda, tunga knyckar, och tumlar om som bara den!

Jag håller emot så mycket jag törs, ger den ingen slaklina! Till slut kan jag skjuta under håven, och öringen glider fint in i håvgarnet!

Yes! vilken fin öring, vilken fajt! Semester, öringjakt, vackert väder, det gör gött för själen!

 

Jag fortsatte att speja och fiska, fick en mindre öring som fick gå tillbaka! Efter någon timme började det dra en svag sydlig vind över vattnet, och alla vak var som bortblåsta!

Då gjorde hungern sig påmind igen! Det blev köttsoppa och ostmacka! Efter det en kåsa skogskaffe!

 

Tiden går fort när man har kul, plötsligt var det eftermiddag och jag packade ihop, sa adjö till den vackra vildmarkstjärnen och begav mig mot bilen!

 

 

När jag åkt ett tiotal meter stannade jag bilen och gick ur för att fota en stor björnskit!

Den var tjock som en kavel och full i bär! Den var inte färsk som tur var!

Det kan ju ha varit björn runt omkring mig idag, man kanske inte ser dom, men de har full koll på mig! De kan bara ligga och trycka!

Jag har sett spår och spillning vid tjärnen förr, och även hört björnen vissla! Den kan göra så när den känner sig trängd!

 

 

 

Jag fortsatte min färd ett par mil till stugan vid Jåbbongalle för att ta ett bastubad!

 

Jag högg några stickor att tända med och bar in en famn ved i bastun, och gjorde eld i bastukaminen!

Medan bastun värmdes upp satte jag mig på bastualtanen och drack en öl och bara njöt av solen och den blanka vattenytan!

Det var absolut tyst, det är så skönt med tystnad, det är sällsynt idag!

Men som vanligt efter en stund kom korpen flygandes över mig och klonkade högljudt!

 

 

Det var ett annat ljud också, det raspade hårt någonstans vid vedboden! Nu kom jag på marodören som ätit upp nästan alla piggar på älghornet som jag har på väggen där!

Det var en stor ekorre som satt och gnagde hårt på hornet!

 

 

Det var så skönt på altanen att jag blev sittandes där en bra stund! Nu hade storlomsparet försvunnit, det är nog på väg söderut vid det här laget!

 

 

Jag hade ett par öl med mig och en ölkorv, smarrigt värre! Det var väldigt avslappnande och välbehövligt med ett långt bastubad, ett skönt avbrått i vardagen!

 

 

Efter att ha suttit i bastun så gick jag ut på bastualtanen och hällde över mig en hink vatten som jag värmt på kaminen!

Sedan blev jag sittande i solgasset på bastualtanen en bra stund innan jag klädde på mig!

När jag hade plockat ihop i bastun och kom ut på altanen såg jag stora vågor mitt på tjärnen, det hade simmat något djur tvärs över tjärnen!

Jag hann tyvärr inte se vad det var för djur!

Det här var en underbar semesterdag som jag inom kort ska göra om!


 

Tidig morgonbåge

2022-09-18

Det skulle bli vackert väder på morgonen, sedan skulle det mulna på, så jag åkte iväg i sjutiden på morgonen!

Jag åkte till en öring och regnbågstjärn för att stilla fiskehungern lite! Det hade hunnit börja blåsa lite då jag kom fram till tjärnen!

 

Jag har sovit dåligt inatt, känner mig otroligt stressad i kroppen, så det var skönt att komma ut i naturen!

 

Jag smög iväg i skogen och vid ett ställe där det öppnade upp sig lite, stannade jag och gjorde några kast!

På tredje kastet högg det tvärt! Mothugg och det blev en jädrans fajt! Jag fick jobba med den ett tag, men till slut kunde jag hala in regnbågen i håvgarnet!

Det var en ganska skaplig regnbåge som hade tagit! Det var kul! Fiskehungern är stillad, om än tillfälligt!

 

Sedan var det dax för frukost, starkt skogskaffe och macka! Vinden hade ökat nu, det blåste från norr så det gick vita gäss på tjärnen, kallt som bara den!

Det var bara 2,5 grader på skogen då jag åkte upp i bergen på morgonen!

Det blev en skön förmiddag vid tjärnen! En regnbåge blev det, men öringen såg jag inte till!

 

Efter fisket åkte jag ett par mil till stugan vid Jåbbongalle. Det blåste lika där! Det var som att det regnade barr, hela altanen var full i barr, och hängrännorna! Det är den tiden nu när tallarna släpper sina barr!

Det var bara att sopa och göra ren rännorna innan jag åkte hemåt!


 

Kvällsvandring i solnedgången

2022-09-17

Jag tog kameran med mig och gjorde en kvällsvandring i solnedgången!

 

Det var otroligt vackert ute med alla gula höstlöv, blå himmel och den spegelblanka vattenytan!

 

Jag vandrade runt strömmen och såg forsärlor igen, då har dom alltså inte flygit söderöver än!

 

 


 

Vandring längs vildmarksån

2022-09-12

På morgonen åkte jag upp till stugan vid Jåbbongalle, jag var tvungen att få lite lugn och ro i skallen!

Då är nog stugan och en skogsvandring bästa medicinen!

 

Jag åkte långt upp på finnskogen och vandrade sedan till "Hemligån", ån som jag var till häromdagen!

Vandringen går genom riktig vildmark, stiglös gammelskog, en riktig John Bauer skog med en matta med grönmossa, och över en myr och in i skogen igen innan man skymtar vildmarksån!

Man går en bit, stannar och lyssnar, kikar i backen efter djurspår och spillning, stannar och bara andas och njuter! Helt otroligt skönt!

Här finns nog både troll, vättar och skogsrå, tänker jag!

Jag sätter mig i grönmossan och gör kaffe, värmande och starkt skogskaffe!

Korpens skränande är det enda jag hör, han flyger fram och tillbaka och skränar högt! Han funderar nog vad jag är för filur!

Vattenspegeln ligger helt blank, jag ser inga öringvak idag heller! Det enda som rör sig i ån är porlet vid en bäverfälld björk!

Jag sitter och njuter av kaffet och stillheten en timme innan jag vandrar vidare!

 

Jag kommer till en fin ås med vitmossa och höga tallar! Korpen är med mig, han klonkar och skränar!

I viken på tjärnen ligger en ensam sångsvan, den låter lite, dyker ner med den långa halsen och vänder upp bakdelen som en vit kon mitt i det svarta vattnet!

 

Jag fick se en luden larv på en sten, det var en Gräsulv! Gräsulvar har hår med hullingar på som kan tränga in i huden! Man kan få rejäl klåda som sitter i flera veckor!

Den är vanlig i nästan hela landet, men saknas allra längst upp i norr!

Jag åkte sedan till stugan och vilade ut! Fortsatte sedan till en öring och rödingtjärn.

Jag hade bara haspelspöet med mig i bilen idag! Efter några kast med ett mörkt rött och svart Rogerdrag hade jag ett brutalhugg, men efter det blev det inget mera på en lång stund!

Jag kastade ut där jag vet att det är en grundtopp, och draget hann knappt landa förrän det gungade till i spöet! En mindre öring på ca 25cm hade tagit draget! Den fick simma tillbaka ner i djupet!

Jag kände att jag var klar med fiskandet denna dag och riktade min blick ner mot lingonriset, det var enormt mycket lingon på en liten yta där jag stog!

Jag hade en påse i fickan och på en liten stund hade jag plockat 2,5 liter lingon åt frugan!


 

Tidig morgon vid strömmen

2022-09-10

Tidigt på morgonen medan dimmslöjorna fortfarande svepte över vattenytan gick jag ner till strömmen för att försöka hitta och fota strömstaren!

 

Det finns ett ställe som är perfekt, många stenar i vattnet och en bit längre upp är det ett stort blankt sel där strömmen delar på sig till två!

 

Jag hade solen i ryggen och det var helt vindstilla!

 

Där har jag sett strömstaren många gånger! Den var med mig ofta när jag flugfiskade efter ån!

Men idag ville den inte visa sig, jag satt där ett par timmar men icke!

 

Efter ett tag fick jag höra några ärlor som höll till ovanför selet, det var forsärlor!

Jag räknade till sex stycken, dom är nog när som helst på väg söderöver!

 

Det blev ett ok foto, men på långt avstånd, på andra sidan selet!

 


 

Sirui Quick Release Plate PH-120

2022-09-08

Idag fick jag hem en ny snabbplatta till mitt Gimbalhuvud! Det är en snabbplatta som är längre än den som följde med Gimbalhuvudet! Den är 120 mm, och det behövs för att få rätt avvägning på det stora objektivet med kamera!

Sirui snabbplatta PH-120 är bra för den har en klack så den inte vrider sig. Den är kompatibel till andra stativhuvuden och kulleder som använder Arca-Swiss!

Den har flyttbara kamerafästen och har gummiinlägg som sörjer för friktion mot kamera och objektivfötter. Den har dubbla kameraskruvar: 1/4" samt 3/8" gänga!

 

 


 

Åter vid "Hemligån"

2022-09-08

Framåt sena eftermiddagen, innan jag skulle åka hem från stugan, åkte jag in i den djupa finnskogen och vandrade sedan till hemligån!

Den trolska sagoån låg alldeles blank framför mig, jag satt mig ner och bara njöt av tystnaden och allt den vackra naturen har att erbjuda!

Här kan jag sitta hur länge som helst, det är så vackert, och lugnande både för kropp och själ!

Medan jag satt där och drack mitt skogskaffe kom korpen flygande över mig, den klonkade och jag svarade, då vek den av i all hast in i skogen på en gång! Inte ett öringvak jag såg, det var helt lugnt och stilla!

Jag gick en bit efter ån innan jag vandrade mot bilen, och fick då se en björnspillning, den var inte färsk som tur var!


 

Stugan

2022-09-08

Idag var jag vid stugan för att vila! Jag har känt mig sliten ett par veckor och dom senaste dagarna har jag känt samma vibbar som innan jag blev utbränd för några år sedan, så nu drog jag förhoppningsvis i handbromsen i tid!

 

Jag bara eldade, drack kaffe, åt gott, låg och läste 365, en tidning som ges ut av Naturkompaniet fyra gånger om året!

 

Jag hade lovat Annika att plocka lite lingon om jag orkade, jag plockade en och en halv liter bara under köksfönstret och ner till sjön!

 

När jag satt nere vid grillplatsen vid sjön låg det två storlomar en bit ut och kvarkade! De är nog på väg söder ut snart!


 

Häger

2022-09-06

Jag åkte en sväng på skogen efter jobbet idag, och vid en tjärn fick jag se en häger som stog helt stilla på en sten ute i vattnet!

Den speglade sig så fint i den blanka vattenytan! Tyvärr hade jag bara min lilla kamera med mig idag, så det blev ett foto på lite för långt avstånd!


 

Dimmig morgon

2022-09-04

Jag hade kameran med mig när jag gick med hunden Mysan nu på morgonen! Det var endast 4 grader varmt!

 

Det var helt dimmigt ute, men solen började tränga igenom med sina strålar, och det var helt vindstilla, så det var väldigt vackert!

 

Jag tog några motljusfoton, de blev ganska läckra, nästan lite trolskt!

 


 

DAK marknaden

2022-09-03

Idag var det dax för den årliga DAK marknaden i Falun!

Det regnade oturligt nog då jag på morgonen i sjutiden åkte dit!

Det var bara sex grader varmt på morgonen, men jag var klädd för en kall förmiddag!

Det hade redan samlats en massa folk, både från de nordiska länderna och utanför!

Det är tråkigt då det regnar för allt är övertäckt, så man kan inte se prylarna!

 

Jag gick några varv i regnet, träffade likasinnade kompisar, rotade i lådor efter fynd!

 

Vid halvtio ringde jag kompisen Ecke som skulle åka dit i sin Cadillac-49, han hade precis anlänt!

Jag gick till bilen och drack lite varmt kaffe och tog en macka innan jag gick till platsen där jag hade stämt träff med Ecke!

 

Vi gick några varv till och jag köpte ett långedrag av en karl som alltid är där med massor av fiskegrejor!

 

Sedan gick vi och kikade på finbilsparkeringen!

 

Där var det en häftig bil som jag drogs till på en gång! Det var en ratrod, byggd på Wv T1 platta och med en skoda 1938 kaross!

Det satt en båttank fram innanför grillen! Fälgarna var snyggt lackade i guld!

 

Den var besiktad i detta utförandet!

 

Det hade varit ett rulltak, "sardinburkstak", på den men nu var det en nitad trasmatta!

 

Bilen var helt immig på insidan, så den var nog lika blöt inne som på utsidan!

 

Den var helhäftig!

 


 

Öringkoll

2022-08-31

Jag var helt bombad i skallen efter en intensiv dag på jobbet, så jag åkte upp på finnskogen till en öringtjärn för att få vila skallen och njuta av tystnaden!

Jag ville kolla om öringen var på gång, men det var för varmt i vattnet än, inga öringvak inom synhåll!

Jag satt och njöt av kaffe, den spegelblanka och helt klara vattnet och den totala tystnaden i ett par timmar!


 

Nytt Gimbalhuvud

2022-08-30

Jag skickade tillbaka det Gimbalhuvudet jag fick hem för någon vecka sedan, det var glappt i lederna!

Nu har jag fått hem ett nytt, mycket bättre Gimbalhuvud, av märket Yelangu, från Holland!

Ett mycket bra Gimbalhuvud, det är vätskedämpat och mycket distinkt!

Jag ska bara beställa en längre snabbplatta, Sirui PH-120, till mitt stora objektiv så blir det perfekt!

 


 

Abborrfiske

2022-08-26

Efter klippningen av tujan kopplade jag på båttrailern med båten och åkte ner till sjön för att försöka lura någon storabborre!

 

Det var väldigt varmt och kvavt, det skulle komma in en kallfront med regn till kvällen, men nu var det uppehåll och helt stilla på vattenytan!

 

Jag satte på elmotorn och lyfte i batteriet och backade ner båttrailern och sjösatte båten! Det är ett mycket bra ställe att sjösätta båten, hur smidigt som helst!

 

Det var stim av småfisk som kokade i ytan på flera ställen på sjön. Jag rodde försiktigt fram till dessa och kastade spinnaren över dom och lät den sjunka. Under sådana stim brukar det gå större abborrar och jaga!

 

Jag lyckades dra fem större abborrar och en gädda denna stilla dag! Det var nog sista riktiga sommardagen, för nu ska det bli kallare framöver!

 

Det är bra, för då kommer vattentemperaturen att sjunka och förhoppningsvis kommer öringen igång!


 

Tujaklippning

2022-08-26

När jag vaknade idag åkte jag till min far och mor och hjälpte dom med att klippa den stora tujan på framsidan av deras villa!

 

Det var som att skära i smör, eller som att skära kebab! Det gick hur smidigt som helst, klart på ett kick!


 

Fikaträff

2022-08-25

Det var sista fikaträffen vid veteranbilsklubben för säsongen idag!

Det bara vällde in bilar hela tiden, de fick knappt plats på gården.

Den som tilltalade mig mest var Murres ratrod! Smakligt byggd med härlig patina, och med raka rör!

Min kompis Bengt har hjälpt honom att smida om bladfjädrarna, den var alldeles för hög i bakänden!

Inredningen på dörrsidor och runt om var utfläkta och fastnitade ölburkar, och det var gamla barberarstolar som säten, ett basebollträ i aluminium som växelspak och en kedjeratt! Helläckert!

 


 

"The Fly"

2022-08-21

Idag på eftermiddagen åkte jag upp i finnskogen till min lilla båt, "The Fly", som jag har liggande vid en öringtjärn!

Den har legat där något år nu, så det var dax att fräscha till den!

Jag började med lite rengöring, sedan fortsatte jag med polish, och sedan fick den en ny presenning på sig!

Nu är den uppfräschad och klar för att användas vid höstens öringfiske!

 

Medan jag var där på på den stora björnmyren hörde jag ett skott! Det fälldes två björnar i närheten den här premiärdagen för björnjakten!


 

Volvoträff

2022-08-21

Jag var ute i trädgården och grejade då jag såg en lång rad med fina volvobilar som åkte förbi, då kom jag på att det var den årliga Volvoträffen vid veteranbilsklubben idag!

 

Jag åkte dit och då var det redan många bilar på plats! Det bara strömmade in bilar på grusplanen!

 

Jag gick runt och tittade och fotade dessa fantastiskt fina gamla Volvobilar!

Det var allt ifrån renoverade bilar, ladufynd, sportbilar, till rallybilar! Hela grusplanen blev full av Volvobilar, de kom från hela mellansverige!

 

Den första jag blev mycket intresserad av var en Volvo Duett som var taksänkt, breddad med skärmbreddare, omgjord inuti, en snygg tvåtons lack och det satt en ganska vass V8 under huven!

 

 

 

Två nästan identiska Amazoner från 50-talet var uppställda framför den gamla Gulfmacken, de var renoverade i ett underbart vackert skick!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min kompis Erik och hans son visade upp sina två maronröda Volvo PV från 50-talet, två mycket fina bilar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Åtta vackra Volvo P1800 stog uppradade på gräsmattan. En silvrig som var renoverad till utställningsskick, och det var en Volvo P1800 ES, en kombi som var väldigt fin!


 

Renovering

2022-08-14

Nu har jag renoverat vindflöjeln till "Sprit`n".

Slipat, grundat och målat! Sedan målade jag årtalet för hand.

Jag monterade dit vindflöjeln på taket igen, och det blev väldigt bra!

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan har jag målat dörren och fönsterbågarna i dalablått!

Nu ska stugan höjas lite i framkant och städas ur, sedan är kan Gillis vara där och leka!


 

Hare

2022-08-12

När jag vaknade i morse tog jag kameran med 600:an på och åkte till de nyslagna åkrarna vid Isala för att se om det var några rovfåglar på gång!

Vi såg två ormvråkar där igår när vi åkte till sommarstugan, men idag verkade det inte vara några där!

Jag parkerade och smög ut på åkern mot en liten träddunge, i skydd av några höbalar, för jag hade sett på håll att det var något som rörde sig där! Det var tre harar som satt och mumsade på allt det goda gröna! Men så fort dom såg mig skuttade dom lojt iväg! Jag fick några hyfsade foton på dessa stora långörade harar!

När jag skulle åka hemåt såg jag en ormvråk, men den satt stilla i ett träd, jag försökte vänta ut den, men den hade mera tålamod än mig i värmen!


 

Semester i paradiset

2022-08-11

Jag, Annika och Mysan åkte upp till vår sommarstuga vid Jåbbongalle idag, det var strålande sol och väldigt varmt!

 

Det hela började inte så roligt! När jag skulle kika in i omklädningsrummet i bastun för att sätta upp en liten fönsterhylla fick jag se fågeldun utanför bastukaminen!

När jag tittade in i kaminen låg det fyra döda talgoxar där! De har ramlat ner i skorstensröret och inte tagit sig ut! Mycket sorgligt!

Jag har satt nät på de andra två skorstensrören på stugan men inte på bastun! Så när jag hade gjort ren kaminen gick jag upp taket på bastun och monterade dit ett nät under skorstenshatten! Nu ska det inte vara någon fara för fåglarna!

 

 

 

Här är en nybadad trollunge!

Mysan har precis badat och simmat lite, hon tyckte det var väldigt skönt att få svalka av sig!

 

Annika badade också ett par gånger, annars slappade hon och läste bok i hängmattan!

Jag badade inte men gick och strosade i vattnet, jag är lite rädd att bli kall om ryggen, för jag har haft känning av ryggskott nyligen!

Jag grejade i snickeriet och skruvade upp en hylla där till en liten radio!

 

Vi stannade kvar till sena kvällen, och det var lika varmt då som på dagen!


 

Krasse

2022-08-10

Jag kände att jag var tvungen att fota en av Annikas alla blommor som hon har i trädgården!

Ljuset föll så fint på den gula krassen och det var helskugga bakom!

Det blev en läcker bild, gult och svart i kombination, det är aldrig fel!


 

Nytt batterigrepp

2022-08-10

Idag fick jag hem det nya batterigreppet till min Canon!

Den är utrustad med en avtryckare, AE/AF/AV-knappar och en funktionsratt för ökad funktion vid fotografering med kameran i vertikalt läge!

Det är två batteriackar till den, ett där man kan sätta i två original Canon batterier och en där man kan sätta i sex AA batterier!

Det följde även med en fjärrkontroll till den!

 


 

Nytt tak på "Sprit`n"

2022-08-09

Jag har börjat att renovera vår lekstuga som kallas för "Sprit`n". Det har varit ett litet hus där det stått en kran inuti, som droppade och spritade!

 

Det är byggt 1907 och har stått hos min morfar vid deras bondgård! När min mamma var liten gjordes den om till lillstuga!

 

Morfar har tillverkat ett litet bord och en liten stol, och en liten kista som också är kvar sedan min mamma var liten!

 

Mina grabbar har lekt i den när dom var små, och nu är det barnbarnet Gillis tur att leka i den!

 

Från början var det ett fint gjort plåttak, sedan när vi hämtade hem stugan gjorde jag om taket med tjärpapp, men nu var det dax att renovera det igen!

Nya brädor, oljehärdad masonit och ny ytpapp!

 

Sedan ska jag lyfta upp den i framkant, måla om den och renovera vindflöjeln!

 


 

Classic Car Week i Rättvik

2022-08-04

Efter två års saknad på grund av Coronan, så var det dax igen för det stora eventet, Classic Car Week i Rättvik!

 

Jag åkte hemifrån som brukligt vid nio och då är jag framme cirka kvart i tio. Det för att få en chans till en bra parkering nära centrum!

 

Men när jag kom dit i år så var det ingen parkering där jag brukar stå, det var en blomsterpark istället!

 

Men jag fick en hygglig parkering nere vid sjön, ganska nära centrum ändå!

 

 

Solen sken och det var varmt och skönt, en strålande dag, som gjort för cruising!

 

 

Jag gick runt i folkvimlet och insöp den härliga atmosfären, häftiga hot rods, avgaser och gummirök!

 

Jag såg några mycket fina 30-tals roddar som jag fotade! Dom är så jäkla häftiga!

 

 

 

 

 

Jag och kompisen Ecke hade pratats vid dagen före om att ev. träffas där för att åka med i cruisingen runt byarna i Rättvik.

 

Jag träffade på honom och hans kusin Olle vid Knäktplatsen, vi gick till hans Cadillac-49 och åkte till start för cruisingen!

 

Cadillacen blev lite varm när vi var tvungen att stå stilla i den enormt långa bilkö som bildades vid cruisingstarten!

 

Det här går inte, sa vi, och vände och åkte tillbaka in i Rättvik och mot Mora! Där svängde vi in vid Nitsjövägen, och på det viset åkte vi så vi mötte alla cruisingbilar!

 

Så vi åkte hela sträckan i motsatt rikting, det var mycket bättre för då fick man se alla bilar och inte bara den som är framför!

 

 

 

När vi kom tillbaka till Rättvik, parkerade vi Cadillacen och gick till Knäktplatsen igen för att kika på alla hundratals fina bilar som åkte förbi där och för att käka en hamburgare!

 

 

 

 

 

 

Framåt nattkröken då jag gick mot bilen kände jag några regndroppar, jag tittade ut över sjön Siljan och det var som en grå vägg mitt på Siljan som bara kom närmare!

 

Jag hann precis sätta mig i bilen då det brakade loss! Skyfall och åska!

 

Det regnade så hemskt att jag inte kunde åka hemåt, jag såg inte vägen för allt regn!

 

Jag väntade ut regnet vid macken och där blev det kaos med alla bilar som ville ta skydd under taket!

 

 

 

 

Efter en halvtimme kunde jag åka hemåt. Det blev en trevlig dag med fint väder och många vackra hot rods! Regnet kom ju på natten och jag fick inte en droppe på mig!

 

 


 

Gimbal Head 360

2022-08-03

Idag anlände en efterlängtad detalj till mitt stativ, en Gimbal! Det är ett stabilt panoramahuvud som är roterbart horisontellt och med slidefunktion lodrätt för stativplattan!

Med en Gimbal blir det en känsla av viktlös fotografering! Den har två roterande punkter, en i basen och en på sidan av objektivet. Dessa gör att objektivet fritt kan rotera i både vertikal och horisontell led, utan att man behöver tillföra speciellt mycket energi! Lätt att ställa in så det blir perfekt balanserat! En Gimbal är designad för stabil kontroll för stora teleobjektiv! Den är tillverkad av aluminium och klarar en belastning upp till 20 kg!

 

Det här kommer att bli mycket bra när jag sitter och spanar på fåglar och även djur!

 


 

Sirui Traveler 7A

2022-08-02

Jag har införskaffat mig ett nytt kamerastativ, Sirui Traveler 7A, som kom hem idag! Ett kanonbra stativ, litet och lätt i hög kvalitet och med 6 års garanti! Jag är helnöjd!

Tripoden är tillverkat i tålig aluminium, och väldigt kompakt. Det har 4 bensegment, levereras med kulled som har separata låsreglage för kula och panoramafunktion, 360 grader med gradskala! Tre spikfötter i rostfritt stål medföljer!

Man kan vända mittpelaren för en väldigt låg vinkel för makrobilder, och konvertera det avtagbara benet till ett enbenstativ!

Stativet är endast 46,5 cm långt ihopfällt, 168 cm utfällt och väger 1,89 kg, och klarar 12 kg belastning!


 

Jåbbongalle

2022-08-02

Idag var jag till stugan vid Jåbbongalle för att fixa några saker!

 

Jag monterade upp en ny brandvarnare, gjorde ren hängrännorna, rensade ogräs i gruset runt grillplatsen, och tog mått för två nya hyllor i snickeriet!

 

Sedan satt jag på altanen och drack kaffe och bara njöt av tystnaden, innan jag slutligen gick runt och vattnade alla blommor!

 

 

 

 

Efter allt fixande vid stugan åkte jag för att se till min lilla båt "The Fly", som ligger på Björnmyren vid öringsjön.

 

Den var ok, men presenningen hade det gått hål på så det får bli en ny till vintern!

 

Pallbockarna hade sjunkit ner i myren en bit så de fick jag dra upp och ställa om på nytt! Sedan ska jag skrubba ren båten på utsidan, den var ganska skitig!

 

Jag ska åka dit någon kväll och fresta öringen nu när nattsländorna har kommit igång!


 

3 x Östberg

2022-07-31

Idag fick vi besök av sonen Emil, sambon Fia och barnbarnet Gillis! Det blev en toppendag, med varmt och fint väder och en Gillis som var i toppform!

Vi lekte med bollar, som nog är det bästa han vet, och han åt jordgubbar i massor, som också är det bästa han vet! Jag spelade gitarr och Gillis dansade, hur kul som helst!

Han har precis börjat ta de första stegen, och idag gick han fem steg ett par gånger!!!

Senare på kvällen åt vi pizza, och Gillis smakade med välbehag!

Annika tog det här härliga fotot på oss 3 Östbergare! Det ser ut som hon får tummen upp av Gillis ;-)


 

Abborrfiske

2022-07-30

Det var en helt vindstilla morgon då jag gick med Mysan, Svärdsjön låg blank som en spegel!

Vi skulle få besök av sonen Albin och sambon Nathalie och deras hundvalp Hjördis på eftermiddagen. Men jag hinner ut med båten ett tag, tänkte jag!

 

Man måste ju passa på när det är så fint väder och när man har semester!

 

Jag har köpt ett nytt batteri till elmotorn, så det var bara att glida ut på sjön!

 

Efter ett tag började det blåsa en lätt bris, men det var varmt och skönt!

 

Jag hade UL-spöet med mig så jag provade lyckan på abborre! Jag fick 4 fina abborrar nära ön vid några stenar! De jagade smålöja, som hoppade flera gånger då de blev jagade!

 

Det blev en fin tur på Svärdsjön denna vackra sommarmorgon!


 

Svärdsjö Veteranbilsklubb

2022-07-28

Varje sista torsdag i varje sommarmånad anordnar Svärdsjö Veteranbilsklubb bilträffar vid gamla väggaraget i Svärdsjö!

 

Idag var det en sådan träff, och den här dagen i juli brukar det vara väldigt många bilar och besökare!

 

Det är ju Classik Car Week i Rättvik som börjar i dagarna och även bilträff i Grycksbo, så det bara ramlade in fordon hela tiden, både härifrån och långväga!

 

Det blev helt fullt inne på gårdsplanen, på gräset, ja överallt!

 

Det var massor med vackra skapelser som hittat hit, bilar, lastbilar, traktorer och motorcyklar! Det fanns något för allas smaker!

 

Fint väder och mycket folk, en mycket lyckad afton!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En mycket vacker racer, från Ockelbo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En fint renoverad och ovanlig gammal bil av märket Darks!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flera gamla renoverade och icke renoverade lastbilar ställde upp sig på gräsplanen!


 

Större träfjäril (Cossus cossus)

2022-07-28

Större träfjärils larv! En larv med attityd som blir en diskret fjäril!

Jag fick se denna feta, blankt köttröda larv när jag var ute och gick med Mysan!

Det är en av Sveriges största fjärilslarver, och finns i hela landet! Den kallas även för trädödare!

Det är en uppseendeväckande larv som syns på långt håll och går inte att förväxla med någon annan, den kan bli upp till 10cm! Blir den provocerad kan den nypa till ordentligt, och hjälper inte det, avsöndrar den en starkt illaluktande vätska, med en odör av get!

Förr trodde man att det här var en förklädd vätte, ett väsen som var släkt med våra älvor och hade olika egenskaper och ofta förebådade olyckor!

I Kina anses larverna vara goda att äta!!!!


 

Falu cruising

2022-07-27

Idag var det den traditionella cruisingdagen i Falun! Jag åkte dit för att gå runt och insupa atmosfären och njuta av alla häftiga bilar!

 

Det hade varit mulet på dagen men nu till kvällen sken solen och det blev en helt underbar kväll!

 

I år hade inte bilklubben som brukar anordna cruisingen, fått något tillstånd av kommunen, så det blev en spontancruising! Det bara vällde in fina bilar till Falun!

 

En och annan hotrod av tidiga 30-tals modeller rullade förbi, den ena vackrare än den andra!

Jag gillar mest dessa årgångar, det är fantastiskt häftiga bilar!

 

 

Jag träffade flera biltokiga kompisar denna härliga kväll! Jag åkte hemåt runt 23 tiden, då hade också de finaste bilarna rullat hemåt!

 

 


 

Guldöringarna som tog i ytan

2022-07-24

Efter jobbet vid sommarstugan åkte jag vidare uppåt gränslandet i finnskogen för att ta mig till en liten öringtjärn!

Det var varmt, nästan en tryckande värme! Men jag bytte om till långbyxor och kängor ändå, jag skulle ju gå en bra bit i stiglöst land bland sly och högt vide! Det kan vara för varmt för öringen, men jag måste prova, tänkte jag!

Jag vandrade på en bergsknalle och när jag närmade mig såg jag hela tjärnen mellan träden! Vattenytan låg blank, men det syntes inga vak!

Det var mycket svårkastat med flugspöet så jag tog haspelspöet med Bombarda och knöt på en Wooly Bugger Special på en meters tafs!

På tredje kastet stramade det till i linan och jag gjorde ett mothugg! Öringen tumlade om och gick mot djupet, men efter en stund håvade jag en guldfärgad öring på dryga trettio centimeter! Va kul, den tog i ytan! Dom kanske är på tag nu innan vädret ska slå om!

Den fick tillbaka sin frihet, och simmade lojt iväg mot djupet! Jag vandrade vidare, trasslade med spön i den täta gammelskogen, men till slut kom jag fram till en fin liten udde och en vik med näckrosor!

Efter ett par kast utanför näckrosorna hoppade det upp en öring och över Bombardan, den försökte hugga på den! Ett nytt kast och då högg det hårt! Den här öringen var tyngre! Som tur var gick den inte in i näckrosorna utan drog sig pumpande utåt djupare vatten!

Efter en härlig fajt låg den sedan i håvgarnet, det här var också en guldgul öring, otroligt vacker!

Det här var roligt, guldöringarna tog i ytan, fast det var så varmt! Den lilla tjärnen levererade!

Nu snart är det tid för nattsländefiske, då blir det många härliga kvällar i vildmarken!


 

Sommarstugan

2022-07-24

Det var grästrimmning vid sommarstugan som var på agendan idag! Jag trimmade alla stigarna och runt grillplatsen, sandstranden och bryggan nere vid sjön!

Efter det skruvade jag upp en ny blomampelkrok i smide med en uggla på vid lusthuset!

Sedan tog jag ett dopp i sjön efter allt jobb, det var 22 grader i vattnet!


 

Kolmilan

2022-07-20

Idag var vi vid stugan och bara hade det gött! Solen sken och det var varmt, över 30 grader i skuggan! Både vi och Mysan hoppade i sjön och svalkade oss flera gånger!

Vi åt god mat och dryck och läste bok och bara slöade! Det gick inte och göra något annat, det var för varmt!

 

När vi åkte hemåt såg vi att den årliga milan var rest i Svartnäs! Den tänds på lördag då det är Svartnäsdagen!

De har även en tjärdal där man kan köpa fin tjära på burk!


 

Vildöringarna i den bortglömda tjärnen

2022-07-19

Det skulle bli en fin morgon idag, och jag var så sugen på att ut jaga öring!

Jag packade min nya rygga med frukost, skaljacka och fiskegrejor, sedan drog jag iväg långt upp på finnskogen.

Jag hade siktet inställt på en, vad jag tror, bortglömd tjärn! Jag fick vandra en bra bit i stiglöst land innan jag skymtade den spegelblanka vattenytan!

Jag stannade upp och satte mig ner för att kika om det var några vak! På andra sidan tjärnen såg jag något som kunde vara ett vak!

Sakta och försiktigt gick jag runt tjärnens myrkantade strand och såg då ett riktigt bra vak!

 

När jag kom i kastposition, la jag kastet med en Wooly Bugger Special precis där vaket var!

Jag tog hem den i några långa drag, och plötsligt, tvärstopp! Jag lyfter spötoppen och krokar öringen!

Tunga knyckar transporteras via spöhandtaget och upp i armen! Det verkade vara en hyfsad öring, tänkte jag!

Jag fick styra öringen mellan endel sjögräs, men till slut kunde jag sträcka ut håven, och öringen gled fint in över håvgarnet!

Det var en mycket vacker öring, guldgul med stora svarta prickar med vita ringar runt! Otroligt vacker!

 

Nu kunde jag slappna av lite, den värsta öringlängtan hade lagt sig! Jag firade öringen med en kåsa härligt skogskaffe och en stor macka!

 

En svag vind som tilltog var inte så bra, men jag smög vidare och kast lades på kast!

Till slut vid några stenar en bit ut i en vik såg jag en öring som var upp! Jag la ett välriktat kast och jag hann inte ens dra i linan förrän öring tog stenhårt!

Det blev en jädrans fajt, öringen var helt vild, gjorde två höga luftsprång!

Vid håvandet såg jag att den var nästan identisk med den andra öringen!

Det verkade som de såg ut så här i den här tjärnen! Vilka fantastiska vackra öringar det var!

Nu blåste det mera, nöjd som jag var plockade jag ihop och begav mig genom skogen mot bilen! När jag vandrade på myren längs tjärnen plockade och åt jag av myrens guld, hjortron! Det smakade mycket gott!

Den här bortglömda tjärnen levererade idag, precis som jag hade förutspått!

Vilket vatten! Vilka öringar! Hit ska jag ta mig flera gånger!


 

Rävungen

2022-07-18

Efter jag fotat ekorrungen åkte jag till Isala där jag vet att det ska upphålla sig en liten rävunge!

Jodå, jag hittade den, den jagade sork en bit ut på åkern vid en skogs och stenholme. Den gjorde fina språng rakt upp för att sedan dyka rätt ner på sorken! Tyvärr var jag för långt ifrån den för att få något bra foto på det!

Jag gick sakta runt åkern och ut vid en träddunge, då fick jag se att den hade lagt sig ner för att vila, bara öronen stack upp! Jag smög försiktigt fram i skydd av en höbal. När jag kommit ca. tre meter från den stannade jag upp och gjorde ett musliknande ljud, då vänder den på huvudet och jag kan ta fantastiskt fina bilder på den vackra rävungen!

Den tycktes inte vara så skygg, den låg kvar och kikade på mig ett tag! Men när jag vände på kameran då drog den iväg som en avlöning rätt in i träddungen!


 

Ekorrungen

2022-07-18

Tidigt på morgonen vandrade jag iväg till en gammal skog där jag sett och fotat ekorrungar förr!

 

Jag behövde inte gå länge förrän jag hörde prasslande i barken på en tall och ett idogt smackande!

 

Javisst, där var en unge, och en nyfiken sådan!

 

Jag härmade ekorrungen med ett smackande ljud, ungefär som ett pussljud, och den blev helt till sig!

 

Den stannade upp och lyssnade intresserat, kom lite närmare, lyssnade, och så höll den på hela tiden!

 

Vi höll på så där i säkert en halvtimme, jag smackade och den svarade!

 

 

Ekorrungen poserade så fint på sin torrgren, och jag fick många härliga foton på den!

 

 

Här är några av dessa foton, titta och njut av den lille krabaten, han är så vacker!

 


 

Vitkindad gås

2022-07-18

Jag vandrade efter Svärdsjöns strand med kameran i högsta hugg idag, och i kanten av vassen fick jag se ett par gäss med sex ungar!

Det var inte Kanadagås, utan det var Vitkindad gås (Branta leucopsis! Helt otroligt! Fantastiskt!

 

De häckar normalt i arktiska bergstrakter, i Spetsbergen, och på Grönland placerar den sitt bo på hyllor i branta fjällstup, ofta långt från kusten! Den häckar även efter Norges kust och på tundror! De rastar i Sverige lokalt på öar eller gräsholmar vid Gotland!

 

Jag rapporterade denna sällsynta gås och då var det den enda bevisade häckningen i Dalarna i år!

Oftast får dom mellan 3-5 ungar, men de här hade 6 ungar!

Det här var jätteroligt och jag fick många fina foton på dom!

 

 


 

Tornfalk

2022-07-17

Efter att ha cyklat en mil tidigt på morgonen och duschat och ätit frukost begav jag mig till åkrarna vid Isala!

 

 

Jag cyklar en mil nästan varje morgon under sommaren, och då kikar jag efter fåglar och djur för att sedan kunna åka dit och fota!

 

 

Den här morgonen såg jag flygfärdiga Tornfalksungar! De flög omkring över åkerlandskapet och pep högljudt!

 

Ibland stannade de upp och ryttlade så fint, och ibland satte dom sig i ett träd och ibland flög de till bolådan där de är uppväxta!

 

Pelle har satt upp ett fint rede på gaveln på ladugården, och där har de häckat i år!

 

 

 

Det var en mycket trevlig morgon, jag satt bara och njöt och följde ungarna i deras mästerliga flygt!

 


 

Vattensnok

2022-07-13

Idag när jag gick nere vid sjön vid Gruvbacken fick jag plötsligt se en stor orm på vägen!

 

Den var enorm, ca 1 meter lång! Den största orm jag har sett!

 

Som tur var hade jag systemkameran med 600:an med mig.

Jag gick fram så jag var bara ett par meter från den, jag fick fina närbilder på den!

 

 

Det är en Vattensnok, (Natrix natrix)! Den vita buken och de vita överläppsplåtarna med de nedlöpande svarta strimmorna är mycket goda kännemärken tillsammans med de stora huvudplåtarna!

 

Det förekommer att den har avsaknad av ljusa halsfläckar! Det finns en stor variation mellan individer på färgen av fläckarna, från orange till benvit, till nästan inget!


 

Gamle trotjänaren Jämtkängan

2022-07-12

Jag har fått ärva ett par kängor för ett tag sedan, dom passade perfekt, ingådda och hur sköna som helst!

Det är Lundhags Jämtkängan, en riktig gammal trotjänare!

Dom här kommer att vandra många mil i vildmarken med mig!


 

Fågelspaning vid strömmen

2022-07-12

Det var en sådan vacker dag och det var ett tag sedan jag var nere vid strömmen och vandrade!

Sagt och gjort, jag packade fotoryggan och vandrade ner till strömmen för att kika om jag kunde fota några djur eller fåglar!

 

En kniphona stog så fint på en sten mitt i aven, omringad av all den vackra gröna växtligheten!

Det var som gjort för ett foto! Det blev som en tavla!

Det är sällan man ser kniphonan i sin helhet, oftast när man ser henne så ligger hon i vattnet och då ser man inte hur vit hon igentligen är!

 

 

 

Jag vandrade vidare till ett mer strömmande parti och där hörde jag ett oavbrutet pipande, det var en Grönbena som troligen hade ett bo i närheten!

Hon flög från sten till sten och pep oroligt! Jag fick mängder med fina foton på denna vackra fågel!


 

Svärdsjö spelmanslag 70 år, konsertfilm

2022-07-11

Nu går det att se och höra hela jubileumskonserten från från Bingsjö kyrka den 5/7, även ett par låtar från dansspelningen dagen efter på Bingsjö spelmansstämma!

https://youtu.be/L8xfvMt3Sy4


 

Brandit US Cooper Modular 45L

2022-07-10

Idag fick jag hem min nya ryggsäck! Ryggsäckar kan man ju inte få för många av;-)

US Cooper är en ryggsäck med moduler. Man kan byta modulerna, sidoväskor mot flaskväskor osv. En robust rygga med mängder av lastningsmöjligheter! Det är en rygga för rejäl packning och för bra sortering! Ryggan är utrustad med ett avtagbart höftbälte, vaderad i axelbanden och vid ryggen, där ryggen även är konstruerad för att luft ska ventilera ryggen! En mycket bekväm rygga!

Öppning för dricksrör, sidokompressionsremmar, 2 D-ringar, stabilt bärhandtag!

Volym: Ryggsäck: 45 liter, Sidoväskor: 1,5 liter, Midjeväska: 6,5 liter

Vikt: 2 kg

Mått på ryggsäck: 52 x 41 x 27 cm (inklusive väskor).

Sidoväskor: 20 x 13 x 5 cm

Midjeväska: 17 x 33 x 14 cm

Sidoväskorna går att använda individuellt på bälten eller Molle-system på annan rygga.

Jag har letat länge efter den här ryggan, den säljs inte i Sverige längre, jag hittade den här i Tyskland! Det har varit lite drygt då jag ska vandra en bit i skogen med rygga och midjeväska, då har jag fått ha midjeväskan fram, och då blir svårt att gå! Nu sitter midjeväskan på ryggan och sedan kan jag ta av den och använda den separat om jag vill! Mycket bra!

En perfekt fiskerygga!


 

Cadillac -49

2022-07-10

Min kompis Ecke kom hem och överraskade mig idag!

Han har köpt en Cadillac-49 serie 62 5.8 V8 från en samling på en bilauktion, en riktig gangsterkärra!

 

Han satt och kikade på nätet på auktionen och den här var kvar till ett löjligt lågt pris, han la ett spontant bud som var lite högre och fick den! Tur som en tok! Helt otroligt! Bilen kom hem igår med lastbil!

 

Bilen är intagen till Sverige 2005 från USA, den är omlackad en gång i USA, ny inredning gjort i USA, sätena är omklädda i grå velour, innertak, dörrsidor och mattor i matchande tyg, nya däck och bromsar, och går som en klocka!

 

Det här var ju roligt, lagom till cruisingen på Classic Car i Rättvik om någon vecka!

 

Eckes kusin Olle har en otroligt fin cadillac cab som är i toppskick, så nu kan dom cruisa tillsammans!

 


 

Dansspelning

2022-07-06

Innan vi skulle ha våran dansspelning på stora scenen gick mina skor som hör till masdräkten sönder, sulan lossnade!

 

Det var bara att vandra upp till Åkes hus igen och byta till andra skor. Som tur var hade jag andra skor med mig, vita och svarta, men de fick duga!

Jag tog den vit svarta fiolen till dansspelningen, så skorna skulle matcha!

Det var en hejdundrande dansspelning, fullt ös!

 

 

 

Efter dansspelningen hamnade vi i Åkes kök där vi spelade i timmar, så jäkla kul! Vi spelade massor av Svartnäslåtar, hur roligt som helst!

Senare på natten kom en kompis till Staffan dit och spelade på flygeln, vi spelade några låtar med Staffan på bas, men sedan satte jag mig bara och lyssnade och njöt!

Den killen var kyrkomusiker och jazzmusiker! Han var grym, han måste ha varit född i en flygel!

Sedan blev det häng på Åkes farstukvist med både det ena och det andra! Vi höll väl på till morgontimmarna denna natt också!

 

Vilka fantastiska dagar att minnas, spelade i fem dagar, eller rättare sagt dygn! Skitkul!! Nu längtar man redan till nästa års spelmansstämma i Bingsjö!


 

Spel med "Hoven Droven"

2022-07-06

Klockan fyra var det dax för spel med folkrockarna Hoven Droven på scen!

 

De spelade några låtar själva först, sedan med ungdomar som de har haft kurs med, det var fullt ös!

 

 

Jag har träffat fiolspelaren Kjel-Erik Eriksson förut och nu fick vi en pratstund igen! Han är en otroligt duktig spelman!

 

 

Hoven Droven är nog det bästa folkrockbandet jag vet, har lyssnat på dom länge! Dom är helt enkelt skitbra!

 


 

Sillunch

2022-07-06

När man efter ett par timmars sömn kvicknade i, så var det en hink kaffe som gällde, sedan var det bara att veva igång fiolen igen!

Vi spelade lite på förmiddagen, sedan var det dax för den sedvanliga sillunchen.

Först skålade vi med bubbeldricka och hurrade för oss, Svärdsjö Spelmanslag, 70 åringen, sedan var det sill av alla sorter, snapsvisor och tal om vartannat!

Det var ett väldigt kalas, roligt som bara den!


 

Nattligt jam

2022-07-05

Efter konserten gick jag upp till Åkes prästgård där det blev jam hela kvällen och långt in på småtimmarna!

 

Staffan från "Östen med resten" kompade på bas på konserten och var med oss i dagarna två!

 

Likaså Esbjörn, de två spelar ihop i "Quilty", ett band som spelar Irländsk musik! De är fantastiskt duktiga musiker!

 

Vi spelade i olika konstellationer i alla rum till framåt halv fyra på morgonen!

 

Detta var en helt otroligt rolig natt som jag sent glömmer!


 

Jubileumskonsert

2022-07-05

Idag gick jag på semester i 40 dagar, och det ska bli såååå skönt!

Jag började semestern som jag brukar, att åka upp till Bingsjö spelmansstämma!

Idag var det lite annorlunda, Spelmanslaget fyller 70 år i år, så vi hade en jubileumskonsert i Bingsjö kyrka på kvällen.

Det blev fullsatt i kyrkan och konserten avlöpte perfekt! Det gick jättebra och vi fick stående ovationer!

 


 

Kniv och kåsa

2022-07-04

Min kompis Anders och hans dotter är till Sarek och fjällvandrar.

Han tog detta fina foto på mina alster där! Kniven fick han nyligen när han fyllde 60 år och kåsan har jag hjälpt honom att göra för ett tag sedan!

 


 

Dansspelning i Finnbacka

2022-07-04

Igår var jag till Bingsjö och övade i kyrkan inför jubileumskonserten imorgon kväll.

 

Men idag var det dansspelning i den vackra lilla och högt belägna finnbyn Finnbacka i rättviks kommun.

Min farmor är därifrån och min pappa är född i köket där hos sin mormor och morfar!

Det blev fullt hus i bygdegården, först så var det en konsert med "Öcken som helst" Sedan spelade vi till dans i tre timmar!

Det blev en helt underbar kväll, men otroligt svettigt!

 


 

Min far och jag

2022-07-02

Jag och min far var till Östansjö tillsammans med Åke, Erik, Karin och Inger, för att spela upp majstången efter kapprodden med kyrkbåtarna!

 

Sedan var det långdans och lekar kring majstången som vi spelade till!

 

Allt gick bra och det var uppehåll i regnandet, men det blåste en hel del denna dag!


 

Bengts roadster

2022-06-30

När jag hade klippt gräset efter jobbet idag kom jag på att det var veteranbilsträff vid Svärdsjö veteranbilsklubb!

 

Jag slängde mig i bilen och åkte dit på engång. Det hade redan samlats en hel del fina bilar!

 

Men jag hade bara ögonen på en bil, kompisen Bengts roadster! För mig så är det bilar från slutet av 20-talet och början av 30-talet som fascinerar mig mest!

 

Förutom denna roadster har Bengt har en mycket fin cupè också, plus några andra byggen!

 

Den här är byggd i slutet av 70-talet, det är plastkaross och volvomotor med automatlåda.

 

Bengt fick köpa den av byggaren som nu är 78 år, han fick även med formen till karossen!

 

Fälgarna har Bengt tillverkat själv, breddat och gjort ekrarna och lackat!

 

Han är väldigt duktig på att skruva och få rätt stuk på grejorna, som t ex. ratten, den är från en gammal båt och gjuten i Borlänge!

 

Bengt har den som en daily driver, åker med den året runt!

 

 

Det var en trevlig bilträff med många vackra och häftiga bilar! Nästa träff blir sista torsdagen i juli!


 

Wooly Bugger Special

2022-06-26

Det gick inte att göra så mycket i värmen den här dagen, förutom att sitta och binda upp några flugor!

Jag band några vulgataimitationer och dessa Wooly Bugger Special!

Jag tycker detta är en mycket bra streamer, den kan tas för både en igel och ett fiskgli, och kan användas nästan jämt!

Jag förtynger dom med blytråd, och jag vill gärna binda in ovalt silvertinsel som kroppsribbing!

Jag föredrar faktiskt dom med guldskalle även om dom med silverkulögon också fiskar bra!


 

MIDSOMMAR

2022-06-25

Midsommaraftonen avlöpte i en härlig röra med barn, hundar, god mat och dryck!

Men tyvärr kunde inte Fia vara med, hon var väldigt förkyld!

Vi grillade på två grillar medan vi avnjöt några kalla öl, sedan var det snapsvisor och mycket god mat på altanen!

Efter det var det härlig underhållning av barnbarnet Gillis som badade i badbalja ute på gräset, och Mysan och valpen Hjördis var med och härjade!

Det blev en mycket lyckad afton i värmen, med över 30 grader i skuggan!


 

GLAD MIDSOMMAR

2022-06-24

Igår hade vi midsommarfest på förskolan där jag jobbar, vi klädde midsommarstången, jag spelade och alla barnen och personalen sjöng och dansade! Det var tjo och tjim och det hördes nog över hela byn!

Där efter åt vi "världsmästartårta", en rulltårtebakelse på två och en halv meter! Det var en lyckad tillställning!

Idag ska vi fira midsommar här hemma hos oss! Emil och Fia och barnbarnet Gillis kommer, Albin och Nathalie med valpen Hjördis kommer och min far och mor!

Det blir grillning, tårta och musik och dans hela natten lång!

 

-------------------------GLAD MIDSOMMAR-------------------------


 

Närkontakt

2022-06-21

Jag drog iväg direkt efter jobbet uppåt gränslandet till vildmarkstjärnen! När jag kom fram så hade kompisen Micke redan kommit! Det blåste tyvärr en hel del så det var svårkastat! Vi såg inga vak alls! Micke hade en grillad kyckling och en öl som vi delade på medan vi väntade på att vinden skulle mojna!

Jag stannade kvar, men Micke gick iväg runt tjärnen till en vik, och framåt småtimmarna mojnade det lite, då ringde jag och kollade av om det var något på gång där! Jodå, det var tre stora öringar som gick i ytan och plockade sländor! Jag vandrade runt till Micke, och på vägen dit fick jag se en vargskit, och det luktade starkt av urin, vargen hade markerat där!

Öringarna gick lite för långt ut, men lite senare fick jag kontakt med en av dom! Det small till i spöet men den krokade synd nog inte! Det började blåsa och regna senare på natten och jag skulle upp och jobba dagen efter så jag gav upp och åkte hem!

En kompis lurade en otroligt vacker öring dagen efter vid en tjärn, stor och guldgul, över 2 kilo!


 

Ägget

2022-06-20

Jag och Annika var till stugan idag för att plantera sommarens blommor!

Annika fixade så att det blev jättefint med alla blomlådor och krukor, så nu ser det välkomnande ut!

Två Lomar låg utanför på vattnet och kvarkade, det kanske finns ett bo här igen precis som förra året!

Jodå, mycket riktigt! Bredvid bänken nere vid vattenbrynet låg ett ensamt ägg! Förra året var det två ägg, men det blev bara en unge!

Nu får vi vara försiktiga när vi är där de närmsta två veckorna, så får se om det blir en unge i år också!


 

Storöringen som gick till väders

2022-06-17

Semesterdag och öringjakt!

Jag har tagit en semesterdag för att åka upp till vildmarkstjärnen i gränslandet och se om det har börjat att kläcka några vulgator!

 

Det skulle vara varierat med sol och moln och en svag västlig vind som skulle gå över till sydlig under dagen, perfekt vid den tjärn jag skulle till!

 

När jag har parkerat vid stenen så gjorde jag iordning flugspöet och knöt på en av mina vulgataimitationer som alltid funkar!

 

 

Sedan börjar den svettiga vandringen till tjärnen, den går över en myr som nu var täckt med ängsull! Mycket vackert, det är som att gå genom snö!

 

Väl framme skymtar jag vildmarkstjärnen genom gammelskogen, och den möter mig med en ganska blank vattenspegel!

 

 

 

Jag sätter ner ryggsäcken och bakom mig, inte så långt ut, inom kastavstånd plaskar det till rejält!

Snabbt som ögat tar jag flugspöet, lossar flugan, vadar försiktigt ut någon meter, får iväg ett stressat skitkast!

Flugan landar nästan vid vaket, och det virvlar till och öringen tar stenhårt min slända!

Jag lyfter spötoppen och den stora öringen går till väders i ett högt språng, rister och flugan lossnar!

Fan, vilken stor öring, helt svart och med en stor paddel!!!

 

Oj oj, vilken start! Nu ser jag flera stora vak, men längre ut! Det kläcker en del vulgata i alla fall!

 

Jag vadar ut till den sten jag brukar sitta på och det vakar fortfarande större öringar, fast utom kastavstånd!

 

Men plötsligt vakar det bara ett par meter från stranden i en liten vik bredvid mig, jag lägger ut sländan och det händer ingenting på en lång stund.

Jag lägger om kastet lite längre ut och då står det inte på förrän öringen slurpar i sig flugan!

Det var en okej öring men den krokar jag försiktigt av!

 

Nu vakade det en bit utanför den sten jag sitter på, jag vänder mig om och gör ett luftkast och lägger flugan i vakringen.

Öringen går upp och tar flugan i en kaskad av vatten, jag lyfter spötoppen åter igen och krokar öringen!

Nu börjar en yster dans, öringen drar iväg runt en stor sten så jag får parera likt en dirigent!

Jag kan efter en stunds härlig fajt håva en blank och fin öring! Det var roligt, en kompensation för den stora jag tappade!

Nu drog det in ett lätt regnväder så jag tog skydd under en gran ett tag!

 

Efter regnet var det lunchdax! Jag har det lilla Optimus Terra köket med mig idag, och det blir köttsoppa och en gomacka. Det är ett riktigt bra kök när man är ute själv, brännaren är mycket effektiv, det går snabbt att koka upp!

 

Nu har det börjat blåsa mera och vaken försvunnit! Jag sätter på en svart igel med guldskalle och smyger ut på stenen igen!

Det blir lite svårkastat i vinden! Rätt som det är ser jag ett vak en bit ut!

Jag lägger igeln i vaket och det virvlar till och öringen tar! Ännu en härlig fajt, men denna öring låter jag få friheten tillbaka, den simmar lojt iväg i det klara, glittriga vattnet!

Det blev en fin heldag vid vildmarkstjärnen idag, men storöringen vann även denna kamp! Nu har jag mistat tre stora öringar på ett par fiskevändor, så nu får det bli skärpning ;-)

Jag ska försöka komma iväg hit till den här fantastiska tjärnen någon gång till under vulgatatiden, kanske runt midsommar, då har jag lyckats bäst!


 

Det stora åsknedslaget på Isalanäset

2022-06-13

Idag var jag till Isalanäsets naturreservat för att kika om Trädkryparna hade fått ungar, men när jag kom dit så blev jag förvånad!

 

Det såg ut som att någon hade grävt kors och tvärs över stigen och in i skogen, rötter uppslitna, och stora stenbumlingar låg på stigen! Det måste ha varit en nybörjare med skopan, tänkte jag!

 

Men jag såg inga spår efter någon grävare, och när jag kom fram till den höga stubben med Trädkryparboet fick jag se eländet!

 

 

Det var blixten som hade orsakat de stora dikena vid stigen och i skogen!

Jag såg var blixten hade slagit ner, det var i en stor björk där det var ett stort spår uppifrån och ner, så att barken hade krullat upp sig!

Sedan hade blixten gjort ett dike över till en gran som den hade splittrat!

Därifrån gick det stora diket åt två håll, ett dike var ca 50 meter och det åt andra hållet var ca 100 meter och det sträckte sig långt in i skogen och ut på en äng! Det konstiga var att det inte var bränt någonstans!

 

Då förstod jag att det måste ha varit den stora åsksmällen förra veckan som orsakat detta! Huset hemma vibrerade då!

 

Jag pratade med Pelle som bor granne med naturreservatet, och hemma hos honom gick det 13 proppar sönder, en tv och ett par radioapparater!

 

 

Till min fasa hade barken på den höga stubben där Trädkryparna hade boet under åkt ner en bit så att boet hade ramlat ut!

 

Fåglarna var inte där längre! Det var illa, då blir det inga ungar i år!

 

 

 


 

Svärdsjö Spelmanslag 70 år - Jubileumsfesten

2022-06-11

Svärdsjö Spelmanslag 70 år!!!

Idag åkte jag till Bingsjö för att vara med på den stora jubileumsfesten!

 

Vi samlades hos Åke vid hans stora prästgård i 11 tiden, där vi dukade upp ett gigantiskt långbord framför huset!

 

Solen tittade fram precis då vi skulle sätta oss vid bordet!

 

Vi blev nog uppåt femtio personer som åt sill av olika sorter och tillbehör, och det slank ner både det ena och andra i dyckesväg!

 

Det hölls tal och det sjöngs så det stog härliga till, det var mycket roligt och trevligt!

 

 

Sedan tog Tjäder fram gitarren och sjön härliga visor, och då kunde inte Magnus och Egon hålla sig så dragspel och bas togs fram!

 

Nu blev det allspel, vi plockade upp fiolerna, klarinetten och gitarren och anslöt. Nu blev det åka av, vi spelade och tjoade i ett par timmar!

 

 

 

 

 

Framåt kvart i sex på kvällen var det dax att samlas för tillsammans gå sjungande med fanan i topp ner genom byn och till bygdegården!

 

 

Magnus skjutsade Egon med dragspelet i sin nyinköpta, original renoverade Challenger!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl nere vid bygdegården samlades vi vid utepuben på verandan där vi skålade med bubbel och hurrade för 70 åringen!

 

Sedan var det dax för middag med efterrätt.

 

Nu följer en rad spex, tal och sång, inte minst snappsvisor!

 

 

Det blev många roliga uppträdanden och sedan spelade vi allihopa hela natten!

 

Jag tror att jag spelade i 13 timmar!!! Det kändes i fingrarna sedan!

 

En mycket lyckad och rolig fest!

 

 

 

Vi ska ha en jubileumsspelning i Bingsjö kyrka och en i Svärdsjö kyrka, och en dansspelning i Finnbacka framöver, och sedan blir det repris på denna fest när det blir Bingsjö spelmansstämma!

 


 

Vårstädning

2022-06-06

Nu var det hög tid för "vårstädning", om än lite sent, i sommarstugan. Jag hade ju haft influensa i början av maj, då allt skulle göras! Det är både trädgård med gräs, blommor och växthus och sedan vill man ju ha det klart vid sommarstugan så man kan vara där och njuta också!

Nu blev det i alla fall gjort! Det är perfekt att ha det stora elverket med sig så man kan dammsuga i stugorna!

Jag tillverkade en vagn åt elverket som precis går in bak i caddyn! Det är väldigt smidigt att lätt kunna rulla det tunga elverket nedför backen till stugan!

Nu känner jag att jag har kommit ikapp med allt som skulle göras så här i början av sommaren, så då kanske det kan bli mer tid för fiske och foto!


 

Hjördis

2022-06-05

Idag var vi och hälsade på vår nya familjemedlem, Hjördis! Det är vår son Albin och hans sambo Nathalie som har fått hem deras lilla päskling!

Hon är 9 veckor och är en nyfiken och social liten fröken, en underbar liten blandrasvalp!

Det är samma raser som i våran Mysan, Lhasa apso och Shih tzu!

Mysan och Hjördis fick bekanta sig med varandra i sin egen takt, och det gick jättebra!


 

Två storöringar gick vinnande ur kampen

2022-06-04

Vaknade i femtiden och solen sken redan från en molnfri himmel. Öringmorgon, tänkte jag direkt!

Kan hända att vulgatan har börjat att kläcka på öringsjön. Jag drog iväg upp på finnskogen, parkerade och traskade iväg genom skogen! Det var bara 10 grader på morgonen, men det blir nog snabbt varmare!

Det är vackert att vandra i skogen nu, och myren möter mig med en matta av vacker ängsull!

Det blåste en del på morgonen så jag började inte med flugspöet utan hade haspelspöet, bombarda och min Special Montana.

Jag gick till södra änden av sjön och fick tidigt fyra mindre öringar, sedan vandrade jag tillbaka och då satt Daniel där och hade ett spö utlagt och var i full gång att göra upp ett bål!

Han hade inte känt något alls. Men plötsligt ser vi ett stort vak långt ut! Jag byter till ett blåsilvrigt drag och tar i och kastar ut så långt jag bara kan!

När draget når vattenytan smäller det till i spöet och en jätteöring går upp i ett meterssprång! Daniel har sett det hela och hojtar till, jäklar vilken storöring!

Jag kämpar med den bra länge, jag får knappt in den till stranden, den bara rusar utåt, urstark!!!

Tillslut får jag in den och precis då Daniel ska hjälpa mig att håva den stora öringen, trasslar den in sig i sjögräset och går lös! Där står vi helt tomma i ansiktena, det var en bjässe, runt tre kilo uppskattade vi, fan också!!!

 

Det var bara att ta nya tag! Jag kastar ut sådär långt igen, och det smäller på igen! Nu känns det att det är en mindre öring. Jag håver den efter en stund och det är en fin öring, strax under kilot!

 

Fort ut med draget lika långt igen. Det verkar som att de går och tar kläckare i ytan där ute! Det hade börjat poppa upp några sländor utanför där jag står också!

Ännu en gång smäller det till när draget landar, och nu är det en till storöring som slagit på! Det blir en lika dramatisk och långdragen fajt igen!

Den här gången när Daniel skulle håva den hann han inte fram till mig engång, storöringen gick även denna gång fast i sjögräset och lossnade!

Fasen också, nu har jag sumpat två riktigt stora öringar! Men jag fick ett par till bonusöringar sedan på Special Montanan, efter allt strul!

Den här Special Montanan får nog pensionera sig efter den här dagen, den är lite sliten! Men den har gjort rätt för sig, den har många fina öringar på sitt samvete!

 

Nu börjar en härlig tid, Vulgatatid! Nu gäller det bara att pricka in en kväll då väder och vind är optimala för att storöringen börjar kalasa på dessa läckerheter!

 


 

Trädkryparen

2022-05-30

Trädkryparen är en liten favorit bland fåglar för mig, och jag har hittat ett bo för ett par år sedan, som dom häckar i även i år!

 

 

 

Det latinska namnet är: Certhia familiaris. Den är ca 12,5 cm och den enda av våra småfåglar som är brun med böjd näbb och som klättrar omkring på trädstammar likt en liten mus!

 

 

Som boplats väljer trädkryparen helst utrymmet mellan stammen och lossnande barkstycken på gamla träd. Oftast hittar den de lämpligaste boplatserna på gamla stubbar eller på döda granar och tallar.

 

 

Ett viktigt krav på boplatsen tycks vara att trädkryparen inte ska behöva hoppa in med huvudet före såsom i en vanlig fågelholk, utan den vill kunna klättra in i boet!

 

 

 

 

Jag kommer relativt nära dom när dom flyger växelvis med föda till boet, så jag står gömd bakom en trädstam för att inte störa allt för mycket!

 

 

 

Det är intressant att se hur de har löst boendet, det är en barkspringa som de kryper in i och ett litet hål längre ner som de flyger ut ifrån!

 

 

 

 

Men vid ett tillfälle så stannade hanen utanför och kikade in, precis som om han ropade på henne att han kom med mat till henne!

 

 

Jag kunde dra en serie foton på hur han matar henne och att hon sedan vänder och kryper in igen!

 

 

Jag ska vandra dit om några dagar och kika om man kan få se några ungar!

 

 

 

 

 


 

Hemligån

2022-05-29

Jag åkte upp till hemligån i gränslandet idag för att kika på hur vattenståndet var!

Det har sjunkit undan en del efter snösmältningen, så nu börjar det se bra ut!

Det är mycket vackert vid ån nu när allt börjar spira i naturen!

Det blir intressant sedan och se om det står någon fin öring där som gått upp från tjärnen!

 


 

Storspov

2022-05-28

Jag hittade en storspov idag när jag var ute och spanade! Den var ganska långt bort på en åker, men en hygglig bild blev det!

När jag skulle åka därifrån kom det en småspov flygande, men den fick jag inte på bild!

 


 

Större hackspett

2022-05-26

Idag var han där igen, den större hackspetten, vid trädet med holken med talgoxeparet!

 

Men han var inte lika intresserad av holken idag, utan var nere på marken och letade föda!

 

 

På latin heter den: Dendropocops Major - vilket betyder, större trädhuggare! Det är våran vanligaste hackspett!

 

Det är en mycket vacker fågel, med sin röda gump och nacke! Den har en iögonfallande vit avlång fläck på var vinge! Är ca 23 cm.

 

 

Det är en lustig gynnare, den hoppar från sten till sten och gömmer sig bakom trädstammen för att nyfiket kika fram med huvudet på sned!

 

 

Jag tror att den har ungar i någon av asparna i en dunge ett par hundra meter bort! Jag tycker att jag har hört dom när jag har gått förbi med Mysan!

 

 


 

Svartvit flugsnappare

2022-05-25

För en dryg vecka sedan anlände den svartvita flugsnapparen till vår trädgård!

 

På latin heter den: Ficedula hypoleuca - vilket betyder, snäppa som är vit under! Är ca 13 cm, är svart och vit, och har ett tydligt vitt vingband!

 

Det är en riktigt ettrig liten krabat! Den vill gärna ha hela trädgården för sig själv, så den körde iväg talgoxeparet ur en holk på en gång!

 

Vi har två holkar på framsidan av trädgården, och han har full koll på dom!

 

Jag satt upp en till holk i ett träd i ena änden av trädgården på framsidan för att se om talgoxeparet skulle kunna ta en av dom i alla fall!

 

 

Nu blev den svartvita flugsnapparen helt galen, han for fram och tillbaka mellan holkarna och satt på kanten till fönstret på Caddyn där han såg sig själv i backspegeln!

Han anföll backspegeln i tron att det var en rival!

 

Nu har han äntligen hittat en hona, så nu är det ganska lugnt!

 

 

Honan är helt olik hanen, mera sober i färgerna, och är mera skygg!

Honan kan påminna om grå flugsnappare, som saknar vingband och har mörka strimmor på huvud och bröst!

 

 

Talgoxeparet har faktiskt tagit en holk, men har haft besök av en hackspett, så vi får väl se hur det går!

 

 


 

Den vackra Tornfalken

2022-05-22

Jag var och spanade på tornfalken idag, som har kommit till våra trakter för ett tag sedan!

Tornfalken är en av mina favoriter, en mycket vacker fågel med härliga färger i fjäderdräkten. Hanen har typiskt blågrått huvud och stjärt, samt fläckad rödbrun rygg. Spetsiga vingar och lång stjärt.

På latin heter den: Falco tinnunculus - vilket betyder, falk med klingande läte. Är ca 34 cm.

Ses ofta "ryttla" över åkrar och ängar. Ryttla betyder att den med flaxande vingar står exakt still på samma ställe i luften, för att sedan göra en plötslig störtdykning ner på marken för att ta något byte!

Den satt i ett träd nära mig när jag steg ur bilen, men den flög snabbt iväg och satte sig i en asp ute på åkern!

Jag lyckades få något foto som är okej på den på långt håll!


 

Forsärlan på födosök

2022-05-20

Idag traskade jag ner till strömmen för att se om jag kunde få en skymt av forsärlan!

 

Jag gick till gamla sågen där jag sett den förut, och mycket riktigt, där var dom! Båda två, honan och hanen!

 

De hade fullt upp med att söka föda! Troligtvis har dom ungar!

 

De flög fram och tillbaka mellan stenarna och stranden med näbbarna fulla av insekter!


 

Gubben Pettson och Pippi Långstrump

2022-05-19

Idag var det dax för den traditionella festen på hembygdsgården, där vi, personalen på förskolan bjuder in barn och föräldrar.

Vi tände grillarna och efter en stund så fylldes hela grästunet med picknickfiltar, föräldrar och tjoande barn!

Vi hade olika stationer med lekar för barnen och på tunet mellan stugorna hade jag och Anette allsång med barn och vuxna! Utklädda till gubben Pettson och Pippi Långstrump sjöng och berättade vi en sångsaga med full inlevelse!

Det kom många barn och vuxna på vår sångstund, och det blev väldigt lyckat!

Barnen fick gå upp på scenen där de sjöng tre sånger för föräldrarna, sedan tackade vi av de största barnen som slutar hos oss till sommaren, för att sedan börja i förskoleklass!


 

Havsöring och punktering

2022-05-18

Idag hade jag tagit en semesterdag för att åka ut till kusten och jaga silver!

Klockan var kvart över fyra när jag vaknade, och det var en strålande vacker morgon!

Jag hade packat bilen redan igår kväll, så nu var det bara maten och kaffet som skulle med!

Jag hade stämt träff med kompisen Micke här hemma klockan fem, för att sedan bege oss mot kusten!

Han hade aldrig fiskat havsöring så han tyckte det skulle bli mycket spännande!

 

Men när vi åkt några mil så hände det som inte fick hända! Det lät illa bak i bilen, vi stannade och gick ur för att kika, punktering!!

Jaha, då var det bara att sätta igång att byta hjul då! Men då passade inte hylsnyckeln! Jag sprang iväg till ett hus och knackade på, men dom sov, jag sprang iväg till ett annat hus, dom sov också!

Jag fick stanna en bil och höra om han hade något fälgkors, och det hade han! Vi bytte hjul, men då var det lite luft i reservhjulet!

Vi körde sakta till en hästgård en bit bort och knackade på! Dom hade precis vaknat, dom hade en kompressor och kunde hjälpa oss!

Men nu hade vi tappat 45 minuter på resan, så vi kom ut till kusten lite senare än det var tänkt!

 

Det var en svag frånlandsvind då vi stog och bytte om till vadare vid bilen! Det var ju inte så bra, men vinden skulle vända mitt på dagen till nord östlig vind, och det är mycket bättre för då ligger den på rätt in i viken där vi är!

Det var redan varmt och det skulle bli 23 grader idag! Vi är lite sent ute i år på grund av influensan! Det är nog lite för varmt inne i vikarna, så havsöringen går nog längre ut, men vi testar, sa vi!

 

Det var ganska lågt vatten så vi kunde vada ut en bra bit och kasta mot de stora stenblocken som vattnet sköljer över, där stryker gärna havsöringen!

Vi fiskade i flera timmar, bytte flugor, bytte drag, drack kaffe, vilade, tog en kall pilsner, ja, vi nötte på till mitt på dagen då det var dax för lunch!

Micke hade inte känt något alls, men jag hade en bra stöt i spöet precis då draget landade, men det var allt på flera timmars nötande!

 

Vi satte fyr på två gasolkök och lagade pytt i panna med stekt ägg och rödbetor, och tog en god och kall välförtjänt öl!

Efter lite vila på maten så tog vi nya tag. Vi packade ihop och förflyttade oss en bit runt en udde, där slog vi läger!

Här var det en fin lagun med en brant djupkant några meter ut och man kunde se stora stenblock under ytan! Det var betydligare djupare här än där vi var förut, så kanske om vi har tur så går havsöringen där det är djupare och kallare!

Jag kastade långt ut och lät draget sjunka till botten och sedan tog jag hem det med långa vevstopp! Efter några kast hade jag en stöt i spöet, sedan blev det tvärstopp! Jag gjorde mothugg och sedan blev det en jäkla fajt!

Jag kunde efter en stund håva en rund och trind havsöring i bra kondition! Yes! Äntligen efter tusen kast! Då är dom här, längre ut och lite djupare!

Micke kom snubblande över stenarna och grattade mig! Det var blå/silver som var melodin för dagen!

Micke gick en bit bort och fortsatte sitt nötande, men han kände inget!

 

Efter en stunds kastande höll jag på att tappa andan! När jag vevade in draget fick jag se en följare, en havsöring som simmade efter draget, och vilken havsöring det var!

Den var jättestor, en riktig gris!! Uppskattningsvis 4 kilo+!!! Den simmade ända in mot stenen jag stog på, sedan vände den bara och simmade lojt ut mot djupet igen!

Där står jag alldeles stum, och tankarna går, kunde jag gjort något annorlunda? En annan kompis var där för några dagar sedan och han hade 5 följare efter som inte tog! Sådant är fiske!

Den vände och simmade förbi en sten bredvid mig som hade en rak sida, jag kollade längden på sidan på stenen med spöet och den var runt 70 cm! Så det var en stor havsöring!!!

 

Vi fiskade några timmar till utan att känna något mera, så vi packade ihop och traskade till bilen, slutkörda och röda av solbränna, men ändå nöjda med dagen! Micke kände inget på hela dagen, men han tyckte att det var roligt ändå.

Vi fiskade ju i en annan miljö än vad vi är vana vid, så vi njöt fullt ut av den friska havsluften och vyerna!


 

Gillis 1 års kalas

2022-05-15

Idag var det dax för Gillis födelsedagsfest, Hela släkten kom och ville uppvakta Gillis på hans 1 årsdag!

Presentbordet blev fyllt till brädden, och Gillis var i högform!

Fia hade gjort två stora tårtor med kaniner på gjorda av sockerpasta! Tårtorna var jättegoda!

Gillis gillade 30-tals racerbilen som jag hade tillverkat åt honom, men paket snörena var nog roligast ;-)


 

Gillis 30-tals racer

2022-05-12

Jag tillverkade en hot rod åt Gillis i julklapp, och nu har jag tillverkat en 30-tals racer i teak till födelsedag.

 

Jag skissade en enkel form av en racer, boat tail och lång motorhuv!

 

Sedan fräsade jag ur en grill fram och en en 1:a på sidan av racern, Gillis fyller ju 1 år!

 

Efter allt putsande oljade jag in racern med True Oil! Det blev en mörk och vacker nyans på träet!

 

Sedan målade jag trädäcken svart och silver, och limmade sedan fast dom på ett par träaxlar!

 

Racern blev mycket läcker och väldigt skön att hålla i!

 

 


 

Vårens första öring

2022-05-07

Jag höll på att bli tokig av att bara vara inne och ha flunsan, jag missade ju premiären i strömmande vatten vid första maj också! Men nu på morgonen var det vackert väder och ingen vind, och jag kände mig bättre och lite mera ork! Så jag drog iväg upp på höjderna till en rödingtjärn med förhoppning att isen skulle ha släppt sitt grepp och tjärnen!

Den hade sköljt! Perfekt, då kan rödingen vara på gång! Jag hade haspelspöet med mig idag, tänkte använda bombarda med fluga, men jag började med koppardraget som jag lackade till hälften fluorött förut!

Femte kastet small det till i spöet, det blev tvärstopp! Den tog i ytan! Jag såg direkt att det var en öring, och en skaplig sådan! Jag håvade efter en skön drillning en vacker blank skapelse! Va kul, en fin öring, jag som skulle fresta rödingen! Plötsligt, en bit uppe på bergsknallen hörde jag två björngrymtningar, inte alls så långt bort! Troligtvis tillrättavisade honan ungarna! Spännande!

Jag hade flera följare efter draget, men fick ingen mera! Det började blåsa en kall vind så jag packade ihop och vandrade mot bilen! Härligt att vara igång på öppet vatten!


 

Trädgårdsbänken

2022-05-07

Jag har under ett par dagar varit i snickeriet och renoverat en trädgårdsbänk.

 

Det är en liten bänk för barn. Träribborna hade ruttnat efter att den stått ute i ur och skur!

 

Jag tog impregnerade plankbitar som jag sågade ribbor av, och sedan hyvlade jag en sida så de blev släta och fina!

 

När jag monterat ihop trädgårdsbänken och putsat ribborna oljade jag in den med träolja!

 

Nu har barnbarnet Gillis något att sitta på när han kommer till farfar och farmor i sommar!

 


 

Vår vid stugan

2022-05-07

Efter en dryg vecka med en hemsk influensa så har jag börjat att piggna i! Influensan sköljde som en våg över förskolan där jag jobbar, många i personalen och många barn var sjuka samtidigt!

Det har varit inbrott i en jaktstuga en bit bortanför min stuga förra veckan så jag åkte upp till stugan för att kolla den.

Det var ok med stugan och allt såg bra och fint ut!

Nu har våren börjat komma där uppe i finnskogen, sjön hade sköljt och när jag står på altanen och blickar ut över sjön kommer det en fiskgjuse flygande över mig!

Den gör en lov över sjön och fortsätter sedan mot en sjö lite längre bort, där den har ett bo!

Det var trevligt och skönt att äntligen komma upp till stugan och få börja med vårpysslet där!


 

Blåsippa

2022-04-24

På väg hem från strömmen fick jag se en hel matta av blåsippor, dom hade slagit ut i solskenet och bredde ut sig över ett stort område!

 

Det var väldigt vackert med dessa lila blå blommor mot grönmossiga stenar!

 

Jag såg även vitsippsknoppar i diket, så snart slår dom också ut! Men det ser ut att bli kallare nu en period, så det kanske dröjer innan man får se dom!


 

Tidig morgon vid strömmen

2022-04-24

Tidigt i morse gav jag mig av ner till strömmen för att se om jag kunde få korn på forsärlan som kommit för någon vecka sedan!

 

När jag kom fram till dammluckorna hörde jag en ärla, och mycket riktig, där kom forsärlan flygande och satte sig på en gren ovanför det forsande vattnet!

 

Den satt där en bra stund och vippade på stjärten. Men så fort jag flyttade mig lite i sidled så flög den iväg!

 

 

 

 

Nu fick jag vänta bra länge innan den kom och slog sig ner på en mossig sten i den skummande forsen!

 

Där satt den länge så jag kunde i lugn och ro fota den!

 

 

 

 

 

 

 

 

På vattenspegeln i dammen ovanför dammluckorna låg det ett par knipor i solskenet ganska nära mig! Jag smög mig fram till vattenbrynet och fick se hanen som gjorde sig till för honan!

 

Jag fick många fina foton på dom den här soliga morgonen!

 

 

 

 

 

Jag gick sedan till en annan del av strömmen för att leta på strömstaren, men jag hittade inte den!

 

 


 

Naturspaning en tidig morgon

2022-04-17

Påskdagen. Jag vaknade tidigt, gick med Mysan en sväng, sedan tog jag kameran och drog iväg till skogen!

 

Vid några stora, gamla tallar har nötväckan sitt bo år efter år!

Så även i år! Den kom flygandes när jag gick närmare, hon tjattrade oroligt och flög från gren till gren!

 

Men det var nog inte mig hon var orolig för! Det var ett båmespar som också tyckte boet såg inbjudande ut!

De hoppade in och tog ut bomaterial och nötväckan var genast där och motade bort dom!

 

 

Bakom mig hörde ett annat tjatter, en ekorre satt i ett träd och blängde på mig!

 

Jag höjde kameran för att ta ett foto, men då skuttade han vidare till ett annat träd som var i skugga!

 

Men så plötsligt kikade han fram mellan grenarna och morgonsolens strålar nådde hans ansikte! Snabbt tog jag några foton och ett blev riktigt vackert!

 

När han hade poserat för ett par foton så hoppade han vidare längre in i skogen!

 

 

 

Jag vände mig om för att koncentrera mig på nötväckan igen, och då satt den på samma gren som förut! Det måste vara en favoritgren!

 

 

Medan jag var kvar så motade han bort blåmesarna flera gånger! Jag får gå dit lite längre fram i vår så får man se vem som vunnit striden om det eftertraktade bohålan!


 

Fågelspaning vid Älgsundet

2022-04-16

Nu har jag lagt pimpelgrejorna på hyllan! Det har gått jättefort med isarna! Tjärnarna har mycket dåliga isar och sjöarna här hemma har gått upp helt!

 

Det var en äldre man som för några dagar sedan gick igenom isen med fyrhjulingen och han överlevde inte! Så nu är det slutpimplat för den här säsongen!

 

 

 

Idag var jag till Älgsundet för att spana på anländande flyttfåglar! Jag åkte dit tidigt på morgonen, det var helt vindstilla och solen värmde redan skönt!

Jag lyssnade ifall jag skulle höra rördromen, men icke, det är nog lite för tidigt än!

 

 

Jag satte mig på en sten och spanade ut över det böljande åkerlandskapet och den stilla vattenytan! Plötsligt fick jag se, längst ut i vassruggen, en kärrhök som lyfte och flög iväg lågt över vassen!

 

Va roligt, då har den kommit! Den kom tillbaka med en kvist i klorna, så den håller på att bygga bo för fullt!

 

 

 

Det kom en plog med 12 sångsvanar flygandes över mig och strax efter dom kom det några skränande kanadagäss flygande!

 

 

 

Två tranor kom flygande och slog sig ner en bit bort vid några stora stenar!

 

Hanen skulle imponera på honan, han krumbuktade sig, hoppade och flaxade!

 

Sedan ställde han sig på en sten och sträckte på sin hals och trumpetade högljudt så det ekade ut över nejden! Ett riktigt vildmarksläte!

 

 

 

 

Jag såg sädesärlan, knipor och starar medan jag satt och åt min min frukost, en banan! Kaffet fick vänta tills jag kommer hem!

 

 

En råbock med ett par getter spatserade i åkerkanten intill skogen! De verkade inte alls vara rädd för mig, de kikade på mig bara, sedan fortsatte dom att käka!

 

 

Några sångsvanar hade landat där det var isfritt vid några stora stenar! Det såg roligt ut när dom står på huvudet med rumpan i vädret för att nå ner till käket vid botten!

 

 

När jag gick till bilen flög det några grågäss över mig, jag hann slänga iväg några foton!

 

 


 

Påskröding och björn

2022-04-15

Långfredag och ledig, men ändå har jag klockan på ringning halv sex!

Det vankades en solig morgon med minusgrader och rödingjakt, då måste man ju upp tidigt!

 

Jag svajade iväg uppåt höjderna i finnskogen, det var spårigt som bara den, det märks att det blir bara kladd på vägen längre fram på dagarna!

 

På vissa ställen var det helt sönderkört, djupa bilspår, så det var svårt att hålla sig på vägen ibland!

 

När jag kommer upp till ett vägskäl, svänger jag till vänster men slänger en hastig blick till höger in efter en snötäckt väg, och ser då något stort mörkt mitt på vägen!

Det hela går ganska fort, men det var en björn jag såg! När jag åkte hem kikade noga in efter vägen och då var det ingenting där!

Häftig upplevelse, om än hastigt! Då har jag sett 7 björnar i vilt tillstånd!

 

Eftersom det var minusgrader så var isen perfekt att gå på! Orrarna spelade för full hals på andra sidan tjärnen!

 

Jag vandrade bort till 49:an, ett hål jag kallar för 49:an! Jag stegar ut 49 steg från en stock som sticker upp vid land, och där har jag flera gånger haft ett grymt rödingfiske!

 

Jag har bytt spö idag, där toppen är mjuk men som är lite styvare en bit in på klingan! Det mjuka spöet som jag brukar fiska med annars fick vila idag!

 

Jag betade på ny röd och vit maggot och doppade ner dom i röjepulvret, sedan var det bara att sätta igång!

 

Det tog bara någon minut innan jag hade första känningen! Jag höll stilla, lyfte sakta spötoppen, och smack, där satt den första rödingen för dagen!

Det var skönt att ha ett spö med lite mera rygg, det blev en härlig fajt på det!

På isen ligger sedan en vacker knallröd rödingbuk! Härligt, då var man på gång!

Snabbt ner med grejorna igen och ganska omgående känner jag en dragning! Jag gör mothugg och den andra rödingen bjuder upp till dans!

 

 

Nu var det hög tid för frukost kaffet! Medan jag sitter där och lyssnar på orrarna och korpen som klonkande flyger förbi, kommer det ut några till långfredags fiskare!

 

 

Jag hör tranor långt bort, de kommer närmare och jag kan räkna till 16 stycken som seglar i en spiral för att leta uppåtvindar!

 

Sedan vänder jag mig om för där kommer det 12 svanar i en plog! Jag zoomar in med kameran, men jag får inte hela plogen med på bild!

Det märks att värmen kommer nu och flyttfåglarna med den!

 

Jag börjar bli svettig, minusgrader på morgonen men termometern stiger fort! Som tur är har jag en annan keps med mig! Nu är det flera plusgrader!

 

 

Jag sätter på ny maggot och röjepulver och skrider till verket igen och jag hinner knappt släppa ner förrän det hugger hårt!

Nu blev det åka av! Det kändes att det var en större röding som hade slagit på!

Jag dansade med den ett bra tag innan jag kunde styra den till 49:an och möta upp med handen!

Upp på isen kommer en jäkligt fet och fin röding! Det var roligt, vilken skön fajt det blev!

 

 

Jag knäpper några foton innan jag släpper ner igen! Nu dröjer det en stund innan jag känner något, men plötsligt hugger det hårt igen!

Jag drillar ännu en fin röding, men den får gå tillbaka ner till sitt rätta element!

 

Nästa röding som smäller på dansar jag med ett tag sedan kliver den av och försvinner!

 

Två kanadagäss flyger trumpetande över mig medan jag tar en skvätt kaffe igen!

 

 

Sedan var det dax igen för en rödingdans! Denna röding var alldeles mörkröd på buken! Den fick också vända tillbaka ner i djupet!

 

Därefter tappar jag en till skaplig röding! Nej, nu får det räcka! Jag packar ihop och lyfter på kepsen för 49:an och vandrar mot bilen!

 

 

Två av rödingarna saltade jag in och ska röka imorgon! Sonen Albin, hans sambo Nathalie och hennes föräldrar kommer och äter påskmiddag med oss imorgon!


 

Mulkkis och Vaskebjörnen

2022-04-13

Nu har jag bundit upp tre Mulkkisar, en på Light Stinger krok storlek 8 och två på Light Stinger krok storlek 6!

 

Mulkkis - The pink shrimp, eller Glimmer Rejen som de också kallas, är en välkänd dansk havsöringsfluga!

 

 

Jag har använt Cactus Chenille-Fluo Fuchsia 10mm som kroppsmaterial, och förtyngt dom med några varv blytråd.

 

Ögonen gör jag själv av 0,45 nylonlina! Smälter änden försiktigt med en tändare så att tråden rullar ihop sig som en kula, sedan färgar jag dom svarta med en vattenfast tuschpenna! Funka hur bra som helst!

 

 

 

Jag har också bundit min variant av en Vaskebjörn, den imiterar både en räka och en fisk! En förbaskat bra fluga, tycker jag!

 

Det är ett mycket populärt och känt skandinaviskt kustflugemönster som har presterat briljerande bra på havsöringen!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

En dag på akuten och påfyllt med havsöring godis

2022-04-09

Min rygg har krånglat den här veckan så i torsdags kände jag att jag var tvungen att vara hemma och vila ryggen, ligga på värmedyna för att försöka få låsningar att släppa!

Men på torsdagsmorgonen när Annika vaknade var hon yr, blicken bara flackade! Jag ringde 1177 och de sa att vi skulle åka in till akuten för att kolla om det kunde vara en TIA eller om kristallerna i örat spökade! Det blev 7 timmar på akuten och jag kunde inte sitta på bänkarna där med min dåliga rygg, så jag vankade av och an hela dagen! Det blev inte mycket till vila den dagen! Det var kristallerna som spökade, nu är hon ok!

Medan jag väntade åkte jag och införskaffade mig lite nytt havsöring godis! Det blev en Vicke Slim 18g färg 63, en Spöket-Bullit Black Hot Red med rasselkulor 26g en riktig kastkanon! Dessa två är jäkligt heta! Fyra olika Westin F360 16g, varav den röd/svarta-Dull Sunrise och den grönskimrande-Chartreuse Diamond är också mycket giftiga! Två Scorpio Bling 13g, en vit och en Tobisfärgad! En MO Coast Tobis-Strawberry Copper 19g, och en MO Coast-Spotted Goby 24g!

Det blev även Owner enkelkrok storlek 1 för drag, olika fjäder ringar, Light Stinger krok storlek 6 och 8 för att binda upp några havsöringflugor och shrimps! Cactus Chenille-Fluo Fuchsia 10mm kroppsmaterial till Mulkkisar, Fluorocarbon 20 m 0,40 tafsmaterial till haspelfisket!

Jag måste byta lina på mina större haspelrullar, så jag köpte en Spiderwire Stealth Smooth 8 150m Translucent Flätlina 0,19, och en likadan mörkgrön! Lite grova, men det får funka!

Nu är jag väl rustad inför havsöringjakten! Det ska bli spännande, jag är jäkligt taggad! Ska bara binda upp några Mulkkisar!


 

60 års presenten

2022-04-06

För 20 år sedan gjorde jag en kniv åt min kompis Sjöbbe! Det är kniven som är på min gamla dagbokslogga, längst upp på denna sida, ovanför EastMountain Fishing loggan!

 

För en tid sedan kom han till mig med den väl använda kniven och undrade om jag skulle kunna laga den.

 

Jag tittade på kniven, eller det som var kvar av den, och sa, ja, det ska jag väl kunna göra!

 

Men efter en noga avvägning så bestämde jag mig för att skrota den! Jag sa till Sjöbbe att det skulle ta längre tid att fixa den och det skulle inte bli bra heller, och han höll med!

 

Skaftet på kniven hade spruckit och bitar hade ramlat bort, upphängare var utnött och trädelen på slidan hade också spruckit sönder! Han hade helt enkelt slitit ut den!

 

 

 

Kniven låg sedan i snickeriet ett halvår, nästan bortglömd! Då kom jag på att Sjöbbe fyller ju 60 år i början av april, det blir ju en perfekt present till honom!

 

 

 

Sagt och gjort, jag kapade isär skaftet och behöll det rostfria bladet, jag behöll också silver niten som jag gjort och D-ringen.

 

Sedan tillverkade jag en bättre och rejälare kniv åt honom, en kniv som kommer att hålla i många år framöver!

 

 

 

Sjöbbe är en riktig vildmarksmänniska, han jobbar som lärare på naturskolan i Falun och är både fiskare och jägare!

Han är också en otroligt duktig friluftskock! Han driver även, Anders Event, flugfiske guidning och matlagning för olika events i vildmarken!

 

 

 

Jag överraskade Anders igår med den nya kniven, han hade då precis kommit hem från en resa till Italien.

 

Han bjöd på några läckerheter från Italien, och han provade genast kniven med att skära tunna skivor av en Italiensk korv, sedan skålade vi med en fin rom!

 

Han blev mycket glad över kniven!

 

 


 

Grymt röding race

2022-04-02

Det var 13 grader kallt när jag vandrade ut på isen på finnskogstjärnen, solen skulle precis sträcka ut sina strålar genom trädstammarna på bergets topp!

Jag kände på mig att den här rödingjakten skulle bli bra, det har varit omslag i vädret för några dagar sedan och varit ostadigt med snöbyar och blåst. Men nu var det vindstilla och en fantastisk vacker morgon, klockan var kvart över sex!

 

Jag stannade till mitt på tjärnen för att lyssna på orrspelet på myren på andra sidan tjärnen, det var ett högljudt bubblande!

 

Jag borrade utanför den lilla udden med djupbranten och grundet, där brukar rödingen stryka förbi! Isarna är fortfarande tjocka här uppe på höjderna, 60-70cm!

Men inte en dragning i linan, helt dött! Jag körde på i en och en halv timme, borrade lite här och där, men hittade inte på dom!

Nej, ny strategi! Jag packade ihop och traskade bort längs stranden till en stor sten! Utanför där är det också en fin djupkant.

Jag gillar att fiska på djupkanterna när det gäller rödingen, hittar man bara en så fortsätter jag på samma djup. Oftast går rödingarna på samma djup, hittar man en hittar man fler!

 

 

Nu hade jag köpt på mig ett par nya blänken av samma sort som jag miste vid förra rödingjakten, och även fått hem nya "Tomtar", myskor som kompisen Mogge gör!

 

 

På med maggot och lite röjepulver och ner med grejorna! ganska omgående hade jag en försiktig känning! Yes, rödingen är här, jag hittade dom!

Linan började att åka åt sidan och jag lyfte spötoppen och rödingen krokade!

Rödingen for iväg som en raket, den var tung! Det här är en stor röding , här gäller det att ta det lungt, tänkte jag!

Efter en härlig drillning på mitt mjuka spö, fick jag in rödingen i hålet och kunde möta upp med handen! Uppe på isen ligger nu en stor och vacker röding, jädrans va roligt, "Tomten" gjorde det igen!

 

Jag skyndade mig att beta på ny maggot, röjepulver och ner igen! Nu när jag hittat rödingen kan det gå flera på samma djup efter djupkanten.

 

Det tog bara ett par minuter så var det en dragning i linan igen! Jag gungade lite på spöet och då kom hugget! En ny dans tar vid!

Ännu en vacker skapelse som efter en stund ligger snöpudrad på isen!

 

Jag hörde något som störde tystnaden på vildmarkstjärnen, en skoter kom knattrande i änden på tjärnen!

Den styrde mot mig, precis när jag hade en känning igen! Den gamla skotern var väldigt högljudd, men de stängde av den när de kom fram till mig!

Det var två äldre fiskegubbar som också hade tänkt att prova fiskelyckan på den här tjärnen denna vackra morgon!

Medan vi hälsade på varandra och började prata fick jag ett påslag igen!

Jag drillade åter en stark röding! De två männen förundrades hur jag kunde få så stora rödingar, de brukar bara få någon liten eller inte känna något alls!

De blev ivriga att skrida till verket, så dom åkte en bit längre in i viken för att testa där!

Vad jag såg så fick dom ingenting! Dom hade kanske inte den rätta knycken! ;-)

 

 

Nu var det hög tid för en kåsa varmt kaffe och en gomacka. Nu hade solen svärmt ett tag och det var nollgradigt. Det var riktigt skönt i solen!

Medan jag fikade så krokade jag en till stor röding! Den var väldigt stridbar så det tog en bra stund innan jag fick den till hålet, det var så att kaffet hann kallna!

När jag fått upp den på isen kom skotern knattrande igen, den ena fiskegubben var nyfiken på vad jag fiskade med för grejor! De hade inte fått något, så jag visade och berättade vad jag hade, och sådana grejor hade han aldrig sett förrut!

 

 

Strax efteråt högg det brutalt på mitt spö, jag höll emot allt vad jag hade och vågade! Jag ropade åt fiskegubben, men han hörde inget!

Jag kämpade med det mjuka spöet och fick upp fisken mot hålet! Då fick jag se att det var en riktigt stor öring! Uppskattningsvis ett par kilo!

När jag som bäst försökte få in öringen i hålet, klev den av mot iskanten och försvann ner i djupet! Jäklar det var en fin öring!

 

På med nya maggot igen, pulver och ner igen! Efter en liten stund var det dax igen för en ny fajt! Ännu en stor röding hade frestats av "Tomten"!

 

Vilket grymt röding race jag fick vara med om den här soliga morgonen, 7 stora fina rödingar lyckades jag lura, helt otroligt! Jag kände det på mig!

Några fick följa med hem och några fick simma tillbaka ner i djupet!


 

Naturspaning

2022-03-27

Idag var jag ut i naturen och kollade läget med djur och anländande flyttfåglar!

 

Det kom tre plogar med svanar över mig, och i en plog var det 21 svanar, och en gås som åkte snålskjuts mitt i plogen!

 

Fem kanadagäss flög också över mig när jag stog vid åkern och spanade!

 

Det var också fem rådjur som betade så lugnt vid skogskanten, och med sig hade de två tranor som också betade bredvid dom!

 

När jag åkte till stugan förra helgen för att kolla läget, såg jag flera grupperingar med rådjur på åkrarna, sammanlagt 14 rådjur!

 

Vi har fyra rådjur och en råbock med stora ståtliga horn med basthud på, som går och betar i vår trädgård varje dag!

 

 

Framför mig på en stolpe fick jag se att det satt en ormvråk, men när jag skulle fota den flög den och satte sig i en björk långt bort!

 

Åtta tofsvipor kunde jag räkna till. De flög runt som några virriga fjärilar på sina rundade vingar, och sjöng med sitt karakteristiska läte!

 

Min far och mor åkte dit till åkern lite senare på dagen och då såg dom en ensam stare!

 

Kniporna har anlänt till sjön vid far och mor, det rinner ut en å där så det är öppet vatten, och där kommer sjöfåglarna ganska tidigt på våren!

 

Min morbror som bor i Stora Skedvi hörde och såg lärkan för ett par veckor sedan!

 

Våren såg ut att komma med stormsteg, men nu är det och ser ut att bli kallare framöver!


 

LensCoat

2022-03-25

Idag fick jag hem det nya linsskyddet, LensCoat Realtree Max4 Camo, till mitt stora objektiv, Tamron 150-600!

 

Jag blev mycket nöjd med det när jag hade satt på det på objektivet! Kanonbra mot damm, smuts, stötar och fukt!

 

 


 

Annikas utställning på Galleri Or

2022-03-25

Idag har vi varit till Galleri Or i Svärdsjö för att Annika skulle komplettera sin utställning med två stora akvareller!

 

De senaste akvarellerna hon har målat är äppelkvistar, och dom gjorde sig så bra tillsammans med Magnolia akvarellerna!

 

 


 

Havsöring streamers

2022-03-23

Jag har suttit vid bindarstädet med takdropp från näsan och nyst så att fjädrarna for åt alla håll, men nu har jag iallafall bundit några kust streamers som jag hade tänkt mig!

 

Dessa havsörings streamers är bundna på: Scierra Ultra sharp carbon steel hook Trout/Saltwater 6.

 

 

 

 

Som sagt, det var några år sedan jag var ut till Gävlekusten och fiskade havsöring!

Det blev lite sordin på när min trogna fiskekompis Joan gick bort i cancer hösten 2015.

Vi åkte ut till kusten och provade lyckan på havsöring flera gånger per år, men sedan dess har det bara blivit någon enstaka gång!

 

 

 

Men nu känns det hungrigt igen på havsöringfiske, och jag får nog med mig fiskekompisen Micke i år!

Micke har aldrig fiskat havsöring, så han tycker att det ska bli väldigt spännande!

 

 

 

 

 

 

Ice Purple är en förbaskat bra streamer när det är lite kallare i vattnet! Den kan ge riktigt bra utdelning!

 

 

Jag har gjort en variant av den välkända flugan Polar Magnus, Lite tätare kroppshackel med lite silvertinsel emellan!

Jag har gjort dessa förr och även den vanliga Magnus, de fiskar mycket bra!

 

 

 

 

 

På dessa två ur Ice-serien har jag bundit in en liten rund "tallrik" längst fram, det blir då lite motstånd i vattnet och då "simmar" flugan väldigt fint! Det kan liknas med en liten tratt som många binder in!

 

Ice Pink är en enastående streamer med en härlig och bra färg och en fin böljande gång som syns mycket bra på håll!


 

Havsöring godis

2022-03-22

Jag har fyllt på flugasken med några räk och spigg imitationer den här veckan, till kustfisket efter havsöring!

 

 

Här kommer ett axplock av de jag har bundit upp nu. Några av dessa har jag fiskat en hel del med förr, och haft utdelning på!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kustflugan Ice som jag gjorde för många år sedan, och som sitter på spöet på den här bilden har jag fått fina havsöringar på!

Den har en fin böljande gång i vattnet och syns bra på håll!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Green Slinger har varit mycket bra, både med och utan kulögon! Den har en fin slingrande gång i vattnet!

 

Även Oliven har gillats av havsöringen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Green Sparkle glittrar mycket fint i vattnet och syns på långt håll.

 

Dessa Brownies har gett fin utdelning på havsöring med sin pulserande gång i vattnet!

Har även bundit den i ljus oliv, som också har varit giftig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har inte fiskat med upphängare så ofta, men de två översta shrimpsen har gett utdelning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den översta spiggimitationen har jag fiskat en hel del med och den funkar bra.

Den påminner lite om den större och yvigare Ice flugan!

 

Ska också fylla på med några större kust streamers i asken, även byta några krokar på några av kustdragen, sedan är jag nog redo för kusten!


 

Lackering av havsöringdrag

2022-03-21

Jag ligger just nu för ankar, är dunderförkyld igen, helt hopplöst! Förra veckan renoverade jag några gamla drag!

Jag hade några gamla havsöringdrag liggande, som färgen så gott som var bortnött på. Jag putsade bort det som var kvar av den gamla färgen och lackade om dom i några schysta färger. Baksidan på dragen är silver.

Den här färgen, "barnbajs", tror jag stenhårt på! Jag grundade först, sedan vitt, efter det lite silver efter ena kanten (ryggen), sedan grönt i olika nyanser och lager!

Nu ska det bara klarlackas, och på med nya ringar och krok! Som nytt! Sedan är det bara ut och dänga vid kusten!


 

Jag dansade med den store en stund

2022-03-20

Vaknade före klockan, runt halv fem av att jag hade väldigt ont i halsen!

Skulle jag åka eller inte, det var frågan! Men det skulle ju bli en sån vacker dag idag så jag packade i prylarna och drog iväg.

Väl ute på isen så var det lättgått, det var skare, och det hade börjat ljusna lite.

Det var 6 minusgrader och alldeles vindstilla!

 

Jag traskade iväg till en djupgrop som jag känner till, men bestämde mig för att fortsätta en liten bit till, där det börjar branta uppåt!

 

Det fångstgivande kopparblänket Erina ögat i pärlemo och rött satt redan på linan, under hängde jag "Tomten", en av de bästa mormyskor jag haft!

På med maggot och doppa i röjepulvret, lysa lite och ner med grejorna! Några lockryck och det nöp i bestämt!

Mothugg och dansen var ett faktum! Spöet jobbade fint och jag drillade förnöjdsamt en fin rödbuk!

Jag mötte upp i hålet och landade en kiloröding på isen! Sköj! Tung röding på en gång!

Jag fotade rödingen och blev jäkligt kall om händerna, hade glömt handduken hemma!

 

När jag hade värmt händerna en stund betade jag på ny maggot, röjepulver och lyste på "Tomten" igen och släppte ner!

Nu kände jag inget mera i det hålet, så jag vandrade vidare dit jag brukar vara, vid djupkanten!

Släppte ner och efter en liten stund fick jag ett brutalhugg! Fisken tog stenhårt, det var så att jag höll på att tappa spöet!

Det var ett riktigt monster som tagit "Tomten", jag kom ingenstans med den, spötoppen stog i 90 grader, tung som bara den!

Jag dansade en stund med den stora fisken, och sedan hände det som inte får hända! Den starka flätlinan gick av! Jag ser linan kvickt försvinna ner i djupet!

Skit! Där försvann både fisk, blänke och "Tomte", fan också!

Det var nog en öring på några kilo eftersom den tog så hårt! Ja, ja, så är fiske! Jag fick iallafall känna på den store!

En kanna hett kaffe värmde min allt ondare hals, jag fiskade en stund till, men jag blev allt hängigare så jag bestämde mig för att åka hem!

 

När jag kom hem beställde jag ett par nya blänken och ringde Mogge och han lovade att göra ett par "Tomtar" åt mig, plus en ny gul, "Citronen"!


 

Havsöringsflugor

2022-03-15

Hade migrän igår kväll och det blev inte mycket sömn inatt, så idag var jag hemma och sov hela förmiddagen.

När jag började piggna i framåt eftermiddagen, satte jag mig vid bindarstädet med en kopp starkt kaffe för att binda några nya kreationer till det stundande havsöringsfisket.

Jag hoppas komma ut till Gävlekusten i början av maj, det har jag och min bortgångna vän Joan gjort i många år!

Men nu var det några år sedan och jag är väldigt sugen på havsörings fisket vid kusten! Det är sådan väldigt kontrast mot det fiske jag bedriver här i de djupa finnskogarna!

Jag har haft bra utdelning på mina kreationer som jag bundit under åren!

Jag tog mitt personbästa 2012 med en havsöring på 3,5 kg, 67 cm med min egen RedKiller ST (Seatrout)!

Bindbeskrivningar finns på Flugfiskemagasinet Rackehanen, www.rackelhanen.se Där finns även bindbeskrivningar på några av mina andra flugor också!

Killerserien utökas då och då, som här med RedKiller-Big eye, i olika utföranden.

Jag har tagit många öringar, även havsöringar på denna färgkombination, röd, svart och silver, så nu ska jag testa denna version, lätt dressad och med stora ögon!

Kroken är en Scierra Ultra sharp carbon steel hook Trout/Saltwater 6-8, en mycket bra havsöringskrok!

 

Jag gjorde även en grön variant, Green Killer, med kulögon bundna undertill!

Jag har fått havsöring på både drag och flugor med färgen "barnbajs" förrut, så den här gröna killern tror jag starkt på!

Nu får vi se om man kommer ut till kusten i maj, med diesel och bensinpriser som skjuter i höjden, blir det dyra resor!


 

De soldränkta bergens rödingar

2022-03-13

Helg, vackert väder och rödingjakt!

Solen skulle dränka bergen med sina strålar denna helg, då måste man ju ut och jaga röding!

Klockan ringde okristligt tidigt, kvart över fem! Ut med hunden och i med grejorna i fiskecaddyn och iväg!

 

Det var perfekt att gå på isen idag, snön hade sjunkit ihop och eftersom det var 10 minusgrader så var det hårt och fint!

Tjockleken på isen är 60-70cm, så det kan hålla ända till påsk om det är minus på nätterna!

Jag började med att koka på en kanna starkt svart kaffe!

Flera orrhönor flög över mig och orrtupparna spelade för fullt på hygget och myren på andra sidan tjärnen!

 

Jag betade på ett gäng rödvita maggots på "Tomten", lyste på den en stund och doppade sedan maggotarna i röjepulvret!

Jag hade borrat i kanten på djupbranten, det var ca 4 meter djupt där!

Första halvtimmen hade jag bara någon liten känning! På med ny maggot, röjepulver, lysa lite och ner med grejorna igen!

Då högg det resolut, stenhårt! Jag lyfte spöet och gjorde mothugg!

Rödingen krokade och det blev en jädrans fart! Det kändes att den var stor! Jag drillade den på det tunna mjuka spöet, det är kanonroligt!

Spöet fick jobba rejält, och efter en härlig fajt kunde jag möta upp rödingen i hålet och hala upp den på isen!

Det var en jädrans fin röding! Den vägde 1,1 kg!

Jag fiskade en timme till och hade bara några små känningar, de var lite tröga!

 

I niosnåret packade jag ihop och åkte till en öringtjärn!

Jag borrade upp hålet där jag fick öringen förra helgen, och släppte ner mitt rödsvarta "Spöke".

Jag hann knappt göra ett lockryck förrän det small till i spöet! Jag gjorde ett hårt mothugg, men jag kände hur jag ryckte "Spöket" ur käften på öringen! Skit, den här gången var jag ju med iallafall!

 

Nu var det varmt, från minus 10 till plus åtta grader, och helt vindstilla! Jag kikade på min termometer på fiskebutten som var i solen och den var i botten, 50 plus!!! Jag fick kränga av mig overallen upptill, sedan satt jag bara och njöt i solen! Borrade runt lite men kände inget mera, så jag packade ihop och åkte hemåt!

Det blev en fantastiskt härlig dag på isen, 1 röding, men stor och så vacker!


 

Blåsig och kall rödingmorgon

2022-03-06

Det skulle bli en solig och vacker dag, och jag kände mig betydligt bättre i bröstet idag.

Jag åkte tidigt iväg upp i de soldränkta bergen, solen hade redan tagit sig upp på himlavalvet!

Jag var rädd för att det skulle vara stöp och tungt att gå, men det hade fryst ihop och jag kunde lätt gå efter ett skoterspår ut till den udde jag brukar vara! Inte en människa! Det är ju vasaloppet på tv idag!

Det var 8 grader kallt och nordanvind! Jag fiskade i tre timmar och provade en massa olika färger, blinkar och blänken, men det var som förgjort! Rödingen var som bortblåst!

Jag hade två försiktiga dragningar i linan, men de krokade inte!

Halv 11 gav jag upp, och åkte till en närliggande öringtjärn. Jag betade på en räka på mitt röd svarta "Spöke", och efter bara tre lockryck, small det till i spöet!

Jag hann inte göra något mothugg, så den öringen missade jag!

Jag begav mig femtio meter inåt en vik, och samma sak händer där! Pang efter nedsläpp, och jag hinner inte med! skit också! Vad är det här?

Jag kollade kroken och tyckte att den inte var så vass som den borde vara, så jag brynade på den!

Nytt hål och efter en minut ungefär small det till igen, men nu krokade öringen!

Det blev en härlig fajt, så som jag har längtat! Upp på isen kommer en grovprickig och guldbukad vacker öring på strax under kilot!

Jag firade med en kåsa varmt kaffe, sedan fiskade jag en stund till, men sedan var jag tvungen att dra mig hemåt.

Barnbarnet Gillis ska komma på besök! Det ska bli jätteroligt! Det var längesedan nu eftersom vi har haft covid!


 

Urfräsning av knivslidor

2022-03-01

Idag provade jag mitt nya multiverktyg, Dremel 3000 med att fräsa ur två knivslide halvor.

Det fungerade mycket bra, och väldigt smidigt!

Det var ett mycket bra höj och sänkbart anhåll till fräsen, med stor öppning så man såg bra när man fräsade!


 

"Spöket" levererar

2022-02-26

Jag vaknade tidigt och tyckte att jag kände mig bättre i Coronan idag, så jag bestämde mig för att hänga med några kompisar till en högt belägen öring och regnbågs sjö i finnskogen.

Det var premiär där idag, och det är ju alltid lika roligt, man träffar fiskepolare som man kanske bara träffar någon gång per år!

 

Det såg ut att bli en fantastiskt vacker dag, solen var på väg upp på en klarblå himmel och det var vindstilla och ca 10-12 grader kallt, helt underbart!

 

Men när jag kom fram och packade ur fiskecaddyn, kände jag mig helt slut!

Det var redan ganska många på sjön, starten skulle gå klockan 08.00, om en halvtimme!

Så det var gott om tid att leta på min plats där jag brukar vara. Kompisarna hade redan traskat dit.

Det var tur att det var ett brett skoterspår att gå på, det var nämligen 20cm stöp av 50cm snö!

Jag gick sakta till mina kompisar, jag kände av lungorna och jag flåsade som en tjur! Jävla Corona!

 

Väl framme vid kompisarna så hjälpte Micke mig att borra ett hål med sin elborr, jag hade fan inte orkat borra ett hål själv, det var över 50cm is!

 

Man var tvungen att trampa upp en platå att sitta och stå på, det var hemskt slaskigt!

Nu vet jag att en minibalansare i rött och svart funkar väldigt bra på denna sjö, så jag knöt på mitt egentillverkade "Spöke" i rött och svart!

Idag använde jag räka som har gosat till sig lite, luktade för jävligt!

Det hände inte så mycket första kvarten, en kille längre ut fick en regnbåge, och Micke fick en liten som fick gå tillbaka!

 

Jag fick ett nytt hål borrat och nu hann jag inte sitta mer än en halvminut då det small till i spöet som bara den!

En fin regnbåge hade tagit "Spöket" i farten, och det är bara en meter till botten under isen så det blev ett jädrans tumult innan jag kunde möta upp regnbågen med handen och hala upp den på snön!

Vilken härlig fajt det blev! Skönt, nu var man på gång!

 

På med en ny räka och ner igen. Men nu hände det inget på en lång stund, så jag bytte räka igen och så gick jag längre in mot land där det var tre gamla hål!

 

Jag släppte ner och gjorde ett lockryck för att få igång balansaren och direkt var det en känning!

Jag höll stilla, höjde sedan spöet lite och pang, där högg det tvärt!

Efter en fin drillning kommer det upp en hyfsad öring! Man kunde känna att det var en öring då fajten inte var lika vild som regnbågens!

Än en gång levererade "Spöket"!

 

Det var skoterrally idag och det skulle gå förbi oss på sjön! Det åkte säkert ca. 60-70 skotrar förbi under hela dagen!

 

Jag förflyttade mig till det andra gamla hålet och gjorde om samma procedur.

Det tog bara en minut innan det högg hårt igen! Jag höjde spöet och den krokade! Härligt, fast fisk igen!

Det var också en fin öring! Det var tydligt att de ville smaka på "Spöket", som så frästande for runt där nere, jagandes den lilla räkbiten!

 

Nu var jag helt slut efter några timmars fiskande, tänkte att jag måste traska hemåt medan jag har ork att överhuvudtaget ta mig till bilen!

Bröderna Dalton, Micke och Stefan hade tänt eldkorgarna och börjat att steka kolbullar, det luktade himmelskt gott!

Jag gick sakta dit och vi snackade en stund, jag sa hejdå och tänkte börja min hemfärd!

 

Jag stannade till vid ett annat gammalt hål, jag kunde inte ge mig riktigt än!

Betade på en ny räka och ner for "Spöket" i en vid spiral.

Det tjongade till i spöet och linan for snett iväg, jag gjorde ett mothugg och det blev en jädrans dans!

En öring hade tagit "Spöket" när det var på väg ner i djupet!

Jag landade efter en fin fajt en gyllene öring med en liten hook i underkäken, en fantastikt vacker skapelse!

 

Nu var det hög tid att sakta ta mig till bilen. Jag var alldeles anfådd och hade ont i bröstet då jag kom till bilen!

Det var mycket snö uppe i bergen där jag svajade fram med fiskecaddyn, fina vintervägar!

 

Det blev en underbar dag på isen, men också jobbig! Coronan har inte släppt greppet om mig än! Jag ångrar inte att jag åkte, men det var drygt, så jag sov några timmar när jag kom hem!


 

Färdig kniv och Covid-19

2022-02-24

Nu är den nya kniven klar!

 

Jag satt och sydde läderholken på slidan och började känna mig krasslig, kände redan på lördagen efter fisket att jag började få huvudvärk och blev dålig i magen!

 

På söndagen kände jag mig lika hängig, och väldigt trött! Blev hemma från jobbet på måndagen och på tisdagen tog jag ett snabbtest för covid-19!

 

Det visade positivt och jag blev allt sämre, och i skrivandets stund är jag inte alls bra! Har huvudvärk, ont i bröstet, hosta och är dunderförkyld!

 

 

 

 

Men jag fotade den nya kniven idag och jag är väldigt nöjd med den här kniven!

 

En mycket trevlig design på både kniv och slida, och masurbjörken är fantastiskt vacker!

 

Det blev en kniv med många ilägg, 21 delar skulle limmas ihop, resultatet blev mycket bra!

 

 

 

 

När jag gjorde mönstret på lädret så tyckte jag att det passade bra med bara vågräta ränder och inte så mycket andra mönster. Less is more!

Knivskaftet med sina ränder och mönstret på lädret passar nu bra ihop!

 

Men stjärnan ville jag ha som enda utsmyckning, och den röda blomman i mitten bräcker av fint mot helheten!

 

 

 

 


 

Dremel tillbehör

2022-02-23

Jag har införskaffat ett par tillbehör till min Dremel 3000.

 

Det första är ett handtag som gör det lättare att hålla i Dremeln och man får bättre kontroll när man till exempel ska gravera m.m.

 

 

 

 

Det andra tillbehöret är en spännhylsechuck och en sats med flera olika spännhylsor, 0,8 1,6 2,4 och 3,2mm.

 

 

 

 .


 

Kylslagen rödingpremiär

2022-02-19

Det var en mulen och kall morgon då jag styrde kosan mot St. Logärden, stor rödingsjön. Det var premiär där idag och jag var först på plan, jag packade ur medan jag väntade på kompisen Micke, hans kompis Åke och svågern Mattias! Halv sju var klockan då vi traskade ut på isen, och det drog en isande kall vind över sjön.

Vi gick efter djupkartan och hittade en kant på 12 m, men vi kände inget. En annan kille kom och satte sig vid oss, han hade ett ekolod med sig. Han såg ingen fisk där så vi flyttade oss några hundra meter till ett par andra kompisar. De hade också ett par ekolod. Det var isande kallt! Vi fiskade nu på 24 m, och de fiskar vi såg på ekoloden höjde sig mot betet men så fort man rörde på grejorna sjönk de undan igen! Men plötsligt fick en kille napp och drillade en hyfsad röding! Upp kommer en rödbuk på 9 hg! Strax efter en upp på ett halvkilo! Men det var allt på flera timmar! Jag fick en liten rölla, en som blivit till i sjön. Det var ju kul att se att de förökar sig i sjön! Vi käkade renkorv och drack kaffe och nötte på, men det var som förgjort! Solen kom fram och det blev en vacker dag. Mellan 75 och 100 personer på den här delen av den stora sjön, och knappt någon fisk upp! Mycket trögt fiske! Det kommer ett väldigt snöoväder in i morgon kväll, det kan vara därför det var så trögt! Inget bra med varannandags väder!


 

Röding äventyr i finnskogen

2022-02-12

Enligt väderleksrapporten skulle det bli blåsigt och snö till kvällen, och även resten av veckan, så före ett sådant lågtryck kan det vara bra fiske!

Jag drog iväg tidigt på morgonen! Det ljusnade fort medan bilen svajade tyst fram på den isiga skogsvägen!

Jag stannade till vid en liten tjärn, det gick en väldigt stor räv över isen och himmlens färgprakt var himmelsk, helt orangeröd, som den brann!

Tyvärr var räven så långt bort så det var ingen ide att ta något foto, men vackert var det!

 

Jag lastade ur Sleddyn, packade på fiskedunken, ryggan och borren och gav mig av genom skogen och ut på isen.

Jag vandrade efter tjärnkanten fram till en udde med en fin djupkant utanför. Där har jag haft lyckat fiske förr!

 

Jag hade ett nytt blänke dagen till ära, pärlemo, rött och med ett rödblinkande öga i mitten!

Under satte jag dit "Tomten", en jäkligt giftig Moggemyska! Den är gjord med ett extra starkt lysmedel, den lyser mycket bra när man belyser den med en UV-lampa en stund!

 

Det mulnade på och solen kunde knappt tränga sig igenom med sina strålar. Det var 5 grader kallt!

 

Ganska omgående hade jag ett bra hugg, gjorde ett mothugg och rödingen krokar!

Det blev en härlig drillning på det mjuka spöet! Jag gillar att fiska med soft actonspön på röding! De är relativt mjuka i munnen, vilket inte öringen är! Ett litet mothugg räcker för att kroken ska sitta, sedan följer en härlig fajt!

Öringen däremot har hårt munbrosk så då brukar jag använda lite styvare spön, dels för att det brukar vara hårdare påslag och man kan göra kraftigare mothugg, så att kroken tränger in riktigt!

Det var en riktigt fin röding som kommer upp på isen, rödbukad och grann!

 

Jag satte på ny maggot och släppte ner fort, det kan ju vara flera där! Men det gick tjugo minuter ungefär innan jag på nytt hade en känning! Jag höjde spöet en aning och då kunde inte rödbuken hålla sig, den klippte "Tomten" tvärt!

Den här gången behövde jag inte göra något mothugg, den krokade sig själv! Det är förbaskat bra och vassa krokar på Moggemyskorna!

Jag möter upp med handen vid hålet och ännu en färgstark rödbuk kommer upp på isen! Även denna var ganska stor! Jädrans va roligt!

 

Men det verkar bara vara ströfisk som kommer förbi, inga stim!

 

Jag fortsätter i samma vinstgivande hål, och så småningom smäller det på en ännu kraftigare rödbuk!

Den krokar också sig själv, det verkar som att de är på tag nu innan ovädret som ska dra in till kvällen!

 

 

Det blev ett mycket lyckat röding äventyr, tre stora fina rödingar, alla tagna på nya myskan, "Tomten"!

Solen tittade igenom molen för en stund och jag fick ett fint foto på de vackra rödbukarna innan jag packade ihop för dagen!

 

 

 

 

När jag traskar över isen mot bilen får jag se en massa stora spretiga spår i snön, det är en stor tjädertupp som har spatserat fram och tillbaka över isen!

 

För något år sedan då jag pimplade vid den här tjärnen, var det en spelgalen tjädertupp som spatserade på isen med sträckt huvud och såg ilsken ut!

Den hade något konstigt läte för sig, något som jag inte hört förr! Han kom närmare och närmare, och jag tänkte att nu anfaller den mig!

Men jag tjoade och viftade och till slut flög den iväg, så det blev inget slagsmål den gången!

 

 

 

 

På väg hem så stannade jag till vid en kompis och tog ett foto på hans laduvägg! Där hängde det både rävar, harar och en mård!

 

Han verkar ha haft tur med jakten i vinter!

 


 

Stativ till Dremel slipen

2022-02-10

Idag var jag i verkstan och tillverkade ett höj och sänkbart stativ till mitt nya multiverktyg, Dremel 3000!

 

 

Jag hittade ett lämpligt rundstål och ett rör som passade på rundstålet i mitt förråd med spillbitar! Jag har flera små tvingar så jag kunde avvara en sådan till stativet!

 

Kapade rundstålet till 75 cm, en lagom längd till mitt ändamål!

 

 

 

 

 

Jag borrade hål i röret och svetsade på en mutter, svetsade på en bricka på skruven och böjde 5 mm rundjärn i lämplig form och svetsade dit det på röret.

 

 

Sipade rundstålet plant ca 5 cm och svetsade dit det på tvingen.

 

 

 

 

 

Sedan slipade jag svetsarna och lackade alltsammans med silverfärg!

 

 

 

Det blev ett perfekt stativ att hänga upp Dremeln när jag har den böjbara axeln påmonterad!

 

 

 


 

En vacker februaridag ute i naturen

2022-02-05

Jag hade semester igår, tänkte pimpla röding på förmiddagen och på eftermiddagen skulle Annika få tredje covidsprutan och Mysan sin 1 års spruta!

Men det gick inte riktigt som man tänkt sig! Kvällen innan bet jag sönder en tuggtand, halva tanden gick sönder! Så det blev en akuttid vid tandläkaren igår, Annikas tid för covidsprutan fick avbokas men Mysans tid kunde vi flytta fram! Rödingfisket uteblev, men kanske lika bra det, det spöregnade nämnligen hela dagen igår!

Tanden blev som ny, jag är helnöjd med resultatet! Idag skulle det bli en solig och vacker dag, en perfekt dag att spendera i naturen!

 

Det hade börjat ljusna när jag tidigt på morgonen åkte iväg uppåt bergen till rödingtjärnen. Solen var på väg upp och det såg ut att bli en molnfri dag!

5 grader kallt var det då jag steg ur bilen och skulle börja vandringen genom skogen.

 

Det hade kommit någon cm nysnö ovanpå skaren så det gick relativt bra att gå med Sleddyn över tjärnen.

Jag började vid sandrevlarna som jag brukar. Det är inte mer än 1,5 meter där och det brukar gå bra där.

Men idag var det trögt, vädret är så konstigt hela tiden, typ varannandags väder! Det blåste en del på tjärnen också, sällan bra!

Fiskade flera timmar, borrade på olika djup, bytte färg och storlek på myskan, olika färg på blinken, och även utan blink! Men icke, inte en känning!

Jag var nära att ge upp, men jag tänkte att jag måste prova vid en tvär djupkant på ett annat ställe innan jag åker hem. Borrade ett par hål, det var ca 5-6 meter djupt där.

Jag bytte till myskan "Tomten", och en röd blink, och efter en stund kände jag något, jag lyfte spöet sakta och då satt rödingen! Den tog väldigt försiktigt, knappt märkbart!

Efter lite tumult får jag upp rödingen, den var inte stor men en röding i alla fall, äntligen!

Efter den nöjde jag mig och vandrade jag mot bilen!

 

 

 

 

När jag kom hem bytte jag om och så gick jag och Annika med Mysan ner till sjön. Vi gick en långpromenad i skoterspåren på sjön!

 

Annika och Mysan hade varit nere vid sjön på förmiddagen också, när jag var vid rödingtjärnen.

 

Vi gick efter sjökanten, stannade ibland och bara lapade sol, det var fantastiskt vackert, och solen värmde faktiskt riktigt skönt!

 

Vi stannade en bra stund på sjön, och Mysan stortrivdes på isen!

 

Efter en heldag ute på isen var vi välförtjänta av en varsin semla vid hemkomsten!

Det här blev en riktig kanondag!

 

 


 

Dremel 3000

2022-02-03

Idag fick jag hem ett nytt multiverktyg med tillbehör, Dremel 3000! Jag köpte även till ett 2-pack Dremel fräsar HSS 7,8mm!

Dremel 3000 är ett multiverktyg med utbytbara tillbehör, perfekt för snideri, fräsning, skärning, gravyr, slipning, kapning, polering och rengöring!

Det är variabel hastighet som gör att man kan anpassa hastigheten efter arbete och material!

Den levererades med en böjlig axel, en frästillsats och en mängd andra tillbehör!

 

 

Fräsarna jag köpte ska jag använda till att fräsa ur träslidorna. Fräsen tillsammans med fräsanhållet blir perfekt för det!

Den böjliga axeln som följde med är smidigare än den stora jag har till borrmaskinen med de stora sliprullarna, så den tillsammans med de små sliprullarna kommer jag också att ha mycket användning av!

 

Nu ska jag svetsa ett stativ på en liten tving så jag kan ha maskinen hängande med den böjliga axeln i lämplig höjd för mina arbeten!

 


 

Knivslidan i masurbjörk

2022-02-01

Nu har jag börjat med knivslidan till den nya kniven.

 

Jag hittade några halvmeters masurklabbar i mitt lager av masurbjörk! Några har jag sågat isär och de flesta har en fantastisk masur, fina och häftiga flammor!

 

Den här biten som jag har sågat ut har en mycket fin ådring.

 

 

Idag har jag grovslipat ut formen på slidan, sedan tar ett evigt putsande vid!

 

 

Det ska filas ett spår upptill för att fästa lädret i, jag ska borra i några silver nitar, och borra ett dräneringshål!

 

 


 

Silverplattan

2022-01-30

Efter att ha varit till min son Albin och hans sambo Nathalie i Falun och försökt laga hennes cykel, har jag ägnat dagen i snickeriet.

Cykeln dömde vi ut, det fick bli en ny!

 

Jag har arbetat med en nysilverplatta som ska nitas fast med tången baktill på kniven, så här kommer en liten sammanställning av den proceduren!

 

Jag klippte till en mall och förde över den på silverplåten, och med en guldsmedssax klippte jag ut en oval plåtbit.

 

 

 

 

Sedan filade jag till den i rätt storlek. Jag har filat en sned kant på hornet baktill på skaftet, och silverplattan ska vara lite innanför kanten! Då blir det snyggast, tycker jag!

 

 

Sedan filar jag en avfasning på plattan som sedan putsas med 400 papper och sedan 1200 papper!

 

 

 

 

 

 

Jag putsar silverplattan på bänkmaskinen med en lumpskiva med en hård pasta för rostfritt!

 

 

Det funkar mycket bra, silverplattan blir väldigt blank och fin. Man polerar lätt bort eventuella smårepor med den pastan.

 

 

 

 

 

 

 

Sedan limmar jag fast silverplattan. Därefter när det har torkat mäter jag tången som ska sticka ut ett par millimeter ovanför kupolbrickan i silver, och sågar av och filar till den.

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan jag nitar tången tejpar jag plattan och kupolbrickan, sedan polerar jag själva niten så att det inte är någon vass kant och att den blir lika blank som kupolbrickan och silverplattan.

 

 

Nu är skaftet klart, så det som återstår är impregneringen av masur bitarna i skaftet, men det gör jag samtidigt som jag impregnerar träslidan sedan.

 

 


 

En skön dag på isen

2022-01-23

Åkte iväg tidigt i gryningen i morse uppåt bergen i finnskogen till en rödingtjärn!

Jag hade Sleddyn med packningen på, så det gick lätt och fint att ta sig genom skogen fram till tjärnen!

Det var en handfull personer som hade tagit sig dit idag, 5 minusgrader och ganska vindstilla! Jag traskade en bit efter kanten på tjärnen till ett ställe där jag brukar vara, en kille satt redan där, han hade precis kommit. Jag borrade en bit från honom, ett stenigt ställe med en djupkant utanför!

Vi pratade en del medan jag satte på maggot, jag släppte ner, och tjong sa det i spöet! Mothugg, men myskan drogs ur käften på rödingen! Skit också, det var ett bra påslag! Hugget var på Tomten, en vit och röd lysande Moggemyska och ett finskt blänke, Väinö Nellimn, med en röd blink! Jag fortsatte att fiska fram till halv två, då hade jag provat en massa olika färger, men kände inget mera, så då gav jag upp! Ingen på tjärnen hade då fått någon röding, det var tvärdött, sånär på mitt hyfsade påslag! Men det blev iallafall en avkopplande och skön dag på isen!


 

En ny kniv blir till

2022-01-22

Nu har jag mätt ut och sågat till alla bitarna till den nya kniven, limmat ihop den och format den!

 

Jag bestämde mig för näver som mellanlägg, det är väldigt vackert till masurbjörken.

 

Det är ett fasligt mätande med skjutmåttet innan alla bitarna är plana och jämntjocka!

 

Det blev 21 bitar som jag skulle hinna limma ihop innan limmet härdade, men det gick bra!

 

 

 

Sedan tar formgivningen över, det är nästan den roligaste momentet när en kniv blir till!

 

Grovsåga, grovputsa på bandslipen så att den rätta formen träder fram, sedan tar putsningen med sandpapper i olika grovlekar över.

 

Det är inte lika roligt, det är ett jädrans putsande innan alla sliprepor är borta och skaftet är lent och fint!

 

 

Jag ska forma en silverplatta som ska pryda bakdelen på skaftet och den nitas sedan fast med en silverkupolbrickan och knivtången!

 

 

Efter det ska den poleras, så att hornbitarna blir blanka och att silverplattan och silverkupolen får en fin lyster!


 

Skidtur till stugan

2022-01-22

Efter en vecka med många sjuka i Covid-19 på jobbet kände jag att jag var tvungen att komma ut i skogen!

 

Jag åker nog dit på Covid-19 jag med, det är nog bara frågan om dagar!

 

Jag har inte varit till stugan på länge nu, så det var hög tid att ta sig dit!

 

Det var oplogat så jag fick åka skidor till stugan idag. Det var väldigt fridfullt att åka skidor genom skogen och över en myr, alldeles tyst!

 

Det har blåst en hård nordanvind i några dagar nu så det låg en massa större kvistar överallt. Det kändes skönt att vara dit och se så att inga träd har blåst ner!

 

Allt var ok! Jag plockade bort julsakerna och lade nytt granris framför trappen.

 

Efter allt plockande gjorde jag kaffe på bänken nere vid sjön. Kaffe smakar absolut bäst ute i naturen!

 

 

 

 

Det var fullt med ekorrspår på gården, kors och tvärs! Han hade kalasat på älghornen som jag har satt upp på gamla vedboden!

 

Det var inte mycket kvar av topparna, han behöver väl få i sig kalk!

 

 

När jag skidade iväg till bilen såg jag rävspår och det såg ut som han hade jagat en mus, det var hoppspår hit och dit!

 

 

 

När jag skulle lasta i skidorna i bilen kom det fyra killar på skidor efter vägen med full packning på ryggen!

 

De stannade och pratade en stund, och jag frågade var dom var på väg. Till Svabensverk, där dom skulle övernatta, sa dom! En sträcka på 3 mil fågelvägen!

De var från Uppsala men hade en stuga i Svartnäs!

 

Det var friskt, tyckte jag! Jag berättade om vargflocken som rör sig i området, och det tyckte dom var spännande!

Hoppas de kommer fram innan det blir mörkt!

Vi sa hejdå, och dom skidade iväg och jag åkte till en rödingtjärn för att kolla läget!

Blir jag inte sjuk imorgon åker jag nog dit och frestar rödingen!


 

Den brunbetsade kniven

2022-01-17

Nu är den brunbetsade kniven med björntass pinsen klar!

Det är ett svärtat Lauriblad i kolstål som är 105mm långt, ett bra allroundblad!

 

Färgerna går i brunt, mässing och svart. I det brunbetsade skaftet har jag lagt i en pins i mässing och svart, föreställande en björntass.

 

I slidan har jag borrat i mässingstråd som jag har nitat, D-ringen och niten till upphängaren är också av mässing!

 

Upphängaren och läderholken är färgad med mörkbrun narvsvärta, med en rödfärgad blomma i stjärnan. Dekorbandet är färgat med svart narvsvärta!

Lädret är impregnerat med Läderglans!

Skaft och slida är impregnerad med True Oil, Gun Stock Finish!

 

Det blev en mycket trevlig kniv som hänger bra i bältet.


 

Skissandet av en ny kniv

2022-01-12

Jag är bättre i flunsan nu men har en fruktansvärd hosta, framförallt på natten, så det blir dåligt med sömn!

Det kliade i fingrarna att få slöjda, så efter en andra impregnering av den bruna kniven och slidan, började jag spåna på en ny kniv!

Jag mätte och skissade och klippte ut en mall till ett nytt knivhandtag. Det blir ett handtag med både horn, björkmasur och antagligen näver.

Jag har inte bestämt om det blir näver, lädernappa eller vulkanfiber som mellanlägg.

Nästa steg är nu att såga till horn och masurbitarna, för att sedan slipa dom lika jämntjocka!

Jag har ett jättesug efter pimpelfiske efter röding också, men jag har varit för krasslig för att komma ut på någon tjärn! Men jag har gått igenom pimpelgrejorna, fixat några nya rödingdräpare, mormyskor som en kompis i värmland gör, jäkligt giftiga! Så nu snart ska det väl bli av!


 

Smidesstativ för öppen eld

2022-01-09

Jag har tillverkat två olika ställ för utomhusmatlagning över öppen eld!

 

Det ena är en vridbar ställning i stål för exempelvis kaffepannan.

Den förankras enkelt i marken bredvid elden, kaffepannan eller ett kokkärl hängs på och kan lätt vridas över elden och tillbaka!

 

Jag gjorde den först och främst med tanke på att använda den vid grillen vid stugan, men den kan även lätt följa med på någon fisketur!

 

 

 

Den andra är ett robust vikbart trebent stativ i stål till kaffepannan, stekpannan eller kolbullepannan. Lätt att packa ner i ryggsäcken!

Utfällt skapar stativet en vinkel som en triangelform, som ger bra stadga åt kaffekokningen eller matlagningen!

Höjden på benställningen är cirka 25 centimeter, perfekt för att kunna få under den ved man behöver.

 

Ett smidigt och stadigt sätt att laga mat över öppen eld!

 


 

Skotern

2022-01-04

Jag kände mig lite bättre idag, så jag bestämde mig för att försöka få igång skotern!

Den har stått oanvänd i två år, jag har bara dragit runt motorn med startsnöret ett par gånger!

Jag drog ut båttrailern och alla andra grejor ur carporten! Sedan tankade jag i ny bensin med en skvätt Boost i skotern, i med nya stift och nyladdat batteri!

När jag sedan vrider om nyckeln så snurrar bara startmotorn, den hade hängt sig!

Då var det bara att rycka i startsnöret, och efter en 5-6 gånger startar skotern!

Den gick mycket bra för att ha stått i två år! Jag körde den en stund på plats tills den blev varm! Försökte med nyckelstart efter en kvart, men samma sak, startmotorn bara snurrar, den hakar inte i!

Jag får fixa det vid ett senare tillfälle, nu vet jag att skotern fungerar och den är uppkörd på släpet!

Nu blev det rockad i carporten, båttrailern längst in och skotersläpet längst ut! Jag byter efter säsong!

 

 

Men jag har ju bytt skiva på släpvagnen så nu passade inte uppkörsgrinden!

Jag fick ta in den i verkstaden och göra om gångjärnsfästena. Jag kapade bort de gamla och svetsade dit nya!

Nu funkar grinden som den ska!

 


 

Hantverkardag

2022-01-02

Idag blev det en hantverkardag för mig och Annika!

 

Det är så skönt att sätta sig i snickeriet och lyssna på radion medan man putsar på något objekt!

 

Idag putsade, polerade och impregnerade jag masurbjörks slidan, så nu ska den bara torka innan jag syr läderholken! Det var det enda jag orkade med idag!

 

 

 

 

 

Annika var i sin ateljé och målade en akvarell idag, röda vackra äpplen!

 

Hon blev nyligen klar med ett annat alster i ateljén, en härlig äppelkvist!

 


2024 2023 2022« 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Borgärdets strömmen i vinterskrud

2022-01-01

Nu har jag varit sjuk i flunsan i en vecka, känner mig lite bättre men det finns ingen ork!

 

Det blev ingen rödingpremiär idag, orken fanns inte! Jag ställde in den förra året också, då var det för svag is!

 

Men så fort jag blir frisk ska jag försöka lura upp någon röding!

 

En stilla promenad längs Borgärdets strömmen var det man orkade med idag!

 

Jag hade ingen kamera med, så Annika fick ta några foton på Borgärdets strömmen i vinterskrud!