2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016« 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Gott Nytt År

2016-12-31

Då var det dax att summera år 2016! Det har varit ett händelserikt år med mycket renovering av huset. Vi har bytt ytterdörr, målat om hall och vardagsrum, slipat och lackat parketten i vardagsrummet och bytt ut kaminen till en Contura med glasad lucka och sidor och med täljstenstopp, en mycket trevlig kamin.

 

Fiskeåret har varit fantastiskt bra, jag har landat 34 mycket vackra öringar, varav några runt 2 kg! Jag har även dragit 17 regnbågar under året och pimpelfisket efter röding har varit lyckat, 21 fina rödingar har det blivit! Jag har tillbringat många fina kvällar i min lilla båt "The Fly" som jag har vid en öringtjärn. Flugfisket efter vulgatafrossande öringar var ganska trögt men någon fin öring blev det!

 

Jag har vistats i naturen mycket och fotat en hel del. Gjort många härliga skogsvandringar, sett både varg, vildsvin, utter och ovanligt mycket älgar.

Vi har varit i stugan väldigt mycket i år, tillverkat en flaggstång och gjutit ett fundament till den. Men mest har vi njutit av många vackra och varma sommardagar med sol och bad!

 

Mycket musik har det också varit. Jag var på en hejdundrande spelmansstämma i Bingsjö i juli, fantastiskt roligt! Min son Emil spelar nu bas i Letters from the colony från Borlänge, ett tungt rockband. Emils första spelning med dom var på Dalecarlia Music Awards, även kallats Dalarnas grammis, en gala som hyllar musiklivet i Dalarna, och de kommer att släppa en skiva och en musikvideo inom kort.

Min son Albin går det också bra för, han producerar egen musik. Han är signad på två skivbolag i England och ett i Australien, och har många låtar på Spotify nu. Han var med i ett radioprogram i Holland i december med en egen musikmix på en timme.

 

Nu ser jag fram emot ett bra år 2017 med mycket fiske, vackra naturupplevelser och härliga äventyr!

 


 

Rödingfisket som istället blev en riktig öringbonanza

2016-12-28

Det skulle bli kanonväder idag, sol, ingen vind och 5 minusgrader, helt perfekt för rödingfiske! Jag hade stämt träff med Lasse vid tjärnen vid åtta tiden på morgonen. Lasse hade sin tax med sig, men hon fick stanna i bilen med en värmefilt över sig.

 

Det var redan tre andra på isen när vi kom, de satt längst bort på tjärnen, dit vi tänkte gå. När vi närmade oss dem såg jag att det var mina kompisar Peter och Hampus från Gävle, de hade en till karl med sig som hette Morgan. De hade precis kommit och de hade inte känt något ännu.

De hade varit på det här stället några gånger före och runt jul och fått fin röding, upp till 1,6 kg! Vi borrade bredvid dom och skred till verket. Men några rödingar kände vi inte! Det har ju varit ett jädrans skitväder i flera dagar med stormbyar och både regn och snö, så rödingarna verkade inte alls vara på bettet!

Vi provade med allt vi hade men det var trögt! Vi flyttade oss och borrade oss ut till ett grund och där hade jag en stöt i spöet, men det blev inget mera.

 

Peter och Morgan borrade ute på djupet medan vi andra gick in i en vik, och Peter hade en fin fisk på ett tag men som sedan släppte! Han fiskade ca 5 meter från botten då han fick hugget!

Hampus fick ett påslag på sin mormyska och drillade en mindre öring. När han hade fått upp den och släppte ner igen så hade han hugg igen! Nu bytte jag också till mormyska och flyttade mig till andra änden av tjärnen där jag brukar fiska annars. Peter och Morgan kom efter och de hade ett par känningar ganska omgående.

 

Det rann lite ur mitt öga så jag torkade ur det med mina fingrar och sedan blev det ett helvete! Det kändes som jag hade fått in något skräp i ögat, det irriterade som bara den. Peter och Morgan kikade i mitt öga men kunde inte se något. Nu började ögat svälla upp och det bara rann ur det! Precis då hade jag ett bra hugg, men som inte krokade! Skit också!

 

Peter tände grillen och efter en stund käkade alla korv! Skönt med lite varm mat i magen!

 

Hampus och Lasse kom och Hampus fick en öring på en gång! Då är det öring vi ska rikta in oss på sa vi, och bytte till öringmyskor!

Jag och Peter gick in mot en udde och fiskade grunt och Peter fick en fin öring där och när jag släppte ner min myska small det till direkt i spöet och det blev en yster dans. Upp kommer en mörk skönhet med hook i underkäken! Yes, nu var man på gång!

 

Hampus hojtade till där ute och nu drog han öring igen. Vi gick ut till honom och nu satt vi allihopa på en liten yta och alla drog öring! Hur roligt som helst!

 

 

Mitt öga blev sämre och när vi hade dragit ett gäng öringar allihopa så packade jag och Lasse, som hade huvudvärk, ihop våra grejor och tackade för oss! Hampus hade då gått in i en grund vik och dragit en firre där också!

Jag såg knappt med mitt vänstra öga. När jag kom hem så hade vitögat svällt upp till en genomskinlig vitgul geleklump! Läskigt som fan!

Jag bytte om och gick till vårdcentralen och där sa de att det såg ut som en allergisk reaktion. De tyckte att jag skulle åka in till akuten i Falun så att läkare på ögonavdelningen skulle få titta på ögat!

Min far skjutsade in mig till akuten och jag fick komma upp till ögon avd. på en gång. Där fick jag stoppa huvudet i en konstig apparat. De hittade inget skräp, det verkade vara en allergisk reaktion. Jag fick ett allergipiller och salva, sedan fick jag åka hem. Det var ett helsike på kvällen men nu, dagen efter så har svullnaden gått ner och jag ser hyfsat med ögat! Jag har ingen aning om vad som kan ha orsakat reaktionen, men jäkligt var det i alla fall!

 

 

Det blev ingen röding som vi hade tänkt oss, men vi fick uppleva en riktig öringbonanza!


 

Julmys i stugan

2016-12-26

Annandag jul och julmys i stugan. Jag tog skidorna med och åkte upp till stugan, men skidorna behövdes inte, det var plogat för en tid sedan så jag tog mig fram. Nästan en mil efter grusvägen innan stugan var det som att åka på en spegel, vägbanan bestog bara av glans is. Det var fruktansvärt halt, tur att jag har nya dubbdäck på caddyn. Jag kände av stormen Urd, det blåste en hel del men solen sken och det var strålande vackert.

Det var stora vargspår vid parkeringen vid stugan, den hade gått efter stigen nerifrån stugan. Jag sopade altanerna och satt inne i tystnaden och njöt av annandagskaffet.

Min kompis Marcus de Zayo Hallquist ringde och önskade god fortsättning på julen. Han var på väg ner till Norrbyströmmen för att flugfiska regnbåge, och här sitter jag och gör iordning pimpelgrejorna för isfiske efter röding. Kontrasterna är stora i vårt avlånga land!


 

God Jul

2016-12-24

God Jul på er alla! Nu är jag ledig ända till den 9/1, det ska bli väldigt skönt! Jag hoppas att jag ska komma ut på isarna och fresta både öring och röding under dom här dagarna.

Första januari är det rödingpremiär här uppe på finnskogen. Då träffas vi, ett helt gäng kompisar traditionsenligt och fiskar röding och äter gott! Det hela brukar utmynna i en tävling och det brukar bli mycket retande och mycket skratt!


 

Tomten i skogen

2016-12-20

Jag jobbar på en förskola här i Svärdsjö och idag har jag agerat tomte i skogen. Alla barnen på fyra avdelningar gick till skogen ovetandes om vad som skulle hända.

När jag kom lufsande i skogen lekte barnen för fullt, men när de fick se mig så blev det tyst! Jag förklarade att tomtenissarna i skogen hade sett alla barnen och skvallrat för tomtemor om dem. Tomtemor hade bakat för mycket pepparkakor så hon sa åt tomtefars bror att han skulle gå och bjuda alla barnen på pepparkakor. Tomtefar hade inte tid, han har för mycket att göra till julafton. Tomtefars bror (jag) är yngre än tomtefar så därför är skägget svart.

Jag letade djupt i säcken efter pepparkakor, först kom det upp en gammal sko som inte hunnit bli inslagen som julklapp, och där efter ett cykelhjul till alla barns förtret! De skrek hej vilt att det var fel! Därefter delades det ut pepparkakor åt alla, vilken lycka!


 

Den gyllene öringen

2016-12-18

Det var bara 2 minusgrader igår morse då jag packade i bilen och for upp på finnskogen. Solen lyste med sin frånvaro, den orkade inte tränga igenom de täta låga molnen. När jag gick genom skogen fram till tjärnen började det att blåsa från norr. När jag hade fiskat ett tag så blåste det en hård kall vind, så jag flyttade mig innanför en udde så jag kom undan den värsta blåsten!

Det var riktigt trögt, jag kände ingenting. Jag borrade ett flertal hål men utan resultat. Ingenting på det grunda, så jag borrade utanför några stora stenar där det är djupare. Nu sög det i rejält i spöet, och efter en yster dans såg jag att det var en regnbåge av fin kaliber. Men den slet sig innan jag kunde styra in den i hålet. Kroken var helt uträtad!

Ny strategi igen! Jag borrade vid djupkanten utanför ett grundare parti med gräs, och bytte myska till mitt mini spöke i gult med lysröda ögon! Jag satt bara några minuter sedan såg jag att linan åkte åt sidan. Nu blev det full koncentration och focus på linan! Det drog lite försiktigt i linan och jag lyfter spöet och gör ett mothugg. Öringen rusar mot det djupa och jag släpper på bromsen så att öringen ska få trötta ut sig. När jag styr in den i hålet ser jag att det är en otroligt vacker, mörk skönhet. Väl på isen i snön så skimrade den i guld och brons! Den var inte så stor, den vägde strax under kilot men så jäkla vacker!

Det har varit en älg som har gått runt i våra trädgårdar i några dagar, och den låg och sov i grannens trädgård. Det har även varit en hel del rådjur. De är trängda in i samhället på grund av att det är vargar som stryker omkring här. Det har iaktagits två vargar mitt på byn och i utkanten av byn! Så nu får man hålla koll när man går ut med hunden på kvällarna!


 

Fiskeguidning

2016-12-10

Igår ringde kompisen Anders och frågade om jag ville guida honom och hans systerdotter Eleni från Kreta, på isfiske efter öring. Det är klart man gör!

 

Jag åkte dit lite tidigare så jag kunde ta emot dem på isen. Hon hade alltid drömt om att få fiska från is, och nu skulle det äntligen bli av.

Jag hade en känning innan de kom, men öringen verkade trög. Det var ett rejält omslag i vädret idag med ett stort lågtryck med mycket snö, inte de bästa förhållanderna!

Vi började i en vik där det brukar gå bra, men det enda vi kände var abborrar som nafsade och tog maggoten och drog i räkan.

Vi borrade runt tjärnen och provade på alla bra ställen, vi försökte med alla medel, men icke! Öringen var definitivt inte på tag!

Eleni var ovan kylan så hon frös både om händer och fötter, så Anders byltade på henne flera lager handskar och kläder.

 

Vi gick slutligen tillbaka dit där vi började. Vi drack kaffe och fruktsoppa för att få upp värmen, och Anders bjöd på hemmagjord vildsvinskorv med vitlök. Det var en riktig höjdare!

Då kom jag på att jag skulle agna kroken med lite vildsvinskorv, rökt julskinka hade jag och svågern fått öring på förr!

Mycket riktigt, efter en stund högg det som bara den på mitt spö! Det blev en kort men intensiv fajt! När öringen efter en stund visade sig i hålet så släppte myskan och öringen försvann ner i mörkret! Fasen också, det var en riktigt grann öring!

Det var det enda hugget för dagen! På rökt vildsvinskorv! Eleni fick i allafall se en öringfajt!


 

Pimpelpremiär

2016-12-03

Jag hade packat igår kväll, så nu var det bara och göra kaffe, gå med Molly och fara iväg på skogen. Jag hade hört av en kompis att det var ca 10-12 cm is på tjärnarna, så nu var det hög tid för pimpelpremiär!

Det hade snöat lite inatt, men det är bara bra för öringfisket. Jag läste av termometern i bilen och den visade 5 minusgrader. Jag vandrade ut på isen och kände mig för med ispiken, det var ingen fara!

Jag började vid en grundkant där jag har lyckats bra förr. Ner med min lilla specialare och jag hann bara göra två små rörelser sedan small det till i spöet så jag trodde det skulle gå av! Jag hann inte med, vilket påslag det var! När jag sedan tittade på kroken så var den helt uträtad!

Nu bytte jag till en handgjord myska från USA, och det stog inte på förrän jag hade ett fint hugg! Jag gjorde ett rejält mothugg och sedan var det full fart. Jäklar vilket tryck det var i den här öringen! Jag såg den fara som en raket fram och tillbaka under isen, men till slut kunde jag styra in den i hålet och lyfta upp den. Vågen stannade på 1,4 kg! Härlig premiäröring!

 

Kaffeöringen

Detta firade jag med kaffe och macka. Jag hann bara tänka tanken, nu smäller det väl på en öring! Och mycket riktigt! Pang, sa det och kaffet flög all världens väg och mackan höll på att hamna i hålet!

Efter en härlig fajt kom det upp en lite mindre men mycket fin öring i hålet. Jag krokade av den, lyfte på hatten och tackade för en god match!

 

 

Jag fyllde på kaffet och käkade upp mina mackor sedan bytte jag till min myska, Mini Spöket!

Jag flyttade mig till en djupkant. Jag borrade precis där kanten började och släppte ner. Ett par lockryck sedan väntade jag och nästan på en gång åkte linan åt sidan. Spänningen steg, nu var öringen där!

Jag lyfte försiktigt Spöket och det stramade till i linan! Mothugg och fast fisk! Denna var det mer tryck i, den rusade som en tok, det bara skrek i rullen! När öringen kom upp så jag kunde grabba tag över nacken så släppte Spöket! Tur som en tok! Jädrans vilken vacker öring det var! Den vägde 1,3 kg!

Detta blev en höjdarpremiär, tre otroligt fina öringar, lite spillt kaffe, men jäkligt roligt!


 

Advent i stugan

2016-11-27

Efter vargspårandet fortsatte jag till stugan och drack adventskaffe.

Nu hade det blivit klarblå himmel och solen sken, men det blåste en kall nordanvind.

Hustomten Knut flyttade in idag, nu får han se efter stugan i vinter!


 

Vargflocken vid stugan

2016-11-27

Det skulle bli soligt och fint väder idag, men när jag var på väg till stugan på morgonen så åkte jag genom snöblandat spöregn. Vägen var som en glasskiva, såphal, men jag har alldeles nya dubbdäck på så det gick bra!

 

Jag hade hört att vargflocken hade varit vid stugan och sprungit, så när jag kom till vägskälet in till stugan var det fullt av vargspår.

 

Jag satte på mig skidorna och skidade iväg i bakspåren. Nu hade det slutat att regna och solen tittade fram mellan molnen.

 

De hade lunkat efter hela vägen till stugan. Av spåren att döma så har de gått över ån, genom skogen och ut på vägen. Man kunde se på ett av spåren att en av vargarna måste ha varit riktigt stor.

 

 

Det kom två gubbar i en fyrhjulsdriven bil som stannade och pratade. De hade sett hela vargflocken på andra sidan berget för någon dag sedan, det var 7 vargar i flocken!


 

Redo för öringjakt

2016-11-23

Nu har jag gått igenom alla isfiskeprylar inför den stundande säsongen, bytt linor, vässat alla krokar. Jag har också gjort i ordning några nya giftiga prylar för att kunna lura upp de mest svårflirtade öringarna!

Skotern är nyservad och står redan på släpet och fiskekälken är redo, så nu är det bara att ge sig av mot finnskogens höjder och dess hemliga öringtjärnar!

Bara det nu kunde bli lite snö och bra isar någon gång! All snö som kom här om veckan har töat bort. Vid stugan ligger det någon decimeter kvar. Det ligger en tunn ishinna på tjärnarna men det måste bli lite kallare så de växer på sig lite till, innan det blir pimpelpremiär.


 

Egen tillverkning

2016-11-22

Ja, mitt snickeri betyder mycket för mig. Jag gillar att skapa och formge saker, att överföra en tanke till händerna och sedan se ett tilltalande resultat är en skön känsla! Det kan vara allt ifrån att snida i trä till att svetsa och renovera en bil. I mitt snickeri har det växt fram diverse föremål under åren. Jag har tillverkat: fioler, kåsor, knivar med gravyr, sytt knivslidor, hyllor, örhängen och hängsmycken, näverslöjd, holkar, yxor, flugspön, pimpelspön, blänken, mormyskor, altan och farstukviststaket med snickarglädje och renoverat en hel del saker.

I min verkstad har jag tillverkat: skoterkälkar, bastukamin, vindflöjlar, båttrailer, renoverat ett par bilar m.m. Jag har en ässja som jag har byggt om och där smider jag egna knivblad och en del andra föremål.

Förutom detta så har jag och min svåger svetsat och gjort iordning två Ford Mustanger och en GMC pickup.

Att teckna, fota, fiska, vandra i skog och mark, och vara i sommarstugan är också saker jag gör för att ladda batterierna!

Jag lägger ner en hel del tid på detta, men vad gör det när man brinner för det och mår bra av det ;-)


 

Snickeriet

2016-11-16

Mitt snickeri, min rekreationskälla! Det är otroligt skönt att efter en hektisk dag på jobbet, gå in i mitt snickeri och skapa något, bara flyga iväg i tanken. Det är här jag bland annat skapar mina knivalster.

Just nu håller jag på att renovera ett ekbord åt min son Emil. Jag slipade färdigt bordsskivan nu på kvällen och ska olja in den i morgon kväll. Nyoljad ekstavsskiva kommer att bli riktigt vackert.

 


 

Med skidor på finnskogen

2016-11-12

Väl framme vid avtagsvägen till stugan såg jag att det gick att ta sig fram med bilen, Kjell hade plogat för ett tag sedan. Det hade kommit ca 30-40 cm snö där uppe.

 

 

Jag satte på mig skidorna och stegade iväg ner till stugan. Vad det var fantastiskt vackert, 11 grader kallt, snö i mängder och en sol som strålade från en klarblå himmel!

 

Jag skidade runt i omgivningarna och fotade. Isen låg på tjärnen vid stugan och kringliggande tjärnar och på min öringtjärn, det höll att gå på så snart är det nog pimpelpremiär!

 

 

 

 

Jag sopade framför dörren och skottade altanen, sedan satte jag mig nere vid sjön och drack kaffe och åt macka och bara njöt av det vackra vädret och tystnaden.

 

 

 

 

När jag sedan gick in i köket såg jag några små fjädrar på vedspisen, jag kikade i ventilen ovanför och där låg en liten fågel. Den hade kommit i genom ventilationen uppe på taket och oturligt nog inte hittat ut. Nu måste jag fixa ett nytt nät där uppe så de små fåglarna inte kommer in.

Jag pillade bort ventilgallret i köket och borstade ur ventilen så nu är det snyggt igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag fyllde en stor säck med ved som jag släpade upp till bilen. Det går åt en hel del ved hemma också nu när jag har installerat en ny täljstenskamin. Jag är mycket nöjd med den, det är härligt att göra en skön brasa på kvällen och få lite mysvärme!

 

 


 

Den gamla traktorn

2016-11-12

Snön har vräkt ner i några dagar men idag var det kanonfint väder så jag packade skidorna i bilen och for upp på finnskogen till min stuga.

 

På väg dit så träffade jag på ett glatt gäng med kompisen Bobbo i spetsen. De höll på att lasta på en liten traktor på en släpvagn. Det var en President från 50-talet som hade stått i en lada i 40 år, och nu var den såld till Polen. Skit, den här traktorn hade jag gärna köpt!

 

Vi kopplade en vajer från en fyrhjuling fram och Bobbo sköt på med en bredbandare bak. Vi höll på ett bra tag men det var svårt som attan att få upp den på vagnen. Det tog så lång tid så jag tackade för mig och lämnade dessa glada gubbar och fortsatte till min stuga.


 

Finnskogsäventyret: Dag2

Kylig morgon med is på öringtjärnen

2016-10-30

Jag åkte tidigt idag också, det var en otroligt fin morgon. När jag kom upp på höjderna bland bergen så kikade solen fram på mig. Temperaturen var på nollan och på vissa ställen var det minusgrader där jag åkte.

Jag stannade vid en högt belägen vildmarkstjärn, och vandrade ner för slänten genom den täta skogen fram till vattnet. Vattenytan var isbelagd från strandkanten och en bra bit ut! Skit också!

 

Jag fortsatte till en annan öringtjärn och där hade isen bara lagt sig efter ena sidan, så där kunde jag prova.

Jag traskade runt till solsidan och in i en liten grund, stenig vik. Jag satt mig ner och spanade, jag såg ingenting, heldött!

 

Det blev kaffe och macka medan jag väntade, och när solen hade stigit lite högre över skogskammen och värmde skönt, då såg jag en rörelse på ytan utanför en sten.

Jag smög mig fram och satte mig på huk, kollade bakkastet och svingade ut min Blackkiller. Försiktiga dragningar i linan och en stor plog följde streamern en bit, men inget hände! Ett försök till och jag tog hem streamern ännu saktare, då smäller öringen på med frenesi!

Den här öringen går till väders flera gånger innan den lugnar ner sig så att jag kan omsluta den med håvgarnet!

Det var en storprickig skönhet som jag inledde finnskogsäventyrets dag 2 med!

 

Jag kastade ett tag till på samma plats och inne vid lite gräs så högg det en till riktig raketöring. Denna öring gick inte till väders utan rusade rakt ut mot djupkanten. Den här öringen var lite mindre, den fick ligga kvar i håven medan jag riggade kameran. Ett par foton sedan fick öringen åter sin frihet. Den stog kvar och tog igen sig ett bra tag nedanför stenen, men när jag rörde mig så drog den som en avlöning!

Jag fiskade en stund till och fick en mindre öring med ett gäddhugg över ryggen, men den fumlade jag i, den skulle jag egentligen tagit upp!

Senare åkte jag förbi min stuga på finnskogen och satte mig i solen på altanen och åt lunch och summerade dessa två finnskogsäventyrs dagar. Det blev succé, med fem fantastiska vildmarksöringar!

Det ska visst komma rejält med snö på tisdag, så man får väl se om detta var sista svängen med flugspöet innan isen lägger sig för gott!

Jag fick uppsöka akuten framåt kvällen för buksmärtor, men det är en annan historia!


 

Finnskogsäventyret: Dag1

Brutala, huggvilliga öringar i Bävertjärn

2016-10-29

Den här helgen hade jag tänkt att ägna åt öringfiske med fluga, det gäller att passa på innan isen lägger sig.

 

Dagen började vindstilla och det var bara någon enstaka plusgrad. Jag hade åkt upp på finnskogen till Bävertjärn för att fresta någon av dess invånare.

Jag kom fram medan det var mörkt så jag satt mig ner för att kika efter vak. Det var helt stilla, inte en rörelse på ytan.

 

Ljuset kom och det började att krusa lite på ytan. Det var då jag såg första vaket, utanför stenen och stocken där jag lurat många fina öringar förr.

Jag smög mig dit och ut på stenen. Min Blackkiller landade med ett ljudligt plopp och jag började att ta hem den med långsamma drag. Tredje kastet så blev det tvärstopp! Det högg så att jag höll på att tappa spöet! Vilken enorm kraft det var i rusningarna, jag fick parera undan för grenar och stockar, men det hela gick bra. Jag håvade en kanonöring som vägde strax över 2 kilo! Bred och tjock som bara den över ryggen.

 

 

Det här måste firas med en riktig gofrukost, så jag tände på pelletsbrännaren och satte på kaffehurran. Inget går upp mot kokkaffe en kall höstmorgon vid ett öringvatten!

 

Medan jag satt och åt min frukost så fick jag se ett till vak på nästan samma ställe. Jag åt upp min macka och skred sedan till verket.

 

Eftersom min Blackkiller hade funkat så bra så fortsatte jag med den. När jag efter några kast inte känt något så kastade jag åt helt motsatt håll, och det stog inte på förrän jag hade ett nytt hårt påslag. Men jag missade mothugget så jag provade igen, och då satt den! Nu blev det problem, öringen drog in under en stock men jag gav den lite slaklina och då simmade den faktiskt tillbaka så jag kunde fortsätta fajten.

Detta var också en fantastiskt fin öring, trind och vacker! Två stora kanonfina öringar efter varandra, då måste de vara bra på tag!

 

 

Nu tog jag det lite lugnt ett tag och käkade en macka till. Jag fiskade lite här och där, men kände inget. Jag vandrade runt tjärnen och balanserade ut en liten bit på ett par stockar och lade ut min streamer utanför en utskjutande gran, och jäklar vad det högg hårt! Här var det djupare och fritt från grenar så öringen kunde rusa som den ville tills den blev trött.

Jag håvar en till mycket fin öring, dock lite mindre med otroligt stark.

 

 

Denna första dag på finnskogsäventyret blev en succé, med tre stora öringar tagna på min Blackkiller. I morgon ska vinden mojna och det ska bli lite kallare och soligt, så det ska bli spännande och se om öringen fortfarande är på hugget.

Det verkar vara rätt temperatur nu för att öringen ska vara huggvillig. Min far säger alltid att när man fryser om fingrarna, då ska man fiska öring! Det stämmer, det kan jag intyga!


 

Den vilda svarta sotöringen

2016-10-22

Efter att ha åkt en bra bit upp på finnskogen på knappt körbara skogsvägar och gått i en tät barrskog så kom jag fram till en mycket liten svart skogstjärn. Det snöade lätt på höjderna!

Spegelblankt vatten, 3 grader och alldeles tyst! Inte ett vak eller virvel, bara helt stilla. Jag smög mig fram till en liten sten i strandkanten där det var ganska fritt bakåt för mina kast. Det var några stenar en bit bort utanför en gran, och jag försökte med några kast däråt men fastnade i bakkastet så jag flyttade mig lite närmare. Där kunde jag stå på huk på en sten som var alldeles under vattenytan.

Nu fick jag till kasten mot stenarna och det stog inte på förrän det stramade till i linan. Jag drillade en helt tokig vildöring på min Redkiller, den drog iväg som en raket flera gånger. Upp kommer sedan en kolsvart sotöring med små knallröda prickar, en helt fantastiskt vacker vildöring!

Jag lossade försiktigt streamern ur mungipan och knäppte snabbt ett par foton, sedan tog jag varsamt sotöringen och jobbade igång den under vattnet. Den återhämtade sig fort och gled sakta iväg ner i dunklet.

Helt underbart! Vilken öring! Inte så stor men en riktig vildis!


 

Stridiga öringar och ryggskott

2016-10-18

Jag har haft ont i ryggslutet i någon vecka och i fredags morse så small det till i ryggen, ryggskott! Och vi som skulle hjälpa sonen Emil och hans tjej Fia att flytta på lördagen, det sket sig rejält! Jag hankade mig fram med kryckor i helgen, men igår var det lite bättre efter att jag hade blivit masserad i ryggslutet och legat på värmedynan.

 

 

Idag kändes det bättre så jag gick med Molly på morgonen sedan åkte jag hem till min svåger Mattias. Jag kände att jag var tvungen att komma ut och försiktigt röra på mig.

Fiskegrejorna var med så vi åkte till en liten öringtjärn för att kika lite. Det var kallt i luften och ganska vindstilla. Jag hade klätt mig rejält och jag gick försiktigt ner till vattnet.

 

 

I andra kastet fick jag påslag, det var en mindre öring som hade tagit. Sedan var det Mattias tur att få hugg på sitt haspelspö, och det var en riktigt skaplig öring som han håvade upp. Det var mycket kallt i vattnet så öringen var riktigt i farten.

Jag stog där jag stog och inte rörde mig så mycket, men jag lyckades lura en öring till, och det var en fin och välskapt skogstjärnsleopard! Efter jag hade hukat mig ner och fotat öringen så fick Mattias hjälpa mig upp!

 

 

Mattias lurade ett par till öringar han också, och jag tappade en till. Sedan var det dax för fika. Jag kunde inte sitta framåtböjd och fixa kaffet så jag la mig ner.

 

Vi fiskade en stund till, men det enda som hände var ett par öringplogar efter.

 

 

Nu fixade inte min rygg det här något längre, så nu var det hög tid att åka hemåt! När jag kom hem så började det att regna, men vi klarade oss från regnet i alla fall.

Nu är det ryggläge och värmedyna som gäller!


 

Älg

2016-10-10

Efter jobbet åkte jag till stugan för att snickra klart staketet runt förrådstaket. När jag svängde in på den lilla vägen till stugan så stog det två älgar på myren alldeles bredvid vägen.

 

Jag stannade och hade ner rutan och tog fram kameran, och de stog kvar och kikade fundersamt på mig. Tjuren hade ett horn som pekade neråt på ena sidan. Man får hoppas att det inte växer inåt mot ögat.

 

Jag var kvar och snickrade tills det blev mörkt. När jag åkte hemåt så gick det en älgko med en årskalv över vägen framför mig en bit nedanför Vintjärn. Jag fick bromsa in men det hela gick bra! Älgjakten har ju precis börjat så älgarna är lite skrämda och vilsna nu, så de letar sig ofta ut på vägarna.


 

Den långa vandringen

2016-10-08

Vaknade med migränkänning. Det var tidigt, klockan var bara sex. Efter ett par koppar kaffe och en alvedon så drog jag iväg till en öringtjärn. Det var 5 grader och det drog en svag vind från sydost. Inte ett vak så långt ögat nådde! Jo, på andra sidan, vid lite gräs och en stock! Det var bara och traska runt, eller rättare sagt, inte bara. Det var risigt och jäkligt som bara den. Jag blev alldeles sjöblöt av svett efter den långa vandringen. Jag stannade och lugnade ner mig en stund och för att kika efter öringen. Jodå, den var kvar! Knappt märkbart såg jag rörelsen under ytan!

Jag vadade ut försiktigt och försökte kliva på stenar och grenar på botten, för bredvid dessa var det ganska sankt! Jag placerade min Blackkiller mitt i alla utblåsta gula löv och drog sakta i linan, och efter tredje kastet högg öringen hårt! Efter ett stadigt mothugg gick öringen till väders, men den satt kvar på kroken. Några rusningar senare landade jag en guldgul skönhet!

Migränen gjorde sig påmind igen så nu var det bara att åka hem och ta ett piller och gå och lägga sig. Drygt som fan, men jag hann i alla fall med att njuta av en härlig morgon och en fantastiskt vacker öring!


 

Bävertjärn levererar

2016-10-01

Jag var vid Bävertjärn och det var en kall och vacker höstmorgon, 3 grader och vindstilla och klockan hade precis slagit sju. Det var ett tag sedan jag besökte Bävertjärnen. Jag trasslade mig över bäverfällda trädstammar fram till vattnet. Vid det här stället har jag fått fina öringar förr. Det ligger några bäverfällen i vattnet och det är en djupkant utanför, ett mycket hett ställe. Därifrån kan jag kasta snett ut bredvid stockarna.

Det började ljusna och så småningom ser jag en öring som virvlar till i ytan. Jag har knytit på en Blackkiller i änden på tafsen och jag svingar ut den så långt jag kan, nästan vid vaket. Men inget händer. Jag kastar två kast till, men känner inget. Den måste ha gått åt andra hållet, in mot stockarna! Jag lägger ett kast invid en stock och drar sakta i linan. Pang! Tvärstopp! Öringen skjuter iväg som en kanonkula, rakt upp i luften! En gång, två gånger och tre gånger går den till väders! Men som tur var gick den utåt, från stocken! Efter lite bökande kunde jag landa en grymt vacker hane på kilot, med en fin hook i underkäken! Fasen va kul, den var det skjuts i! Det verkar som temperaturen börjar bli rätt för öringen.

 

Solen hade nu stigit ovanför trädtopparna och det var nu hög tid för lite kaffe! Jag hade nya, lilla köket med mig. Värmde på lite vatten och gjorde mig en Cappuccino. Jag satt och myste i solen som nu värmde behagligt.

 

Jag flyttade mig en bit bortanför stockarna, till ett ställe där det är lite gräs utanför. Där kan jag balansera på en längsgående stock och därifrån lägga ut min Blackkiller.

En liten virvel i ögonvrån och jag lägger över linan och Blackkillern landar med ett plopp. Ett par drag i linan, inget händer! Nu var öringen upp igen, en bit bort. Nytt försök! Jag lägger Backkillern lite längre bort än vaket och tar sakta hem streamern.

Tvärstopp igen, och öringen drar iväg i raketfart! Linan bara fräser i ytan och rullen skriker! Vilket krutpaket! Jag låter öringen rusa av sig där ute innan jag jag tar hem den. Den här öringen var blank och lite större och tjockare än den första, vacker som bara den!

 

Nu känns det som att öringen har kommit igång på allvar! Jag ser fram emot dagarna framöver, med frostiga kalla morgnar och huggvilliga öringar!

 

 

 

Varg!

Igår och nu på morgonen har vi haft påhälsning av varg här hemma, hundra meter från huset! I början av förra veckan slog vargarna får på andra sidan sjön, och igår var det dax igen! Då tog de något får bara en bit bortanför oss. Någon såg när en stor varg slog ett får inne i hagen! De fick avliva ett par får efter det. I morse hade vargarna, troligtvis tre stycken, tagit en katt strax bortanför mig. Det känns lite otäckt att gå ut med hunden sent på kvällen nu!


 

Den långa öringjakten

2016-09-22

Igår kväll smög jag på en grann öring i gränslandet på finnskogen. Fiskecaddyn var redan packad så jag stack iväg direkt efter jobbet. När jag kom fram till ödemarkstjärnen efter den långa vandringen genom en snårig skog så låg tjärnen helt spegelblank och det var 12 grader. Inga vak och det var alldeles tyst. Jag hade gått runt tjärnen för att kolla ett bra ställe, men då fick jag se att det var upp en öring mitt emot. Det var bara att vandra tillbaka och försiktigt smyga sig fram för att spana efter den. Öringen vakade bortåt efter en stenig kant. Det låg en massa gulnade löv och annat smått på ytan, mitt i detta gick öringen upp och tog något. Jag smög efter, men tänkte att den kanske vänder inne i viken och kommer vakande tillbaka mot mig. Och så blev fallet! Jag väntade och väntade sittandes på huk på "min" sten, och plötsligt efter ca tjugo minuter vakade det framför mig! Nu var goda råd dyra! Jag kastade ut en Blackkiller som landade i ett plopp, och efter några drag i linan så högg det brutalhårt! Jäklar vilken fajt det blev! Långa rusningar så det skriker i rullen, men jag höll öringen hårt! Till slut kunde den mycket vackra öringen omslutas av håvgarnet! 48 cm, lite slank men förbaskat fin, och vilken grym paddel den hade! Det blev en lång och spännande öringjakt denna mulna kväll, jag var helt svettig när det hela var klart!


 

Vintervila för The Fly

2016-09-18

I veckan var jag till ödemarkstjärnen där jag såg den fina öringen 10/9, men det blåste hela kvällen så det gick inte att lägga ut någon fluga.

Har varit uppe på taket och monterat en brygga till sotaren den här veckan också, så nu är allt klart! På fredagskvällen var frugan och jag till stugan och bastade, och njöt av en pilsner och en helt fantastisk solnedgång!

Idag var jag till öringtjärnen där jag har min båt, The Fly liggande. Det var helt vindstilla och 12 grader. När jag gick ner till myren såg jag en färsk björnspillning och några björnspår, men jag såg inte skymten av någon björn. Jag rodde runt tjärnen med sjunklina och en "Blodpudding" på släp, men kände inget, så jag bytte till haspel och ett skeddrag. Men jag kände inget varken på skeddraget, en liten Rapala eller "Blodpuddingen", det var för varmt i vattnet, 14 grader! Jag såg en öring som var upp, troligen tog den en geting, det var flera getingar som surrade på ytan!

Fiskevårdsföreningen stänger den här tjärnen 1 oktober så nu tog jag upp The Fly för vintervila.


 

Ny tidningsartikel om mitt öringfiske

2016-09-11

För ett par veckor sedan var chefredaktören Thomaz Andersson från Annonsbladet hem till mig och gjorde ett reportage om mitt öringfiske på finnskogen, och min tillverkning av fiskeprylar.

 

Han är en inbiten flugfiskare och mycket intresserad. Vi satt i timmar och snackade fiske, drack kaffe och skrattade. Det blev en mycket trevlig kväll.

 

Artikeln går att läsa i höstbladet som finns med som bilaga i Annonsbladet den här helgen, söndagen 11/9.

 


 

Utterspaning med en björn i närheten

2016-09-10

Härom kvällen åkte jag och Molly på skogen, jag stannade vid en tjärn och gick ner till vattnet. Efter strandkanten bland stenarna långt inne i viken välvde och plumsade det, jag undrade vad det var. Det kom närmare och närmare så jag tog upp kameran och gjorde mig beredd. Cirka tre meter från mig dök det upp en utter! Jag stog alldeles stilla och lyckades ta fyra bilder, sedan vänder jag på kameran och då försvinner uttern i en jäkla fart. Jag kunde följa en rad av bubblor på vattnet över hela viken. Va kul, en utter! Så nära har jag aldrig varit en utter!

Tidigt i morse åkte jag dit igen med förhoppning om att kunna ta några fina foton på uttern. Jag hade systemkameran med 300-teleobjektivet på och stativet med mig. Jag ställde bilen en bra bit därifrån och smög mig fram till ett bra ställe där jag hade uppsikt över hela viken och åmynningen.

 

Solens strålar kisade i dimman mellan trädstammarna, det var en enastående vacker morgon. Det var alldeles vindstilla och varmt!

 

Men någon utter såg jag jag inte skymten av! Jag satt ett bra tag och drack kaffe och spanade.

Jag bröt upp därifrån och smög mig upp efter ån men jag såg inte till uttern där heller!

 

 

Jag gick tillbaka till bilen och efter vägen fick jag se en alldeles färsk björnspillning, den var inte där när jag gick till tjärnen! Den var så färsk att det ångade av den! Det var några fina spår efter björnen på vägen också. Jag stannade upp och lyssnade, det var helt tyst!

Jag provade och låta som en älg, men jag hörde inget.

Jag stog kvar länge med kameran i beredskap, men icke. Björnen fanns nog i närheten, och den hade säkert full koll på mig!

 


 

Storöringjakt

2016-09-10

Det var kväll och jag gungade iväg efter den dåliga skogsvägen med fiskecaddyn. När jag pustande nådde fram till vildmarkstjärnen låg den spegelblank och några öringar hade börjat att vaka långt ute på vattnet.

Jag snubblade iväg till ett grymt bra ställe där jag har fått makalösa öringar förr. Jag satte mig ner och drack en kåsa kaffe medan jag väntade på att någon av dessa vackra skapelser skulle våga sig in på grundare vatten.

Det blev en otroligt häftig solnedgång och det blev nästan mörkt innan jag såg ett vak inom kastavstånd. Och vilken öring det var, en stor rackare visade hela ryggen och den enorma stjärtfenan för mig. Jag smög mig i position och skyndsamt la ut min nattis. Ett par drag i linan och det visade sig en enormt bred rygg efter flugan, jag stannade upp, öringen gör en virvel men tar inte! Jag gör om samma sak igen och öringen beter sig lika igen! Fan va spännande!

Fyra gånger gör den så ända tills den kommer ett par meter från mig då plaskar den till och försvinner! Av storleken att döma så var det en 3 kilos öring! Jag retade den men inte tillräckligt, det var något som inte stämde, färg, storlek kanske! Det var i allafall årets största öring, jag hade gåshud ett bra tag efteråt!


 

Fina bågar på Redkiller

2016-09-10

Efter att ha legat i en jäkla dryg förkylning med feber och hosta en vecka så var det så skönt att komma ut i skogen igen. Jag åkte till en liten regnbågstjärn för att prova lyckan.

Det var tidigt på morgonen och solen strålade och det var varmt, ca 17 grader och vindstilla!

Jag såg några virvlande vak vid en udde så jag traskade dit och när jag kom fram såg jag att bågarna tog något under ytan. Jag knöt på en Redkiller och skred till verket.

Jag smög ut på en sten och satte mig på huk, svingade linan mellan tallarna och la ut flugan vid ett vak. Några drag i linan och det stramade till. Jag gjorde ett stadigt mothugg och sedan blev det raketfart rakt in i näckrosbladen. Det blev ett jädrans trasslande. Till slut tog det stopp, bågen hade snurrat in sig i bladen. Jag gav löslina så att bågen kunde gå som den ville, och det gav resultat. Regnbågen snurrade turligt nog tillbaka på något underligt sätt, så jag kunde fortsätta fajten!

Jag lyfte så småningom upp en mycket vacker båge, fin i fenorna och i god kondition.

Efter en stund gjorde jag om hela proceduren utom näckrosbladen. Det hela gick bra och ännu en fin båge var landad!

 

 

 

 


 

Ny kamin

2016-09-01

I förrgår hände det, vi fick vår nya kamin installerad! Vi är mycket nöjda med kaminen, liten och smäcker. Det är en Contura 850 med täljstenstopp, och det är fönster på sidorna så man ser elden från alla håll, mycket trevligt!

Det enda som återstår är en sotarbesiktning, sen kan hösten komma så vi får elda och mysa!

 

 

 

 


 

Kvällsöring

2016-08-28

Efter att ha sprutat caddyn med underredsmassa och blästrat några rostfläckar packade jag fiskegrejorna och for upp på Ödmården.

 

Det var mulet och 14 grader då jag kom fram. Det hade varit vindstilla hela dagen och jag ångrade att jag inte åkte tidigt i morse, men det skulle visa sig ge utdelning nu på kvällen också.

 

 

Det var snårigt att ta sig fram till den lilla tjärnen. Jag började genast att spana efter vak, men det var helt dött!

Jag satte mig en stund och lyssnade på tystnaden, och helt plötsligt såg jag ett vak i ögonvrån! En öring gick upp och plockade något i ytan alldeles utanför en gräskant.

Jag vet att det blir djupare utanför gräset. Det är typiskt öringen att vaka där den har tryggheten till djupet bredvid. Den går upp på grundare ställen på födosök för att sedan snabbt kunna gömma sig i djupet.

 

Jag stog stilla och kikade på öringen ett tag innan jag försiktigt smög mig frammåt. Nu såg jag att öringen tog något alldeles under ytan, så jag knöt på en mini Baboon med guldskalle. Det är en lite förtyngd nymf med gummiben ur min Baboonserie.

Jag gick in i skogen en bit och runt för att kunna kasta från rätt håll. Jag kunde stå med en fot på en liten sten som var i ytan och så la jag ut ett kast och drog sakta i linan. Ingenting hände i första kastet!

Nu var det spännande! Jag väntade ett tag tills öringen vakade igen. Nu vakade den lite längre bort. Nymfen landade intill vaket med ett plopp! Jag drog lite i linan och det blev tvärstopp!

Jag gjorde ett bra mothugg och öringen blev helt vild! Den drog iväg mot djupet direkt och jag höll i allt vad tyglarna höll. Efter mycket bökande kunde jag landa en mycket vacker öring!

Kvällssolen tittade fram mellan molnen en stund och smekte sina strålar på den vackra öringen.

 

 

 

Lycklig och nöjd vandrade jag tillbaka till bilen och åkte hemåt. När jag åkte på höjderna så kikade solen fram emellanåt och lyste på mig, innan den drog sig tillbaka bakom molnen och bergskammen.

 

 

När jag kom till ett hygge så fick jag se en älgko som stog och glodde på mig. Jag vevade ner rutan och brölade lite, hon stog alldeles stilla länge, vridandes på sina stora öron. Hon var bra nyfiken, vi pratade en lång stund innan jag åkte vidare hemmåt!


 

Björnjakt

2016-08-20

På fredagskvällen var jag till stugan och bastade, drack en pilsner och njöt av solnedgången vid Gräsberget genom bastufönstret. Det var en mycket fin kväll.

 

Idag åkte jag, Annika och Molly till stugan. Jag skulle gräva och förbereda för en grusgång mellan bastun och sandstranden. När vi hade ätit lunch tutade en bil vid parkeringen, och en hund började skälla. Det var svärfar som kom, han hade sin björnhund med, en blandning mellan Plott och Karelsk björnhund. Molly var på altanen och undrade vad som stog på, hon skällde hysteriskt, det blev ett jäkla liv!När dom sedan hade nosat på varandra blev det lugnt!

 

 

Svärfar Tord var på väg till jaktstugan en liten bit bortanför min stuga. Jag följde med Tord dit, och där hade ett gäng killar med en massa björnhundar träffats för att vara med på björnjakten som börjar i morgon.

Det blev mycket snack och skratt. Det vankades sedan öl, vildsvin med tillbehör, för de höll på att helsteka ett vildsvin över öppen eld då vi kom.

 

 

Hundarna skällde och ylade om vartannat, de var mycket ivriga att komma igång med jakten.

 

 

Jag och Annika stannade kvar vid stugan till kvällen, man kan inte gå miste om solnedgången vid Gräsberget, den vyn får man aldrig nog av!


 

Öringjakt i magisk solnedgång

2016-08-16

Efter jobbet åkte jag långt upp på Ödmården till en fantastisk öringtjärn. Det var ca 20 grader men det blåste ganska hårt ifrån norr när jag vandrade genom gammelskogen fram till tjärnen. Det var lä efter hela norrsidan, perfekt! Jag vandrade runt tjärnen och satte mig att vänta på vak. Det var endast några få nattsländor på ytan fast det var så varmt. Det hände inget förrän solen höll på att gå ner, då började en fin öring att stiga och ta nattsländorna med frenesi!

Jag jagade denna öring fram och tillbaka efter hela sidan på tjärnen, men den vakade precis på betryggande avstånd från min konstgjorda nattslända! Det var otroligt spännande! Precis när solen sänkte sig bakom trädstammarna slutade öringen vaka, så den gick till slut vinnande ur jakten!

Jag stannade kvar för att njuta av den magiska solnedgången, otroligt vacker! Det var som att hela skogen och himlen brann! Sedan gick jag så gott som i mörker den långa vägen genom gammelskogen till bilen. Det blev en minnesvärd kväll.


 

I väntan på vak

2016-08-14

På kvällen åkte jag upp till gränslandet, hälsingland/dalarna, för att jaga öring. Det blåste en hel del när jag kom dit och några regnbyar svepte förbi, så jag fick sitta och vänta ett tag. Det lugnade av lite så jag gled ut på vattnet, paddlade och strökastade lite om vartannat. Inte ett vak jag såg, och det var inte en enda nattslända på ytan! Det var alldeles för kallt, bara elva grader! Den här tiden förra året var jag och Joan till den här tjärnen och vi hade ett kalasfiske, det var fullt av nattsländor då!

Det började blåsa upp och in över skogarna i norr kom det ett hemskt oväder, jag började att paddla mot stranden men jag hann inte in! Det bara vräkte ner regn, slagregn! Jag blev totalt genomblöt på bara ett par minuter! Efter regnovädret blev det helt stilla och tyst, nästan obehagligt tyst! Men inte ett vak så långt ögat nådde! Jag satte på en streamer, Redkiller, och paddlade lite sakta med den på släp och pang där klippte en öring på, trodde jag, men då var det en gädda!

Nu fick det vara nog så jag paddlade in till stranden och begav mig någon mil till stugan för att värma mig.


 

Vacker morgon vid stugan

2016-08-12

Jag, Annika och Molly gjorde semesteravslut i stugan, vi bodde där och åt och drack gott. Annika pysslade med att måla stenar, stora ögon på stora stenar. Vi lade dessa stenar under de rotvältor som har blivit när två stora granar blåste omkull härom året. Det blev skitkul!

Jag fortsatte med mitt flaggstångsprojekt.

Vi vaknade i femtiden på fredagsmorgonen till en grym soluppgång. Det var bara fem grader varmt ute! Solen lyste på molnen i nordväst så de var alldeles orangerosa och det svepte dimmslöjor över sjön. Vi fotade en hel del, sedan satt jag nere vid sjön bra länge och bara njöt av sista semestermorgonen!


 

Gjutning av flaggstångsfundament

2016-08-09

Tillbringade förmiddagen vid stugan där jag göt ett fundament till flaggstången.

När jag åkte dit så fick jag stanna för tre unga tjädertuppar som stog mitt i vägen. De flyttar sig inte, de är ena kaxiga jäklar. Jag stannade och snackade med dem och fotade, de bara stog där med högt hållna huvuden.

Det blåste som bara den och 12 grader, riktigt kallt, men jag klarade mig från regn. Efter gjutandet så blev det värmande kaffe med gofika i stugan.


 

Öringjakt på finnskogen

2016-08-07

Idag besökte jag en tjärn i gränslandet på finnskogen, som jag inte har fiskat i på några år. Långt att åka och en jädrans dålig väg, och väl framme så började det att blåsa upp och mulna på. Men det regnade inte och ovädersmålnen drog snabbt över. När jag gled ut i flytringen på vattnet så var det som jag hade trott, myrsvärmning, oranga pissmyror! Det drog en lätt vind in mot en vik och där såg jag en öring som tog dessa giftiga jäklar! Myrorna klumpade ihop sig i små spretiga högar, så jag knöt på Knasen, en liten buskig nattslända som jag skapade för många år sedan.

Efter mycket jagande och kastande lyckades jag få Knasen att landa på rätt ställe, och jädrans vad det sög i! Ett par hårda knyckar och Knasen släpper, skit också! Det var nog kvällens chans! Det började skymma och jag paddlade sakta mot stranden. Utanför ett natebälte nära stranden, bara någon meter från mig, överraskade en fin öring mig med ett vak så att vattnet sprutade! Jag stannade och kastade på den ett tag men den visade sig inte något mera.

Snart kommer vattnet att bli svalare och då börjar en härlig tid, öringtid!


 

Cruising i Rättvik

2016-08-04

Åkte tidigt upp till Rättvik för att se på cruisingen på Classic Car Week. Parkerade på samma plats som förra året, ovanför älven med utsikt över hela Rättvik. Jag backade mot älvstranden och öppnade skåpluckorna på caddyn och ställde ut bord och stolar och åt min frukost. Det var lite mulet när jag kom dit men på eftermiddagen blev det solsken och en helt underbar kväll. Avgas och gummiröken låg tät över gatorna och folkhavet. Det var tusen och åter tusen åskådare som insöp den härliga atmosfären! Det var finbilar från hela skandinavien, från norr till söder. Jag dreglade som vanligt efter de fantastiskt vackra cupéerna från slutet av 30-talet, vilka otroliga skapelser! Dessa linjer får en att rysa av välbehag!

Jag fotade en hel del och åt och drack gott. Det var ett jäkla drag långt in på småtimmarna, helt underbart!


 

Flaggstångstillverkning

2016-07-29

Det var så fint väder idag så vi åkte till stugan, Annika solade och jag grejade. Jag oljade bastualtanen och staketet vid utediskstället.

Sedan gick jag till en stor myr för att plocka hjortron, men det fanns inga! Massor av blad men inga hjortron, så jag blev utan! Jag har hört att det skulle vara dåligt i Svartnäs med omnejd.

Efter kaffet så letade jag på en gran som var rak, hög och inte allt för tjock, som jag ska använda som flaggstång. Sågade ner den och släpade den till vedbacken. Det var väldigt lätt att barka granen när den var färsk, lossade lite med kniven och sedan gick det att dra bort långa remsor.

Nu ska den få torka, sedan ska jag hyvla bort ojämnheter, olja den, grunda och måla den vit. Jag ska gräva ner ett rör för att gjuta fast ett fäste. Flaggstången ska stå bredvid bastun på badudden. Jag har en fin guldkula som knopp och sedan blir det en lämplig vimpel i toppen.


 

Falucruising med drag

2016-07-27

Det blev en Falucruising med ett jäkla drag, massor med häftiga och snygga bilar och hur mycket folk som helst! Jag träffade frugans kusin Conny och hans grabb först med sin 60-tals cab, en Buick LeSabre. Jag cruisade runt med honom ett tag innan vi parkerade vid gruvgatan och ställde oss och tittade och trängdes med tusentals andra som ville se när finbilskön ringlade sig uppför gatan.

Efter en stund kom min kusin Rickard förbi med sin streetrace Nova. Det är en Chev Nova-70 med en bigblock och lustgas, den ger ca 820 hk! Det hördes när han kom uppför gatan kan man säga ;-)

Jag hoppade i och vi åkte upp till industriområdet Ingarvet, där var det anordnat en burnoutuppvisning. Vi ställde oss i kö och testade en repa, men det gick inte att bromsa fast den, det var alldeles för bra grepp. Rickard hade satt på Mickey Thompson pro street slicks och det var ett jäkla fäste med dom. Vi ställde oss i kö igen och den här gången gjorde vi en brutalrepa, fullryt på 1.an, 2.an och 3.an, en 50 meters badass smokey! Det blev jubel och applåder och en välfylld kupé med gummirök!

Se burnouten här: https://youtu.be/gEA68RhgqfY

och 5:26 in i detta klipp: https://youtu.be/L0m5G9-CuJw

Sedan åkte vi ner på stan och busade lite med en förgasarbrand som följd! Vi svängde åt sidan och av med huven och luftfiltret och fram med brandsläckarn. Det hela gick bra och efter en stund kunde vi köra vidare. Rickard släppte av mig lite senare och åkte hemåt, jag gick en stund på stan och insöp den härliga atmosfären med avgaser och gummirök.

Det blev en mycket rolig och lyckad kväll/natt på stan, nästa vecka drar jag till Rättvik på den jättestora cruisingen på Classic Car Week!


 

Regnbågsmorgon

2016-07-27

Jag väcktes tidigt av hunden Molly som nosade mig i ansiktet, hon var nödig så det var bara och upp och ut! Det var en vacker morgon så jag hade inte lust att sova bort den. I med fiskegrejorna och iväg till en tjärn på finnskogen. Jag gick runt tjärnen till en liten vik och provade, men ingenting. Gick lite längre in i viken och kastade efter en gräskant och pang, där satt den första bågen! Det var en liten båge så den fick gå tillbaka! Några kast till och det stramade till i linan, hårt mothugg och full fart! Trind och färgsprakande vacker kom bågen upp med ett nackgrepp och blev liggande uttröttad i mossan. Efter denna fina båge kände jag inget mera.

Hem och ta det lugnt för ikväll ska jag på cruising i Falun, en häftig tillställning med mycket fina bilar!


 

Finnskogsvandring

2016-07-24

Ikväll gick vi den årligen återkommande fäbodvandringen på dryga 5 kilometer från Nysjöfäbod till sjön Sixen. Förr gick de med korna denna stig från Svartnäs till Nysjön.

Vi blev elva tappra vandrare som trotsade värmen, det var ca 27 grader. Det blåste en svag vind så mygg och knott slapp vi undan!

 

Uppe på hygget på berget släckte vi törsten och kikade ut över nejderna. Det är mycket vackert på finnskogen! Långt bort över Hälsingeskogarna var det mörka moln och det åskade och regnade på sina ställen, men vi klarade oss både från åska och regn.

 

Vi startade klockan sex på kvällen och det tog två timmar att gå. Jag och svågern Mattias, Linnea och svärfar Tord fortsatte vår vandring någon kilometer till, fram till min stuga där vi vilade ut och fikade. Jag hoppade i sjön och tog mig ett svalkande dopp, det var 23 grader i vattnet!

 

 

 

Jag stannade kvar vid stugan medan de andra åkte hem. Senare på kvällen tittade jag till kolmilan och tjärdalen i Svartnäs. Igår var det Svartnäsdagen, då tänder de kolmilan och ställer iordning tjärdalen, de har även en stor fotoutställning i folketshus, bilder om och kring Svartnäs förr.

 

 

På vägen hem stannade jag vid ett hygge och kikade och fotade två ormvråkar som satt på några höga stubbar och spanade. Ibland dök de ner från dessa höga stubbar och jagade bland riset.

 

 

 

 


 

Flera sköna dagar i stugan

2016-07-23

Nu har vi tillbringat många sköna dagar i stugan. Vilket otroligt fint väder vi har haft, soligt varmt och vindstilla! Det var 50,9 grader i solen som mest mot väggen på altanen, det gick nästan inte att vara där! Vi var mest i sjön och badade.

 

 

Morgnarna var helt makalösa! Vi vaknade en morgon klockan halv fem, solen hade börjat att kika upp över skogen, dimman strök över sjön och det var helt vindstilla! Sju grader i luften och tjugo i vattnet. Det var en riktigt trolsk morgon!

 

 

Ena dagen så var sonen Emil och hans flickvän Fia med oss, de solade och var ute med båten och metade abborre. Senare den dagen fick jag en skaplig gädda på en liten spinnare!

 

Vi hade också besök av min morbror och fru och de hade deras hund med, en strävhårig tax som mestadels var i vattnet denna varma dag!

 

 

 


 

Skön avkoppling i paradiset

2016-07-21

Efter fisket åkte jag, frugan och Molly upp till stugan för att bara lata oss, bada och äta gott. Jag låg i hängmattan och läste min nya bok, Vandringsleder och utflykter i norra Dalarna, en mycket bra bok av Jonas Gardsiö.

 

 

Vi testade den nya portabla duschen. En smart 12v dusch som man laddar med en USB kabel, man kan duscha upp till en timme på en laddning. Perfekt att värma vatten i bastun i höst för att sedan kunna duscha varmt och skönt!

 


 

Roligt semesterfiske

2016-07-21

Jag gav mig iväg väldigt tidigt i morse till en liten regnbågstjärn. Det var redan soligt och varmt. Jag provade ett annat fiske idag, kastade med en Bombarda intermediate kastdobb och en tafs med min Redkiller. Jag kastade långt ut till en djupkant och där hittade jag regnbågarna. I första kastet small det till i spöet och det blev en jäkla skjuts! Regnbågarna var inte så stora men huggvilliga som bara den!

Jag fick nio stycken och tappade några när de i höga hopp slog sig lösa. Jag behöll två av alla dessa vildar! Det var ett riktigt roligt semesterfiske!


 

Parkettrenovering och väggmålning

2016-07-19

Jag har renoverat vardagsrummet och hallen i fem dagar. Jag hyrde en parkettslip, kantslip och en polermaskin för en helg och skred till verket. Det tog sex och en halv timme att slipa golvet, ca 30 kvadrat, med tre olika grovlekar på slippapperet. Det gick väldigt bra, jag slipade med kornstorlek 60, 100 och 120 och lacken kladdade inte i papperet alls.

 

 

 

Jag lackade en gång första kvällen med vattenburen lack, och dagen därpå handslipade jag hela golvet, det var ett jäkla slit!

 

Efter handslipningen polerade jag golvet så det blev slätt och fint. På med lack igen och vänta! Lacken torkar på 4-6 timmar, men jag väntade tills nästa dag så den skulle få härda riktigt.

 

 

 

Jag, Annika och Molly campade i köket de här dagarna, ett så kallat compact living, skulle man kunna säga! När jag hade lackat och väntat en stund lade vi över en spång från hallen till köket så vi skulle kunna gå på toa!

 

 

Tredje dagen rollade jag på lacken ymningt och sedan packade vi fika och rymde till stugan och solade och hade det bra!

 

 

Fjärde dagen kunde man tassa runt på parketten och kika och det blev förbaskat snyggt och bra!

 

 

Jag rollade väggarna i hallen och passade på att måla en fondvägg i vardagsrummet där vi ska ställa den nya kaminen sedan!

 

 

Femte och sista dagen målade jag alla golvsocklarna mot parketten.

 

 

Nu ska vi bara vänta några dygn så parkettlacken får härda färdigt helt, sedan ska vi ta in möblerna igen. Det ska bli skönt!

 

Nu är sommarens jobb färdigt så nu kan man äntligen känna att man har semester!


 

Stort fiskesug

2016-07-09

Vaknade till en otroligt vacker morgon, helt vindstilla och soligt och varmt. Jag var jäkligt fiskesugen så jag drog iväg till en liten regnbågstjärn. När jag kom fram såg jag genast ett vak en bit ut. Jag gick ut på en udde och balanserade ut på en stock i vattnet. Därifrån har jag lyckats bra förr! Några kast med en Redkiller och det blev tvärstopp! Regnbågen var inte så stor men otroligt fin i fenorna och den gav mig en fin fajt, så nu har fiskesuget lagt sig lite. Efter en stund så small det på duktigt igen, men den bågen gick till väders och skakade av sig flugan.

Jag såg två harar när jag for dit till tjärnen och igår såg jag en stor örn på nära håll!


 

Ny ytterdörr

2016-07-08

Idag satte vi äntligen in våran nya ytterdörr! Den skulle ha bytts i maj men vi fick hem en felhängd dörr, så vi fick vänta tills nu på en ny rätthängd dörr! När det var färdigt så blev det förbaskat snyggt!

 

Jag har målat en fondvägg på insidan runt dörren och fodren så nu är det bara en plåt från tröskeln och ner på utsidan som fattas!


 

Semester, Bingsjö spelmansstämma och en dans med skogsrået

2016-07-07

Äntligen semester, 40 dagars ledighet! Jag började semestern med Bingsjö spelmansstämma, en riktig höjdare!

 

Jag vaknade på onsdags morgon med en skön gokänsla i kroppen, vackert väder, semester och spelmanstämma. Kan det bli bättre!

 

Jag hade konverterat caddyn till husbil, en madrass på diagonalen och fiolen på ena sidan och ölen på den andra, det behövs inget mera! Jo, lite mera, sill och potatis i mängder och masdräkten så klart!

Spelgänget hade haft dansspelning i Svabensverk (Dans i Svaben) på måndagskvällen, men jag jobbade så den spelningen åkte jag inte på.

 

Men jag åkte upp till Bingsjö tidigt på onsdagen och parkerade hos Åke. Halv ett gick startskottet för den traditionella sillunchen med alla dess tillbehör. Vi blev ca 50 glada spelkompisar vid långbordet.

Polsk TV var på besök och filmade hela kalaset och spelmansstämman.

Det blev två timmar med mycket mat, sång och spel, en fantastiskt rolig tillställning i glada vänners lag!

 

Efter detta kalasande bytte vi om till våra dräkter och samlades vid Svärdsjögatan, dvs. där alla husbilar/vagnar med Svärdsjöfolk står. Vi tågade spelandes genom Bingsjö by upp på tunet till tallen, där vi träffas och övar innan danspelningen på stora scenen.

Vi spelade en massa härliga låtar och myste på filtarna med diverse gosaker!

 

Det började att blåsa från norr och det blev iskallt, så vi gick och bytte om från dräkterna till något varmare och bekvämare.

 

 

 

Vid halv tio på kvällen var det vår tur att beträda den stora scenen med dansbanan. Vi blev väldigt många på scenen och vi gjorde en bejublad dansspelning. Vilket ös det var! Vi spelade och sjöng så det stog härliga till! Det var ett spelmanslag i högform, kan man lugnt säga!

 

 

Sedan var det dax för hamburgare och öl och en jädra massa spelande här och där till framåt småtimmarna. Efter allt spelande gick jag och insöp atmosfären, och lyssnade på andra härliga artister.

 

 

 

 

 

 

 

Över en blomsteräng dansade ett skogsrå, ett farligt väsen! Ena sidan lockande och den andra trolsk! Det blev en dans med henne ändå, tror jag!!!!!!

 

Dagen efter åkte jag upp till Finnbacka, en högt belägen by där min farmor är ifrån. Jag gick där och strosade och fotade, och fikade med utsikt över nejderna. Man ser ända till siljan därifrån!

 

Sedan tog jag skogsvägen till min stuga för att kika till den innan jag fortsatte hemåt.


 

Dynamit Harry

2016-07-05

Ett björktrastpar har byggt ett bo i ett litet träd bredvid där min caddy står parkerad. Det hela resulterade i tre små ungar. Jag följde dessa under en vecka och till slut såg jag bara till denna grymma filur alldeles innan den skulle hoppa ur boet. Den hade en riktigt häftig frilla, precis som Dynamit Harry i Jönssonligan!


 

Forsärla

2016-06-26

Den här morgonen spenderade jag i naturen med kameran sökandes efter ett rådjurskid som jag såg igår, men jag hittade inte på det idag.

 

Men jag hittade istället ett par Forsärlor vid Borgärdetsströmmen. De brukar häcka där varje år, och nu var de i full gång med att mata sina ungar.


 

Midsommar vid stugan

2016-06-24

Jag, Annika och Molly åkte ifrån civilisationen med allt stoj och firade midsommar vid stugan på finnskogen. Vackert och varmt väder, god mat och dryck och framför allt lugnt och skönt!

Vi passade på att plantera blommor i blomlådorna och kratta stigarna, men mest njöt vi bara av stillheten!

 


 

Trolsk natt vid öringsjön

2016-06-22

Det var varmt och lite tryckande då jag slutade jobbet, så jag packade och for upp i bergen till öringsjön. Det blåste en del när jag kom fram och inga sländor syntes på ytan.

Jag knöt på en stor, svart förtyngd nymf med ett conehead i guld och rodde sakta med den i väntan på att det skulle lugna av och att det skulle poppa upp några sländor. Rätt som det var tog det tvärstopp, nu jädrar har jag en storöring på, tänkte jag! Men jag kände ganska omgående att det var en gädda. Det var en gädda på 2,5-3 kg som jag lossade från den stora nymfen!

Vid halv tio på kvällen lugnade det av och det började att kläcka ganska många sländor mitt på sjön. Jag träffade en ny bekantskap, Erik från skåne som satt i sin flytring. Han hade sin mormor i en närbelägen by och brukar fiska här på finnskogen en gång om året. Det var några fina vak som vi försökte på, men det var abborre! Vi fick några riktigt stora abborrar var!

Inte en öring jag såg som var upp den kvällen! Jag satt och väntade i min båt till halv ett, men det blev ingenting! Men jag fick vara med om en fantastisk solnedgång, helt sagolik!


 

Vulgatafrossande vildmarksöring i duggregn

2016-06-17

Idag hade jag semester igen för att försöka lura någon av finnskogens vulgatafrossande vildmarksöringar. Vädret blev sämre än vad jag hade hoppats på, lite för kallt, 13 grader bara. Men det var duggregn och lite tryckande så det kanske kunde bli bra ändå!

 

 

Jag åkte upp på berget och traskade över den stora björnmyren fram till öringsjön, klockan var då halv två. Sjön låg blank efter ena kanten och det krusade lite på andra sidan, och det poppade upp några sländor här och där, men jag såg inga vak.

 

När båten var packad och jag gled ut på vattenspegeln såg jag ett fint head and tailvak utanför en gräskant i en liten vik. Jag höll ett öga på det medan jag sakta rodde dit.

När jag kom fram så hände det inte så mycket, men jag satt tålmodigt och väntade. Nu vakade öringen liten längre bort efter samma kant och jag smög sakta dit med båten, bara gled sista biten för att inte skrämma öringen.

 

Jag lade ut min slända och väntade, väntade och väntade. Det gick kanske en tio minuter innan öringen ville visa sig igen. Nu vakade den inom räckhåll.

Nytt kast och min imitation landade bredvid en annan slända och öringen går upp och plockar den sländan. Nu var spänningsfaktorn hög, skulle den gå upp och ta min slända?

Slurp, sa det och jag lyfter spöet och det stramar till i linan! Yes, den sitter! Öringen gör en rekordrusning sedan går den till botten och stöter med tunga knyckar.

Öringen ger mig en god match och när jag har tröttat ut den så glider den så fint in i håvgarnet. Vilken fantastiskt fin vildmarksöring det var med stor och bred paddel!

 

 

Nu var det hög tid för kaffe och macka. Medan jag satt där och fikade så var det två gökar som jagade varandra i skogsbrynet. Den ena av dem hade talsvårigheter, den skällde som en hund emellanåt.

 

En bit bortanför min låg två lomar lågt i vattenytan och kikade på mig.

 

Jag fortsatte ro efter gräskanten men sländkläckningen avtog. Det blev lite blå himmel och solen tittade fram en stund. Det började skrika i en tall i närheten, det var ett fiskgjusepar som tyckte att jag hade kommit för nära. Jag smög mig sakta därifrån.

 

 

När klockan hade blivit framåt halvtio på kvällen var det en öring som virvlade i ytan mitt på sjön. Nu var det helt vindstilla, duggregnet hade upphört och sländkläckningen likaså. Jag smög mig dit och tog mitt andra flugspö, där jag hade en nymf på, och kastade ungefär där vaket hade varit. Några drag i linan och det blev stumt! Det blev ett riktigt tumlande innan jag kunde håva öringen. Det var en mindre öring strax under kilot som hade tagit nymfen. Jag släppte varsamt tillbaka den och lyfte på kepan som tack för en härlig fajt!

 

 

När klockan närmade sig elvasnåret drog det in tunga regnmoln och det var helt dött på sjön, så jag styrde kosan hemåt. Regnet kom när jag traskade över myren och knotten blev ilsk.

 

 

När jag hade åkt ungefär en mil stog det en stor älgko på vägen, som tur var så han jag se henne. Hon vände om och sprang in i skogen innan jag hann ta något foto på henne.

Jag så flera morkullor efter vägkanten på väg hemåt.

 

 

 

 

Efter någon kilometer till står det en fjolårskalv på vägen och glodde på mig. Jag stannade bilen och hade ner rutan, tog några foton. Han såg lite villrådig ut, men det kan ju fjolårskalvar göra när dom har blivit bortstötta av kon. Jag pratade lite med honom och han stog kvar, men till slut så lomade han ner i diket och in i skogen.

 

Jag såg att han hade en stor mörk fläck på bogen och ett lite längre mörkt parti på andra sidan halsen. Det syntes bra på några av de foton som jag tog. Det såg även ut som det hade runnit blod fram på bringan. Älgkalven kan ha blivit angripen av björn eller varg, och det kanske var därför han stog alldeles still på vägen. Jag kontaktade en karl i jaktlaget och skickade honom några foton så får han avgöra om det är något att bry sig i.

 

 


 

Rockenfiske i finnskogens öringvatten

2016-06-13

Nu skulle det ske, två dygns fiske efter storöring med förhoppning av att rocken kläcker i massor!

Igår installerade jag mig i stugan på förmiddagen och eldade i köksspisen för att få lite govärme i stugan. Min far skulle dit på eftermiddagen och måla så han skulle fortsätta att elda. Jag hade tagit en semesterdag idag så nu skulle det fiskas i dagarna två.

 

När jag kom upp till öringsjön såg jag att det redan var en båt ute, det var kompisen Tommy som hade varit ute sedan halv nio och nött men inte sett något av värde. Det var lite blåsigt till och från och ca 15-17 grader.

Jag hann bara ro ut en tjugo meter då en stor tvåkilos öring hoppade upp hel två gånger alldeles bredvid mig, efter en stor nattslända, en Grandis! Oj, oj oj, ropade vi i kör, det här kan bli en riktigt bra kväll! Det var upp fisk lite här och där nu, men de vakade bara ett par gånger och inget mera! Det kläckte vulgata lite sporadiskt bara, så det var svårt att smyga sig på någon öring och lägga sin imitation vid något vak.

Det var bäst fart på öringen i tvåtiden, sedan blev det sämre. Det blev kallare mot kvällen och vakandet dog ut helt. Jag höll ut till framåt småtimmarna men det var ingen mening att vara kvar så jag åkte till stugan och gjorde mat och en brasa i kaminen, köket var det redan skön värme i.

 

 

Solen gick ner över Gräsberget och tjärnen låg som en spegel när jag gjorde upp eld i bastun. Både göken och storlomen ropade ut sina karaktäristiska läten ut över nejden, annars var tystnaden total! Jag monterade upp en ny 12 volts dusch och satte mig i bastun och njöt av den goa värmen och en välförtjänt öl! Testade duschen med vatten som jag hade värmt upp i bastun, den funkade kanonbra!

Jag satte mig sedan på altanen och insöp atmosfären med en go whisky, och jag blev kvar en bra stund! Jag provade att yla som en varg för att höra om vargflocken svarade, de brukar göra det om de är i närheten! Men inatt var det inga som svarade.

 

 

Vaknade i sextiden till en bedårande morgon, en vacker soluppgång och en tjärn som är helt blank. Måsarna var i full gång med att plocka vulgator från den stilla ytan. Nu blev det en go kaffefrukost på altanen innan jag packade fiskeprylarna och begav mig till öringsjön igen.

Idag var jag själv på sjön. Det var lite molnigare och svalare idag, och det var risk för regn och åska på eftermiddagen hade de sagt på radion. Det blåste inte så mycket till att börja med men det tilltog framåt sena eftermiddagen.

Det blev lika idag också, det var bäst i tvåtiden. Jag hade några fina öringar omkring mig men det verkade som de tog kläckare bara och en och annan stor nattis. Jag knöt på en caddis och tog hem den sakta. Plötsligt smackade en öring på och jag parerade med ett hårt mothugg. Nu blev det äntligen lite action! Jag var ganska nära land när den högg så när jag släppte tillbaka den så stog den kvar mot en sten så jag hann ta ett par foton på den innan den begav sig ut mot djupet och tryggheten. Öringen var på kilot och jäkligt stridbar.

Jag kände inget mera och allt fler och större regnmoln tornade upp sig på himlen, man såg riktigt regnskyarna under dem. Så nu packade jag ihop och åkte hemåt. Det blev inte den där riktiga skjutsen på rockenfisket som jag hade tänkt, men skam den som ger sig, på fredag har jag semester igen och då ska jag på dem igen! Det ser ut som att det ska bli riktigt blåsigt till fredagen, så vi får väl se om rockenfisket blåser bort eller inte!

Fortsättning följer.....

 


 

Vulgatafiske med The Fly

2016-06-05

När syrenen blommar brukar vulgatan kläcka, och det hade den ju börjat att göra i sjön vid stugan.

Jag hade bundit upp ett gäng av min superbra variant av vulgata, den har fiskat mycket bra! Men det var kallt idag och det blåste mycket på dagen, det kunde till och med bli frost inatt. Det är nu som järnnätterna brukar vara, så det kanske inte alls är några sländor på gång ikväll!

Jag åkte upp till öringsjön i sextiden och det blåste en del på höjderna. När jag gled ut med The Fly fick jag se att det var en till liten båt ute på vattnet. Det var kompisen Tommy som hade letat sig dit, han hade åkt ut från andra sidan och till hjälp hade han en elmotor. Han hade inte sett eller känt något.

 

Det var faktiskt några vulgator som kläckte efter en grundkant, så jag begav mig dit. Det var ingen öring upp och tog några sländor så jag knöt på en nymf. Öringen frossar nog på nymfer nu innan kläckningen.

Plötsligt så slog en öring på och jag gjorde ett bra mothugg. Jäklar va kul, första öringen med The Fly! Jag brottades med öringen ett tag sedan när den hade slappnat av en del så fotade jag den och släppte tillbaka den!

 

Vinden mojnade lite grann framåt niotiden, men det var kallt som attan! Jag hade parkerat innanför en liten udde där det kläckte några sländor. Det hade visat sig en ganska fin öring några gånger där, och det verkade som den tog något alldeles under ytan!

Jag tog hem min nymf sakta och jädrar vad det sög i! Nu fajtades jag med en riktigt fin öring, den tumlade runt i tunga knyckar. Men efter ett tag så slet den sig loss, jäklar vilken fin öring det var!!!

Nu är det på gång i alla fall, så nu blir det att åka dit några kvällar framöver!

När jag åkte hemmåt var jag till stugan och kikade, det var bara 2,7 grader ute då, fasen va kallt!


 

Vildsvin

2016-06-04

Annika och jag var vid stugan idag och njöt av det vackra sommarvädret. Det var bara 15 grader i skuggan men på altan i lä mot väggen var det 38,7 grader! Termometern vid bryggan visade 20 grader i ytvattnet så jag tyckte det var dax för sommarens första dopp, men det var jäkligt kallt! En fiskgjuse seglade förbi och satte sig i en grantopp och spejade efter någon fisk.

Måsarna dök och tog kläckande vulgator, så nu börjar det bli dax att kolla vid öringtjärnen om öringen har börjat vaka efter dessa. Jag åker nog upp dit i morgon kväll när vinden har mojnat.

När vi hade åkt en kilometer hemåt så ropade Annika - Stanna, ett vildsvin! Bredvid vägen stog det en vildsvinskulting och betade gräs. Jag gick ur bilen och fotade, och när jag pratade med den så kom den trippande fram till bilen och kikade på oss! Våran hund Molly blev helt till sig, hon gnällde och studsade runt där bak i bilen. Någon sugga såg vi inte till. Det gäller att åka skta till stugan i fortsättningen så man inte kör på något vildsvin! När vi hade åkt en bit till såg vi en fjolårs älgkalv som stog och betade.


 

Vargslagen älgkalv

2016-05-31

Jag och en kompis var upp till skogarna runt min stuga igår kväll. Vilken magiskt vacker kväll det var, varmt och en grym solnedgång. Vi vandrade runt en tjärn och fick se en massa älghår på ett ställe. Vargflocken hade slagit en älgkalv och haft kalas, det var bara en matta med hår och några krossade benbitar kvar, allt var uppätet!

 

När vi gick där runt tjärnen så var det några stora öringar som steg upp i head and tailvak och mumsade på något, det var svärmande myror! Det var bara några enstaka myror på ytan, men öringarna patrulerade fram och tillbaka och verkade njuta av dessa till fullo!

 


 

Premiärtur med The Fly

2016-05-30

Nu är min lilla flugfiskebåt, The Fly, på plats på myren vid öringsjön inför den stundande vulgatakläckningen.

 

Jag och Albin drog båten över myren fram till sjön, sedan var det dax för premiärturen. Båten var förvånansvärt stadig och lättrodd.

 

Jag har ett par semesterdagar mot slutet av vulgatakläckningen då ska jag bo i stugan och vara på öringsjön och försöka lura någon av de vulgatafrossande öringarna.

 

När vi åkte från sjön och mot stugan så kom det en fin råbock upp på vägen framför bilen.

 


 

Vårstädning och vedklyvning

2016-05-21

På helgens schema stog det vårstädning i stugan och vedklyvning.

Vi hade elverket med oss så vi kunde dammsuga köra vedklyven. Vädret var perfekt för städning, sol, moln om vart annat och en lätt vind. Det var ca 14 grader varmt.

 

Vi städade, fikade, städade och kokade knäppkorv till lunch, städade förråd, städade toan och tömde mulltoan, men nu är det klart och jädrans vad fint det blev! Nu är det bara att vara där och njuta av resten av sommaren!

 

Det blev en händelserik tur till stugan vad beträffar djurbetraktelser. En räv såg vi när vi åkte till stugan, och Annika fick se en stor snok nedanför altanen vid stugan. När vi åkte hemåt så kom det upp något mörkt och ganska stort ur diket, precis där vi sett björn förrut. En björnunge sa vi i kör, men sedan fick vi se att det var en stor vildsvinssugga med två kultingar som sprang över vägen!

Lite längre hemåt var det en tjäderhöna mitt i vägen som knappt ville flytta på sig. Efter någon kilometer var det en till tjäderhöna mitt i vägen! Mycket djur blev det!

 

Vi träffade en karl som har en jaktstuga i närheten av vår stuga, han berättade att kvällen innan var det en riktig konsert en liten bit bortanför vår stuga. Det var en stor vargflock som ylade för full hals!

 


 

Uppgradering av linkorgen

2016-05-18

Idag har jag uppgraderat min linkorg. Den är fantastiskt bra att ha när det är risigt där man ska flugfiska.

 

Men linan trasslade sig ibland så jag fixade sex spetsar som är till limpatroner och en bit av ett liggunderlag. Jag klippte liggunderlaget så det passade i min ihopfällbara linkorg och stack igenom spetsarna med lämpligt avstånd. Inget lim behövs, de sitter bra ändå. Lätt att ta ur om det skulle behövas.

 

Jag provkastade och det var en betydlig skillnad, inget lintrassel alls!


 

Bråda tider i naturen

2016-05-18

Ja, nu är det bråda tider i naturen. Det är många fåglar som ligger på ägg eller har fått ungar nu.

Jag vandrade längs en stig vid sjön som jag kallar för vargstigen, det har varit mycket vargspår där i vinter.

 

 

 

Här om dagen såg jag trädkryparen i en tall bredvid stigen, men då hade jag inte kameran med mig.Den är mycket svår att få syn på om den är still. Är den på en tall är det nästan omöjligt att få ögonen på den.

 

Idag var den inte kvar, men jag fick syn på ett par nötväckor som flög in och ut i ett litet hål i en gammal tall. Det var svårt att få skarpa bilder för dom är ju så snabba!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I min trädgård har den svartvita flugsnapparen kommit. När han kommer så jagar han bort alla andra småfåglar som har valt ut sina holkar, sedan kan han välja och vraka holk själv, den rackarn! Han sitter sedan som herre på täppan och ropar efter en hona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kniphonans ungar har redan kläckts och följer henne instinktivt överallt. Det var fem ungar idag när jag såg dem, men en bit framför dem så plaskade det en gädda i vassen. Så man får väl se hur många av ungarna som klarar sig från gäddgapet!

 

 

 

 

 

Jag fortsatte min vandring utefter borgädetsströmmen och vid aven var det en kanadagås som var på sin vakt. Troligtvis var honan någonstans i omgivningarna, kanske hon ligger på ägg eller att hon har ungar. Kanadagåsen tittade lömskt på mig när jag smög mig närmare för ett foto.

 

Nu ska man passa på att vandra i naturen och njuta av allt som händer och spirar, det känns som hela naturen har fått liv!


 

Öringen vid stocken

2016-05-15

Klockan var halv sju på morgonen då jag for upp i de blånande bergen till "min" öringtjärn för att prova lyckan vid stocken igen. Jag vandrade iväg genom en vackert spirande vårskog. Det var friskt i luften, endast tre grader varmt denna morgon.

Jag hade förhoppningar om huggvilliga öringar idag. Efter någon vecka med chockartad värme har det nu regnat en hel del och temperaturen har sjunkit rejält.

Det är bra att det har piskat ner lite kallvatten i tjärnarna, nu kanske öringen piggnar i igen.

 

Det blåste en kall nordanvind, men vid stocken och en bit ut var vattnet stilla. Jag kastade ut vid stocken och på andra kastet hade jag en plog efter! Ett kast till och det högg som tusan! Öringen gick till väders i ett meterhögt språng och ruskade sig lös! Skit!

Det måste vara en bra ståndplats där under stocken, för nu stog det ju en ny öring där och väntade på mig ;-)

 

Jag gick därifrån en stund och kastade vid ett annat bra ställe men kände inget. Nu vakade det en fin öring mitt ute i viken, utom kastavstånd!

 

Jag traskade tillbaka och provade med ett kast vid stocken igen, och jäklar vad det sög i hårt! Jag gjorde ett bra mothugg och nu kände jag att öringen satt fast som den skulle. Den gjorde en lång rusning först sedan gick den i sidled och gjorde tunga knyckar tills jag tyckte att det var dax att börja inhämtningen.

Det var lite trixigt ett tag med några grenar med jag lyckades parera mellan dem, och öringen kunde sakta glida in i håvgarnet!

 

Det var en vacker och välskapt öring som stog där vid stocken idag. Nu var det hög tid att ta sig en värmande kopp kaffe och bara sitta och njuta av allt som naturen har att erbjuda en vacker vårdag som denna!


 

Bryggiläggning och älgbesök

2016-05-15

Efter fisketuren åkte jag och Albin till stugan för att lägga i bryggan och småpyssla lite inför sommaren.

 

Alldeles innan stugan så står det en älgko i diket och glor på oss. Jag hinner få ner rutan på bilen och upp med kameran, och knäppa ett kort, sedan försvinner hon in i den snåriga skogen.

 

Jag gjorde iordning lusthuset med lyktor och ljuskrona, sopade och ställde fram utemöbeln. Till helgen som kommer åker nog jag och frugan dit och vårstädar och klyver upp veden som är kvar.

 

 

 

När vi hade åkt ett par hundra meter hemåt från stugan så var det en stor hög med färsk björnspillning på sidan av vägen!


 

Öring i vitsippstid

2016-05-07

Igår var jag till en liten rödingtjärn men det gav inget. Jag hörde Göken för första gången i år! Sedan åkte jag till stugan och åt frukost, det var en kanonfin morgon! I vissa diken vid stugan så låg det snö kvar!

 

Idag åkte jag upp till den höglänta Bävertjärnen, jag hörde Göken även där. Jag testade min nya Never Lost drysack. Jag hade packat den full och gick med den en bra bit runt tjärnen och den var underbar att bära, det är redan en favorit!

Jag hade tagit med mig linkorgen idag för det var bra trassligt sist. Det är en hopfällbar linkorg, förbaskat bra när det är mycket ljung eller ris.

 

Det var spegelblankt och tre grader när jag anlände, men graderna steg fort.

Det var ingen öring som visade sig förrän efter en halvtimme. Den vakade på andra sidan den lilla viken, så det var bara och vandra runt. Men när jag kom dit så vakade den på motsatt sida viken, där jag nyss var! Jag traskade runt igen och öringen gjorde samma sak. Den lurade mig gång på gång! Så där höll vi på i ett par timmar!

Det var ett jäkla slit, graderna steg och jag blev sjöblöt i svett! Det var 18,5 grader när jag till sist lurade öringen till hugg!

Jag hade stannat kvar på ena sidan viken och satt på knä och väntade ut öringen som i sakta mak vakade ömsom här och ömsom på andra sidan.

Jag hade fritt bakåt för ett långt kast. Kastade ut min Redkiller vid ett vak och öringen suger i, men släpper! Fan också, nu igen! Väntar ett tag och öringen visar sig igen men lite längre ut. Jag byter ut flugan till en ny och vässar på kroken. Jag får ut ett bra långt kast och Redkillern landar med ett plopp.

Ett par drag i linan och öringen smackar på stenhårt igen, mothugg och en yster dans börjar! Den går länge där ute och spänner och när jag får den närmare går den under en gren! Typiskt, hur gör jag nu! Jag tar mod till mig och ger slaklina och otroligt nog så slinker öringen tillbaka under grenen och jag kan ta upp kampen igen!

Nu var håven i allafall med så när jag hade tröttat ut den så gled den så fint in i håvgarnet. Streamern satt fint i mungipan så det var ingen fara att den skulle ha släppt!

Öringen var rund och bred och hade jätte fina fenor! Vilken underbar skapelse!

På vägen hem så kom jag till en björkbacke där det var en heltäckande matta av vitsippor, det var vitsippor så långt ögat nådde! Helt underbart! De här varma dagarna kommer göra att det fullständigt exploderar i naturen. Igår hade Falun varmaste temperaturen i Sverige, 22,5 grader!


 

Ny ryggsäck/sjösäck

2016-05-03

Idag fick jag hem min nya vattentäta packsäck! Det är en Neverlost Crossover Backpack/Seabag på 40 liter, en svensk orginal produkt. En garanterat vattentät och slitstark hybrid mellan en vanlig ryggsäck och en sjösäck som tål extremt tuffa tag! Den används proffessionellt av sjöräddningen och brandkår! Easy to see - Hard to lose!

Materialet är kraftigt Tarpaulin, PVC armerad nylon. Riktigt bärsystem med höftrem och med en utanpåliggande vattenskyddad ficka med dragkedja. Karbinhake för att säkra låsningen av säcken.

Den blir kanonbra att stuva extra kläder och kameraväska i när man är i båten eller i flytringen, eller när man är ute i skog och mark när det är blött!


 

2 kilos flugöring på valborgsmässoafton

2016-04-30

Vaknade i femtiden till en mycket vacker morgon, det var nollgradigt, vindstilla och solen kikade fram mellan trädstammarna. Gjorde mig iordning och for iväg till Bävertjärnen för att kolla om den stora öringen var kvar som jag hade på förra helgen.

Jag gick förväntansfull genom den fina gammelskogen fram till tjärnen. Det hade börjat att blåsa lite grann så det krusade på ytan, jag såg inga vak.

 

Knöt på en Blackkiller och smög mig sakta fram till den bäverfällda trädstammen som ligger ut i vattnet, där hade jag haft den på! Kastade ett par kast och öringen small på som bara den, gick rakt upp i vädret och ruskade sig lös! Ska det bli lika idag igen, tänkte jag! Den var iallafall kvar där vid stocken.

Jag kastade några kast till och nu högg öringen stenhårt igen! Jag gjorde ett hårt motthugg utan att trassla in mig i några grenar denna gång. Jäklar vad tung den var, den bara gick, jag kom ingenstans med den! Men efter en stunds svettigt brottande så kom den närmare, men nu var det risk för att den skulle trassla in sig i grenarna vid stocken.

Med högt hållet spö så lyckades jag styra in den mellan grenarna, men jag hade glömt håven i bilen så jag drog upp öringen i det lilla diket som bävern hade gjort!

Vilken magnifik öring det var, stor och tjock! Synd bara att den hade ett sår efter ett gäddhugg. Jag bara ropade ut min lycka i skogen! Vilket dunder det blev, Bävertjärnen levererade igen! Öringen var 52 cm och vägde 2 kg!

Jag satte mig ner och drack en kopp kaffe medan jag förnöjt kikade på den stora öringen.

 

Nu blåste det mera och det var svårt att få ut flugan. Men jag lyckades lura en till lite mindre men mycket fin öring en bit bortanför stocken.

 

På vägen hem stannade jag och kikade på ett helt gäng tranor som höll till nära vägen på en åker.


 

Rödhake

2016-04-24

I morse åkte jag iväg för att leta på en Storspov som har varit på en åker i grannbyn, men den var inte där idag. Då fortsatte jag upp till Bävertjärnen och provade där jag var sist. Det snöade ymnigt och var skitkallt! Första och andra kastet hade jag ett par hårda stötar i spöet, men öringen krokade inte! Jag gick på ett annat ställe ett tag och gick sedan tillbaka för att prova igen, och i första kastet högg öringen stenhårt! Jag kämpade med öringen en stund, innan den tackade för sig! Det var en stor rackare, jag kom ingenstans med den! Jag måste dit och prova på den igen om någon dag!

Hemma i trädgården har Rödhaken kommit, jag satte mig tillrätta vid fågelstugan och det stog inte på förrän han kom och var nyfiken.

-------------------------------------------------------------------

Internet Explorer

Min hemsida har några år på nacken nu och jag har märkt att den funkar bäst när man öppnar upp den med Explorer! Crome och Firefox funkar inte! Så välj Explorer när ni ska kolla min hemsida!

 


 

Vedsågning

2016-04-20

Efter jag hade varit på myren så åkte jag och min far till stugan. Jag passade på att kapa upp veden som blev efter tallen och björken som jag fällde för någon vecka sedan. Veden kapade jag i korta bitar som blir lämpliga för köksspisen.

Sedan vårpysslade vi lite på gården, eldade i köksspisen och fikade. Vi såg en fiskgjuse som ryttlade inne i viken och en ensam trana som spankulerade i vassen där bäcken rinner ut i sjön.


 

Orrmyren

2016-04-20

Jag åkte tidigt till en myr där orrarna brukar spela, och satt upp ett gömsle som jag har lånat av svärfar. Jag installerade mig med stolsryggan, kaffe och systemkameran. Det var en otroligt vacker morgon, men det började att blåsa efter ett tag.

Jag var nog ute lite för sent på morgonen för det kom endast en orrhöna som satte sig i en tall en stund sedan flög hon. Jag får hoppas på bättre lycka nästa gång!


 

Grym öring vid Bävertjärn

2016-04-19

Idag åkte jag den långa och dåliga vägen upp i bergen till Bävertjärnen. Klockan var kvart i åtta då jag vandrade igenom granskogen fram till vattnet, det var alldeles vindstilla och runt två grader.

Inne i viken låg det ett litet isbälte kvar men annars var det isfritt över hela den lilla tjärnen.

Det skulle bli regn eller snö mitt på dagen sa de på väderleksrapporten i går, men nu var det kanonfint.

 

Jag satt mig och drack en kopp kaffe medan jag spejade ut över tjärnen efter vak, men det var helt dött! Jag vandrade runt till andra sidan och precis när jag kom dit så vakade det där jag nyss var. Det var bara och traska runt igen.

Jag hittade ett ställe där det inte var så mycket ivägen för ett kast. Öringen virvlade ett par gånger till, men utanför kastavstånd.

 

Efter en stund så virvlade det till bara några meter utanför mig. Sittande på knä lyckades jag få ut ett kast, men det hände inget. Jag la ut ett till kast, denna gång lite längre. Drog lite i linan och pang, där satt den!

I mothugget höjde jag spöet så att linan hakade i en gren, så medan jag drillade öringen så lirkade jag med spötoppen vid grenen och fick lös linan! Vilken dramatik, men öringen satt kvar! Nu var det bara att försöka se till att öringen inte trasslade in sig i några bäverfällda träd.

Det hela gick bra och jag kunde dra upp en grymt vacker öring i mossan. Den hade tagit min Redkiller hårt, den satt perfekt i mungipan! Öringen var guld/bronsig i färgen!

 

 

Jag gick sedan till en annan liten vik men där var det väldigt svårt att få ut något kast, där hade bävern gått hårt åt björkarna. När jag sedan sitter och fikar så ser jag att det går upp en till fin öring där jag nyss drog min öring, men lite för långt ut!

 

Nu började det helt plötsligt att snöa! Det bara vräkte ned snö, så nu var det dax att packa ihop och dra sig hemåt. När jag kom till bilen så övergick snöandet till spöregn.

 


 

Vårbåge på Redkiller

2016-04-12

Jag var hem på lunchrasten och packade fiskegrejorna i Caddyn och när jag slutade klockan fyra så åkte jag till en tjärn som hyser både regnbåge, öring och röding.

På vägen dit såg jag ormvråk och duvhök.

När jag kom dit så var nästan hela tjärnen isfri. Det blåste en sydvästlig vind och inga vak syntes.

Det var svårkastat i vinden men så småningom mojnade vinden och det började vaka lite varstans, men utom räckhåll.

Jag fick se att på andra sidan i en liten vik där det var helt vindstilla vakade det en fin fisk. Jag tog bilen och for runt tjärnen och smög mig till viken.

När jag smög ner till vattnet så skrämde jag en fin fisk alldeles utanför stenarna. Den måste ha jagat småfisk för det var alldeles fullt av dessa utanför stenarna.

Jag knöt på en Redkiller och kastade ut. Pang, sa det i spöet och fisken gick till väders och skakade av sig flugan! Skit! Det var väl min enda chans, tänkte jag. Men efter en stund så vakade den lite längre bort efter kanten, så jag la ut ett långt kast. Det nådde inte ända fram men efter bara några drag i linan så blev det tvärstopp! Vilken jäkla fart det blev! Flera gånger drog den ut massor med lina så det bara skrek i rullen.

Det var en gren under ytan som regnbågen gärna ville under, men jag lyckades parera så att jag till sist kunde greppa bågen över nacken och slänga upp den på land!

Det var en urstark och mycket vacker regnbåge i perfekt kondition. den vägde 1,6 kg!

Vilken otroligt fin kväll det blev, helt vindstilla, 11 grader varmt, en vacker solnedgång och alldeles tyst, förutom något enda försynt vak.

 


 

Våröring på Redkiller

2016-04-10

Idag på morgonen var det minusgrader så jag fick börja med att skrapa rutorna på bilen. Jag åkte till några åkrar vid kyrkan och i Isala för att fota tranor, jag hörde dem men hittade inte på dem. De var nog i någon svacka på åkern där det är sankt och letade mat.

Jag fortsatte sedan till den lilla öringtjärnen, men förhoppningen om att det skulle vara isfritt denna kyliga morgon var inte stor!

Det hade lagt sig en tunn ishinna i viken under natten, men det var mera öppet efter en annan kant idag. Det var helt vindstilla och solen kisade fram mellan trädstammarna, det var en otroligt vacker morgon!

Jag kastade några kast men varken kände eller såg något som skulle kunna vara öring.

 

Jag hade systemkameran med mig idag så jag gick och letade vackra motiv medan jag väntade på någon rörelse i vattenytan. Jag satt mig och fikade på en stubbe med ena ögat ständigt vakande över vattnet.

 

Efter cirka en timme så var det en virvel längst ut vid iskanten! Äntligen en rörelse, nu försatte jag mig på helspänn och smög sakta i position.

Öringen virvlade några gånger så jag hann faktiskt ta ett foto innan den kom så nära att jag kunde lägga ett kast på den.

Jag hade mitt Sage spö med mig idag. Det var nog ett par år sedan jag luftade det sist. Det är en riktig kastkanon men det är även ett krävande spö. Får man till tajmingen så skjuter det som bara den!

 

Jag vallade min Redkiller mellan tallstammarna men lyckades lägga ut ett bra kast, och började nervöst ta hem linan, men inget händer! Har jag skrämt öringen nu, tänkte jag! Den visade sig inget mera!

Jag gick runt och förbi där den hade vakat och skulle kasta från andra hållet, men satte direkt streamern i ett träd! Fan också! Efter lite svordomar och bökande så fick jag loss den. Jag satte mig på knä och la ut Redkillern, som landade med ett plopp.

Två drag i linan sedan blev det tvärstopp! Härligt, ännu en tidig våröring på fluga. Den här öringen var tyngre än den igår, och det visade sig vara en blank och fin skogstjärnsleopard.

 


 

Årets första flugöring

2016-04-09

Jag vaknade väldigt tidigt i morse, i sextiden, funderade ett tag på om jag skulle åka eller inte. Det skulle ju bli regn idag. Gick med Molly sedan packade jag caddyn med flugfiskeprylarna och for till en liten tjärn som är grund på norrsidan. Om jag har tur kanske isen har släppt där! Mycket riktigt, isen hade släppt ca fem, tio meter där! Det kom några regnstänk men det gjorde inget för jag var så fruktansvärt flugfisketarv. Jag knöt på min Special Montana och smög ut vid en udde på en sten. Det var ganska högt vatten. Äntligen fick man svinga flugspöet, vilken befrielse! Jag kastade och kastade men kände inget. Flyttade mig längre in i viken till en annan sten. Jag lät Montanan sjunka rejält innan jag började hemtagningen, då sög det i som bara den! Yes, första flugöringen! Jag tog det lugnt och lät den gå och böka ett tag. Det var en mindre, men mycket vacker skogsöring som jag kunde lyfta upp i ett nackgrepp. Jag tog någon bild sedan började det att spöregna. Det var endast en plusgrad så det var lite snöblandat regn också. Genomblöt och iskall om händerna men lycklig gick jag till bilen. Nu är äntligen flugfiskesäsongen igång!

Storlomen och Rödhaken kom igår. Idag såg vi Tussilago och Blåsippa.

 


 

 

Trädfällning och påfyllning av risvål

2016-04-02

Jag och Albin var till stugan för att fälla en tall som stog för nära bastun, innan den blir för stor! Det var bra att fälla den nu när det var lågvatten och is. Vi kom dit i halv åttatiden på morgonen. Det var 1 minus, vindstilla och ett lätt snöfall.

 

Vi fällde också en björk som skymmer för solen att skina på soldecket. Jag hade en lång grensåg med för att kunna stå på en stege och såga bort grenar på en tall som också skymde för solen. Det blev riktigt bra! Nu kommer vi att ha sol på soldecket hela förmiddagen!

 

Riset som blev efter tallen lade vi i en hög och drog ut på isen till den plats där jag har en risvål. Vi knöt på stenar på riset som förhoppningsvis ska tynga ner det så det sjunker där det ligger, och inte flyter iväg.

Sedan vankades det frukost i värmen i stugan!

 


 

Uggleholks koll

2016-03-27

I morse åkte jag till min stuga på finnskogen, det var knappt så jag tog mig fram med bilen på vägen dit. Is och lera om vart annat. Om någon vecka tar man sig inte dit, det måste få torka upp först!

 

Jag hade skidorna med så jag skulle kunna åka och kolla mina pärluggleholkar som jag har satt upp runt sjön. Det var ganska mycket snö kvar i skogen och på morgonen var det skare, så det gick väldigt fint att åka skidor.

Jag åkte runt på stora myren nere mot ån bakom stugan och fotade och kikade på holkar. Jag fikade vid aven och där låg det två svanar på den lilla vattenspegel som tinat fram.

 

Runt stugan hade det torkat upp en hel del. Det blåste en hård vind från söder idag och det var fem plusgrader.

 

Jag pysslade lite vid stugan och rensade altanen och stigarna från nedblåsta grenar. Snart är det dax för vårstädning sedan har vi en härlig tid framför oss vid stugan!

 

På väg till stugan i Isala, såg jag en stare. Så här tidigt på våren har jag aldrig sett starar förr!

 


 

Påskbåge

2016-03-26

Mini Spöket levererade idag! Jag drog en kanonfin regnbåge på det gula Mini Spöket! Den vägde 1,4 kg och hade jättefina fenor!

Det var 4 minusgrader när jag halv sju på morgonen åkte upp på finnskogen till den lilla tjärnen. Där på höjderna var det snö med skare på sjön och isen var 30 cm, hur fin som helst!

 

När jag kom dit på morgonen så var det orrspel på flera ställen runt tjärnen, och två tranor trumpetade för full hals när de flög över mig på väg norrut.

Det var trögt idag, enda känningen var när regnbågen högg. Den slog på utanför en liten ö med många stora stenar.

När jag åkte hemåt så hade det hunnit bli tio plusgrader och vägen var en enda lervälling!

 


 

Mini Spöket

2016-03-26

Jag har tillverkat en mindre serie av balansaren Spöket, Mini Spöket! Den är gjord av en tillklippt platta av kopparplåt, som kroken är fastlödd på. Sedan formas tennet så att den får rätt balans. Den är ca 1 cm plus krok. Jag har lackat dem i lysröd/svart och lysgul, plus ett par lager med klarlack. Undersidan är polerad koppar.

 


 

Dalecarlia Music Awards

2016-03-24

Idag var det för den tredje upplagan av Dalecarlia Music Awards, även kallats Dalarnas grammis, en gala som hyllar musiklivet i Dalarna. I år hålls det på Magasinet i falun.

I år delas det ut priser i tretton olika kategorier, bland annat för årets album, årets artist, årets arrangör.

På galan ska följande artister uppträda live: Shuez, John Mitchell & Sofie Jonsson, Skraeckoedlan, Betty goes a go-go, Letters from the colony, Rytmfraktionen och Kammarmusikensemblen.

 

Min son Emil har blivit medlem i bandet Letters from the colony där han spelar bas! De ska uppträda som artister på galan i år! Han har repat med dem i en månad nu och det här blir första giget med bandet!

Jag och Albin åkte dit för att kika på galan och fota när Emil ska uppträda!

De gjorde ett bejublat framträdande och Emil var grym! Det gick skitbra!

 

Legenden Joppe Philgren från Docenterna var med och delade ut priser!

 

SVT och dt.se var där och sände live. Det går att se galan på:

http://www.dt.se/noje/musik/se-dalecarlia-music-awards-2016-live

 

Kika även in på:

https://www.facebook.com/lettersfromthecolony

 


 

Rådjur

2016-03-22

Efter jobbet idag så åkte jag och Molly till åkrarna efter vägen mot Gårdvik för att se om vi skulle hitta Tofsvipan. Den måste ha haft ett jobbigt dygn nu när det har snöat så mycket.

 

När vi närmade oss platsen så stog det sex rådjur på en åker en bit från vägen. Det var en bock och fem getter. Jag saktade ner, hade ner rutan och stannade, då hoppade de in en bit på åkern. Molly blev helt tokig, hon stack ut huvudet i rutan och gnällde. Rådjuren stannade och vände sig om och jag fick några hyfsade foton, men det var lite för mörkt.

 

Vi fortsatte efter vägen en bit och då hittade vi Tofsvipan alldeles bredvid vägen. Jag hade rutan nere och precis när jag skulle knäppa så flög den. Det blev inget foto på den men vi såg den i alla fall!


 

Tidig öringmorgon med vår i luften

2016-03-19

Det var helt vindstilla och en minusgrad då jag tidigt på morgonen åkte till en öringtjärn. Det var vår i luften, det luktade vår. I östra viken på Svärdsjön så hade det börjat att samlas folk på isen för den traditionella anglingsdagen.

Det har varit oplogat till denna öringtjärn över vintern så det var spårigt och isigt. Det snöade ymnigt när jag hade åkt in på skogsvägen en bit så det blev fruktansvärt halt i spåren!

När jag kom fram så var det en karl som höll på att lasta ur anglingsgrejor, vi snackade lite sedan gick jag iväg till min grundtopp.

Jag borrade fyra hål runt grundtoppen och efter tio minuter så ringde Lasse. Han var på en annan tjärn för att testa rödingen. Precis när jag hade svarat så högg det hårt så jag höll på att tappa spöet. Jag slängde telefonen och försökte hinna med ett mothugg med vänster hand, men eftersom det var grunt där jag fiskade så stångades öringen i iskanten på en gång. Jag hann se den och den var jäkligt fin men den klev av! Fasen också, det är Lasses fel! Nu ska jag bråka på honom, man ringer väl inte när det hugger ;-)

Nu kom det flera karlar med angeldon, de var åtta stycken som skulle fiska ur gädda i tjärnen. Två motorborrar som väsnades och borrade massor med hål över hela tjärnen, hemskt!

Här kunde man ju inte sitta kvar, så jag traskade iväg runt udden och in i långviken. Borrade utanför några stora stenar och tjong i buljongen vad det högg hårt. Men det kändes att det var en mindre öring, men den gav mig en tuff match ändå. Den var rund och fin och hade mycket fina fenor. Öringen fick gå tillbaka efter fotografering!

Nu hade det blivit några plusgrader och börjat att blåsa så jag packade ihop och åkte hemåt på en väldigt smetig skogsväg!


 

Knipor

2016-03-19

Kniporna har kommit till sjön vid far och mor. Där är det lite strömt så det är öppet en bit och där brukar man se knipor tidigt.

De första kniporna kom för någon vecka sedan. Nu var det ca åtta knipor som låg utanför iskanten och dök efter föda på grundet.

Tofsvipan har anlänt till åkrarna i grannbyn och flera kanadagäss har flygit över här hemma.


 

Betraktade av rådjur

2016-03-14

När jag och Molly gick våran morgonpromenad ner till sjön så blev vi utstuderade av sex rådjur, en bock med fina horn och fem getter. Det är upp till tio rådjur som går i skogsdungen nere vid sjön och som gör utflykter till våra trädgårdar under nätterna.

Bocken ledde getterna in i buskaget, bort från oss men en get var väldigt nyfiket av sig. Det gick med oss en bit på betryggande avstånd och kikade fram bakom träden, det såg mycket roligt ut!


 

Vildmarksröding

2016-03-13

Igår morse åkte jag skoter upp i bergen på finnskogen till en liten rödingtjärn. Hemma var det mulet, dimma och bara någon minusgrad, men uppe på höjderna steg solen och det var tio minus. Det var en otroligt vacker morgon!

Det såg härligt ut när man tittade ut över nejderna, dimman låg som bomull i dalen nedanför.

På väg till tjärnen såg massor med älgspår, de hade gått kors och tvärs där jag kryssade bland träden. Jag hade köpt en ny skoter/vinteroverall den här veckan, så det här var premiärturen med den.

När jag kom fram till tjärnen var jag helt ensam, underbart! Det var bara ett skoterspår som var någon dag gammalt. Jag åkte ut på det frysna skoterspåret och stannade en bit ut för att kolla om det var stöp bredvid, och det var det! Det var ca 30 cm snö och av det var det ca 1 decimeter stöp!

Jag åkte i det gamla skoterspåret över tjärnen fram till en udde där jag vet att det är en bra djupkant.

När skotern tystnade var det bara några orrar som spelade på håll, annars var det totalt tyst!

Solen värmde och det blev nästan svettigt fast det var tio minus. Jag kände inget så jag borrade några hål runt i viken men det var trögt! Jag bytte myskor och krokar i alla möjliga färger men icke!

Efter att jag hade fikat så åkte jag tillbaka och stannade vid ett djuphål. Nu hade jag den nya myskan, "Tuben", i orange färg på, samma som jag fick den stora regnbågen på här om veckan.

Jag behövde inte sitta länge. Plötsligt så tjongade en röding på! Den tog hårt och nu började en yster dans! Jag hade gjort ett hårt mothugg så nu fick den gå och trötta ut sig, det blev en rolig drillning med mitt mjuka spö!

Rödingen som kom upp var mycket fin i färgen, orangeröd på magen och svart på ryggen, mycket vacker!

Efter det kände jag inget mera. Jag låg på skotern och slöpimplade och lapade sol, det var en helt gudomlig dag!

Mitt på dagen började det att blåsa en nordvästlig vind och det mulnade på, så jag packade ihop grejorna och tog mig en fin skotertur istället!

 

Öringtjärnen

Idag var jag och min far till en liten tjärn för att prova öringen, men det var toktrögt! Det blåste en stark nordanvind, en minus och mulet. Vi provade allt men öringen var som bortblåst!

Svågern Mattias var redan där när vi kom, men på andra sidan tjärnen. Han fick efter en stund en fin regnbåge med fina fenor! Vi traskade dit och satt oss och pratade. Men det blev inget mera för någon denna blåsiga dag!


 

Skoterutflykt till stugan

2016-03-05

Idag gjorde jag en skoterutflykt till stugan vid Jobbongalle på finnskogen. Jag tog skotern på släpet till Nilslarsberg och lastade av där.

Det var 3 minusgrader, helt vindstilla och solen tittade fram. Det var ett fantastiskt vackert väder!

 

 

När jag kom fram skottade jag stigarna runt stugan och sopade bron och altanerna. Jag satt på skotern i solen och fikade och jag satt kvar länge, det var helt tyst, underbart!

Jag var inne och pysslade ett tag, plockade ner adventsstjärnorna och kollade över batteriet till solcellspanelen, allt var ok!

 

 

 

Sedan tog jag en skotertur upp mot hälsingegränsen, jag vände vid Kimplamm. Där såg jag fina lodjursspår. Det var ett ganska stort lodjur som hade gått där!

Sedan tog jag en tur upp på Himmelsberget, till utkikstornet. Det var en mycket fin och bred skoterled dit, nyligen sladdad, bara några centimeter nysnö.

 

 

Jag fortsatte min tur nerför berget och runt till den stora myren vid norra änden på Nysjön. Jag åkte förbi stället där jag ska ha min båt i sommar när jag var på väg till fäboden. Mötte några skotrar, morsade på dom och fortsatte runt sjön.

 

 

 

Sedan begav jag mig till Beatas koja, en fin eldpallkoja som jaktlaget har!

 

Det blev en härlig skotertur på ett par mil idag i det vackra vädret. Jag längtar redan till stugan igen! Hoppas det blir en tidig vår så jag kan börja snickra på den nya vedboden snart!

 


 

Min far Tore 80 år

2016-03-01

Idag fyller min far 80 år! Vi har varit hem till jubilaren och hyllat honom nu på kvällen.

I söndags var det 80 års fest i Bengtshedens bygdegård. Det kom 45 personer och gratulerade Tore, både släkt och vänner! Jag, Annika, Emil, Albin och Fia fixade alltihopa, vi jobbade i köket och såg till att allt funkade vid borden! Några medlemmar ur Svärdsjö spelmanslag kom och spelade några låtar. Min far var mycket nöjd med kalaset!

 

Vi passade på att ta ett foto på tre generationer Östberg. Albin, Emil, Tore och Jan.

 


 

Premiär på St. Acktjärn

2016-02-27

Idag var det premiär på St. Acktjärn, en högt belägen tjärn på finnskogen med öring och regnbåge. Jag hade bestämt träff med Lasse före sju. Vi kom samtidigt upp till tjärnen och vi var först på plats. Lasse hade taxen med sig idag, hon fick ligga i bilen tills det blev lite varmare framåt förmiddagen.

 

Premiären startade klockan åtta så vi hade god tid på oss att ta oss ut till mitt giftiga ställe, borra och ta en frukost. Det var 15 minusgrader och vindstilla. Solens strålar började strila mellan trädstammarna och det såg ut att bli en otroligt vacker dag!

 

 

 

När vi hade fiskat en halvtimme började vi misströsta, inget napp! Det var ca 70 personer på isen och ingen fick fisk! Vi testade allt möjligt i storlek och färgväg, men icke! Henrik och hans grabb kom och satte sig bredvid oss och han lyckades dra en mindre båge, det var allt!

 

 

 

Mitt på dagen så gick vi över tjärnen till en djuphåla och provade, då hade många gått hem. Jag borrade och letade på djupkanten där det började gå uppåt. Jag provade en ny självlysande myska, Tuben, i orange och glitter. Jag kände omgående en liten stöt i spöet, väntade en stund sedan högg det som tusan! Mothugg och sedan blev det ett jäkla race! Bågen gjorde en flera meters rusning direkt och fortsatte med två långa rusningar till så det bara skrek i rullen!

 

Upp kommer så småningom en kanonfin regnbåge! Vågen stannade på 1,5 kg! Det var roligt, men det var det enda för dagen! Min kompis Sven var där med sin fru och han fick också en båge på 1,5 kg. En tjej fick en fin öring på 1,3 kg! Annars kom det bara upp mellan 7-10 firrar denna tröga men underbart vackra dag!

 


 

Semester, sol, rödingar och vargar

2016-02-23

Idag hade jag tagit ut en semesterdag för att ge rödingsjön en chans igen. Jag hade bestämt träff med kompisen Sven vid en udde vid halv åtta på morgonen. Det var någon minusgrad, vindstilla och solen var på väg upp.

När jag hade åkt över hela sjön från fäboden, såg jag att det var bara en person ute före mig. Jag såg inte till Sven, han skulle åka ut från ett annat ställe.

Jag borrade där jag vet att det är en liten gryta som är ca 13 meter djup. Satt på maggot och släppte ner. Pang sa det, och första rödingen var krokad! Ner med blänket igen och hugg igen. Nu när jag redan hade fått två rödingar så ringde jag Sven. Han blivit tvungen och meka med den gamla skotern ett tag innan den startade.

 

Nu kom Sven med skoter och pulka sakta över sjön! Han fick sitta och prima skotern med ena handen hela tiden medan han körde, den gick inte som den skulle!

Men nu var vi på plats och kunde sätta igång med fisket på allvar!

Sven fick också en röding efter en stund och jag fick två stycken på raken, bägge fick gå tillbaka!

 

 

 

När det hade gått en stund så flyttade vi oss en bit och Bengt kom och pratade en stund.

Plötsligt så ropade han till! Kolla där vid ön, VARG!

En riktigt stor varg kom ut på isen vid ön och efter en stund kom det en till! De lunkade över sjön med 25 meters lucka till näset bortanför oss. Den sista lite mindre av de två, tiken, stannade och kikade på oss en stund, medan den stora hanen lunkade på.

Jag fick i all hast en bild med lilla kameran. Jag hade tänkt att ta med systemkameran och 300 objektivet idag, men struntade i det! Gissa om jag ångrar det nu!

När de hade försvunnit in i skogen så tog jag skotern och åkte dit för att se om jag skulle få en skymt av dem uppe på hygget. Men de hade redan sprungit över bergsknallen. Jag försökte locka på dem men skotern hade skrämt dem!

Jag fotade spåren, och konstaterade att hanen måste ha varit en jättevarg av spåren att döma! De hade gått runt oss på sjön ut till ön utan att vi hade märkt det! Häftigt, vilket äventyr! Det är sjunde gången jag ser varg!

 

 

 

 

 

Det blev en varsin röding till där vi satt, min fick gå tillbaka. Nu fick vi se att Hasse med fru kom åkande ut till ett giftigt ställe, så vi packade ihop och for ut till dem. Eller rättare sagt, jag! Svens skoter jäklades igen, han fick hålla på ett bra tag innan han kom iväg!

Väl framme hos mig började han att skruva. Det var insugsgummit till förgasaren som hade spruckit! Som tur var hade han ett nytt i skoterbutten, men det passade inte riktigt. Fram med kniven och täljde ur lite inuti sedan passade det! Hasse som är bilmekaniker hoppade in och hjälpte honom få dit det! Med lite skruvande på förgasaren så startade skotern sedan!

 

 

 

 

När inte rödingen ville hugga på ett tag så tände jag på pelletsbrännaren och stekte på lite pytt i panna! Samtidigt ringer svågern Mattias och vill ha rapport! Och vad händer då! Spötoppen börjar gunga! Fasen också, i ena handen hade jag mobilen och med den andra höll jag i stekpannan, nu blev det svettigt! Samtidigt ropar Sven, kom hit med kameran, jag har en fin röding på!

Jag lyckades fixa alltihopa, pytten blev bara lite välstekt! Det var en grann rödingmadame som jag fick upp, alldeles knallröd på buken!

Sven drog en till fin röding ganska omgående och jag fick ett par till också som fick simma tillbaka!

 

 

Nu åkte jag bort där vi började att fiska, vid grytan, och lyckades lura upp en röding på en gång. Nu kom också Sven dit. Han drog en röding också. Bägge släpptes tillbaka!

Nu kom Bengt farande med sin skoter. Han hade varit i en annan vik och fått en röding. Medan vi stog och pratade så smackade en till röding på åt mig.

Jag lyckades den här vackra dagen dra tio rödingar varav tre fick följa med hem. Alla tagna på mitt specialblänke "Röllan" och min superkrok! När Sven också satte på ett "Rölla" blänke med lika krok, som han hade fått av mig, så fick han röding!

 

 

När vi sedan skulle fara hemåt så slog jag följe med Sven för att se till att han kom fram med skotern till bilen. När vi nästan var framme vid viken där han parkerat såg vi ännu ett färskt vargspår! Dessa spår var inte där på morgonen när Sven åkte ut! Detta måste också ha varit en stor varg. Den hade sneddat över viken och gått upp i berget precis som de andra! Häftigt!

 

 

När jag sagt hej då åt Sven så tog jag mig en fin skoter tur runt sjön. Det var otroligt vackert, en låg eftermiddags sol, ett par minusgrader, gnistrande snö, helt underbara förhållanden för en härlig skotertur!

 


 

Stor varg runt knuten

2016-02-22

När jag skulle rasta Molly så fick jag se jättestora vargspår på vägen ner till sjön bredvid vårt hus! Jag har aldrig sett så stora vargspår! Spåren var nattgamla!

 

Vi har haft tio rådjur här men nu är det bara två, de andra har nog flytt för livet. Tidigt en morgon för någon dag sedan, när jag och Molly var ute så kom det tre rådjur med en jäkla fart genom grannens tomt och över till en åker, de var definitivt skrämda av något!

 

En stor varg var synlig mitt i natten efter vår villagata för någon vecka sedan!


 

Rödingpremiär på St. Logärden

2016-02-20

Rödingpremiären på stora Logärden är alltid lika rolig. Det är en folkfest där man träffar alla fiskekompisarna. Varje år så är det ett helt gäng ungdomar med veteranskotrar som har party på isen med musik och raketer m.m.

Jag åkte till Finngärdets fäbod vid halv sju på morgonen och parkerade bil och släp där. Lastade av skotern och spände fast pimpelbutt och borr, plus mat och godis. Jag fick inte lilla kälken med mig idag för på ena dörren bak på fiskecaddyn hade hantaget strejkat, jag fick inte upp den!

 

Det går en fin skoterled över Logärden från fäbon till andra sidan. Det var 1 minusgrad och det blåste lite. Isen var 2-3 decimeter och ca. 1 decimeter snö, så det var perfekta förhållanden för skotern.

Skotern gick perfekt och när jag kom över på andra sidan så var det redan ca. tio personer på isen. Där är det ett djup på över 40 meter med fina branta kanter, riktiga hotspots!

Där jag borrade första hålet var det 13 meter djupt, rödingen brukar gå på det djupet. En karl en bit bortanför mig drog nästan på en gång upp en skaplig röding och strax efteråt var det något på min krok. Ett väldigt försiktigt nafsande. Men sedan bestämde den sig för att ta och upp kommer en fin men lite mindre röding på ca. 30 cm. kul, då har jag rätt färg på grejorna, tänkte jag! Mitt nya uppdaterade rödingblänke "Röllan" med min specialkrok är jäkligt giftigt, det funkar skitbra!

Jag provade några andra blänken och krokar men kände inget på dem, men när jag bytte tillbaka till mitt blänke och krok så var dom där direkt!

Jag satt kvar vid det hålet en stund och drog två till lika stora rödingar men de fick gå tillbaka. Borrade längre in mot strandkanten och drog två till där, det var fortfarande ca. 12-13 meter. De fick också gå tillbaka. Temperaturen var på nollan så det gick bra att släppa tillbaka dem.

Sedan var det något smått som var på och jag drog två små röllor, 12 cm rödingar som är som små slipsar!

 

Nu gav jag upp där och åkte till udden vid Svartviken för att slå mig ilag med resten av kompisgänget. De hade fått några mindre rödingar de också, men när jag kom så fick Lasse en rätt så skaplig röding!

Nu var det hög tid för att få något i sig, fram med eldhinken och på med korv. För min del blev det kaffe och gomackor! Vilket rövargäng det var, jag, Anders och Hampus såg ut som tre skäggiga gringos! Det blev mycket skojande och skitsnack!

Efter fikat så fick jag en skaplig röding men sedan kände vi inget mera där. Vi flyttade oss en bit längre bort efter skogskanten där berget sluttar tvärt och där det är en massa stora stenar efter stranden.

Jag hann bara sitta en liten stund innan jag fick ett hårt påslag! Jag svarade med ett hårt mothugg men sedan hände det inget mera, jag trodde att den släppte men efter en stund blev det en jäkla fart! Rödingen hade troligtvis simmat uppåt så det blev slaklina. Av tyngden att döma så var det en fin röding! Den gjorde ett par fina rusningar så det skrek i rullen och jag hade det mjukare spöet som jobbade kanonfint. Jag landade en jättefin mörk röding med bronsfärgad buk! Den vägde strax under 1,3 kg och var 49 cm lång!

Jag tror att det var största rödingen på sjön den här dagen. Av alla som var på isen, ca. 150 personer, hörde jag att det var bara någon som hade fått en kiloröding!

Nu var det tajm för korvgrillning igen. Anders gjorde upp eld och grillade på ett gäng hemgjorda välkryddade dalakorvar, de var mycket goda!

Vi fick se några stora spår efter strandkanten. Det var en varg som hade gått där, spåren var dygnsgamla!

 

Nu började det blåsa mer och mer och det började snöa lätt. Nu kände jag inget mera så jag packade ihop och åkte till andra sidan mot fäbon, där jag träffade Hasse i sin ark. Det var ett gäng där som hade fått elva stycken 30 centimetrare på förmiddagen, men sedan var det dåligt med hugg.

Precis när jag hade fått på kapellet på skotern så började det snöa rejält.

 

Jag åkte hem och lastade av och drog till Falun för att hämta sonen Albin som hade spelat på ett stort raveparty inatt. Det hade gått jäkligt bra, folk hade kommit fram och berömt honom!

Albin ska släppa två av sina låtar på ett skivbolag i Australien här framöver och nyligen har han skrivit kontrakt för några låtar på ett skivbolag i London. Det börjar att snurra på bra för honom nu!

På tisdag har jag semester, då ska jag göra ett försök på Logärden igen!


 

Äntligen en skotertur

2016-02-16

Idag tog jag fram skotern och startade den. Jag renoverade boggien under hösten och har inte kunnat prova den efter det. Jag har knappt kört den på ca två år, på grund av för lite snö och gips på både arm och ben!

Jag åkte ner på sjön och körde runt ett tag och efter en stund gick den bättre och bättre, för jag hällde i lite "engine cleaner" i bensinen, det gjorde susen! Det tar bort avlagringar i munstyckena i förgasarna osv. Nu går den riktigt bra! Jag kanske ska använda den på rödingpremiären på lördag.


 

Vacker skogstjärnsleopard och lunch på isen

2016-02-14

Idag åkte jag till samma finnskogstjärn som igår. Det var 9 minusgrader när jag åkte hemifrån och vid tjärnen var det 7 minus. Det blåste en svag iskall nordanvind idag. Jag provade vid krokiga tallen, men det hände inget. Borrade mig vidare in mot viken, men det var trögt som bara den! Vinden hade ju vänt inatt så öringen var inte alls på tag idag.

Efter en stund med flera byten av myskor hade jag en försiktig känning, men den ville inte ta. Jag borrade mig runt i viken i över en timme, ganska grunt, men icke!

Jag gick tillbaka till den krokiga tallen och nu hade jag en guldmyska på, det brukar vara ett säkert kort. Mycket riktigt! Tjong i buljongen, vad det sög i! Jag hade mitt mjukare spö. Det var inte mer än 60 cm till botten där jag fiskade, så vid mothugget så drog jag nästan öringen i iskanten! Öringen fick tokspel och gjorde tre långa rusningar mot de stora stenarna. Nu blev det svettigt! Vilken härlig fajt det blev. Jag lyckades till sist lura in den i hålet och upp kommer en vacker, mörk skönhet! Den vackra skogstjärnsleoparden vägde 1,2 kg!

Nu var det dax för lunch. Jag hade laddat pelletsbrännaren hemma, så det var bara och tända på. Det blev en perfekt gomacka i smörgåsjärnet och efteråt så gjorde jag lite gott och värmande kokkaffe.

Jag provade lite till efter lunchen men kände inget mera. Stannade och pratade en stund med en kompis som nyss hade kommit ut på isen, sedan var det hög tid att åka hem och rasta Molly!

Det blev en helt fantastiskt skön dag på isen, trots den kalla nordanvinden.


 

Första rycket!

2016-02-13

Vaknade tidigt och kikade ut, det snöade för fullt. Jag gick med Molly och sedan drog jag iväg till den lilla öringtjärnen. Det var 4,5 minusgrader och ganska vindstilla. Jag gungade tyst fram med caddyn på den oplogade skogsvägen, uppåt höjderna på finnskogen. Det var en fantastiskt vacker morgon, trots allt snöande. När jag vandrade genom skogen fram till tjärnen så kikade solen fram precis ovanför trädtopparna. Det var ca 1 decimeter nysnö på isen.

 

Jag gick till "mitt" ställe, utanför den lutande tallen och de två stora stenarna. Borrade, satt på en liten bit räka, släppte ner. Tjong! Hugg direkt, på första rycket! En bra rusning så det skrek till i rullen! Jag måste ha släppt ner myskan i huvudet på öringen, jag hann inte sätta mig engång! Jag tog in öringen ganska fort, det var en mindre öring som hade tagit min myska. Det var roligt, då är de på gång.

 

Jag satt kvar en stund men sedan borrade jag längre in i viken på ett annat giftigt ställe. Den här gången hann jag sätta mig i allafall! Det small till i spöet som bara den! Jag gjorde ett bra mothugg, och det kändes direkt att det var en stadig öring! Vilka rusningar den gjorde, vilken jäkla match jag fick. Stående på knä tokdrillade jag en kanonöring! Väl uppe på isen gissade jag att den vägde ca 1,2 kg, men när jag sedan vägde den hemma så stannade vågen på 1,45 kg! Öringen var riktigt bred över ryggen och med en så fin stjärtfena var öringen urstark, det var riktigt kul att drilla den!

 

 


 

Spöket

2016-02-07

Låt mig presentera "Spöket", en balansare som jag tillverkar! Den är gjord av en tillklippt platta av kopparplåt, som kroken är fastlödd på. Sedan formas tennet så att den får rätt balans. Den minsta är ca 2 cm plus krok och den största är ca 3 cm plus krok. Jag har lackat dem i två färger, lysröd och lysgul/grön, plus ett par lager med klarlack. Undersidan är borstad koppar.

Jag har tagit både öring, röding och regnbåge på denna skapelse!

Jag har nyligen vidareutvecklat spöket och gjort några med glitter på, och det ska bli intressant att prova detta glitterspöke i någon mörk öringtjärn på finnskogen!

 


 

Härlig dag på isen med far

2016-02-03

Det skulle bli en solig och vacker dag idag, jag hade bestämt med farsan att jag skulle hämta honom klockan nio. Idag hade jag nästan ingen hosta alls, jag kände mig mycket bättre!

När vi kom fram till tjärnen hade solen precis börjat att titta fram genom trädstammarna, det var bedårande vackert! Termometern visade 6 minusgrader.

 

En varg hade gått tvärs över tjärnen, troligtvis inatt eftersom det hade snöat lite i spåren. Det var ca 60-70 cm mellan spåren! Det såg ut att ha varit en riktigt stor ulv!

 

 

Vi borrade utanför en krokig tall, där har vi fått många fina öringar förr! Alldeles utanför tallen så är det ett par jättestora stenblock på botten och där stryker öringarna förbi på deras födojakt.

Vi satt bredvid varandra och snackade och plötsligt så hojtade farsan till. Nu har jag en på, sa han ivrigt! Vilken fart det blev. Han fick sig en rejäl fajt, och öring var stark och svår att styra in i hålet. Men till slut så kunde han lirka upp den. Det var en fantastiskt vacker sotöring! Alldeles svart och med röda stora prickar och en fin hook i underkäken! Grattis farsan, sa jag och lyfte på skinnmössan! Han tog den på en ny grym myska som jag har fixat hem. Den är handgjord i USA!

 

Vi fortsatte vårat samtal och pang, tvärstopp för farsan igen! Nu var det en till fin öring som hade slagit på. Han drillade den ett bra tag och fick upp den med huvudet ovanför hålet, men då släppte myskan och öringen gled sakta ner i dunklet igen! Skit också! Jag gjorde för dåligt mothugg, jag såg att den satt dåligt, sa farsan!

 

 

 

Jag kände inget alls, så jag bytte till den färg som farsan hade på myskan, och så borrade vi några nya hål längre in i viken. Här var det lite djupare och jag vet att det är näckrosor här.

 

Jag gjorde några lockryck, sedan for linan åt sidan. Jag väntade lite och gjorde sedan ett hårt mothugg och det blev en jäkla cirkus! Jag kände direkt att det var en skaplig regnbåge. Vilka rusningar den gjorde, flera meter, det bara skrek i rullen!

Jag hade gjort ett nytt pimpelspö här om dagen, med en mycket skön klinga! Jäklar vilken fajt det blev på nya spöet, klingan jobbade otroligt fint! Jag mötte upp med handen och kunde ta ett stadigt nackgrepp på bågen och hiva upp den i snön!

Det var en tjock och trind regnbåge med fin paddel där bak, som jag lyckats lura med den nya myskan! Det var självlysande, lite grönglitter med inslag av rött som var dagens färg.

 

Vi gjorde några hål till men sedan drog vi oss hemåt, det hade börjat dra en kall nordanvind.

 

Det blev en kanondag med farsan på isen, härligt värmande sol, och bägge två fick drilla bastanta firrar. Det kunde inte bli mycket bättre!

 


 

Röding och skogskaffe

2016-02-02

Kände mig skapligt bra i hostan idag så jag for upp till en liten rödingtjärn på finnskogen. Det hade snöat lite inatt och det var 1 plusgrad. Det var så skönt att kunna vara ute utan att hosta sönder sig, jag satt bara och njöt av tillvaron. Det var vindstilla och solen kom fram, den värmde faktiskt. Det kändes lite som vår i luften!

Rödingen var mycket svårflirtad idag, jag provade en massa olika saker men icke! Gjorde en eld och värmde på sotpannan, det gjorde gott med lite skogskaffe!

När jag hade varit där i ett par timmar och var på väg hem, bytte jag till de gamla beprövade grejorna, de man alltid fiskade med förr. Det stog inte på förrän jag hade ett bra hugg. Det var en skaplig röding som jag landade på isen. Jag lät den simma tillbaka ner i dunklet, jag var så nöjd endå bara att få sitta ute i den tysta naturen och dricka mitt skogskaffe!


 

Fjällängtan

2016-01-31

Idag har jag en lugn innedag. Jag satte mig med tecknarblocket och en kopp kaffe och längtade mig bort, till fjälls. Det blev ett motiv som jag kallar för "Fjällängtan". Nu när man har varit sjuk i influensa så längtar jag ut i naturen som bara den!


 

Fågelrapportering/inventering

2016-01-30

Den stora fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" genomförs den här helgen för elfte året nu, och handlar om att räkna fåglar som besöker landets fågelbord och andra fågelmatningar. Uppgifterna rapporteras till Sveriges Ornetologiska Förening där en sammanställning görs! Förra året deltog ca 20 000 svenska hushåll i räkningen och rapporterade sina resultat. Detta är ett litet antal, man räknar med att ca 500 000 hushåll matar fåglar varje vinter!

Förra året låg talgoxen på första plats, men hemma hos mig så är det faktiskt flera blåmesar än talgoxar! Gulsparven har sedan 90-talet gått ner i antal på grund av jordbrukets effektivisering, synd nog!

Vi matar fåglar både för att fåglarna och vi själva ska må bra. Livet kring fågelborden betyder nämligen mycket även för vårt eget välbefinnande! Fåglarna skänker liv och rörelse åt annars mörka och kanske händelselösa vinterdagar.


 

Lodjursspår

2016-01-30

Det var storm under natten så idag var jag tvungen och åka upp till stugan för att kika om det har blåst ner några träd. Men när jag kom dit till korsningen där man åker in till stugan så var det bara två isiga bilspår och mycket snö, så jag vågade inte åka in på den vägen, då hade jag nog fastnat. Jag hade inga skidor med mig heller.

Jag stannade efter vägen och gick genom skogen ner till sjön och kom fram nästan mitt emot stugan. Det var inte så mycket snö i den täta gammelskogen, men det var drygt att gå, jag har fortfarande en väldig hosta, orken finns inte riktigt än! Jag tittade med kikaren men såg inga nedblåsta träd, det såg ok ut! Nedanför stenen där jag stog, fick jag se att det var lodjursspår. Det hade gått ett lodjur på isen efter hela sjökanten för någon dag sedan!

 


 

Blåmes och Talgoxe

2016-01-26

Jag har fortfarande influensa, hostar lungorna ur kroppen tror jag! Var till läkaren igår och blev sjukskriven i tio dagar! Tråkigt, man är bra fiskesugen nu!

 

 

Idag var det milt, 3 plusgrader, så jag var ut och fick lite luft. Tog kameran med mig och ställde mig vid fågelbordet och väntade.

Strax kom det några blåmesar och gjorde mig sällskap, och även en och annan talgoxe.

Det var inte så bra ljus som jag önskat men några bra bilder blev det!

 


 

Trafikskadat rådjur

2016-01-22

Det har varit en jäkligt dryg vecka, jag har influensa med allt vad det innebär!

Idag när min fru Annika var ute och gick med hunden Molly nere vid sjön så fick hon se ett rådjur som stog lite konstigt, och var helt orädd av sig. Hon hämtade mig och när vi kom dit så låg det ner bara några meter från vägen. Det märktes att det var något fel på det, troligtvis trafikskadat. Det kom en granne som hade spårat rådjuret och berättade att det var blod i snön vid fågelstugan hemma hos honom, där rådjuren brukar vara. Vi kontaktade en annan granne som i sin tur fick tillstånd att skjuta rådjuret. Han berättade sedan att båda bakbenen var brutna, så det hade nog blivit påkört natten innan! Tråkigt!


 

Östbergs Trio

2016-01-15

Ikväll samlades vi i farsans vardagsrum för att spela några roliga visor och låtar. Min far Tore på fiol och sång, min son Emil på bas och jag på gitarr och sång! Det blev en härlig kväll med mycket spelande, skratt och gott fika!

 


 

Jåbbongalle

2016-01-09

Jag var till min stugan nedanför Jåbbongalle på finnskogen idag. Det hade kommit en del snö på höjderna inatt. Det var 17 grader kallt och det var en låg, orange sol som försökte få sina strålar genom de snöbyar som passerade. Det var otroligt vackert på skogen idag, jag fotade en hel del.

 

Jag hade tänkt att åka upp till en liten rödingtjärn, jag hade fiskegrejorna med mig, men det var så mycket snö uppe där så jag struntade i det.

 

Skottade och sopade snö runt stugan och drack värmande kaffe. Kaffet drack jag ute, det var skönare, det var 15 minus i stugan och det var ingen ide att göra eld i köksspisen för jag skulle inte vara där så länge. Jag stog och bara lyssnade på tystnaden. Det enda djurspår jag såg var efter en räv som hade gått efter sjökanten. När jag åkte hemåt så snöade det ymnigt.

 

 

Jag och Lasse var till en öringtjärn igår morse. Det var bara 10 minus och vindstilla. Öringen var mycket svårflirtad, både Lasse och jag hade flera små dragningar i linorna men de ville inte ta riktigt! Senare på förmiddagen brottades jag med en fin öring ett tag, men som släppte vid iskanten! Lasse fick en fin öring på sin självlysande myska, alldeles innan vi skulle åka hem!

 


 

Testfoto

2016-01-07

Idag var jag ute i kylan och tog några testfoton med nya systemkameran, på blåmesar vid fågelbordet. Det var 21 minusgrader ute.

Jag hade satt upp nya talgbollar och jag satte mig på huk några meter bort och väntade helt stilla. Direkt kom det ett flertal mesar, de var ivriga att få i sig lite energi. De flaxade vilt omkring mig. Jag fick några hyfsade foton, men det var alldeles för kallt att sitta där så jag fick nöja mig med dessa.


 

Nya kameraväskor

2016-01-07

Jag har införskaffat mig ett par nya kameraväskor till nya systemkameran.

 

Jag valde en Lowepro Toploader Zoom 55 AWII för då får jag med mig kamera med 70-300 objektivet och motljusskyddet påmonterat. Den är smidig och jag får i den i en större rygga om jag vill. Det är ett integrerat regnskydd i en ficka nertill. Man kan dela av den inuti med en väggsektion som man fäster med kardborre.

Jag ska köpa till en bröstsele, då kan man ha väskan fram på bröstet så att kameran är lätt tillgänglig när man bär en ryggsäck.

 

 

Jag köpte också en Lowepro flipside 200 ryggsäck, för att dels förvara kameran och linserna i, men också för att smidigt kunna ha med mig kameran och objektiven på mina skogsvandringar. Jag får även med mig en kaffetermos och macka i den. Man kan ta fram en ficka nertill där man sätter i stativbenen och sedan fäster man själva stativet med en rem på mitten av ryggan.

Jag gillar den nytänkande designen, smart att den öppnas från ryggsidan, dels är det svårare för tjuven att komma åt något, men sedan så blöter man inte ner ryggsidan om man lägger ner den på något fuktigt för att öppna den. Den är otroligt komfortabel att bära.


 

Isande kall öringmorgon

2016-01-04

Det var minus 15 grader denna tidiga januarimorgon. Jag hade bestämt med Lasse att vi skulle träffas vid en öringsjö idag. Jag skjutsade frugan till jobbet, sedan for jag iväg på skogen. Själv har jag semester fram till den 11/1.

När vi äntrade isen så var det bitande kallt, det knäppte och small i träden. Lasse hade inte varit där förr så jag visade honom ett bra ställe. Jag borrade vid en djupkant vid en udde och det gick bara två minuter sedan for linan åt sidan. Av med handskarna och full koncentration! Linan åkte sakta åt sidan igen och jag gör ett försiktigt mothugg. Nu blev det fart! Tunga sköna knyckar rister i spöet! Jag fick slira med bromsen för öringen var stark som attan, den gjorde ett par ivriga rusningar. Sen blev det ett väldigt stångande mot iskanten till min fasa, nu var det nervöst! Men jag lyckades styra in öringen i hålet och möta upp med handen. Det var en mycket tjock och fin skogsjösleopard som jag efter mycken möda kunde hålla i mina händer. Första öringen för i år var landad!

Nu kom Erland med bilen, han var också fisketarv idag! Nu hade Lasse ett bra påslag men han slet myskan ur munnen på den öringen! Vi kände inget mera på det stället så vi packade ihop och åkte längre bort efter sjön. Men isen var bara ca två cm på vissa ställen så vi åkte vidare till en öringtjärn.

När vi kom dit var redan Erland där, han hade också tröttnat vid sjön. Vi borrade där jag vet att det är en risvål och direkt fick Lasse ett jätte hugg på sin hemliga supermyska! Nu blev det en hysterisk drillning på det nya spöet. Spötoppen dansade bra och Lasse kunde så småningom hiva upp en 1,5 kilos öring! Snyggt jobbat Lasse!

Nu var det min tur att dra myskan ur käften på en stadig öring, skit också! Lasse borrar längre in i viken, utanför några stenar och efter ett försiktigt hugg och en bra krokning kunde han åter igen lyfta upp en grann öring! Jag missade en till försiktig dragning, de var inte riktigt på tag, så otroligt försiktiga! Lasse och Erland missade också ett par små dragningar innan vi i skymningen packade ihop efter en iskall heldag!


2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016« 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Rödingpremiär

2016-01-01

Nyårsdag och rödingpremiär på finnskogen! Det blev bara fyra timmars sömn i natt. Jag gick upp vid femtiden, kokade kaffe och gick en promenad med Molly. Det var någon grad kallt bara och ingen snö. När jag kom fram till avtagsvägen upp på berget så såg den farbar ut. Jag tog mig fram till tjärnen och såg att det endast var en pannlampa som lyste långt upp i änden på tjärnen, jag var nästan först! Det var kolsvart ute så pannlampan var ett måste.

Jag pickade mig ut med ispiken och gjorde en provborrning, ca 8 cm var isen. Jag gick också upp till grundet i änden av tjärnen, hejade på två karlar och letade på "min" plats där jag lyckats få förr. Här var isen inte mer än fem cm! På med maggot på min specialkrok och ner mitt papegojblänke, och jag hann inte sitta mer än någon minut förrän jag drog första rödingen på tjärnen. Inte så stor men mycket grann.

 

Nu började det komma flera bilar till tjärnen. Kompisen Anders kom gående och med sig hade han en liten grabb som han hade lovat att följa med. Det blev ungefär 40 personer på isen denna gråmulna dag.

Sedan kom hela kompisgänget, "fiskeligan". Det blev skratt och stoj och ett väldigt kramande. Vissa av oss hade inte setts på ett år.

 

Nu började det komma upp en och annan röding lite varstans på tjärnen, men de var inte riktigt på tag. Men pang, så hade jag hugg igen, och upp kommer en stor sik på 35 cm! Inte riktigt vad man hade väntat sig!

Wanke drog en fin röding ganska omgående och Hampus också. Men nu var det trögt för mig, jag borrade längre ut på djupet och drog en mindre röding, som fick gå tillbaka.

 

Nu var det lunchdax och kaffe och macka som gällde, Anders gjorde en eld och grillade korv.

 

Sedan spred vi oss över hela tjärnen, folk började gå hem och jag gick tillbaka till andra sidan tjärnen. Letade på djupkanten och betade på ny maggot. Nu hade det börjat att snöa och det gjorde susen! Det högg hårt i mitt spö och efter en vild drillning kommer en mycket vacker röding upp!

Det kommer ett gäng gående från andra sidan över till mig och den ena karln berättar att precis när det började snöa fick han två kilosrödingar i en grund vik! Medan vi står och snackar sjunger det till i mitt spö igen och jag får ånyo fajtas med en stor röding, som jag lyckas att landa.

 

Nu var klockan framåt två på eftermiddagen och det var dax att dra sig hemåt, men det blev i alla fall några fina rödingar denna premiärdag!