2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013« 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Gott Nytt År

2013-12-31

Då var året 2013 till ända! Det har varit ett bra fiskeår för mig, med 41 öringar upp varav en fantastiskt fin vildöring på 2 kg på fluga i orörd vildmark! Några stora regnbågar på fluga har det också blivit. Våren var lite tråkig eftersom jag hade gipsad arm ända fram till maj och jag är inte helt bra i armen än! Men det har hänt mycket trevligt också! Fyllde 50 år i maj, köpte en fiskebåt med motor och även en elmotor.

Det blev en kanonsommar med mycket sol, och vi tillbringade mycket tid vid stugan. Där jag och min far byggde ett stort soldeck och ny bastu altan. Det har blivit många skogvandringar med fina naturupplevelser. Jag och Joan åkte på en härlig fjällresa med vandring och fiske.

Den här vintern har börjat dåligt, ingen snö, bara regn med utebliven skoteråkning som följd! Riktigt trist! Så nu längtar man faktiskt efter ett nytt år med en vacker vår och att få gå mot nya äventyr!

---------Gott Nytt År----------


Nyårsöring

2013-12-30

Det var ett fantastiskt vackert väder idag, -4 grader och strålande sol. Idag måste jag ut på isen, tänkte jag och for till en öringtjärn där jag fått många fina öringar. När jag kom dit var Erland och hans son där. Det var en hård och fin svartis på dryga decimetern. Vi borrade runt och på grundtoppen men inte en dragning i linan! Efter ett par timmar gick jag långt in i en vik och borrade utanför några stora stenar och omgående så åkte linan åt sidan, men hugget uteblev! På med nytt bete på specialmyskan och ner igen. Två små lockryck sedan small det på resolut! Det blev en härlig drillning där jag kunde se hela fajten genom isen! Till slut kunde jag styra in öringen i hålet och upp på isen glider en mycket vacker öringhane!


 

Öringskräll på annandag jul

2013-12-26

Äntligen sol och minusgrader! Packade fiskegrejorna och skyndade mig upp på finnskogen för att vara med när solen gick upp. Isen var fortfarande ca 15 cm tjock fast det har regnat och blåst så mycket. Jag borrade vid djupkanten och släppte ner min specialmyska, jag hann inte sätta mig på fiskedunken förrän det bara small i spöet! Jag blev helt överraskad, så jag missade den öringen! Ner igen och pang, sa det! Nu jävlar blev det fart! Fan, den lossnade vid iskanten! Tredje försöket och efter en stund så smackade det på igen. Fullt tumult under isen. Häftigt när man kan se öringen under isen när man drillar! Upp kommer en jävligt fin hane! Missar tre öringar till! De är riktigt på tag, de hugger brutalt på myskan! Borrar ett nytt hål och lyckas vinna fajten över två till fina öringar!

Vilken skräll det blev den här vackra annandags jul, drillade åtta helt galna öringar varav tre kom upp! Öring nummer 40 för i år kom upp idag, så nu ska jag fira med en whisky;-)


 

Julprojektet

2013-12-24

Annika och jag har varit i snickeriet och gjort ett julprojekt tillsammans.

Vi hittade ett gammalt fönster med sex rutor och fina spröjs. En ruta var trasig så den fick jag byta ut till en gammal ruta som jag skar till. Jag limmade på lister runt om och slipade det.

Annika målade fönstret sedan enbart med grundfärg för att få det att se gammalt ut.

Vi monterade en ledlist upptill och hängde upp det i taket i kedjor.

Nu kan man byta från julpynt till annat efter årstid.

 

------------ GOD JUL ------------


Tredje advent och öring i spöregn

2013-12-15

Efter en helg med magsjuka och stormen "Ivar" och med inställt rödingfiske som följd, så var fiskesuget mycket stort! Joan hämtade mig vid halv åtta och så for vi till en fin öringtjärn. När vi vandrade ut i mörkret på isen så började det regna och blåsa. Vi borrade oss runt tjärnen men öringen var inte på tag! Inne i en vik där jag har drillat öring förr, slog det på åt Joan. Några tunga knyckar i det nya spöet innan öringen tackade för sig. De var mycket försiktiga! Min lina åkte sakta åt sidan och jag gör ett hårt mothugg, och dansen är ett faktum! Jag mötte upp vid hålet och fick upp en stor, rund och grymt bred och vacker öringhane med hook och allt! Regnet tilltog och vi beslöt oss för att åka hemåt.


 

Finnskogsstugan

2013-12-14

Idag åkte jag upp på finnskogen till min stuga för att se om stormen "Ivar" hade gjort någon skada. När jag närmade mig avtagsvägen till stugan så låg det en stor gran över vägen, men toppen var avsågad så jag tog mig fram. När jag kom fram till sjön så hade en tall nästan lagt sig men jag kunde åka under! Det här såg illavarslande ut! Men väl framme vid stugan så var det sig likt. Det hade inte blåst ner några träd på min tomt den här gången! För två år sedan när stormen "Dagmar" härjade så låg det två stora granar på tomten. Jag sopade och lade nytt granris framför trappen, så nu är det julsnyggt vid stugan.


 

Tre öringar i advent

2013-12-01

Advent, älghundens skall ekar i berget, korpen klonkar i min närhet. Jag är åter igen på öringtjärnens is, i förhoppning om att lura någon adventsöring. Isen är nu ca 10-12 cm, 5 grader kallt och en lätt vind från norr. Söker upp djupkanten utanför gräset, och hinner inte sitta mer än någon minut då det stramar till i linan! Det blir en väldig fart där nere i djupet. Öringen far som en raket under isen. Nu gäller det att ta det lugnt. Det blir en tuff drillning! Ner med handen i det kalla vattnet, greppar över nacken och en vacker öringhane med stora fenor glider upp isen. Tar en kaffe och macka, bommar två öringar, borrar ett nytt hål längre in i viken. Lurar två till öringar till hugg och lyckas få upp dem, men låter de få gå tillbaka ner till deras mörka hemvist.


 

Ispremiär

2013-11-24

Nu var det äntligen dax för ispremiär! Jag hämtade Joan tidigt på morgonen och åkte till en öringtjärn. Vindstilla, 7 minus och en sol som sakta försöker ta sig över bergskammen. Vi hackade oss ut på isen, den var ca. 5-7 cm över hela tjärnen! Ganska omgående hade jag en fin öring på! Det blev ett jävla bökande mot iskanten, och plötsligt gick den lös! Vi fikade och borrade oss runt tjärnen, men det var trögt. Inne i en vik, utanför en gräskant högg det brutalt på mitt spö. Jag såg öringen under isen, intensivt stångandes. Ner med handen och möta upp. Öringhanen gled efter mycken möda upp på isen! Vilken vacker premiäröring! Efter en stund högg det igen i samma hål, men den klev också av mot iskanten! Joan kände ingenting under hela tiden. Men som sagt, det blev en bra ispremiär för mig, med tre härliga tokdrillningar!


 

Fullträff med nya Baboon

2013-11-10

Tjärnen låg blank, någon plusgrad och regnstänk. Någon öring gick nära land och bökade. En fin virvel, jag smyger dit, lägger ut en Baboon. Det är en av mina nymfer från en ny serie som jag har gjort. Några drag i linan och hugget kommer våldsamt! Det blev en riktig cirkus! Höga hopp och vilda rusningar. Öringen tröttnar och ger sig, och jag kan ta ett stadigt grepp över nacken och lyfta upp den. Det blev en lyckad premiär för min nya nymf, Baboon! Öringen fick sedan gå tillbaka ner i det stilla vattnet.

 

Kall om händerna, tände i pelletsbrännaren, nu var det dax för en kopp värmande sotpannekaffe. Satte mig ner och njöt av den goda becksvarta skogdrycken och de medhavda mackorna. Nu var det tid för eftertanke. Värmde mig en stund och gick sedan efter tjärnens kant och strökastade. Vinden tilltog och vaken försvann.


 

Virvlande regnbåge

2013-10-27

Idag fick öringarna vila. Jag åkte till en liten regnbågstjärn i morse. Solen tittade fram och det var vindstilla och någon plusgrad. Det gick två bågar strax utanför lite gräs efter en kant. De vakade i fina virvlar och tog fjädermygg. Jag testade fjädermygg men det var svårt. Bytte till en liten Mickey Finn och hade genast en plog efter flugan. I tredje försöket lurade jag bågen till hugg! Det blev en härlig fajt bland gräs och grenar där jag vann. Bågen var inte så stor men i mycket vacker kondition. Hade en till rejäl plog och virvel efter flugan, men den tog inte.


 

Örn och retsam öring

2013-10-26

Jag och min son Albin var till stugan förra helgen och tog upp bryggan och fixade inför vintern. När vi for hemåt åkte vi över ett krön på vägen och plötsligt kom det något stort flaxande från diket rätt framför bilen. Vi höll på att få en örn på huven. Jag tvärnitade , örnen flaxade stressande framför bilen och upp i en tall bredvid. Fan, vad stor den var! Precis när jag fick fram kameran ur ryggan så flög den iväg, Vilket foto jag kunde fått!

Jag jagat en öring två helger i rad inne i en vik. Den har vakat och tagit fjädermygg så fint, precis utanför kastavstånd. Vinkat lojt med bakfenan och nästan flinat åt mig! Ett par gånger har jag prickat vaket men den har ignorerat min fluga. Efter att ha gått igenom flugasken och provat ett helt gäng flugor, var det bara att sätta sig och titta på den retsamma öringen!


 

Stilla höstmorgon

2013-09-29

Vaknade till en stilla och dimmig höstmorgon, packade caddyn vid sju snåret och begav mig till en liten finnskogstjärn. Det var nollgradigt och alldeles vindstilla. Solen försökte titta fram mellan dimmslöjorna. Jag tog en hel del vackra foton denna trolska höstmorgon. Plums, sa det! Jag fick se en mycket stor öring som var upp och visade sig! Jag gick runt tjärnen, men när jag kom fram var den för långt ut. Jag lade ut min Special Montana vid några näckrosblad och vid tredje kastet virvlade det till och det blev tvärstopp! Jag brottades med en fin öring och var livrädd att den skulle gå in under en nedfallen torraka. Men jag kunde styra den runt och landa den för hand! Sedan satt jag mig ner och bara njöt av stillheten och tystnaden, och drack en kopp värmande skogskaffe!


 

Knipholkar

2013-09-22

I dag har jag tillverkat några knipholkar i mitt snickeri. De ska placeras ut runt tjärnen vid min sommarstuga.

Jag har även satt upp några nya småholkar vid stugan i år.

För drygt tio år sedan satte jag upp några pärluggle holkar i skogen runt stugan.


Vildmarken när den är som bäst!

2013-09-17

Jag åkte till min sommarstuga efter jobbet idag. Sopade nedfallna barr i mängder. Jag stannade upp mitt i sopandet och lyssnade på tystnaden, det var som att vara i ett vakum!

Sedan åkte jag vidare till min "hemligtjärn" och på vägen såg jag först en tjäder och sedan på ett annat ställe var det fem tjädertuppar på vägen framför bilen. Dom är bra kaxiga dessa tuppar, de flyttar sig inte!

Väl framme vid tjärnen efter den långa vandringen så flög det en örn över mig! En älgtjur brölade inne i skogen, jag svarade och han svarade! Efter en stunds fiskande brakade det i skogen bakom mig, något stort! Jag beslöt mig för att det var dax att dra mig undan, så jag gick runt tjärnen. Då kom tjuren fram ur snåren på andra sidan och han såg inte snäll ut!

Jag såg sedan en liten vakring en bit ut och kastade några kast där och till slut small det till i mitt spö, men öringen krokade inte!

När jag sedan for hemåt i skymningen så klev en älgko ut framför bilen, men det gick bra! Det var en riktig fullpott med djur denna vildmarkstur!


 

DJ-ConncteD

2013-09-13

Min grabb Albin, alias DJ-ConnecteD, hade en spelning på en nollningsfest för gymnasie elever i Falun.

Fem timmars svettigt rattande med fullt ös!

Det blev succé! Alla tyckte att han gjorde ett kanonjobb! Så nu väntar flera spelningar!

Han inväntar nu en ny PA-anläggning från Holland, och nya strobar-US Blaster och Moonflower effektljus, m.m. till ljusriggarna!

Bra jobbat Albin!

 

Man kan söka på ConnecteD Hard Dance Music på youtube och på facebook för att komma till hans sidor!


 

Öring i dramatisk luftfärd

2013-09-10

Jag tog kompisen Joan med mig efter jobbet och åkte långt upp i gränslandet på ödmården. Vi fick skynda oss för det är en bra bit att gå genom riktigt tät gammelskog fram till den otroligt vackra vildmarkstjärnen. Väl framme, svettiga och med bara någon timmes fiske innan det skulle bli mörkt, så såg vi att ytan krusades av en lätt bris. Inga vak! Jag visade på Joan ett giftigt ställe där det vakade sist jag var där! Själv vandrade jag runt tjärnen och när jag kom mitt emot Joan så visslade han triumferande! Han hade en fin öring på kroken! Han såg att det var fjädermyggor i massor men inget vak, så han knöt på sin förtyngda och giftiga "Bellman" som ingen öring kan motstå. Kastade några kast vid ett par stenar och mycket riktigt, en öring tog stenhårt! Det blev en dramatisk fajt, flera tunga rusningar och vid landningen så halkade Joan och öringen for i luften i en båge över Joan, men satt kvar på kroken! En lycklig Joan håller sedan en fantastiskt vacker vildöring på 1,4 kg i sina händer! "JJ-fishing did it again!"


 

Väntans öring

2013-09-03

Nu är jag igång med dagboken igen efter en dryg månads semester med mycket att göra. Jag har varit ut några gånger och frestat öringen men det har varit för varmt i vattnet. Men nu börjar den härliga hösten med mycket öringfiske, och vilken start det blev! Jag såg ett par fina öringar som gick en bit ut efter stranden vid en tjärn mitt på finnskogen. Jag vadade försiktigt ut till "min" sten. Öringen tog något under ytan och jag kunde bara sitta på stenen och invänta den. Öringen vakade allt närmare mig och till slut efter efter ca. 45 minuters väntan vågade jag lägga ut min Redkiller. Men icke! Fan, hade jag skrämt den nu! Andra kastet prickade vakringen, två dragningar i linan och det tog tvärstopp! Öringen gick rätt upp i vädret och när jag såg bredden på den så blev jag nervös! Efter ca. tio minuters fajt kunde jag lyfta upp den med handen, och den var fin, jävligt fin! En fet vildöring på 55 cm och 2 kg prick och med en paddel som mätte 15 cm! Det var ett skönt lyckorus jag kände när jag vandrade hemåt genom trollskogen i pannlampans sken!


 

Gustav Vasa i Svärdsjö

2013-07-26

Gustav Vasa i Svärdsjö är ett nyskrivet sommarspel av Theresia Holmstedt Jensen om Gustav Vasa innan han blev kung i Sverige.

 

På flykt undan danske kungens knektar, gömde han sig år 1520 i Svärdsjöbygden för att mana till uppror mot Kristian Tyrann. En rad spännande äventyr kantade hans flykt.

 

Detta spelas upp på Gammelgården i Svärdsjö. Ett tvåtimmars spel i två akter, och det körs åtta föreställningar. Det är ca. 50 medverkande i produktionen från 5 år upp till ca. 80 år. Flera föreställningar är redan slutsålda!

 

Min son Albin medverkar som dansk knekt kapten! Han gör rollen med bravur! Det var en lycklig Albin som fick ta emot en ros efter premiären! Premiären gick lysande, hela gänget var fantastiska!

 

Jag har varit där och filmat det hela och fotat en hel del!

 

Albin och jag har haft mycket att göra inför sommarspelet. Vi har tillverkat kopior av 1500-tals vapen.

En hakebössa modell stor! En värja och ett armborst! Det var väldigt roligt att tillverka dessa tillsammans med Albin!

 

Eventuellt så kommer Gustav Vasa spelet tillbaka nästa år!


 

Hjortrontid

2013-07-17

Nu är det dax att ge sig ut och plocka av skogens och myrarnas guld, hjortronen! Jag passade på att ge mig ut och plocka när jag var vid sommarstugan. När jag kom fram till myren så lyste det som guld på hela myren! I år finns det ovanligt mycket hjortron! Jag plockade något kilo och åt säkert lika mycket! Väl hemma så avnjöt vi hjortronen med socker och grädde.

Jag fortsatte till andra sidan av myren fram till "min" öringå, för att ta några vackra foton. Då höll jag på att kliva i en stor hög med färsk björnspillning! Gräset och viden var nertrampat omkring högen och ner mot ån. Det var dyngsfärsk spillning, så han hade nog varit där under natten eller i gryningen!


 

Soldäcket färdigbyggt

2013-07-15

Nu har vi invigt det nya soldäcket vid stugan med fika, och även avnjutit en god whisky! Det blev helt perfekt!


Kopparödla

2013-07-11

Den här lilla gynnaren var med oss nere vid stranden vid stugan, helt orädd! Jag kunde fota den mycket nära och även känna på den utan att den brydde sig!


 

Fjällfiskeresan-2013

2013-07-09

Vi hade bestämt att årets fjällfiskeresa skulle gå till Jämtlandsfjällen. Efter att vi kört upp på en betalväg i och parkerat bilen på en högt belägen grusplan på fjället, så var vi redo för vår långa vandring. Det var fint väder men lite blåsigt.

Vandringen gick runt bergstoppen Trååmpe, över fjällmassivet Våathafjeelle och ner i en dalgång där sjön Bolagen breder ut sig, och vidare mot norska gränsen. Vi gick förbi en gammal renvaktar stuga som var fallfärdig och utanför stod det två vedspisar på ett par stenar, en märklig syn! Det var en fantastisk vy som öppnade sig när vi kom över fjällkammen och blickade ut över Bolagen och de norska höga fjällen, Storvigeln och Vigelstöten.

Väl framme efter några timmars vandring med tung packning så hittade vi en lämplig tältplats vid utloppet till Bolagen, bara ett par hundra meter från norska gränsen. Det hade gått bra men ett spänne på Joans rygga hade gått sönder och jag fick se att min ena känga hade rämnat i en söm! Men det lagade jag med LiquiSole. När vi ställt i ordning allt, fyllt på vattendunkarna i bäcken och käkat lite, skålade vi att vi hade kommit fram med en rökig och god whisky. Sedan blev det siesta. Första natten blev det storm. Vi var tvugna att säkra tältet med flera linor och stenblock. Det blåste och regnade så vi trodde att tältet med oss och allt skulle flyga i sjön!

Nästa dag fick vi några timmars sol med lite svagare vind! Vi gick på en upptäcktsfärd till alla småtjärnar som ligger som ett pärlband söder om Bolagen. Vi fiskade där vi kunde komma i lä från båsten. Vid en tjärn där fick Joan se en gul, dryga kiloöring sakta gå upp i ett "head and tail" vak, Joan lägger ut sin Caddis och det bara smäller i spöet men den krokar inte. Jag får också en chans på den men öringen bara stöter på flugan utan att vilja krokas! Det var vår bästa chans på en stor fjällöring. Vi fortsätter att fiska och får några mindre, men mycket vackra fjällöringar, gulbruna med skarpa röda prickar på rad!

Ljungpiparen, fjällens väktare, pipande och ständigt iaktagande, följde oss på betryggande avstånd hela tiden, och småspoven gav sig till känna då och då. Jag fotade många karakteristiska fjällblommor bland annat lappljung.

Regnet kommer fort i fjällen! Det blir mycket slötid i tältet med stormen rytande utanför tältduken! Man pratar, äter, studerar kartan, dricker whisky, sover, om vart annat. Nästa natt blev också en regnig och blåsig historia. Vi vaknade till en kall nordanvind och bara ett par plusgrader. Allt var fuktigt och rått, så vi körde gasbrännaren ett bra tag i absiden för att vi skulle få lite värme. Vi packade ihop och vandrade vidare, fotade och fiskade. Det blev några mycket härliga dagar i fjällen trots storm och regn!

Foton som kollage...

Flera foton som kollage...


 

Milla

2013-07-08

Min svärfar Tord kom hem och visade sin nya hundvalp Milla idag. Det är en blandras Plott/Laika som är lämplig för björn, älg och lodjurs jakt. Mycket vacker och trevlig valp, men framför allt busig. Våran hund Molly tyckte det blev lite för mycket med en så påflugen och dryg valp, så hon drog sig undan!

Snart kommer det bilder från fjällturen!


 

Nytt soldäck

2013-06-30

Jag har varit i stugan ett par dagar och byggt ett nytt soldäck på sydgaveln. Min far kom och hjälpte mig att skruva ihop bjälklagret.

Eftersom stugan ligger vid en avlång tjärn i en dal så kan det blåsa en hel del från norr längs tjärnen, men här bakom stugan får vi en skön plats i lä.

Nu är det bara golv och sidplankorna som ska skruvas dit sedan är det färdigt. Men det får bli om en vecka för på torsdags morgon åker jag och Joan till fjälls och jagar öring!

Det ska bli mysigt att få inviga det med en riktigt god frukost en solig morgon.

Nästa år ska jag bygga en ny altan och då kommer det att bli en trapp ner till soldäcket.


 

Den stora gula

2013-06-23

Nu har man avverkat midsommar med en sjujävla förkylning, men idag kände jag mig bättre så jag var till en liten öringtjärn. Jag hade satt på en ny lina på en rulle som jag ville testa inför fjällresan om ett par veckor! I andra kastet nöp det i ordentligt. Jag brottades med en mycket fin öring, han hoppade en gång och skakade sig lös, synd nog! Den var stor och gul! Strax efteråt fick jag en mindre öring som kompensation, den fick gå tillbaka!

 

Fjolårs älgkalv

2013-06-15

Annika och jag var till stugan och planterade blommor, lade ut plattor och förberedde för soldäcket jag ska göra på gaveln på huset. När vi kom åkande dit såg vi en fjolårs älgkalv vid sidan av vägen. Den tittade nyfiket på oss innan den lunkade in i snåren.

 

Smygfiske

2013-06-14

Jag kom fram till tjärnen på eftermiddagen, det var inga sländor på ytan. Jag satte på en streamer och pang så hade jag en gädda på kroken! Bytte till en vulgata senare mot kvällen och smög i riset efter stranden och lyckades få en mindre vacker öring att stiga och ta min slända!

 

Vulgatatider

2013-06-05/06

Ja, då var det dax för vulgatakläckningen. Jag och Joan åkte i femtiden på kvällen till stugan och lämnade packningen, sedan fortsatte vi till en storöringtjärn. Likt två klumpiga änglar ;-) pulsade vi över en stor myr fram till vattnet. Vulgatan hade börjat att kläcka, men det var sparsamt med vak.

Vinden lugnade av efter ett tag och några sporadiska vak syntes. Knutsson hörde av sig, han var i andra änden av tjärnen och hade dragit två öringar. Hampus kom traskande genom skogen och anslöt sig till oss. Jag paddlade över till andra sidan där måsarna dök och plockade en hel del sländor. En liten sippning i ytan och jag lägger min vulgata där, och slurp så tar en fin 40 cm öring. Den fick gå tillbaka.

Bakom mig hör jag ett slurpande och vänder mig om. Där går en kolsvart 70 cm öring och suger i sig sländor. Sakta och fint tar han dem i head and tail vak, och vinkar lojt och retsamt med den stora stjärtfenan. Fan, vilken öring, hör jag mig själv säga! Jag smyger sakta dit och lägger min slända vid två andra. Öringen går upp och tar, jag gör mothugg, men icke. Han hade tagit en av de andra sländorna! Skit också! Han blev skrämd och försvann. Snacka om att man fick ett adrenalin rus! Detta var kanske årets chans!

De andra började peka åt stranden bortanför mig, där gick en älgko med en relativt nyfödd kalv och betade. Göken gal frenetiskt, fiskgjusen ligger på ägg i sitt bo, ett lom par låg bredvid mig och man hör fjällkornas koskällor från en närliggande fäbod. Detta är vildmark när den är som härligast! Det drar in en råkall dimma under natten och det händer inte så mycket mera. Vid tolvtiden åker vi till stugan och badar bastu, badar i sjön, dricker några goa pilsner och äter gott. Sedan tar Joan fram en whisky och vi skålar för att vi tillsammans har blivit 100 år!!! Det blev bara någon timmes sömn den natten!

Andra kvällen blev en otroligt vacker kväll. Det låg en hel del spänt på ytan, och senare på kvällen så började några stora bumlingar vaka! Joan jagade en och lyckades kroka den, men den tog flugan i mothugget! Martin blev också av med sin fluga medan Lasse drillade och landade en 1,5 kg öring som han släppte tillbaka. I tjugo minuter höll vakandet på sedan la det av! Det blev två fantastiskt härliga dygn i vildmarken. Hem och vila någon dag, sedan ska vi på dom igen!


 

Gädda på fluga

2013-05-30

Idag var jag ut på första fisket med nya båten. Det resulterade i en hyffsad gädda på fluga. Jag använde en av Rolf Ahlkvists förnämliga gäddflugor. Löjan har börjat att leka nu och var i full gång vid ett brofäste på Svärdsjön.


 

Ny bastu altan

2013-05-29

När jag kom upp till stugan och skulle byta staketet på bastun såg jag att stolparna var ruttna. Så det var bara och sätta sig i bilen igen och åka till Falun och köpa virke till hela altanen.

Det var lika bra och byta ut bjälklag och golvet också. Min far kom dit och hjälpte mig att bygga den nya altanen.

Jag hade gjort klar staketplankorna hemma och grundat dem.

Jag var kvar till sent på kvällen och målade färdigt staketet.

Joan mötte upp mig i Vintjärn så åkte vi till Rolf Ahlkvist och besökte honom i hans flugbindarverkstad.


Vandring till Råbergets topp

2013-05-27

Jag lotsade mina arbetskamrater på vår friskvårdskväll upp till Råbergets topp. Det var personal från fyra förskolor.

Vi vandrade Sundbornsleden förbi kolarkojan som min svärfar har byggt.

Väl uppe på toppen så njöt vi av den medhavda gofikan och kikade ut över nejderna.

Råberget är 407 meter över havet och man kan se sju kyrkor där ifrån.

Det var lite dis när vi var där men vi såg sjön Runn med dess alla öar.


Rödfärgning, fladdermus och bad i sjön

2013-05-23

Min far och jag var vid stugan och rödfärgade sydgaveln. Jag skulle stänga fönsterluckorna då jag fick se ett monster där bakom. En fladdermus satt och väste ilsket åt mig. Efter rödfärgningen tog jag mig det första doppet i sjön för i år! Det var 18,5 grader i vattnet vid vårt badland.

 

Redkiller öring

2013-05-22

Tjärnens vatten glittrar i försommar morgonens ljus då solens första blekgula strålar silar igenom tallkronorna. Jag var tidigt på plats, vandrar i skogen längs tjärnens strand. En mild bris krusar ytan. Vid en udde lägger jag ut min Redkiller och hugget kommer tvärt! Öringen är vild och urstark. Den bjuder på två höga luftsprång och flera härliga rusningar. Efter en tuff fajt så kan jag hålla en fin öring med stor paddel i mina händer. Det kom en en karl dit efter en stund och sa att han hade sett en stor björn på vägen strax innan tjärnen, häftigt! När jag åkte hemåt flög det upp en Morkulla från diket. Den flög bredvid mig en bit innan den vek av in i skogen. Den var så nära sidofönstret på bilen så det kändes som vi fick ögonkontakt!


 

Nybliven båtägare

2013-05-19

Jag har haft en sportbåt förrut som jag har sålt och nu har jag börjat att längta ut på sjön igen. Jag hade trailern kvar och så har jag en 3 hk Johnson motor, så jag var och köpte en Ålandsbåt på 3,80 m, alldeles lagom för fiske. Med nya åror och lite puts så var den som ny!

Sedan hade grannen en 4 hk Johnson som bara hade gått någon timme, som jag fick köpa. Min 3 hästare måste jag gå igenom först innan den kan användas.

Jag har även köpt en Sigma Thrust 44LB elmotor från Shakespeare, en mycket bra och kraftig elmotor med fem lägen framåt och två bakåt. Perfekt för fiske!

Det känns skönt att kunna glida ut på sjön igen.

 


 

Fiskefilmsinspelning med Polsk television

2013-05-17

När jag och Joan kom ut till Gävlekusten så blåste det pålandsvind med halvmetersvågor, så vi vågade inte gå ut med flytringarna. Vi vadade ut på stenar och kastade men man blev nästan avsköljd från dem. Det var ett hårt och tufft fiske! Två fiskeprofiler från Polen med kameramän kom dit och gjorde fiskefilm för Polsk TV. De blev imponerade av oss att vi fick ut fluglinan så bra i detta blåsväder! Vi blev med i filmen i bakgrunden kastandes fluga! Jag kände ingenting men Joan fick till slut en liten havsöring.


 

Smygfiske efter grov regnbåge

2013-05-16

Klockan var halv sex på morgonen då jag packade i fiskegrejorna, och åkte till en liten tjärn för att prova på grov regnbåge. 6 grader och en lätt vind. Smygande bland buskar och ris lyckades jag på tredje kastet kroka en grov båge! Den tog min Redkiller stenhårt och gick sedan bara och spände tungt! Det blev en lång fajt innan jag kunde landa en riktig bumling. Vågen stannade på 2,4 kg!


 

Lyckad silverjakt vid Gävlekusten

2013-05-12

Jag och Joan åkte i femtiden på morgonen ut till Gävlekusten för att jaga havsöring. När vi kom fram så var det vindstilla, solen kikade fram mellan de tunna molnen. Vi gjorde i ordning prylarna och gled ut på dyningarna. Det skulle vara sydvästlig vind idag, så det var inte opptimalt. Det har varit frånlandsvind och kallt i vattnet länge nu. Men solen tittade fram och det började dra en lätt bris från ost, perfekt! När jag kikade på min tempmätare i ringen så låg vattentemperaturen på 8 grader, som lite senare på förmiddagen steg till 9-10 grader.

Joan började att lägga sin fluga alldeles vid en stor sten. Jag sa något till Joan och han vänder sig till mig, då vräker sig en jävligt stor öring efter flugan i en kaskad av vatten! Joan missar mothugget, fan också! Vi tippade på 3-5 kg! Nu hade vi adrenalin så det räckte och blev över! Nu är de här! Nu vet vi att det finns fisk här!

Jag såg en vinkande stjärtfena vid en sten långt ut och jag lade snabbt dit min fluga och det mall på en gång! En fin öring som fick gå tillbaka! Vi fikar och pustar ut en stund sen är vi på dom igen. Joan drar en fin öring vid ett grund, som också får gå tillbaka. Dags för lunch, ärtsoppa och macka! När vi börjar fiska igen så ser jag en öring som går i ytan så jag stoppar spöet under armhålan och tar in linan med snabba drag med båda händerna. Det hugger vilt och blir tungt som attan. Vilken fajt det blev, rusningar och 1 meters luftsprång! En vacker 50 cm öring. Även den får gå tillbaka! Joan får också en till öring under dagen. Framåt eftermiddagen får vi nog och beger oss hemåt, mycket nöjda efter att ha prickat rätt både med väder och temperatur!


50 års firande

2013-05-10

Jaha, då har man klivit över strecket! Då var man 50 då! Dagen började med att telefonen ringde och jag blev beordrad att gå ut på gården. Där kom mina söner, Emil och Albin med en ny skottkärra full med godsaker! Öl, ölkorv, hästkorv, Vikabröd och kläder till mig!

Jag fick en överrock, hatt och käpp, så nu klarar jag mig bra;-)

Jag hade öppet hus från klockan två, och det bara ramlade in folk! Jobbarkompisar, släkt och vänner! Det bjöds på smörgåstårta, öl, vin, kaffe och kaka.

Vi satt på altanen och drack gott och firade till halv tvåtiden på natten!

Tack alla för en trevlig dag!

 


 

Vision Loikka

2013-05-07

Mina vadarkängor blev slut förra säsongen, och jag försökte att limma ihop dem nu i vår men det är bara att inse att de är förbrukade! Så nu införskaffade jag mig ett par nya! Det blev ett par Vision Loikka med filtsula, nya för i år från Vision. Stryktålig men ändå lätta som en joggingdojja! De alltid så sårbara sömmarna är skyddade av en robust gummisköld! Det är en modern vadarsko som är designad för att stå pall för värsta tänkbara förhållanden. Nu är det bara ut och ge dem vad det tål!


 

Isformationer

2013-05-07

Jag åkte till en sjö för att se om den var isfri, men det hade bara släppt efter kanterna. Det hade blåst så att isen hade krasat sönder mot stranden.

Jag hittade ett par häftiga isformationer, de såg ut som höga istorn.

Jag lyckades få ett par riktigt bra foton på dessa! Solen speglade sig i istornen så det bildades små stjärnor lite varstans.

------------------------------------

Jag provade en fluga i en tjärn som var isfri, och hade en virvel efter men den tog inte!

I förrgår var jag till en annan tjärn som hade sköljt, och när jag kom dit så var Joan där! Han hade varit där i någon timme och inte haft någon känning.

Jag kände heller ingenting denna soliga, frostnypna morgon.

 


 

Flugfiskepremiär

2013-05-01

Hade klockan på kvart över tre, kokade kaffe, packade frukost och lunch. Joan hämtade mig kvart i fyra. Det var ca. 2 minusgrader och det såg ut att bli en klar och solig morgon. Det var flugfiskepremiär! Vi åkte en bra bit upp på finnskogen till en mycket vacker skogså. Vi fiskade oss ner efter ån men öringarna var som bortblåsta! Det var så kallt att det frös is i ringarna hela tiden! Åt frukost och funderade ut en ny strategi. Vi traskade iväg i oländig terräng fram till en annan del av ån, och här hade Joan en fin öring på. Den gjorde ett luftsprång och sedan var den borta! Jag fick också drilla en fin öring en stund innan den klev av! Jag hade ett till bra hugg men icke! En fiskgjuse cirklade över oss en stund på ganska nära håll. Nu har vi en härlig tid framför oss, med mycket flugfiske och många äventyr i skog, kust och fjäll!


 

Vårtecken

2013-04-26

Förra året såg jag det säkra vårtecknet, blåsippan 31/3, så man kan säga att våren är ca. tre veckor senare i år.

Vårens lilla sol, tussilagon, såg jag i dikesrenen nere mot sjön igår.

Jag var och kikade på storspoven i förrgår, den och tofsvipan kommer till samma åker varje år.

I morse så hörde jag storlomen på sjön när jag och Molly gick på morgonpromenad. Stararna flög in och ut i hålen på de stora asparna nere vid sjön.

Isarna är så gott som slut, så nu väntar jag bara på öppet vatten så man får börja svinga flugspöt.


 

Fika hos vännen Rolf Ahlkvist

2013-04-21

Efter spaningen på orrarna gick jag tillbaka till stugan och åt frukost, och jag tog en hel del mått till det soldeck och den nya altan jag ska bygga.

Därefter fortsatte jag till en fin skogså. Vårfloden var i full gång. Det var otroligt mycket vatten i ån, det forsade långt in i skogen.

På hemvägen svängde jag in till kompisen, flugbindaren Rolf Ahlkvist och hans fru Bibi i Vintjärn. Där blev jag kvar länge. Vi drack kaffe och och snackade flugor inför den stundande säsongen. Han var i full gång med att binda upp ett helt gäng balsagetingar.

Jag passade på att beställa några av hans emenenta muddlers. De kan jag inte vara utan!

Rolf, alias "Greyhackle" kom igång och berättade om sina fiskestrapatser, bland annat bassfiske, i amerika där han har varit i några månader. Sedan blev det en hel del fiskehistorier om allehanda häftiga gäddfisken på fluga.

Tack Rolf, för ett trevligt fikasnack!


Orrspel

2013-04-21

Dagen började med att jag och min hund Molly gick på en råbock när vi gjorde vår morgonpromenad i sextiden. Hon blev alldeles tokig! Sedan packade jag frukost och åkte till stugan. Där smög jag ut på en myrkant och kikade på 5 orrar som spelade. Jag kunde titta på dem en stund med kikaren, men det var för långt bort för att jag skulle få några bra foton på dem!


 

Stiga Sleddy

2013-04-15

Efter mycket letande har jag äntligen hittat en Stiga Sleddy. Det är en ihopfällbar kälke som Stiga gjorde på 70-talet. Lätt, smidig och går fint uppe på snön.

Den är perfekt att ha med sig på öringjakt på isen, då man får med sig mycket grejor.

Idag tror jag att det är stora trandagen. Det har flygit massor med tranor över här idag, det har varit plusgrader inatt och nu på morgonen.

I torsdags såg jag den första tofsvipan, och flera ormvråkar på nära håll.


 

Öringhugg i vindskyddet

2013-04-09

Tidig morgon, soluppgång, klar och molnfri himmel! Det var riktigt kallt, -10 grader, då jag vandrade ut på den lilla öringtjärnens is, dragande på min välpackade pulka. Det drog en svag, kall vind så jag skyndade mig att sätta upp mitt Primus Shelter, vindskydd och lägga ut renskinnet. Isen är fortfarande hård och tjock, ca 50-60 cm, på småtjärnarna trots att solen har värmt i flera dagar! Vilken fantastisk morgon, man blir helt förtrollad av stämningen och tystnaden! Det var bara en tjädertupp som väste och kluckade strax intill!

Idag fick jag jobba hårt för att lyckas! Efter ett par timmar, och när jag bytte tillbaka till min specialmyska, så small det på stenhårt! Det var specialaren igen som hade lockat till rusning och hugg! Hårda knyckar far genom spöet! Det blev en lång och spektakulär drillning! Oj, vilken fin öring som kom upp, vacker och välbyggd med skimmrande guldglans längs sidorna! Varma koppen och en kopp kaffe efteråt satt fint! Jag satt bara och njöt av solen och den stigande värmen i vindskyddet, och drillade en till öring men den gick lös mot iskanten!


 

Sotöring & ormvråk

2013-04-03

Idag var jag tillbaka på den lilla, fantastiska öringtjärnen. När jag åkte i åttatiden var det 3 minus för att sedan under förmiddagen stiga och bli väldigt varmt. En liten dragning först, sedan var det dött en timme. Hörde ormvråken för första gången i år! Hittade ett hål närmare stranden som inte hade fryst så mycket, det kunde jag borra upp. Släppte ner myskan och pang, sa det i spöet! Jag måste ha släppt ner precis framför öringen. Jag kunde efter en stunds brutalfajtande lyfta upp en kanonfin "sotöring" med fina stora fenor! En till härlig drillning fick jag uppleva den här soliga dagen, men den öringen lossnade!


 

Påskfika vid stugan

2013-03-29

Vilken vacker morgon det var när vi satt nere vid stranden vid stugan och påskfikade, strålande sol, någon minusgrad och absolut vindstilla! Pärlugglan med sitt härliga poppande läte hörde vi strax intill oss! Det var jag, farsan och Albin, eller som farsan sa: "Tre rediga män på åsen, Byxen, Fisen & Blåsen" ;-)


 

Påsk öring

2013-03-28

Skärtorsdags morgon, 9 minusgrader, solen höll på att gå upp och det verkade vara helt vindstilla. Jag hade bestämt med min svåger och en annan kompis att åka till den lilla skogstjärnen som jag var vid igår. Jag fick en ny Tele overall av en granne här om dagen som var perfekt, bra muddar så att jag fick igenom gipset. Nu syns jag bra på sjön;-)

Jag satt mig vid samma hål som igår, vid grundtoppen. Efter en kvart så small det på brutalt! Det blev en tuff drillning med flera vansinnes rusningar! Vilken otroligt vacker skapelse det var som sedan låg framför mig i solgasset! En riktigt stor, grov, bronsfärgad brutalöring! Min specialmyska hade gjort det igen! Jag hade två till häftiga drillningar, men de öringarna gick segrande ur fajten!

Det var dygnsgamla lospår runt mitt hål! Den hade nog luktat sig till de räkbitar jag lämnade där igår.

Kompisarna kände inget på hela dagen!

Vi hade en helt makalös dag på tjärnen. Det var vindstilla, varmt som bara den och helt tyst. Bara korpen som hade roliga ljud för sig.


 

Min revansch

2013-03-27

Igår var jag, farsan och Erland till en rödingtjärn, men rödingen var trög! Farsan och Erland hade ett par bra hugg var men de lossnade!

Idag var jag till en öringtjärn långt upp på finnskogen. Det var 5 till 10 cm nysnö på höjderna. Jag hittade ett gammalt hål som bara hade frysit ihop dryga decimetern, så det lyckades jag borra upp! I med min specialare och efter 3 minuter åkte linan åt sidan. Jag gungade lite på myskan och det högg stenhårt! Mothugg, häftiga rusningar! En härlig känsla infinner sig, äntligen fast fisk! Revansch! Öringen hade ett ganska färskt gäddhugg över kroppen!


 

Farsan var överlägsen

2013-03-18

Min far trodde inte riktigt på den tjärnen vi åkte till, men det var han som tog hem dagens kamp! Han drog ganska tidigt en vacker öring och tappade ett par, medan jag inte lyckades kroka någon! Jag hade fem fina hugg men icke! That´s life!


 

Ihopfällbar spark och röding

2013-03-17

Jag fick en ihopfällbar spark av en jobbar kompis här om dagen. Jag har letat länge efter en sådan. Nu har jag slipat och klarlackat den, och idag var jag ut och provade den på en rödingsjö i det soliga vädret. Den var perfekt som fiskespark! Svågern Mattias kom med fyrhjulingen och hjälpte mig att borra. Jag fick en skaplig röding tidigt på morgonen, sedan fick jag två små, alla fick gå tillbaka. Det var trögt som attan men jag bättrade i allafall på solbrännan!

 

Solskensöringar

2013-03-13

Jag och Joan var ut i helgen men då var det helt dött! Men idag var öringen på gång! Jag åkte på vinst och förlust till en liten skogstjärn, och hoppades på att någon skulle ha borrat där dagen före. När jag kommer dit så var Erland där, vilken tur! Då fick han borra åt mig! Han hade redan fått en fin öring, och sa att de var på tag! Pang, så hade jag ett hårt hugg, men missade mothugget! Det tog inte lång stund föränn jag hade ännu ett hårt hugg! Det blev en härlig drillning! I det underbara solskenet så drog jag och Erland två fina öringar var!

Tjäder och öringhugg

2013-03-06

Jag hämtade min far i niotiden och så åkte vi till öringsjön. En stor tjädertupp stog mitt på skogsvägen innan sjön. Jag stannade bilen och lyckades hinna ta ett par hyffsade bilder innan den försvann in i skogen. Det var en solig och vacker dag men det började att blåsa när vi äntrade isen.

Vi började utanför en udde och det tog inte många minuter förrän farsan hade en rejäl öring på. Den var stridbar som bara den, men klev av mot iskanten! Skit också! Jag kände absolut ingenting!

Vi flyttade in i en vik där vi har fått öring förr, och samma visa där, farsan fick ett bra påslag och nu satt öringen. Han drillade öringen ett bra tag och landade den snyggt. Nu var det en lycklig farsa som hånade mig lite! Jag kände inget här heller! Min far drillade en tredje öring också, men den släppte. Det var tydligen fars tur att drilla idag!


 

Öringhugg med dramatik

2013-03-05

Idag blev fiskeivern alldeles för påtaglig, så jag packade fiskegrejorna och ispiken och begav mig till en liten skogstjärn! Jag kan ju inte borra med gipsad arm så jag chansade på att någon hade borrat där förrut, så jag kunde hacka upp det med vänster arm. Jag hittade ett par hål och efter ett tag så högg det brutalhårt! Jag gjorde mothugg så att 0,17 stumlina gick tvärt av! Löslinan låg kvar i hålet, så jag ner med armen och lyckades få upp myskan, kroken hade rätat ut sig! Det var en storöring som hade slagit på! Hackade upp ett nytt hål och fick ett till duktigt påslag. Den här gången satt öringen! Det blev en häftig drillning med mitt nya, lite mjukare spö! Lycklig som fan kunde jag sedan hålla i en grym öring med stora ovala, nästan gäddlika prickar! Vilket dunder det blev!

 

Finnskogsstugan

2013-03-03

Efter att ha tittat klart på vasaloppet på tv, så åkte jag upp på finnskogen till min stuga. Det har stormat så oerhört ett par dygn nu, så jag var tvungen och kolla så det inte hade blåst ikull några träd. Det hade det inte, som tur var. Det var ett mycket vackert väder, och jag njöt i fulla drag av solen.

 

Solig dag på Svärdsjön

2013-02-27

Det såg ut att bli en fantastiskt vacker dag, så jag packade ryggan med pelletsbrännaren och kaffehurran och lite annat smått och gott både till mig och Molly. Så begav vi oss ut, jag och Molly på Svärdsjöns is.

När vi kom dit så kom grannen Markus med familj med fyrhjulingen och kälke. Han hade isborren med sig så han fick borra åt mig. Jag tänkte prova om jag kunde lura någon abborre, det var flera år sedan jag abborrpimplade.

Markus hade även ved med, så det blev en fin korvgrillningsbrasa. Efter ett tag kom även Andreas med familj och hund på skotern med skoterpulka.

Det blev riktigt varmt i solen och vi fick en väldigt trevlig dag på sjön.


 

Rödingpremiär med gipsad arm

2013-02-23

Idag var det dax för den efterlängtade rödingpremiären på Stora Logärden! Jag och Joan åkte iväg i halvsjutiden på morgonen med skotern på släp. Det var en mulen morgon och nollgradigt. Det blev ingen invigning av mitt nya vindskydd. Jag tog inte med packkälken. Vi minimerade antalet prylar som vi skulle ha med oss, för att jag inte kan lyfta med min gipsade arm! Joan fick vara min assistent den här dagen och borra åt mig. Som tur var, så var det vindstilla på sjön.

När vi hade åkt över hela sjön, såg vi att vi var först ut. Våra kompisar hade inte kommit i gång än. De hade sovit över i en stor tältkåta på isen sen igår. Men efter en stund så kom det ut några trötta, vilsna själar ut ur tältet. Det hade nog varit en tung natt, med både det ena och det andra ;-)

Det kom upp några fina kilosrödingar omkring oss men jag och Joan kände ingenting på hela dagen. Vi provade en massa olika specialare men icke. Det var väldigt trögt!

Kompisen Marcus de Zayo Hallquist (Allt om flugfiske och Fiske för alla) lyckades dra upp en fin röding efter några missade hugg. Jag skjutsade Marcus med skotern till ett annat gäng, där det var en kille som dragit upp en storröding, över tre kilo! Marcus fotade en hel del bilder på den för tidningen!

Pelletsbrännaren värmde gott och vi fick i oss starkt kokkaffe och medhörande mackor.

Grillen tändes och mästerkocken Anders var energisk som vanligt, han såg till att grabbarna skulle få helgrillat till kvällen!

Min arm började göra sig påmind så vi packade ihop och gjorde klart för hemfärd.

När vi skulle åka hemåt så stannade vi till vid Hasse Andersson och hans fru och kompisar. Han hojtade att han hade något stort på! Det var en mycket vacker röding vi såg skymta där nere i hålet, men den hade trasslat in sig i kompisens lina. Den gick inte upp i hålet för den kom på tvären! Det var dramatiskt värre! Jag fick ta huggkroken och säkra rödingen så att den andra karln kunde ge löslina, sen kunde jag dra upp den åt Hasse!

Det var en mycket lycklig Hasse som triumferande höll upp en magnifik röding på 2,4 kg, så jag kunde fota den.

Jag åkte efter Marcus så även han fick ta fina bilder på Hasse med rödingen!

Det var en mycket trivsam och rolig dag på isen med många trevliga fiskekompisar, mycket skratt, gliringar, dramatik och starkt, gott sotpannekaffe, även om vi inte lyckades lura någon rödbuk.


Gipsad

2013-02-21

Idag var jag till ortopeden för att få svar från röntgen. Det var ett negativt besked jag fick av läkaren. Det visade sig att min biceps sena var trasig, inte undra på att jag har haft jävligt ont! Så nu det blev gips. Skitjobbigt!


 

Vindskyddet färdigt

2013-02-17

Nu är vindskyddet till packkälken färdigt! Jag var ut på sjön idag och testade det, och det var helt suveränt! Lätt att sätta upp och perfekt att sitta och pimpla bakom. Det blir invigning av det på lördag, då det är rödingpremiär på St. Logärden!


 

Alla hjärtans dag öring

2013-02-14

Idag blev fiskesuget för starkt, jag måste ut! Det var mulet och vindstilla och 2 minusgrader. En hel del snö har det kommit de senaste dagarna så det har blivit stöp på isen. Men snön gör att vinterlandskapet är så rent och väldigt vackert! Det var mycket snö att pulsa i genom den snåriga storskogen fram till tjärnen. Två korpar satt i tallarna omkring mig, och hade många mystiska ljud för sig. Efter några hål inne i viken blev det tvärstopp! Spöet skakades av några ilskna, järnhårda knyckar, varefter öringen gick mot djupare vatten så det bara skrek i rullen! Öringen kändes tung! Det var en mycket fin öring som jag landade efter en tumultartad drillning! Nu gjorde det varma kaffet gott! Jag satt kvar i samma hål en stund till. Jag väntade med spänning på hugg, och det behövde jag inte göra länge! Nu drillade jag en till skaplig öring, men den fick gå tillbaka ner igen i det svarta dunklet!


 

Nytt bastustaket

2013-02-11

Idag har jag tillbringat dagen i mitt snickeri. Jag har sågat ut fioler i det nya staketet till bastun vid min sommarstuga på finnskogen.

Det gamla har gjort sitt, så till våren är det dags att byta. Nu ska plankorna oljas innan de grundas, och sedan målas vita.


Sy nytt vindskydd

2013-02-09

Det snöade så mycket i helgen, så jag åkte inte ut och fiskade. Jag passade på att göra ett nytt vindskydd till skoterkälken istället.

Jag har lite grann kvar att sy, sedan är det klart för att provas på någon blåsig rödingsjö!

Fortsättning följer....


 

Min fars revansch

2013-02-06

Jag hämtade min far strax efter nio, det skulle klarna upp på förmiddagen och det var bara 1 minusgrad. Det har gått trögt för farsan med öringfisket i vinter, men idag skulle det ske, idag skulle han få sin revansch! Vi går genom risig granskog fram till isen, det har kommit en decimeter snö igår och inatt. Det kommer en lätt vind från öst. Pappa provar först längst inne i viken, men ingenting. Jag sätter mig utanför ett grund, vid en udde och jag får ett stenhårt hugg, men hinner inte göra mothugg! Vi flyttar sedan in till en annan vik, där det är ganska grunt, ca. 1 meter under is!

Farsan hojtar till, nu jävlar! Styrka, skönhet, längtan. En knyckande och sprattlande guldklimp for upp ur tjärnens trolska vatten! En tändning som brände djupt i själen! Den första öringen! Grattis farsan, ropade jag och lyfte på skinnmössan!

Sedan sa det tjong i mitt spö. Nu hade jag en hyffsad öring på. Jag lyfter varsamt upp, och fotar! Oj, oj, ropar farsan! Nu har han en riktigt stor på! Spöet böjdes i nittio grader medan han brottades med den store. Dramatiken var makalös! Nej, den släppte! Men att få känna tyngden i en vanvettig rusning glädjer! Nu var farsan på gång!

Nu var det min tur igen, hårt hugg, explosionsartad drillning, tunga knyckar, men också den lossnade. Skit också! Pappa hojtar igen! Dax för en till! Öringen far som ett jehu upp ur hålet, i en kaskad av vatten! Min far har ett stort leende på läpparna! Äntligen lossnade det för farsan! Revansch!


 

Vildöringen

2013-02-03

Det var tidigt i gryningen vi vandrade i tallskogen fram till ödemarkstjärnen. 14 minusgrader och alldeles vindstilla. Solens strålar höll precis på att leta sig genom trädstammarna och det var knäpp tyst, det var vildmark med sin djupa tystnad, en sinnets fristad! Jag och Joan fortsatte till ett grund, borrade och släppte ner. Tio sekunder så hade jag ett brutalhugg, men jag hann inte med! Ner med myskan igen och hugget blev våldsamt! Jag såg en flyende silvrig skugga under iskanten och den var stor! Det var en otroligt vacker vildöring jag fick upp på isen med stora fenor! Solskivan steg på den klarblå himlen och det blev varmt, kändes nästan som vår. Pelletsbrännaren tändes och på med sotpannan, och efter en stund så drack vi värmande kokkaffe och åt gomackor och ägg! Joan hade ett fint hugg men den krokade inte! Det blev inget mera denna dag, men vilket kanonväder vi hade!


 

Utedag med solsken och korvgrillning

2013-02-01

Så fort vi hade kommit igång och varit och handlat så packade vi ryggorna för en utedag i solen. 2 minusgrader och vindstilla. Det var Annikas lediga dag och vi tog verkligen vara på solen och dagen, vi var ute i flera timmar.

 

Vi gick en långpromenad och stannade sedan vid Svärdsjöns strand för att avnjuta grillad Kabanos med räksallad, det smakade riktigt gott i solskenet.

 

Sotpannan gjorde sitt och vi fick starkt kokkaffe med gofika till efterrätt!

 

Molly stortrivdes i det fria. Hon sprang som en galning och hade fullt sjå att samla ihop pinnar. Hon gjorde också allt för att smickra oss, så hon skulle få något mumsigt.

 

Nu är det stora kontraster i väderleken, från isande kallt, till några dagars snöblandat regn, och så dagens strålande sol, som nästan gav vårkänslor! Det är första februari idag och solen har redan börjat värma. Så nu ser man bara fram emot vårmånaderna med många soliga och varma dagar!

 

Så fort det blir så här sköna dagar så känner man det där oemotståndliga flugfiskesuget! Nu är det inte långt kvar, snart är det dax!


 

En vacker dag

2013-01-31

Efter att ha plockat klart hemma och gått med Molly så kunde jag inte låta bli att åka iväg till en öringtjärn. Det var plusgrader och soligt, ett riktigt kalas väder! När jag kom dit så började det att blåsa, så det blev ganska kallt ändå. Det var trögt idag, efter en timme högg det tvärt. En mindre öring hade tagit myskan. Jag krokade av den och fotade, sedan fick den simma tillbaka ner i dunklet! Ett till rejält påslag fick jag så att det skrek till i rullen. Men jag gjorde för dåligt mothugg så den klev av! Solen gick ner bakom storskogen och jag packade ihop och begav mig hemmåt. Vilken fin dag det blev, och jag tog tillvara på några timmar i det vackra solskenet!


 

Öringjakt med far

2013-01-29

Idag tog jag min far med mig på öringjakt i finnskogen. Plusgrader och hård vind åt alla håll, inget höjdarväder. När vi kommer fram så är två fiskepolare redan där. De hade inte känt något på en timme. Vi borrade i närheten och satte oss ner och pratade en massa skit. Varken jag eller min far kände något så vi gick därifrån till en annan vik.

Några lockryck och jag hade ett hugg som heter duga! Inte så stor öring men bjöd ändå på hårt motstånd! Strax efteråt hade jag en till på men jag gjorde inte något bra mothugg, så den släppte. Nu fick farsan ta mitt hål, och hade två bra hugg, men de satt inte.

Jag borrade inne efter stranden bland en massa stenar och helt plötsligt så var öringen bara där! Tjong, sa det och spöet stod i en krum båge. En storprickig öring hade tagit resolut!

Det var bara jag som fick drilla idag. Det är roligt att visa var skåpet ska stå ;-)


 

"Den svarte"

2013-01-28

När jag klev ur bilen fick jag se färska lodjursspår. De var troligtvis sedan tidigt i morse innan det började töa. Lodjuret hade gått efter stranden och upp genom skogen och över vägen, precis där jag ställde bilen! Det var milt, 2 plusgrader, och blåsigt idag. Jag sökte öringen grunt först, och hade en liten dragning i linan, men inget mera. Jag bytte till en guldmyska. Sedan provade jag utanför en udde där det var djupare, och det sög i så hemskt i spöet så jag höll på att tappa det! Efter en lång drillning med några tokrusningar låg sedan en mörk, nästan svart skogstjärnsöring med pumpande gälar i snön. Vilken skapelse, så otroligt vacker! Jag flyttade in till det grunda hålet igen och pang , en till stridbar öring hade tagit min guldmyska! Nu kunde jag mycket nöjd åka hemåt efter en enastående morgon på isen!


 

"Fjällripa i månsken"

2013-01-25

Det var väldigt kallt igår, ca 26 minusgrader, så jag höll mig inne. Jag band några flugor, vulgataimitationer, medan jag lyssnade på en cd med Lasse Berghagen, som läser ur sin egen bok "Flakmoppedisten". Mycket rolig! Det blev även en teckning, "Fjällripa i månsken".


 

Mystisk öring

2013-01-20

Temperaturen hade stigit rejält från igår, det var bara minus tre grader nu på morgonen. Jag borrade ett flertal hål runt kanten inne i öringviken, men det hände ingenting. När jag sitter där så kommer polisen farande på skogen! Det har säkert varit inbrott i något fritidshus! Jag fortsatte till en sten och bytte myska till en gammal favorit som har fallit i glömska. Nu hände något mystiskt. Det blev slaklina, och jag gjorde mothugg, men ingenting. Om och om igen! Jag provade att vänta längre innan mothugget, och då blev det fart! Öringen snodde som sjutton där nere, jag lättade på bromsen så han kunde gå och bli trött. Väl uppe på isen så satt myskan väldigt löst, så jag hade lite tur där!


 

Snöyra och öringhugg

2013-01-16

Idag snöade det ymnigt när jag åkte hemifrån och solen hade svårt att titta fram. Det var 8 minusgrader då jag åkte på en oplogad väg på finnskogen. Det hade kommit uppåt en decimeter snö på höjderna. Jag tänkte prova rödingen vid en liten tjärn, men efter två timmar gav jag upp. Inte en dragning i linan! Då bytte jag till en liten myska och gick in till en udde. Jag borrade bara någon meter ut, och det var inte mer än ca. 60 cm till botten under isen. Jag satt en stund sedan högg det tvärt! Nu blev det åka av! Det var en hygglig öring som jag senare landade på isen.

Nu bröt jag upp och åkte till en öringsjö. Där tog jag två öringar inom halvtimme. Men de var mindre så de fick gå tillbaka. Alla tog på min nytillverkade myska, en riktig öringkiller!

Idag hade jag inte sotpannan med mig, det blev termoskaffe! Ingen höjdare! Jag får se till att ha den med i fortsättningen. Det är inget som ger så mycket trivsel som just det att tända kaffeelden eller pelletsbrännaren och ställa sotpannan på den! Man är kall och trött efter en tidig morgon på isen, men kvicknar fort till liv efter ett par kåsor varmt och riktigt svart kokkaffe.


 

Kall öringmorgon

2013-01-14

Temperaturen kröp neråt minus 22 grader på morgonen, så jag funderade på att ställa in öringturen. Men efter att ha skjutsat frugan och rastat Molly så plockade jag ihop prylarna och begav mig till öringtjärnen. Jag hade pelletsbrännaren med mig så jag skulle få lite värme, och så tänkte inviga den nya alltid så oumbärliga sotpannan. Jag borrade där jag vet att det är en grop och satte på en nytillverkad myska. Det var alldeles vindstilla. Tre lockryck sedan small det på så in i vassen! Den verkade stor! Jag drillade och kämpade en god stund innan en stor, mörk och trind öring slutligen kom upp på isen i en kaskad av vatten! Vilken bjässe! Kylan blev svår! Nu var det gott med varmt nykokt kaffe! Jag värmde mig en stund, sedan provade jag igen. Ett drag i linan, mothugg och öringen fick fart! En till stor öring! Tung och maklig gick han länge där nere och spände. Jag fick ner med hela näven för att få upp den på isen! Nu kunde jag inte annat än bara sitta och njuta av dessa oerhört vackra öringar samt få i mig lite värmande kaffe innan jag åkte hemåt!


 

Blivande sotpanna

2013-01-13

Inuti min gamla kopparpanna har förtenningen släppt, så jag blev tvunget att skaffa en ny. Det blev en finsk, rostfri kaffehurra på 1 liter, som är mycket lätt. Alldeles lämplig att ha med sig i ryggsäcken!


 

Nytt kapell

2013-01-13

Jag har gjort ett nytt kapell till skoterkälken, så att det inte far i en massa snö och slask ifrån skotern. En kompis hjälpte mig att svetsa hörnen på kapellet. Jag har även satt dit fyra spöhållare på kälken.


 

Finnskogsstugan

2013-01-09

Jag fortsatte från rödingtjärnen till stugan nedanför Jåbbongalle på finnskogen, för att titta till den. När jag kom fram så hade hängrännan på takskyvet ovanför ytterdörren brakat. Det som ställde till det var tyngden av all snö som töade runt jul. I december var det över 70 cm snö vid stugan. Jag knackade till rännan och satte upp den igen. Annars var allt som det skulle, och jag hade fått en mycket skön dag ute i vildmarken.


 

Värmande kokkaffe och en gammal kniv

2013-01-09

Idag skulle jag åka till min stuga på finnskogen men jag stannade till ett tag vid en rödingtjärn för att se om några rödbukar var på hugget. Inte en känning på flera timmar. Två karlar kom och gjorde mig sällskap. De hade gått hela vägen, men deras samojedhund drog pulkan med alla grejor åt dem. Den ena karln drog två rödingar omgående men vi andra kände inget. Medan jag kokade kaffe på pelletsbrännaren så pratade vi en hel del, och då kom det fram att kniven som den ena karln hade, den hade jag gjort -97. Han hade fått den av jaktlaget i femtioårs present. Han hade skött den väl. Vilket roligt sammanträffande!


Vargspår på isen

2013-01-08

När jag och min far gick ut på isen på öringtjärnen så var det stora vargspår överallt! Det var spår från flera olika vargar. Det är dryga metern mellan mina stövelavtryck i storlek 43.

Vi kände ingenting denna vackra morgon, öringarna var som bortblåsta!

 


 

Öringfiske med far

2013-01-07

Jag och min far åkte till öringsjön vid niotiden idag, det var mulet, duggregnade och nollgradigt.

Vi borrade ute på djupet och hade en liten dragning men sedan var det dött. Vi flyttade in på grundare, till gropen och det small på direkt på min myska.

Med bara en meter till botten under isen så blev det en tuff drillning. Öringen rusade som en galning runt, runt, men till slut lyckades jag styra den till hålet. På med en ny räka och ner i hålet igen och på en gång så for linan iväg. Jag ropade och min far att han skulle komma och testa mitt hål, men det hände inget mera där.

Nu anlände pappas kompis Erland. Vi borrade lite längre ut alla tre och det stog inte på förrän Erland hade en fin öring.

Efter en stund tjongade det till igen i mitt spö, nu var det tyngre. Vilken kompakt och spetsig stjärtfena öringen hade, ett riktigt krutpaket! Jag hade en annan, mjukare topp på mitt spö idag så det var skitkul att drilla en större öring på det!

Pappa hade endast ett par känningar på sitt spö, det ena hugget var ganska hårt men synd nog satt den inte!

 


 

Öringbonanza

2013-01-04

Vi anlände i dagbräckningen. När morgonen gryr efter nattens mörker, får himlen i öster ett rött skimrande sken. Det var en mycket vacker morgon.

Vi fick se spåren efter en varg som hade gått efter stranden, spåren fortsatte sedan rakt över sjön.

Vi började med att borra ute vid en udde, men det gav inget resultat. Då flyttade jag in mig, bara några meter från stranden, vid en grop där vi fått fin öring förr. Direkt hade jag en dragning i linan, Joan borrade ett par meter från mig. Pang, så hade Joan en på kroken! Vilket spöböj! Joan drog tre snabba öringar medan jag bommade fyra. Nedrans, jag måste göra något radikalt! Jag bytte grejor och borrade ett nytt hål och när jag släppte ner min öringdräpare så högg det tvärt! Det kändes skönt, nu var jag på gång!

Vi tog oss lite kaffe och macka för att lugna ner oss/mig lite. Sedan borrade vi ganska långt ut, där vi sett öring vaka på sommaren.

Det var ganska djupt och vi hann inte sitta länge förrän det stramade till i min lina. Nu hade jag en tung öring på, och efter en lång och härlig drillning kunde jag bärga en mycket vacker skapelse! Strax därefter drog Joan också en fin öring.

Både Joan och jag hade varsina riktigt stora öringar på ett tag men som synd nog klev av efter ett par hysteriska drillningar!

Det blev en fantastisk dag på isen med många fina öringfajter, frustration, skratt, kanonväder och gott fika!


2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013« 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Första fiskedagen på det nya året 2013

2013-01-02

Idag åkte jag och Joan till en rödingtjärn, men rödingarna var som bortblåsta! Inte en dragning i linan på hela dagen! Det sjöng väldigt hårt i isen, så det kan ju ha varit en bidragande orsak till att de inte ville ta. En örn seglade förbi oss och skrek, det var enda behållningen den här dagen!