2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015« 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Gott Nytt År

2015-12-31

Så var året 2015 till ända! Det här har varit ett jobbigt år, ett sorgens år. Min bästa kompis Joan gick bort den 14/9, efter att ha kämpat mot cancern under en tid!

Jag fortsatte att vara sjukskriven under våren, men året började med att jag halkade i källartrappen och spräckte svanskotan och slog sönder armbågen med operation som följd. Jag jobbar 75% nu men hoppas att gå upp på 100% under våren 2016.

Fiskeåret har däremot varit helt fantastiskt! Det började riktigt bra, med 20 mycket fina rödingar den 1 januari, helt otroligt! Sammanlagt har jag lurat 31 stora rödingar i år! Öringfisket har varit helt makalöst, jag har dragit 41 grymt vackra och stora öringar varav några vildisar! En av dessa är nog den vackraste öring jag någonsin fått! Regnbågsfisket var heller inte fy skam, 14 större bågar har det blivit under året!

Det har varit det varmaste året på länge i år. Vi har varit i sommarstugan väldigt mycket, rödfärgat, satt upp solcellspanel och dragit el i hela stugan, förråd/toa och bastu. Tillverkat en grind och monterat upp den på ett par fina stolpar!

Min son Emil har med sitt rockband släppt en cd, och min andra son Albin har blivit signad av två skivbolag i England där han har gett ut några av sina låtar! Han har även redigerat klart och släppt en film, "Y-fronten" och har spelat in en ny film, "Bigfoot" med några kompisar!

Jag blev med båt igen i sommras, som jag har renoverat och snyggat till. Jag har tillverkat en kniv med eget smitt blad under tiden jag var sjukskriven, och jag har även sammanställt en ny bok under detta år som blev klar lagom till jul! Jag införskaffade mig en systemkamera med två objektiv, varav ett telezoom objektiv, så nu ska det bli roligt att ha den med på mina äventyr i vildmarken.

Nu hoppas jag på ett bra år 2016, med mycket fint fiske, vackra naturupplevelser och mycket fotograferande!

------------------------------GOTT NYTT ÅR------------------------------


 

Mellandagsöringar

2015-12-29

Kvicksilvret hade sjunkit till minus 15 när jag vaknade denna tidiga morgon. Men det var vindstilla och stjärnklart.

Jag hämtade min far och sedan begav vi oss till en liten öringtjärn på finnskogen. När vi kom fram kom det en till bil farande, det var kompisen Bojje som hade haft samma tanke idag.

Det var spår efter en mindre varg som hade lufsat på isen!

Vi borrade några hål där det var ca 3 meter men inget hände. Då traskade vi in i en vik där det är grunt. Jag och farsan har fått fina öringar där förr.

Jag borrade där jag vet att det är näckrosor och hann inte sitta länge förrän linan åkte åt sidan. Jag gjorde ett mothugg men jag drog myskan ur munnen på fisken. Fan också, ska det bli lika som här om dagen.

Nu kom Lasse gående över tjärnen, han hade kommit iväg lite sent. Nu högg det brutalt på mitt spö! Vilken tyngd, vilken fart det blev! Efter ett jädrans trixande kommer det upp en kanonfin öring! Rund och trind!

Den lilla mängd snö vi fick här om dagen gjorde susen, nu hade öringen vaknat! Det har varit alldeles för blankt och genomskinligt på isen, öringen blir skygg och ser varenda rörelse som man gör.

 

Nu kom det ut några personer till på isen. Nu jädrar, ropade farsan! Nu hade han en riktigt tung rackare på! Han fiskade mycket grunt så det blev ett väldigt stångande i iskanten innan den kom upp. Rutinerad som han är, så klarade han det galant! Det var en riktig bjässe till öring!

Nu hade jag en till öring på, men den tackade för sig och försvann ner i dunklet! Ingen annan fick något, det var bara vi Östbergare som kände något och fick fisk.

Min fars kompis Erland kom nu gående över isen. Han kom och snackade lite hemligheter med farsan och mig, sedan satt han sig utanför några stenar där det var ganska grunt.

Pang, nu hade jag en bra stöt i mitt spö igen! Av med handskarna och full koncentration! Oj, vad det sög i igen, nu satt den! Den kändes lite mindre men var lika hetsig som den andra. Upp kommer en mörk, mycket vacker skapelse! Jäklar va kul!

Ingen annan kände något!

Nu hojtar Erland, jag tittar dit och han står på knä och drillar med händerna. Han trixar och trixar men till slut kommer det upp en grym öring. Jag rusar dit för att gratulera honom och för att ta någon bild. Det var en mycket bred och mörk öring med en fin hook i underkäken! Vågen stannade på 1,9 kg! Vårt hemliga snack innan hade gett utdelning!

Nu hade några andra borrat sig närmare oss och nu fick en av dem en hyfsad öring. Lasse han drog bara abborre ;-)

 

Det började bli kallt åt händer och fötter så jag borrade ett sista hål, farsan flyttade sig också. Här var det grundare, 60 cm bara. Pang och brak sa det i farans spö direkt. Han hade fått bytt till en vanligt pimpelspö eftersom hans spö med ul-rullen hade gått sönder. Det var ett grymt hugg han hade fått, nästan så att spöet gick av!

Nu hade jag en till fin öring på, men efter några hysteriska knyckar mot iskanten så slet den sig! Skit!

Men nu var vi nöjda tyckte vi så vi packade ihop och gick hemåt. När vi gick så fick Lasse äntligen två skapliga firrar!

Det blev en trevlig dag på isen med skratt och skoj i härliga vänners lag!

 

 

Varg

Det var ju vargspår på isen idag och för någon vecka sedan så fick en jägare sin hund dödad av varg någon kilometer bortanför den tjärnen.

När jag kom hem från tjärnen idag så gick jag med min hund nere efter sjökanten där jag bor, och fick se stora dyngsgamla vargspår där! Spåravtrycken var ca 10-12 cm långa och det var ca 60 cm mellan spåren! Jag spårade den en bra bit. Den hade kommit ut ur en skogsdunge hundra meter från mitt hus och fortsatt i några rävspår, sedan vikit av ner mot sjön och ut på isen där den lunkat efter några rådjurs spår. Den följde dessa efter sjökanten och vidare in i skogen och över stora landsvägen och ut på en åker, sedan vidare upp i storskogen vid Kyrkbyn.

Det är som för något år sedan då jag såg vargen flera gånger på åkern nära vårt hus. Nu har vargen åter igen varit mitt i byn!


 

Ny bok " Betraktelser från vildmarken"

2015-12-27

Jag har under ett år jobbat med material till en ny bok. "Betraktelser från vildmarken" är en bok där jag sammanställt många fängslande upplevelser i naturen och möten med djur i vildmarken, förmedlade både i text, bild och illustrationer.

Otaliga är de stigar jag vandrat i skog och på fjäll och allt jag har betraktat förevigas med kameran. Ibland blir jag själv betraktad av vildmarkens smygande invånare. Några hastiga möten med våra största rovdjur, björn, varg och lo har det också blivit under åren.

 


 

Barkkniv

2015-12-27

Jag har gjort en barkkniv till min svåger Mattias som han fick i julklapp. Det är ett gammalt maskinjärnsågsblad som jag har slipat egg på och gjort björkmasur skaft till. Kniven blev mycket greppvänlig och bra.

 

Mattias ska riva taket på sin nyinköpta sommastugan och sätta upp nya taknock stockar, så då tyckte jag att han behövde en ny barknings kniv.

 


 

Pimpelkaka

2015-12-26

I morse var det äntligen minusgrader igen. Efter två dagar med mycket julmat och diverse dricka var jag tvungen och komma ut i naturen och tystnaden. Jag kände mig lite förkyld men jag åkte iväg ändå.

Jag kom fram till tjärnen innan det hade börjat att dagas, det var en stor fullmåne som speglades i den blanka isen. Istjockleken var ca 8-10 cm, men det var svårt att komma ut på isen för efter kanterna var isen mycket tunn.

Så här vid jul måste pimpelkakan vara med! Det är mjuk saffranskaka med russin. Kaffe och pimpelkaka på isen är en gudagåva, otroligt gott!

Jag borrade några hål men kände ingenting. Packade i grejorna och åkte till en liten vik på andra sidan tjärnen. Där var isen sämre. Provade några hål och vid det sista där åkte linan sakta iväg! Den tog mycket försiktigt! Nu jäklar, tänkte jag! Men precis när det kändes tungt gjorde jag ett motryck och jag kände att jag ryckte myskan ur munnen på öringen! Skit också! Den öringen kom inte tillbaka något mera.

Jag satt kvar ett tag till men det blev inget mera. Jag åkte tillbaka dit där jag började, men det enda jag fick var en stor abborre!

 


 

Ny kamera

2015-12-19

Igår fick jag hem min nya systemkamera, det blev rena julafton! Jag har haft en analog systemkamera för tio år sedan som gick sönder, och har sedan dess längtat efter en ny digital.

 

Det blev en Canon EOS 600D, med vikbar skärm, precis som min Canon G12. Ett EF-S 18-55 IS objektiv med UV-filter och ett EF 70-300 f/4-5,6 IS USM telezoom objektiv med UV-filter. Båda är alltså objektiv med stabilisator. En smart Lowepro väska och två batterier köpte jag också! Jag ska köpa till två motljusskydd till objektiven.

 

Det är lite bökigare att ha med sig en systemkamera, men jag har saknat ett teleobjektiv när jag gör mina vandringar i vildmarken. Jag har stött på rovdjur flera gånger och tagit foton men inte kommit så nära som jag önskat. Jag kan också filma i full HD med denna kamera!

 

Det ska bli roligt och intressant att lära sig den nya kameran. Jag är ju van vid Canons menyer från G12:an så helt nytt är det inte!

 


 

Svårflirtade öringar

2015-12-19

Omslag i vädret är aldrig bra när det gäller öringfisket. I morgon skulle det kunna bli värmerekord för december, helt sjukt!

Jag kom till tjärnen vid åtta tiden på morgonen och det var 1 minus. Allt vatten på isen var fryst som tur var. Jag lyckades lura en mindre men mycket vackert tecknad öring på Spöket. Efter fotot fick den gå tillbaka till sina jaktmarker i det mörka djupet, då det hade hunnit bli någon plusgrad.

Det anlände åtta personer till under förmiddagen. Det var bara en gubbe som fick en regnbåge, det var helt dött. Jag provade olika färger men det hjälpte inte!


 

Pimpelpremiär på Lucia

2015-12-13

Äntligen är jag frisk från den dryga förkylningen! Det hade varit tio minusgrader under natten och det var stjärnklart och vindstilla, så nu var det hög tid att åka och känna på isarna.

Det var med ett visst vemod jag åkte iväg tidigt i morse, utan kompisen Joan! I morgon den 14:e, så är det tre månader sen Joan gick bort! Vi har fiskat flera gånger i veckan i 25 år, och alltid varit på hugget då första isarna lagt sig! Så det känns lite tomt idag!

 

När jag kommer till tjärnen så ligger isen över hela vattnet. Jag provar med ispiken men den går igenom på solsidan, så jag traskar runt till skuggsidan och där är det inget problem. Isen var mellan 5-10 cm tjock.

Jag borrade ett hål vid en djupkant och efter bara ett par lockryck så åkte linan åt sidan. Jag gjorde ett motryck men jag kände hur myskan slets ur munnen, sedan kom firren inte tillbaka något mera.

 

Jag flyttade mig till en grundplatå utanför ett bäckutlopp där jag fått fin fisk förr. Isen var fortfarande ca 5 cm.

Bäst som jag satt där och skänkte Joan en tanke, kom svågern Mattias hojtande genom skogen, och jag hann inte mer än säga hej till honom förrän det small till i mitt spö!

Jag gjorde ett hårt mothugg och nu blev det fart under isen. Jag kunde följa hela cirkusen genom den klara isen. Mattias kom ut på isen i full fart för att vara med på drillningen! Fisken gjorde ett par riktigt långa rusningar innan den var redo för att trixas upp i hålet.

Det var en fin regnbåge som hade tagit min egentillverkade myska, Spöket! Va kul, första fisken från is den här vintern!

 

Vi borrade oss runt i viken men kände inget mera, och öringen den verkade inte alls vara på tag idag! Det började dra en iskall nordanvind och eftersom både jag och Mattias hade dragits med en jobbig förkylning ett tag så packade vi ihop för idag.


 

Advent i stugan

2015-11-26

Idag var jag till stugan och tog en adventsgran att ha hemma, och att göra lite advents/julstämning i stugan. Julstjärnan hade gått sönder förra året så det blev en julgranskula i sovrumsfönstret istället.

 

 

Det var sänkt vattenstånd i sjön nu, för den kommande vårfloden. Så nu hade jag en bred strand! Det var 2 grader kallt och lite snö på bergstopparna. Hela sjön hade lagt sig och isen var ca 10 cm tjock.

 

 

 

Idag fick jag hem min nya kamera, Canon G12. Jag hittade ett mycket fint exemplar på tradera och lyckades få den till ett bra pris. Min G12 har ju varit både ner i sanden och plurrat i vattnet, men den funkar bra än men man vet ju inte hur länge! Jag är så nöjd med denna kamera med vridbar skärm. Den är lagom stor så den får lätt plats i fickan! Så nu när jag hittade en fin så slog jag till!

 


 

Täljyxa

2015-11-23

Nu ligger det is på tjärnarna men inte så tjock så att det håller att gå på. Så nu är det paus i fisket, en jobbig väntan mellan flugfisket och pimpelfisket!

Jag har under tiden varit i mitt snickeri och skissat på en ny liten täljyxa. Den blir ca. 25 cm lång. Jag hade ett litet fint gammalt smitt yxhuvud som jag har renoverat och vässat på, och sedan har jag kapat upp ett par fina björkmasur bitar. Jag har valt ut en grymt fin masurbit som ska användas till skaft, sedan blir det en polerad hornbit längst bak med gravyr och silver inlagt. På skaftet blir det också en mosaikpins inlagd.

Men just nu blir det ingenting gjort för jag ligger för ankar i en dryg förkylning med feber!

 


 

Tuff öringjakt vid Bävertjärn

2015-11-14

Då var det senhöst igen och dax för ett besök vid den högt belägna Bävertjärn. När jag åkte förbi ett hygge så stog det en älgko bara några meter från vägen och glodde på mig. Jag stannade och tog upp kameran, men då hade hon redan vänt om och det enda jag såg var en gråsvart bakdel inne i buskaget!

Jag anlände vid Bävertjärn i gryningen, det var fortfarande ganska mörkt och endast ett par plusgrader. Det drog en kall nordostlig vind. Jag hade skippat vadarna för det är så lätt att riva sönder dom när det är så risigt. Det blev en svår och utmanande öringjakt idag.

 

Jag trasslade mig fram genom otaliga bäverfällen och hittade ett ställe där jag kunde balansera ut på två fällda stammar. Utanför var det nämligen ett natebälte och utanför detta hade jag sett att det var minst två öringar som virvlade fint.

Jag provade en Redkiller men den ville de inte ha idag. Jag knöt på en Special Montana och hann inte dra i linan en gång förrän det blev tvärstopp. Det blev en jädrans fart och jag var tvungen att hoppa iland för att kunna drilla öringen. Men den trasslade in sig i naten och gick förlorad.

 

Jag väntade en stund för att se om de började vaka igen och gjorde sedan om samma procedur och efter några kast sög det i igen. Den här öringen gick istället rakt ut mot djupet. Det var en riktigt tung rackare, det var svårt att drilla den. Öringen fick gå där ute och stånga. Jag tröttade ut den länge innan jag vågade ta in den. Håvningen var ingen lek mellan fallna trädstammar men jag lyckades styra in den i håvgarnet, och vilken fisk det var! Tjock och bred som attan! Vågen stannade på 1,5 kg!

 

Nu var det dax för kaffe och macka och torka ena strumpan. Jag klev ner i vattnet när jag i ivern drillade öringen.

 

Jag smög ut på ett annat hyfsat ställe, ganska grunt men med en djupkant en bit ut. Nu var det ännu svårare att lägga ut nymfen. Jag fastnade i en gran bakom mig två gånger och fick byta tafs. Medan jag bytte tafs såg jag en liten virvel vid djupkanten och sittandes på knä lyckades jag få ut nymfen utan problem. Ett par drag i linan och tvärstopp. Vilket brutal hugg! Efter en hysterisk drillning kunde jag håva en lite mindre öring men mycket vacker. Jag returnerade den mycket varsamt och tackade för en god fajt!

Nu gav jag upp. Jag var helt stelfrusen om händerna. Nästa gång jag kommer dit kanske det är is.


 

Kaffe och regnbåge

2015-11-10

Efter jobbet åkte jag till en liten öring/regnbågs tjärn, dels för att försöka lura någon av tjärnens prickiga skönheter men framför allt för att prova mitt nya kök. När jag kom dit så hade solen gått ner bakom berget och det började skymma. Tjärnen låg helt blank och det var bara någon plusgrad.

Vid några stenar bara någon meter från stranden såg jag ett par fina virvlar. Jag provade flera olika nymfer, men utan resultat. Den var mycket svårflirtad. Då knöt jag på en Redkiller. Jag kom ihåg när Joan och jag var vid en regnbågstjärn för några år sedan vid den här tiden, då fick vi flera fina bågar på just Redkiller! Första kastet kom det en plog efter streamern och när jag hade lagt ut det andra kastet och drog några gånger i linan och sedan stannade för att sedan dra igen, då sög det i rejält! Två fina hopp gjorde bågen innan den rusade runt en av stenarna, men jag var med och parerade. Sedan kunde jag håva en mycket fin 1 kilos båge med härlig färg!

Köket fungerade perfekt, jag kunde koka mitt gokaffe och sitta och njuta av den vackra skymningen över tjärnen.


 

JÖ-blänket "Röllan"

2015-11-08

Den här veckan har jag tillbringat min lediga tid i snickeriet. Jag har färdigställt ett gäng rödingblänken. Jag har tillverkat en serie av mitt rödingblänke "Röllan" i olika färgkombinationer. Det lysröda blänket tillsammans med min speciella rödingkrok har visat sig fungera mycket bra i vattnen här runt omkring på finnskogen.

Blänket är tillverkat av koppar och har två hål på sidorna där man kan fästa ett par upphängare. Har man tur kan man få en trippel på det här viset. Eller också så fäster man två garnstumpar som man gnider in med någon smarrig doft!

Nu i vinter ska det bli mycket intressant att prova blänket med papegojfärgen. Jag har laborerat mycket med papegojfärgs kombinationer i mitt rödingfiske och lyckats väldigt bra!


 

Nytt gasolkök och vindskydd

2015-11-07

Jag har investerat i ett nytt smidigt gasolkök med tillhörande vindskydd. Det är ett så kallat spindelkök som är väldigt lättanvänt tack vare dess konstruktion. Det går att fälla ihop och tar lite plats. Köket är på 2,6 kw och har en piezotändare och en stadig förvarings ask. Vikten är 265 gram.

Vindskyddet är tillverkat i aluminium, ihopfällbart och tar därmed väldigt liten plats. Det fästs i marken med markpinnar. Förvaringspåse medföljer. Mått: 140 x 600 mm. Vikt: 110 gram.


 

Splitcaneöring

2015-11-03

På lunchrasten var jag hem och packade fiskecaddyn så att det skulle gå snabbt att komma iväg när jag slutade klockan två. Det är en bit att åka och det mörknar fort nu på eftermiddagarna. Tjärnen låg spegelblank och det var 11 grader. Jag såg att det vakade ett par fiskar på andra sidan så jag vandrade runt viken och ut på en udde. Men de var svårflirtade. Jag provade flera olika nymfer och små sländor, men icke! Jag trasslade mig fram i snårskogen till ett ställe med stora stenar för där var det en fin öring som virvlade i head and tail vak inom kastavstånd. Jag bytte till Hundflugan och la ut den försiktigt. Det hände inget, hade jag skrämt den? Kastade ut igen med splicane spöet och flugan försvann i ett litet plopp. Mothugg och öringen gick rakt ner mot botten. Jag håvade så småningom en grymt vacker vildöring! 53 cm och 1,2 kg!

Sedan hände det som inte fick hända! När jag fotade halkade kameran ner från stenen och ner i en vattensamling vid sidan av stenen! Upp med kameran fort och ur med batteriet. Väl hemma så torkade jag den med hårblåsen några gånger så nu fungerar den faktiskt utan problem!!! Förra kameran var i sjön tre gånger och den torkade jag också med hårblåsen, det funkar!


 

Regnbågsfiske med far

2015-10-30

Idag hade jag en semesterdag igen för att vara ute i naturen och ladda batterierna, och försöka dra någon fin firre. Jag anlände vid tjärnen klockan halv åtta, det var helt vindstilla och tjärnens vatten låg som en spegel. Det var bara två plusgrader. Jag såg genast att det var ett par virvlar på andra sidan nära skogskanten, vandrade runt och la ut min Special Montana och den hann inte mer än landa förrän det small till i spöet. Men den krokade inte! Det var ett riktigt roligt smygfiske, men efter några kast var fiskarna borta. De var mycket skygga! Det var stora regnbågar som gick och tog fjädermyggor.

 

Nu kom min far vandrande fram till vattnet på andra sidan, jag gick tillbaka till honom och bara efter något kast så hade han en fin båge på! Han fiskade med en vanlig men förtyngd Montana. Det blev en väldig fart, den var stor och tung och gjorde några luftsprång! Farsan drillade den fint och styrde in den till mig så jag kunde håva den åt honom. Farsan blev jätteglad över fångsten, det var ett tag sedan han lyckades lura en så fin fisk! Den vägde strax över 1, 5 kg!

 

Min far kastade några kast till sedan var han nöjd och åkte hem. Jag böt till en förtyngd vanlig Montana och smög ut vid ett ställe där det var några stenar och ett bälte med näckrosor. En båge kom vakande efter kanten, bara ett par meter ut. Jag la ut Montanan vid en virvel och bågen högg direkt! Den sköt iväg som en kanon i ytan så vattnet yrde, den såg ut som en vattenskoter! Det bara fräste i rullen och jag fick försöka parera mellan alla näckrosblad, som jag efter mycket bökande lyckades med! Jag håvade en mycket fin båge, lite kortare än farsans men fetare. Den vägde lika som hans båge. Ett jävla krutpaket! Det verkade som att det var en vanlig diskret Montana utan något blankt på som var det rätta idag.

 

När jag höll på att packa ihop såg jag en stor örn som kom flygande över tjärnen, det var en mäktig syn! Det började blåsa en kall nordanvind så jag drack upp mitt varma kaffe och bröt upp för dagen. Det var en trevlig semesterdag med ett roligt regnbågsfiske med farsan.


 

Semesterdag med öringjakt

2015-10-23

Idag hade jag en semesterdag som jag tänkte ägna åt öringjakt. Jag anlände till finnskogstjärnen i gryningen och det var alldeles vindstilla och ca fem grader. Mitt splitcane spö fick följa med mig idag. Jag vandrade runt tjärnen till en liten vik, och hoppade ut på en sten vid ett bäckutlopp där jag har lurat många fina öringar förr.

Solen hade börjat kasta sina strålar genom trädstammarna då jag såg en fin virvel utanför bäckutloppet. Jag nådde dit precis med min egen Special Montana och en stor plog uppenbarade sig bakom nymfen, men sedan hände inget mera! Ett kast till och tvärstumt i linan. Nu blev det ett jädrans röj bland nate och näckrosblad men jag lyckades manövrera öringen in till stenen där jag stog. Vågen stannade på 1,2 kg!

 

Jag hade en till fin öring på lite bortanför bäckutloppet vid en gräskant, men den öringen ville inte vara med så länge. Den gick upp i två vilda luftsprång och sedan klev den av och tackade för sig! Det var bra fart i den så det var en härlig fajt så länge det varade!

 

Det började blåsa och efter en stund så gick det vitvågor på tjärnen, då packade jag ihop och åkte till en annan öringtjärn.

 

 

 

Det blåste även där, men jag hittade ett ställe där det var lä. Där träffade jag på en kompis som hade provat ett tag men inte sett eller fått något.

Nu var det dax för lite krubb! Jag hade lilla gasolköket med och det blev en riktig gourmè middag, Bullens smaskiga pilsnerkörvar och lite kaffe som efterrätt! Vi åt och pratade en stund och njöt av solen som började värma upp våra stelfrysna händer.

 

 

Jag kastade ut mot en liten grundtopp och i andra kastet så suger det i som bara den! Öringen var riktigt tung, och håven låg en bra bit bort! Jag ropade på kompisen att hämta den medan jag brottades med öringen. Håvningen gick bra och jag kunde lyfta upp en stor och bred öring. Även den hade tagit på min Special Montana och vägde 1,3 kg!

Jag vandrade vidare runt tjärnen till en stenig udde där jag provade ett tag men jag varken såg eller kände något mera. Nu hade det hunnit bli sen eftermiddag så jag vandrade tillbaka till bilen och styrde kosan hemåt. Jag fick en fantastisk fin semesterdag i skogen idag, och nästa fredag har jag en till dag med öringjakt på schemat!

 

 

 


 

Förbättringar av vindskyddet

2015-10-16

Jag och Albin lyfte in den lilla skoterkälken i verkstan igår. Jag ska förbättra pimpelvinskyddet med sidor ända ner.

Jag svetsade på ett fäste av fyrkantsrör på sidorna och tog ett mindre rör som går i fästet, låste det med en bult och en sprint. Svetsade ett stag rakt ner från detta och ett stag rakt ut, nästan som ett rakt Z. På så sätt kan jag få tyget ända ner till snön. Jag syr en kanal längst ner på tyget och trär på det på staget ner mot snön. Upptill och på sidorna av tyget syr jag på en kardborr remsa. Jag har köpt tyg och kardborr, så nu är det bara att ta fram symaskinen.

 

 

 


 

Älgjaktsöring

2015-10-11

Idag var jag, Albin och min far till stugan för att dra upp bryggan och tömma ur alla blomkrukor innan de fryser sönder. Vi fixade och gjorde klart allt inför den stundande vintern.

 

När vi var klara så fortsatte jag till "min" öringtjärn på finnskogen. Jag tänkte att jag ska dit en gång till innan det blir älgjakt och snö.

När jag vandrade till tjärnen så såg jag vargspår i myrkanten och en stor hög av björnspillning, helt svart och full med blåbär och alldeles färsk!

 

Det var 5 grader och nästan vindstilla. Jag såg inga insekter på ytan, det har ju varit frost några nätter nu. Jag provade längs en stenig kant men kände ingenting.

 

Jag gick runt tjärnen till mitt guldställe, en sten med en djupkant/grop utanför. Där har jag fått fina öringar förr.

Jag smög i skogen efter kanten och kikade efter vak, men det verkade dött idag.

 

Jag satte mig och drack lite värmande kaffe. Då, helt plötsligt så fick jag se en virvel alldeles utanför stenen. Jag vadade sakta och försiktigt ut en bit så det blev fritt så jag skulle kunna lägga mitt bakkast mellan tallstammarna. Jag fick kasta ganska långt för att nå ut. Jag missade vaket med någon meter i första och andra kastet, men i det tredje så lyckades jag komma närmare. Två drag i linan och det blev tvärstumt! Jag hade min streamer Black Killer på!

Jag gör ett hårt mothugg och då blev det fart! Öringen gjorde först en jättelång rusning sedan gick den mot botten och stångade. Jag fick backa medan jag drillade öringen för att jag skulle nå håven.

Det kändes att öringen var fin, och när jag håvade den så gav jag till ett glädjetjut, vilken otroligt stor och fin stjärtfena öringen hade, 14 cm! En riktig vildis! Öringen var 53 cm!

 

 

Nu satte jag mig ner och bara njöt av tillvaron, det lugnade av mer och mer och till slut så blev det helt blankt på ytan.

Jag stannade kvar tills det blev mörkt, men jag såg inget mera vak. Virveln var det enda jag såg på hela tjärnen och det var där jag stog, vid guldstället!


 

Mera renovering av skoter boggien

2015-10-04

Jag var tvungen att riva ner boggien igen. Jag fick hjälp av svågern Mattias att byta slides och några flera lager på de övre hjulen.

Vi fick använda avdragare för lagren satt fast på axeln, men de släppte efter mycket om och men.

Nu är jag äntligen klar med renoveringen av skotern, så nu hoppas jag på snö snart ;-)


 

Kompensations öring

2015-09-30

Fiskecaddyn var packad och klar så efter jobbet vid tvåtiden for jag iväg till den magiska finnskogstjärnen och efter någon timme var jag framme. Det drog en svag vind över tjärnen, så jag vandrade till andra sidan där det var en läkant. Av med ryggsäcken och fram med kaffet, nu var det bara att vänta. Det var en hel del skogsmyror som hade blåst in i den lilla viken där jag satt. Jag såg en liten virvel och la ut ett kast och det blev stumt direkt. Det var en femtiocentimeters öring som hade tagit, som var kolsvart med en bronsskimrande buk. Jag hade för en gångs skull håven med mig, men precis när jag skulle håva den så halkade jag, kroken satt sig i håvgarnet och den svarta skönheten gled sakta iväg! Vad försmädligt, så klantigt, det var bara och lyfta på hatten och tacka för en god fajt!

Jag gick runt igen och kastade vid en djupkant, och hux flux slog det ånyo på en mycket tung öring! Nu tog jag det väldigt lugnt, håven låg en bit bort, så nu var det ett nackgrepp som gällde. Öringen kom in mot mig flera gånger men rusade iväg så det skrek i rullen. Öringen var större än den andra, och bred som attan! Men strax utanför mig så vred den sig lös och försvann! Skit, två sumpade storöringar på samma kväll!

Jag vandrade bort till en större vik med gräs, men jag varken såg eller kände något där. Gick tillbaka till djupkanten och på tredje kastet högg en öring hårt. Det kändes att den var mindre än de andra två, men det var ändå en mycket vacker öring i fin kondition!

Det drog in en molnkant och det började skymma och det blev riktigt kallt. Jag stannade kvar tills det blev mörkt och kikade på den fantastiska solnedgången. Jag kände inget mera, men jag fick ju en vacker kompensations öring i alla fall!


 

Träsnidade öringar

2015-09-29

Jag var hem till kompisen Erland idag för att kika på hans nya träsnidar alster i hans verkstad. Tre fantastiskt välgjorda öringar. De är täljda ur ett stycke och målade och lackade tre gånger. Han täljer annat också, bland annat roliga fiskegubbar, ugglor, tavlor m.m. Erland är en hejare på att teckna och måla akvarell också.

När jag var dit höll han på att färdigställa öringen som är på blyerts skissen, en ganska stor öring.

 

Jag var till min undanskymda öringtjärn i lördags igen, och hade en mycket vacker öring på. Jag drillade den länge och försiktigt men när jag skulle håva den så hade den krafter kvar att slå sig lös. Men imorgon eftermiddag ska jag ta mig dit igen. Det är bäst att passa på nu när det är ganska varma dagar, medan det finns insekter som far ut på vattenytan nära land. Öringen går och plockar dessa så fint bara det är vindstilla.

 

Jag och Annika var till stugan och bastade härom kvällen. Det var en magisk kväll med en kanonfin solnedgång och alldeles vindstilla. Vi njöt till fullo av en öl och den magnifika solnedgången genom det lilla bastufönstret.


 

Bastubad

2015-09-19

Jag var i stugan idag och höstfixade lite. Jag vandrade en sväng i omgivningarna, och monterade upp några prylar i förrådet. Jag gjorde även ren hängrännorna, det blåste så mycket så det var som att det regnade barr. Rännorna var alldeles fulla med barr. Idag var det 12 grader och en hård vind från norr.

 

Nu har lukten från färgningen av kaminen minskat betydligt efter att jag har eldat i den några gånger, så nu var det dax för ett bastubad.

Efter allt regnande så var det inte många grader i vattnet, så jag värmde på vatten på kaminen som jag kunde skölja mig med.


 

Ovädersbåge

2015-09-17

Idag var jag tvungen och ut i skogen för att andas och rensa skallen. Det var en tung dag idag, jag har bara haft Joan i huvudet. Jag åkte till en regnbågstjärn och det spöregnade när jag kom dit men det mattades av och slutade, och det slutade även att blåsa. Det är konstigt hur det är, jag pratade liksom med Joan i huvudet när jag gick runt tjärnen. Vi har varit där många gånger och kan varje sten, så när jag hoppar ut på en speciell sten så vet jag exakt vad Joan skulle ha sagt.

Det var några bågar som gick runt i viken och sippade i ytan. Jag körde med en orange skapelse och hade efter ett tag ett ordentligt påslag, men som tyvärr släpper. Jag väntar ut de små sippande vaken och till slut så tar en båge stenhårt. Den skjuter iväg i raketfart och gör tre höga luftsprång och några rejäla rusningar så det skriker i rullen. Det är en mycket färgsprakande och vacker båge som jag landar. Det börjar regna så smått igen så jag drar mig hemåt.


 

Joan

2015-09-14

En sorgens dag! Min bästa kompis Joan gick bort idag efter att ha kämpat mot cancern under en tid. Joan och jag har gjort allt tillsammans, vi snackade med varandra var och varannan dag! Joan var en kompis man kunde lita på, och vi ställde upp för varandra i vått och torrt! Vi har varit på otaliga fiske och fjällturer tillsammans under många år. Vi kände varandra utan och innan, så när vi var ute på våra äventyr så behövdes inte så många ord, allt funkade ändå!

Det känns tomt i själen och saknaden är stor!

See you in flyfisherheaven!


 

Vildöringar i björnriket

2015-09-09

Det var som att fiskegudarna hade upplåtit sin bästa öringtjärn till mig! Jag hittade helt rätt idag, med tid, väder och temperatur! Jag har under några år besökt denna undangömda ödemarksstjärn i början av september och den har levererat varje gång. Det brukar vara skogsmyresvärmning den här tiden på året, men idag var det ännu bättre. Det var både skogsmyror och nattsländekläckning.

Det krusade ytterst lite på vattenytan när jag kom fram till tjärnen vid fyra tiden, men det avtog ganska omgående. Det var 15 grader när jag kom och vid solnedgången så var det bara någon enstaka plusgrad. Knotten var jävligt besvärlig men jag hade bra smörjmedel.

 

Jag såg genast att det var en öring som smuttade försiktigt i ytan på andra sidan viken, så jag traskade runt och smög försiktigt ut på en sten. Det var ett märkligt sol dis och en härlig färg på himlen.

Jag fick vänta någon timme innan det var någon öring som visade sig inom kastavstånd. Jag hade en Goddard caddis på och jag lade ut den framför ett vak och det small till direkt! Jädrans vilken fart det blev. Den gick och knyckte mot botten. Jag kunde ta den med ett stadigt nackgrepp när den till slut kom in till mig. Öringen vägde 1,3 kg! Vilken stor stjärtfena den hade! Vad härligt, då är de på tag!

 

Nu var det flera fina öringar som slurpade i sig av det goda på ytan. Jag smög nu ut på en udde och sittande på knä skickade jag ut flugan vid ett litet vak. Pang, och en stor öring hade tagit. Väl framme vid fötterna så lirkade den sig lös! Attans, den var fin!

Efter en stund vakade det igen på samma ställe. Jag skyndade mig ut med flugan, ett litet smuttande och det blev stumt i linan. Jag kände att det var en tung öring så jag tog det väldigt lugnt. Vågen stannade på 1,6 kg! Båda öringarna var vildöringar, med stora, perfekta fenor!

 

Nu blev det kaffe och macka. Jag satt bara och njöt av tystnaden och lyssnade på slurpandet av stora öringar som åt av smörgåsbordet! Det sköts en björn bara en kilometer härifrån för någon vecka sedan!

 

Solen slickade trädtopparna och vakandet avtog sakta. Jag såg att det vältrade sig en fin öring efter kanten på motsatt sida av viken, så det var bara och vandra runt den igen. Jag klev ut på en sten och kunde därifrån kasta snett efter kanten. Öringen visade sig bara en 6-8 meter från mig och jag placerade flugan bredvid vaket. Öringen tog stenhårt och gjorde en långrusning på direkten. Nu blev det svettigt, det bara skrek i rullen! Efter mycket fajtande, så kunde jag landa en slutkörd storöring!

Och vilken öring det var! En guldgul aggressiv vildöring hane på 1,7 kg med stora paddlar och en fin hook i underkäken! Min absolut vackraste öring någonsin!!! Jag bara skrek ut min lycka så det ekade i skogen! Superlycklig vandrade jag i skymningen den dryga kilometern fram till bilen. Denna undangömda pärla levererar som sagt, hit ska jag nästa år igen vid myrsvärmningstid, var så säker!

 


 

Renovering av skoter boggie

2015-09-06

Igår var jag på DAK´s motormarknad i Falun, som är nordens största. Det här året åkte jag själv utan min kompis Joan som är sjuk. Jag gick där bland tiotusental andra motorintresserade och rotade i lådor. Jag hittade lite smått och gott! Sedan kikade jag på finbils parkeringen, det var rekord med fina veteranbilar detta år!

Idag så har jag renoverat skoter boggien. Jag har bytt lager i nästan alla boggie hjulen, smörjt upp allting, pumpat fett i alla smörjnipplar och nya stift, så nu är skotern redo för en ny säsong.


 

Regnbåge i gränslandet

2015-09-03

Efter jobbet idag så åkte jag till stugan för att elda i bastukaminen igen så att färglukten ska minska. Jag vädrade och lät brasan brinna ut, sedan åkte jag norrut mot hälsingegränsen. Det småduggade lite när jag närmade mig tjärnen. I andra kastet small det till, en gädda! Bytte färg och genast så hade jag ett brutalhugg, två knyckar sedan släppte den! Det var en stor rackare!

Jag förflyttade mig till en vik som är full av näckrosor och lade ut ett kast. Det blev en stor virvel efter, jag kastade två gånger till på samma ställe. Pang, sa det! Tvärstopp, mothugg och sedan blev det en jädrans fart! Den gjorde flera långa, kraftiga rusningar. Bågen var i mycket fin kondition, kanonfin stjärtfena.


 

Rödfärgning av bastu

2015-08-29

Dagen började med att jag åkte till en skogstjärn i sjutiden på morgonen. Det vakade tre stora fiskar inom räckhåll, men de tog inte.

Sedan var Annika och jag var vid stugan och grejade hela dagen. Jag putsade bastukaminen och sprejade den med svart hotpaint. När jag svetsade kaminen för sjutton år sedan så målade jag den med samma färg och det har hållit så länge! Nu ska den torka i 24 timmar sedan ska jag elda i kaminen då härdar färgen av värmen!

Sedan var det bastuns tur att bli snygg. Jag borstade norrväggen och rödfärgade den. Den är mycket utsatt för väder och vind, så det var välbehövligt!


 

Ännu en fantastisk caddisnatt

2015-08-20

Jag kunde inte låta bli att åka till ödemarkstjärnen i dag, det är bäst att smida medans järnet är varmt! Det var ju en till solig och varm sensommardag och det var vindstilla.

När jag kom fram till tjärnen så krusade det bara längst inne i den östra viken, annars var det spegelblankt. Det var insekter överallt, det kommer att bli kanon, tänkte jag.

Jag paddlade bort till östra viken, som är grund och satte mig för att vänta på den store. De två andra gångerna jag har varit här så har en stor öring gäckat mig där. Mycket riktigt, när solen slickade trädtopparna visade den sig. det hade börjat att poppa upp några nattisar lite varstans, men det var färre ikväll än för några dagar sedan.

Jag lade ut min Goddard caddis och väntade, men han vakade utanför kastavstånd. Jag smög mot vaket men då flyttade han sig bara, det går inte att lura den gamle!

Jag förflyttade mig till grundplatån på mitten av tjärnen och behövde inte vänta länge förrän det vakade runt mig. Caddisen hann knappt landa förrän en stadig båge tog den. Regnbågen gick rakt ner mot botten och stångades, det var en ganska stor rackare. Efter mycket tumult kunde jag håva en riktigt fin båge med fina fenor, 1,5 kg!

Strax därefter hade jag följt en serie vak och lyckades lägga caddisen perfekt och bågen tog stenhårt. Jag fick byta caddisen efter att kilobågen hade slukat den, den satt längst ner i halsen!

Jag paddlade in mot myrkanten för där hade det gått en hyfsad fisk och vakat ett tag. Ett kast och den satt på en gång, trodde jag! Den gick till väders i ett metersprång och skakade av sig flugan!

Det prasslade till inne vid en stor sten vid stranden, och fram kommer en stor räv smygande, en riktigt stor och fin räv med yvig svans. Han verkade inte så rädd av sig, utan vankade fram och tillbaka och tittade på mig. Han hade nog aldrig sett en sådan varelse på vattnet någon gång!

En större fisk visade sig hel en bit från mig, jag närmade mig sakta och den fortsatte att vaka så att vattnet sprutade. Den slog på hårt som bara den och kom rakt emot ringen, jag såg att det var en båge på ca 1,5 kilo. Den rusade som en galning flera gånger men till slut så gick även den till väders och tackade för sig! Skit också, men det var en härlig fajt!

Nu var det nästan helt mörkt ute och vaken avtog så jag paddlade mot land. Det blev ännu en gång en helt makalös solnedgång, det är som att himlen stog i lågor. Sommarluften var ljum och tjärnen blänkte i himmlens alla färger. Jag satt länge och tittade på himlen och njöt av hur vackert det är i naturen, jag fotade en hel del!

Innan det blev kolsvart så var jag tvungen att bryta upp och bege mig till bilen. Jag gick som en flipperkula mellan trästammarna med flytringen på ryggen, jag såg knappt var jag satte fötterna. sedan for jag förbi stugan och kikade till den.

Vilket kanonfiske jag har haft under den här veckan, intryck jag insuper med alla mina sinnen. Samlar bilder att minnas i vintermörker och kyla.


 

Trolsk nattsländenatt

2015-08-17

I kväll så åkte jag åter upp på gränslandet mot och i hälsingland för att smyga på nattslände öringar. Jag fick ingen med mig så jag åkte själv. Jag vandrade genom skogen med flytringen på ryggen fram till ödemarkstjärnen, och när jag kommer fram så blåser det en ostlig vind. Det var inget bra, inga sländor, inga vak!

Jag satt mig ner och pustade ut och släckte törsten. Då, plötsligt så plaskade det till femton meter utanför mig. Bra, då är de på gång, tänkte jag! I med ringen och försiktigt gled jag ut på den krusiga ytan, men inga flera vak syntes.

Jag paddlade bort till en lä kant där jag parkerade. Jag fick vänta över en timme innan det lugnade av, och det började inte att vaka förrän solen slickade trädtopparna. Nu kläckte det nattsländor överallt och jag såg en riktigt stor öring som patrulerade efter en kant inne i en vik. Jag smög sakta dit men då försvann öringen, den luringen hade varit med förr!

Jag fortsatte till mitt bästa ställe, en grundtopp mitt i tjärnen med lite näckrosor. Nu kom det en regnbåge och vakade enligt boken, ett, två, tre vak på rad och jag lägger min Goddard caddis framför och den går upp och tar perfekt! Jag lyfter spöet och den är krokad. Det var en stark en, flera vilda rusningar innan jag kunde greppa den över nacken. Regnbågen var i perfekt kondition, fina fenor och vacker i färgen.

Nu vakade det en fin öring bredvid mig, men när jag vänder mig om så är den borta. Jag lägger ut nattisen fem meter bara, så jag kan lyfta och lägga ut snabbt om den visar sig. Jag sitter och väntar i ca fem minuter sen plaskar det till rejält vid min nattis, och jag gör mothugg, men jag rycker den ur munnen på öringen och får hela linan över mig! Skit också, den var fin!

Alldeles innan solen hade gått ner så lägger jag min slända vid ett skapligt vak och det smäller direkt! Öringen krokade sig själv och dansen var ett faktum. Av tyngden att döma, så kände jag att det var en fin öring. När jag hade landat den så hade det slutat vaka och det hade blivit ganska mörkt. Det blev ett fönster på bara en halvtimme med fina vak ikväll, men den halvtimmen gav ju resultat.

Jag åkte någon mil till stugan efter fisket, när jag kom dit var det beckmörkt. Det blev en hel del mil ikväll på finnskogen, men det var det värt!


 

Nattsländeafton

2015-08-13

 

Efter första dagen på jobbet så packade jag fiskecaddyn med flytring och flugfiskeprylar för jag tänkte att ikväll måste det vara perfekt för en nattsländekläckning, soligt, varmt och vindstilla. Jag fick Joan med mig ikväll. När vi gled ut på finnskogstjärnens spegel så stog det inte på förrän det blev en massiv nattsländekläckning. Det började att visa sig en och annan fisk, och efter ett tag så vakade det stora öringar över hela tjärnen! Vi paddlade åt olika håll på tjärnen och efter en stund så hojtar Joan så det ekar i skogen, -Nej, det var en stor en! Han hade haft en stor öring på, men efter några tunga knyckar så släppte den!

Strax efteråt så hade jag lagt ut min muddler och en öring går upp och tar i en kaskad av vatten, jag känner ett hårt ryck i spöet sedan är det över! Skit också!

Nu var det stor fisk överallt runt oss men de var mycket skygga, bara man tog något paddeltag så var de fösvunna!

Joan kastade ut en Goddard Caddis på en nära vakande öring och den smackade på. Med böjt spö drillade han den medan jag tog upp kameran, men då klev den av och linan kom tillbaka som ett gummiband över Joan!

När solen gick ner bakom skogen så drog det in en kalldimma över vattnet och det slutade tvärt att vaka.

När vi sakta paddlade mot land så hade vi flugorna på släp och det var en öring upp efter min muddler men tog inte.

Vi sa i mun på varandra att det här var en av de roligaste fisketurer vi haft på länge, precis så här ska det vara när man smyger på öring med flytring, magisk solnedgång, vindstilla, massiv kläckning och stor vakande öring överallt!


 

Magisk bäcköringsmorgon

2015-08-10

 

Idag vaknade jag i halvfem tiden, det verkade bli en solig och vacker morgon. Jag packade ryggsäcken med och flugspöet och begav mig upp på finnskogen. Jag tänkte vandra runt några öringtjärnar för att se om jag hittade någon bra båtplats till "The Fly".

Det var en otroligt magisk morgon, dimmslöjorna lättade från myren och en stor sol som sakta klättrade över bergskammen och kastade långa skuggor från martallarna.

Ett par svanar och en ensam trana mötte mig vid tjärnen.

Jag hittade ett bra ställe där det låg en ruttnad eka, det var urtaget i myrkanten för att kunna dra upp båten lätt, helt perfekt!

Jag hade tänkt att flugfiska där, men så här sent på sommaren så var det mycket gräs uppväxt, så det var svårt att flugfiska från land. När jag vandrade tillbaka till bilen så såg jag färska björnspår på myrkanten, häftigt!

 

 

Jag fortsatte till stugan där jag fikade och värmde mig, det var bara 6 grader på morgonen.

Sedan åkte jag ett par kilometer från stugan och vandrade i gammelskog fram till en liten vacker skogså där det finns fin bäcköring.

På första kastet högg en bäcköring på den väl förtyngda Blackkillern. Jag fick tre mycket vackert tecknade bäcköringar. Ett par kast i varje pool, sedan var de som bortblåsta.

Det här var en härlig morgon, soluppgång, tystnad och alldeles ensam i vildmarken!


 

The Fly

2015-08-08

 

Nu har jag renoverat klart nya båten. Nya listen sitter på plats och nytt impregnerat trä i aktern.

Den fick också en dekorstripe efter sidan och den blev döpt till The Fly eftersom den kommer att vara min nya flugfiskebåt ;-)


 

Molly nyopererad

2015-08-08

 

I förrgår fick vi åka akut till veterinären med Molly. Hon hade varit mycket irriterad efter löpningen, så veterinären undersökte henne med ultraljud och de kom fram till att hon hade livmoderinflammation. Molly fick stanna kvar direkt för operation. Det hela gick bra och vi hämtade en moloken hund igår. Hon har ett decimeter långt ärr på magen så hon måste ha en strut på huvudet för att inte kunna nå ärret. Molly och jag har legat på en madrass på golvet inatt så jag skulle kunna ha lite koll på henne.


 

Semester vid stugan

2015-08-04

 

Jag, Annika och Molly åkte upp till stugan några dagar. Det var soligt med lite slöjmoln och dryga 20 grader.

 

Jag passade på att rödfärga på några ställen och Annika målade stenar, annars läste vi och slöade bara.

 

Molly fick vara med mig på en fisketur i båten, hon älskar att åka båt. Inne i viken högg en gäddsnipa men Molly brydde sig inte så mycket i den.

 

 

 

 

När Molly och jag skulle gå på en promenad så höll hon på att stiga på en kopparorm, men hon märkte den inte ens. Jag gick dit igen efter promenaden och den låg kvar och solade sig. Jag lyckades få några riktigt skapliga närbilder på den innan den tyckte att jag blev för närgången!

 

Det var en fiskgjuse som kom flera gånger på dagarna och spejade efter fisk på låg höjd, den var inte alls rädd!

 

Både jag och Annika badade i sjön, men det var kallt, bara 17,5 grader.

 

Vi åt och drack gott och njöt av en otroligt vacker solnedgång mot Gräsberget.

 

 


 

Gamrocken i Ludvika

2015-08-01

Min son Emils band SOMBRA skulle spela på femårsjubilerande gamrocken i Ludvika idag, en tvådagars hårdrocksfestival. Jag och Albin åkte dit på eftermiddagen till festivalen som låg ute vid "Piren". SOMBRA gick upp på scenen klockan sju och bjöd på ett bejublat gig! Det var hårt, tungt och tajt och det var kanonljud! Bra gjort grabbar! Kvällen avslutades på bästa sätt med Crucified Barbara!

 

 


 

Nytt objekt

2015-08-01

Jag var till järnhandeln för att köpa skruv men kom hem med en båt! Det var ett par som kom med en massa skrot och en mossig båt på ett släp. Sopstationen var öppen så jag förstog att de skulle slänga båten, så jag knackade på rutan och frågade om jag fick köpa båten. Givetvis, sa karln, och jag bjöd honom två hundra för den och fick ta den. Han körde hem den och dagen efter kom han med årorna!

Jag har länge letat efter en liten enkelbottnad båt som jag skulle kunna ha vid en liten öringtjärn för att smyga runt med och flugfiska ifrån, så den här passade perfekt! Den är lätt och jag kan ha elmotorn på den!

Det är en Jofa 250 med bra köl. Den krävde en viss renovering, årtullsfästet på ena sidan var trasigt, listen borta och träet under aluminiumfästet för motorn var ruttet. Så jag åkte till en båt tillverkare i grannbyn och fick lite plast, härdare, glasfiber och en ny list och skred sedan till verket.

Jag gjorde aluminiumskenor till bägge sidorna som jag plastade in som förstärkning. Oljat och renoverat årorna så nu är det bara listen kvar att sätta dit!

 

 


 

Cruising i Rättvik

2015-07-30

Idag var det dax för den årliga cruisingen på Classic Car Week. Jag åkte till Rättvik tidigt på morgonen, parkerade bilen och gick och slötittade på alla snygga åk. Framåt kvällen cruisade jag en runda, men det var trångt och man stog nästan stilla. Det blev vackert väder så det var folk i tusental och lika många snygga bilar! Träffade mycket folk och det blev en hel del bilsnack ;-)

 


 

Montering av solcellspanel

2015-07-22

Jag och min far var i stugan idag för att göra den slutliga monteringen av solcellspanelen och koppla klart inne med regulatorn. Det var minst sagt ett pillgöra, bara skruvarna till fästet tog ett par timmar, det var förbaskat trångt och knottigt!

Men nu fungerar allt och det känns skönt att efter några veckor av kabeldragning få njuta av att kunna slå på lyset i stugan!

 


 

Semesterfiske

2015-07-21

Vaknade med morgonsolen och åkte ut med båten på sjön. Det var varmt och nästan vindstilla. Jag gled sakta över sjön med två spön ute och ett par wobbler på släp. Plötsligt fick jag ett jättehugg på ena spöet, jag hann känna ett par tunga knyck innan gäddan spottade. Det var en skaplig gädda som slog på, men jag hann inte göra något mothugg!

Jag stannade vid en ö och åt frukost och njöt av solen. Det här var ett riktigt skönt och avslappnande semesterfiske!

 


 

Sotpannan

2015-07-20

Jag satt i stugan mitt i vildmarken och tänkte på den gamla sotpannan. Skissade lite i blocket och det är så här jag minns den. Jag har samlat på mig några sotpannor och var och en har sin historia. Det finns en gammal panna i stugan som heter "Vissel Johanna kitteln", en riktig pärla! Jag är lite svag för gamla kaffepannor.

Vildmark, sotpanna, svartkaffe! Det finns inget som skapar så mycket trivsel som just det att tända elden och ställa sotpannan på den!

Ja, vad skulle man göra utan sotpannan!

 


 

Nytt grillgaller

2015-07-14

Vi var i stugan idag och grillade. Jag testade ett nytt grillgaller som jag har gjort. Jag har kapat ett sträckjärn så det skulle passa grillringen och svetsat dit ett kors under av plattjärn på kant för att inte gallret ska slå sig, och två handtag. Det blev perfekt!

Det var mulet när vi kom dit men sedan så sprack himlen upp och vi fick en underbar kväll!

 


 

Magisk kväll på rödingsjön

2015-07-14

Min svåger Mattias och jag packade båten och åkte till en stor rödingsjö för att släpa långedrag. Vi hade elmotorn med och vi testade både långedrag och wobbler, men inte ett enda hugg! Det var fem båtar ute och ingen fick något! Men vilken kväll det var, helt magisk! Soligt, varmt och helt vindstilla på hela stora sjön.

Sent på natten så kläckte det vulgata inne i en vik. En större fisk gick där och vakade, head and tail, så fint. Vi hade inte flugspöet med så vi testade spinnare, jag kastade mitt i ett vak och det högg direkt. Några tunga knyck sedan säppte den! Det var det enda som hände på hela kvällen!

 


 

Semester i paradiset

2015-07-11

Jag och frugan var vid stugan idag och bara slöade, solade och åt gott! Jag rodde ut med båten till min risvål där jag försökte lura någon abborre, men de ville inte nappa idag. Jag rodde sedan runt sjön med en spinnare på släp och jag fick ett brutal hugg! Det var en tre kilos gädda som efter några långa rusningar motvilligt närmade sig båten, då gjorde den ett tokhopp och skakade av sig spinnaren! Men det var ganska skönt, då slapp jag ta rätt på den!

Min far och mor firade 55 års förlovningsdag så de hade varit till Rättvik och ätit gott, sedan åkte de över Bingsjö och kom förbi oss vid stugan och fikade.

Vi hade en grymt vacker kväll vid stugan, men knotten blev lite besvärlig.

 


 

Bingsjö spelmansstämma

2015-07-01

Jag hade tagit ledigt från kl. 11 så jag skulle kunna vara med på den stora sill lunchen vid Åke på prästgården i Bingsjö. Enligt tradition så har vi, Svärdsjö spelmanslag, ett långbord med sill av alla de slag och tillhörande drycker klockan halv ett den aktuella Bingsjödagen. Och vilket otroligt vackert väder vi fick, sommarens hittils varmaste dag!

 

Vi är ca. 40 sångglada entusiaster som tar i för kung och fosterland i snapsvisor av varierande slag, så det ekar ut över nejden! Oturligt nog så hade jag talförbud av läkaren den dagen, något ettrig virus hade satt sig i luftrören och neråt lungorna med pillerknaprande som följd! Så jag fick mest vara med och höja det alkoholfria glaset till allas retsamma glädje;-)

 

Efter att vi hade blivit varma i kläderna, både av sol och annat så traskade jag och Karin traditions enligt ner till Bjursträsket för att hälsa på våra spelkompisar i "Gölvdrag".

 

Sedan var det dax för att värma upp med spel vid stora tallen mitt på festplatsen. Vi spelade en rad olika polskor och schottisar under mycket jubel och stohej! Det var folk i tusental och det kom bara fler och fler!

 

Tyvärr så blev jag krassligare under kvällen så jag åkte hem tidigare än beräknat. Vi skulle spela till dans på stora scenen klockan tjugo över tolv på natten, men jag orkade inte vara kvar, febern sköt i höjden! Men roligt som fan hade vi denna underbara sommardag!

 


 

Flugbotanisering hos Mr. Greyhackle

2015-06-28

Jag och Joan åkte till vännen Rolf Ahlkvist alias Greyhackle för att botanisera bland hans berömda balsaflugor. Rolf är en av Sveriges absolut bästa flugbindare och är känd världen över för sina imitationer av landinsekter gjorda i balsaträ. Det är en fantastisk finish på dem!

Joan skulle köpa ett gäng balsaflugor för att prova i Slovenien. Han åker till Soca dalen i Slovenien på tisdag för att fiska marmorata öring i en vecka! Joan ska även testa min Redkiller i de klara älvarna där. Det ska bli intressant och se om den kan fånga någon marmorata öring eller regnbåge. Redkiller har många öringar på sitt samvete och den har även fiskat bra i British Columbia där den bland annat tog stor steelhead!

 


 

Stor vulgataöring

2015-06-23

Min kompis Marcus De Zayo Hallquist och polaren John från Stockholm var här för att försöka lura någon av de stora öringar som just nu frossar på vulgata. De hade hängt upp två hängmattor vid en finnskogstjärn och varit ute i två dygn innan vi åkte och träffade dem.

 

Jag och Joan tog båten på släp och åkte den långa vägen upp till den magiska öringtjärnen. Det blåste oroväckande mycket när vi kom fram. Vi surrade iväg med elmotorn ut till den udde där de hade lägret.

De var i full gång med att halstra en fin öring över elden. De hade fått sju fina öringar, en på ett par kilo!

 

Vi fortsatte mot norra sidan av tjärnen när vi hade morsat på dem. På släp hade vi varsin streamer och vid en udde så hade vi hugg.

 

När vi närmade oss den gräsiga stranden så vakade ett par stora öringar bredvid oss. Det kläckte en hel del sländor, klockan var då ungefär 16.00, och det blåste fortfarande lite för mycket för att man skulle kunna ligga still med båten och invänta vak. Så vi åkte runt och släpade och kastade lite om vartannat.

 

Plötsligt så får jag ett hårt påslag och jag krokar en fin kiloöring! Vi dricker lite kaffe och käkar macka och fortsätter sedan efter samma gräskant.

Nu är det Joans tur att få ett tungt påslag. Han drillar länge en mycket fin kiloöring som han sedan kan håva och återsätta! Den tog på en stor Ahlkvist muddler.

 

Nu kommer Marcus och John roende fram till oss vid udden, de har haft flytringarna liggande kvar där. Vi går också i land och vi snackar en del och lättar på trycket. Medan vi står där så svärmar det hundratals vulgator i träden!

 

Joan hojtar till! Vilken jävla stor öring som var upp där, sa han! Nu ser vi också en riktigt stor öring som gick upp och sörplade i sig slända efter slända! Marcus slänger sig i ringen och paddlar ut. Första kastet blir trassel, men öringen hugger efter flugan. Kastar igen och öringen går upp på nytt och missar precis flugan! På tredje försöket suger öringen i sig Marcus sländimitation och det blir en jädra fart i grejorna.

 

Vi går också ut med båten och Joan ror och jag har kameran i högsta hugg. Den verkar riktigt stor och visar den magnifika stjärtfenan ibland. Efter en lång och dramatisk fajt med 0.15 tafs kan Marcus äntligen landa denna vulgatafrossande trofé fisk! Vågen stannade på 2,6 kilo!

Vi lyfter på hattarna och gratulerar! Jag tar några bilder ute på vattnet sedan paddlar de in till land och fotar en hel del med systemkameran.

 

Vi forsätter att kasta på några vakande öringar men det blåser och det är svårt att manövrera båten i rätt läge för kast. Framåt natten så drar det in en isande nordan så jag och Joan ger upp och beger oss hemåt.

 

Vilken fantastisk öringkväll i finnskogslandet det blev trots att inte vinden mojnade under hela kvällen!

 


 

Midsommar med kabeldragning

2015-06-21

Hela midsommar helgen har jag varit i sommarstugan och dragit om alla elkablar. Vi har bara haft ett batteri förr men nu har vi har skaffat ett solcellspaket men jag var tvungen att dra nya grövre kablar i hela stugan! Jag har också bytt ut alla glödlampor till LED-lampor, och införskaffat en kaffebryggare och en vattenkokare till köket. Nu har jag bara kopplingen i några dosor kvar i stugan, och kabeldragningen ut till bastu, förråd och toa, och montera dit solcellspanelen på väggen.

Annika var med idag och planterade blommor i alla blomlådor runt stugan. Det lugnade av och solen strålade för fullt, äntligen en varm sommardag! Vi fikade på altanen och vi stannade till sent på kvällen.

Det har inte blivit så mycket fiske nu på ett tag. Det har inte varit så mycket vulgatakläckningar på tjärnarna nu pga av det kalla vädret och för att det har slagit ner så mycket kallt regn i vattnet! Jag och Joan ska eventuellt ut i morgon natt för att kolla om någon vakande vulgataöring visar sig!


 

Jagande storöring i ytan

2015-06-12

Idag var vi åter på finnskogstjärnen för att jaga vulgatafrossande öring. Det blåste lite när vi kom dit så vi satte på en varsin Wolly bugger och susade iväg i sakta fart med dessa släpande efter. Jag hann knappt sätta mig i båten förrän det högg brutalt på min bruna Wolly bugger, det blev en jädrans fart på grejorna. Jag kunde efter en stunds fajtande håva en trind kiloöring med stor och fin stjärtfena!

Det var en hel del sländor som kläckte när det lugnade av framåt natten, men vi såg endast ett vak. Men det var stim av småfisk som lekte i ytan och bredvid oss så kom det upp en riktig storöring och jagade dessa i ytan! Det var en stor baddare! Vi provade med streamer runt dessa stim men den store var som bortblåst!


 

Vulgata dax

2015-06-10

Jag tog båten på släp och kompisen Joan med mig till en öring/rödingtjärn högt upp på finnskogen idag, med förhoppning att vulgatakläckningen skulle ha kommit igång. Men vi såg bara 5-6 stycken och något vak. Det är sent i år. Det var en del vind också, men vi hittade en lä kant där vi provade utan resultat.

Jag hade elmotorn med men den funkade inte! Vi fick se sedan när vi kommit hem att en kabelsko hade lossnat så det blev ingen kontakt! Vi rodde sakta runt tjärnen med ett par pulserande streamers och Joan hade ett duktigt påslag men den krokade inte, det var allt för kvällen!

Men nu är allt fixat och vi ska göra ett nytt försök på fredag kväll, det ser ut som att det ska bli varmt och vindstilla!


 

Y-Fronten

2015-06-07

Min son Albin och kompisen Niklas (Filmzoome) har spelat in en ny film som heter Y-Fronten. Det är en parodi på olika krigsfilmer. De ska tävla med den på Dalarnas filmfestival i höst. De har hållt på med denna 11 minuters film i ca ett år! Albin har redigerat den och gjort alla effekter! På med massor med ljud och njut av en galen krigsparodi!

https://youtu.be/ZVSGYiV_dto

De har tillsammans med några andra kompisar varit på Isalanäset i Svärdsjön i helgen och spelat in en ny film, "Jakten på Bigfoot". De har tillverkat massor med rekvisita och köpt in en hel del kläder och prylar, varav en grotesk gorilladräkt! Det är tänkt att de även ska tävla med denna film på filmfestivalen i höst, om de nu hinner redigera den :-)


 

Musikaliska söner

2015-06-07

Det går bra för mina musikaliska söner nu! Albin, alias ConnecteD, som är DJ och producerar egen musik, Hard Trance, har släppt fem låtar på två skivbolag i England. En av låtarna som heter "Woodpecker" är med på ett samlingsalbum med flera producers från hela världen. Det är en välgörenhets skiva för djur och den har i dagarna uppmärksammats i Hollywood i USA. Låtarna finns på spotify:

https://open.spotify.com/track/3WaNIt21Y9W7MPhVRhD9WQ

https://open.spotify.com/album/10mSxrlP7zVrahGj7fY8R8

Min son Emil spelar bas i ett metalband som heter Sombra, och de har för någon månad sedan släppt en skiva, "ROOTS of GAIA". Genren är progressive deathmetal. De har nyligen spelat i Gävle och på en rockfestival i Falun. Deras officiella musikvideo finns på YouTube och är filmad och redigerad av sonen Albin:

https://youtu.be/p1V-xOR6PIw

Deras skiva finnns också på You Tube:

https://youtu.be/7DgjZYAk1nI

Låtarna från albumet finns också på spotify:

https://open.spotify.com/album/0991KmO0pzFMITvHd1jCMh


 

Fiolspel och fiskelycka

2015-06-04

När jag kom till stugan på eftermiddagen idag, så var min far redan där. Jag skulle dit för att fixa lite med några blommor och blomlådor.

När vi stog där på altanen så fick jag se något stort och mörkt på det lilla gamla hygget mitt emot stugan, och det rörde på sig! Hämta kikaren, det kan vara en björn, sa farsan! Men det var en enormt stor älgtjur med basthud på hornen. Den gick där lugnt och betade sly.

Vi eldade i köksspisen och fikade och njöt av tillvaron. Fiolen var med så vi spelade några låtar i köket.

 

Min far åkte hemåt framåt kvällen, men jag stannade kvar och pysslade lite. Plötsligt fick jag se en stor rovfågel komma flygande på ganska låg höjd, det var en fiskgjuse. Den satt sig i en gran på andra sidan sjön, där satt den och spanade bra länge innan den dök ner och tog en fisk.

 

Senare på kvällen så packade jag ihop och åkte hemåt, och på hemvägen stannade jag vid en liten regnbågstjärn. Det blåste in mot en vik, så jag styrde kosan dit. Jag fick ett hårt påslag på första kastet, så då visste jag att de var där.

Jag lyckades landa tre riktigt fina bågar och jag krokade av en och tappade fem stycken hyggliga bågar.

Det här var en härlig eftermiddag med farsan i stugan och det blev ju en bra avslutning på dagen också!


 

Nya friluftsprylar

2015-05-30

Idag investerade jag i några nya friluftsprylar. Det var en butik i Falun som skulle upphöra, så det var halva priset på allt! Det fanns allt från skogs/huggarprylar, Gränsfors yxor, vandringskängor, Muurikka i olika storlekar och friluftskläder varav mycket från Lundhags. Det var rena hysterin, en kassa bara och en kö som ringlade sig ända ut till parkeringen. Folk köade i timmar!

Jag fick tag på en ny midjeväska T7 från Lundhags till fisket. Min gamla har dragkedjan strejkat på. Jag tycker att midjeväskan är bäst att ha fiskeprylarna i när man smyger runt i skogarna och letar öringvatten. Jag köpte även en portabel, vikbar Muurikka som är lagom stor att ha med i ryggan. Sedan köpte jag två nya termosar, en 0,5l och en 0,7l från svenska Stabilo Therm, riktigt bra termosar med skruvkork!


 

Magisk öringkväll vid finnskogstjärnen

2015-05-26

Hela eftermiddagen var jag vid stugan och grejade, jag snickrade färdigt ledstången ner till grinden. När jag fikade så plaskade det till väldigt i viken, det var en fiskgjuse som dök och tog en fisk. Det var en ganska stor firre som han sedan försökte lyfta med, han tog sig så när över talltopparna med den stora fångsten.

När jag var klar vid halv sextiden så åkte jag till en trolsk finnskogstjärn. När jag kom fram så var det helt vindstilla och alldeles tyst, endast storlomen med sitt vemodiga vildmarksläte och göken som guckade ekande utöver tjärnens stilla vatten hördes. Vilken otroligt vacker försommarkväll det var, en riktigt magisk vildmarkskväll!

Jag såg att det vakade en ganska fin öring långt bort efter den motsatta stranden. Va bra, då är de på gång, tänkte jag! På första kastet hade jag en på, men den gick rakt upp i luften och lyckades slå sig lös!

Jag fortsatte en bit bortanför, till en udde. Där hände samma sak igen, ett stenhårt påslag och firren går till väders och släpper! Skit också, jag hann inte med att göra ett ordentligt mothugg!

Efter en stund så händer det åter igen, men nu sitter öringen på under flyktförsöket i luften och under ett par rusningar men framför fötterna så sliter den sig!

Nu ser jag att det vakar en mycket fin öring vid några stenar, ganska nära land på andra sidan viken. När jag smyger runt viken så tvärstannar jag, vargskit! En varg hade skitit mitt på stigen. Det var stora korvar innehållande enbart älghår och benrester, häftigt!

Medan jag står på knä och fotar vargskit febrilt, så går öringen upp igen i ett högljutt vak. Jag smyger sakta fram och upp på en större sten och lägger ut flugan, men inget händer. Jag kastar några gånger till, men icke. Då vakar den alldeles bakom mig, jag lägger ut ett kast snett bakåt och efter ett par drag i linan så smäller den på! Öringen går rakt ut i tjärnen så den krokade sig hårt själv. Den här öringen visade sig inte, utan gick bara och stötte mot botten. Jag landade öringen med ett stadigt tag om nacken, det var en rätt så skaplig öring som hade tagit min Special Montana.

Det mulnar på och vinden tilltar, det ser ut som att det skulle kunna bli ett riktigt oväder. Regnet vräker redan ner bortanför berget i norr. Jag stannar en stund för att fota den vackra regnbågen som framträder i solens sken mot de mörka tunga regnmolnen.


 

Rödfärgning

2015-05-20

Idag så rödfärgade jag, Albin och min far sommarstugan. Vi gjorde baksidan på stugan, där det är mest utsatt för sol. Bäst som vi höll på att måla så kom det ett jädrans oväder, det haglade och spöregnade som aldrig förr!

Bastun och förrådet ska också rödmålas, men det är det inte sån brådska med.

 

 

Vid en vägkorsning bortanför stugan så ligger det snö kvar än, en hel snödriva, nu den tjugonde maj! Helt otroligt, men det har ju varit en väldigt kall vår!


 

Älgkalvar och göken

2015-05-18

Jag åkte upp till stugan efter jobbet idag, jag skulle göra några justeringar på grinden. Jag passade på att köra dit lite ved som jag hade hemma efter en trädfällning. När jag var klar med grinden så lassade jag en massa plankor, bjälkar och skräp från gamla altanen på släpvagnen. Jag plockade bort allt skräp från vedbacken, där nya vedboden ska stå.

Sjön vid stugan låg alldeles spegelblank då jag satt vid grillplatsen och fikade. När jag satt där hörde jag göken för första gången i år!

När jag åkte hemåt fick jag tvärnita med släp och allt för en vilsen fjolårs älgkalv kom upp på vägen vid Nilslarsberg, som tur var gick det hela bra! Älgkalven kommer fram till Götes hus varje kväll och kikar in genom fönstret, och glor på tv´n!

När jag kom ner till Isala så stog det tre fjolårs kalvar i diket. Innan jag hann fram med kameran så sprang de ut på en åker, men det blev en bild ändå! De kan samlas i grupper så här för de söker sällskap och känner sig vilsna efter att de har blivit bortstötta av kon.


 

Vårstädning i sommarstugan

2015-05-16

Annika och jag åkte till stugan idag för att vårstäda och göra snyggt inför säsongen. Vi hade det bensindrivna elverket med oss så vi kan dammsuga i stugan.

 

Jag hade också tagit med mig vinkelslipen, så jag passade på att slipa av några bultar som stack fram för långt på grinden. Jag gjorde även färdigt ledstången fram till stolpen.

 

Vi dammade, torkade och skurade i några timmar sedan var det dax för kaffe och goa mackor. Nya kuddar med renar och ugglor på, hade vi med oss till soffan och fotöljerna i stora rummet. Det blev snyggt, och nu känns det fräscht i stugan så vi kan njuta av den förhoppningsvis fina och varma sommaren där!

 

 


 

Grindstolpar och grind på plats

2015-05-14

Jag och Albin åkte upp till stugan tidigt i morse för att montera grindstolpar och grind. Det gick väldigt smidigt när man var två som hjälptes åt.

Vi kapade stolparna i rätt längd med nya motorsågen och monterade dit dom. Ovanpå la jag på ett par bitar tjärpapp och ett par runda stenar. Grinden pallade vi upp och sedan var det bara att skruva dit den, hur smidigt som helst!

Vi förlängde ledstången fram till en av stolparna, men det fattas en undre planka på ledstången. Det får bli nästa gång jag är upp.

Sedan avslutade vi med att sätta upp ett par smideskrokar och ett par svarta lyktor på stolparna!

Nästa steg efter en del rödfärgning är att plåtarna och veden bortom grinden på vedbacken ska flyttas och sedan ska det grävas för plintar till nya vedboden.

Innan vi åkte hem så tömde vi mulltoan och när jag skulle skölja ur den i sjön så höll jag på att kliva på en stor snok. Den var ca en meter lång, en riktig bamse! Den ringlade ner i vattnet och försvann!

 


 

Gjutning av plintar till grindstolparna

2015-05-11

Här om dagen var jag, Albin och farsan upp till stugan och grejade lite. Min far och Albin rödfärgade lusthuset och jag började att gräva hål för att gjuta plintar till grindstolparna som grinden ska sitta på, som jag har tillverkat.

Idag var jag till stugan igen och gjöt färdigt plintarna. Min far var redan där och hade börjat med vårstädningen, han tvättade fönstren.

Om vädret är ok till helgen ska jag sätta dit stolparna och grinden.

 


 

Silverjakt vid Gävlekusten

2015-05-05

Jag hade haft koll på vädret vid kusten ett tag och idag såg det ut att vara bra förutsättningar till en bra havsöringsjakt. 1-2 sekundmeter, pålandsvind och halvklart!

Jag slutade jobbet klockan tolv och därefter skulle jag installera en diskmaskin, sedan packade jag mina kustgrejor och åkte och hämtade Joan.

 

 

 

Vi kom fram vid kusten i tvåtiden och riggade iordning prylarna och begav oss vandrande genom den vackra vårskogen ner till havsstranden. Vi blev förvånade att det var så högt vattenstånd, det brukar vara mycket lägre den här tiden på året då vi brukar vara där.

 

 

 

 

Vi vadade försiktigt ut till några hot spots, temperaturen i ytvattnet var sju grader, men vi såg inte en enda småfisk eller märla i vattnet.

Vi kastade av dessa platser under ett par timmar, men vi kände ingenting. Vi provade en massa olika flugor i olika färger och kontraster efter hur vädret skiftade, ibland sol och ibland mulet, men inget! Jag testade några av mina säkra kort först så som: Ice, Redkiller-ST, Black killer-ST och Brundonken, men som sagt inte en känning!

Jag hade haspelspöet med mig också, men det var lika där! Jag kände ingenting, inte en stöt engång!

Det var som att öringen inte var där, och det blev ingen temperatur ökning alls under eftermiddagen. Ingen betesfisk ingen öring!

 

 

 

 

Vi fikade och tog det lugnt och fiskade om vart annat. Det kom några flera fiskare senare på dagen, men de fick inte heller några hugg!

 

 

 

Ett svan par var med oss hela tiden, inte alls rädda! Men man vill ju inte gå för nära en sådan, de kan vara bra ilsk av sig!

 

Framåt senkvällen så var vi bra nöjda, så vi gav upp för den här gången, men vi får väl se om vi åker ut någon mer gång lite längre fram. Det beror helt på om vi får någon rapport om att havsöringen är där och på hugget, för då är vi det också!

 


 

Knipholk och grillplats

2015-04-28

Idag for jag upp till stugan för att sätta upp en till knipholk. Jag har satt upp tre förrut i år. Sist jag och min far var upp så såg vi att ett knip par låg i vattnet vid en udde, de brukar vistas ett tag utanför någon holk där de vill bo. Jag visste att det var en gammal holk där men att den var trasig, så därför har jag gjort en ny.

 

Jag rev ner den gamla och satt upp den nya på samma plats. Sedan röjde jag framför så de kan flyga in utan att det är grenar ivägen och att ungarna kan kasta sig ut från holken utan bekymmer!

 

 

 

 

Jag har gjort en ny grill som ska vara vid morgonbänken. Jag tog bort en massa sly och gamla stenar, la ut marktäckar duk och körde på ett gruslager. Sedan var jag till en myrkant och tog tre granslanor och gjorde en trebening med en krok för att kunna fästa ett grillgaller i.

 

När jag stog där och grejade så hörde jag ett väsande ljud. Jag tittade upp och såg en grå kant över sjön som närmade sig. Det var ett hageloväder. Det lät högt som bara den och det bara frasade i sjön! Jag fick springa in fort som attan. Det var bara och rida ut stormen, då passade fika bra!


 

Ännu ett makalöst fiske vid öringsjön

2015-04-27

Efter jobbet så åkte jag till öringsjön igen för att se om öringarna fortfarande var på hugget. Mycket riktigt, det var de!

 

Idag var det vindstilla och åtta grader, och det hängde regn och snö byar i luften.

 

Jag smög fram till den lilla udde som jag var vid här om dagen, steg ut på stenen och kastade ut min Black Killer och på andra kastet så blev det tvärstumt! Ett hårt mothugg och sen var det full fart. Öringen gick upp i ett meter språng men flugan satt kvar. Jag drillade den tunga öringen bra länge och efter flera långa rusningar så det skrek i rullen, så kunde jag med möda landa en jäkligt fin öringhane!

 

Jag gick en bit bort och provade, jag hade en liten känning men den tog inte. Jag fortsatte en bit och testade lite här och där, och pang, en till urstark och vild öring hade slagit på. Lika lång men lite slankare, men en fin öring.

 

Sedan hände det som inte får hända. Det högg brutalt, stenhårt och en riktigt tung öring gick ner på botten och spände. Tunga, tunga knyckar gick genom spöet. När jag efter en bra stund fick den nära land så gick linan av! Skit också! Det var en riktigt grann öring!

 

Nu var jag tvungen att sätta mig och lugna ner mig lite och dricka det medhavda kaffet. På med nya grejor och tänka ut en ny strategi.

 

Efter ett bökande i svår terräng med mycket tät vegetation så bestämde jag mig för att vandra tillbaka till min hot spot vid stenen där jag började.

 

När jag stog där och skulle fixa iordning grejorna så vakade det bara fem meter ut. Det hann vaka tre gånger innan jag var klar. Jag la ut min Black Killer vid vaket och efter bara ett par dragningar i linan så blev det stopp! Jag kände på knyckarna i spöet att det inte var en öring, mycket riktigt, det var en väldigt grann röding! Jäklar vad den var stri, helt tokig!

 

Jag fick sex öringar och en röding denna magiska eftermiddag vid sjön. Jag krokade av tre och tappade en för att linan gick av!


 

Källrå-järnet

2015-04-25

Idag införskaffade jag mig ett smörgåsgrilljärn som är gjort i Källrå i västernorrland. Otroligt bra utförande. Det är 4 cm djupt, 11 x 12 cm. Järnet är tillverkat i lättmetall och svenskt stål och med helt slät botten, för att man ska kunna tillreda det man själv önskar.

Fem recept på vildmarksmat ingår, samt en kraftig jutesäck som skydd. Järnet väger inte så mycket så det är lätt att bära med sig. Så nu blir det riktiga gomackor på mina vildmarksturer!


 

Makalöst öringfiske efter islossningen i full storm

2015-04-23

Kompisen Sven hade varit till öringsjön tidigt vid 5 tiden på morgonen och haft en riktigt stor öring på, som tyvärr lossnade. Han fick tre fina igår kväll.

 

Jag gick till sjukan först på morgonen för att ta ur styngnen i armbågen. Det hade läkt bra och såg fint ut. Sedan drog jag iväg till öringsjön.

 

När jag kom fram så blåste det halvmeters vågor rakt mot den udde jag tänkte fiska ifrån. Riktigt april väder. Isen hade gått för ett par dagar sedan, och öringen var som tokig! Den var riktigt på tag idag! På med huvan och trotsa stormen. Medan jag stog där så kom det snöbyar och öringen högg stenhårt! Det var nog bra att det blåste mot land där jag stog, för flera öringar strök förbi där.

 

Det var på samma ställe som jag hade fått fin fisk förr. En mycket stenig plats med en tvär djupkant utanför, det är som ett dike. Det var en färg som funkade, svart, med rött ilägg. Sven körde med lika färg han också.

 

Jag stod ut hela förmiddagen i den hårda vinden, och jag tog upp 3 stora öringar, som fick följa med hem. Totalt vägde dom 4,9 kg. Jag krokade av 9 öringar och jag tappade fyra, varav en riktigt stor!

 

Jag har aldrig varit med om ett sådant makalöst öringfiske, hela 16 öringar som högg stenhårt i blåsten! Helt otroligt!


 

Trollbäcken

2015-04-22

Idag hade jag skogsvandring på schemat. Jag vandrade efter en riktigt trolsk skogsbäck mitt på finnskogen, jag kallar den för Trollbäcken. I denna vackra skogsbäck finns det mycket fina bäcköringar och ganska rikligt! Det här är tredje skogsån/bäcken som jag har letat på och vandrat efter i vår.

Detta är ett väldigt björntätt område, men jag såg inte ett enda björnspår idag. Det ska bli härligt att smyga på bäcköringarna här i sommar.

Jag var förbi en öringtjärn på väg dit, där låg isen kvar. En tokig speltjäder sprang omkring på isen och väsnades, det är ju speltider för fullt nu.


 

Öringjakt och kolbullar

2015-04-21

Jag hämtade Sven tidigt på morgonen och så åkte vi högt upp på finnskogen till bävertjärnen. Det var en otroligt vacker morgon, sol och varmt. Bävern hade fällt ännu flera träd sedan sist jag var där, de låg som plockepinn överallt efter stränderna.

 

Det drog lite från norr så det krusade på vattenytan, det är ju bra för fisket, tänkte jag. Vi provade lite varstans, men utan resultat. Då gick vi längst in i viken, på det grunda och testade. Jag hade ett påslag vid iskanten men den satt inte. Öringarna var inte alls på tag idag.

 

Det lugnade av framåt förmiddagen, och det blev väldigt varmt i solen så man tycker ju att någon öring skulle visa sig. Vi fortsatte att fiska runt tjärnen men det blev inget. Vi såg inte ett enda vak på hela förmiddagen.

 

Idag hade jag med mig pelletsbrännaren och kolbullepannan, man blir ju väldigt hungrig efter allt fiskande! Så vid lunchtid så satte jag fart på pelletsbrännaren och började göra kolbullar.

 

Jag hade blandat smeten hemma och hällt den i en pet flaska. Smör och tärnad bacon, det är allt som behövs för att göra en förbaskat god lunch som man står sig på länge. Vi hade på lingonsylt på kolbullen och det smakade himmelskt gott! En sak hade jag glömt, jag brukar vilja ha messmör på också men det blev som sagt kvar hemma.

 

Även om vi inte fick någon skogstjärns leopard så fick vi i alla fall njuta av god mat och en mycket vacker utedag tillsammans vid bävertjärnen. Snacka om livskvalitet!

 

Recept på två kolbullar:

2 dl vetemjöl

3 dl vatten

½ tsk salt

2 hg saltat fläsk (går bra med bacon)

Tärna fläsket och stek halva mängden i pannan över öppen eld.

Blanda ihop vatten, mjöl och salt i en bunke.

När fläsket är knaprigt, slå halva smetmängden ovanpå.

Stek nu kolbullen på inte alltför het brasa, ca 3 minuter,

vänd och stek ca 2 minuter till.

Avnjut sedan kolbullen med att toppa det hela med lingonsylt och en klick messmör. Avrunda gärna sedan med en god kall öl eller svagdricka!


 

Jättekastet på Isalanäset

2015-04-20

Idag så packade jag frukost och åkte till Isala och vandrade ut på Isalanäset till ett naturminne, ett så kallat "Jättekast". Det är en vacker aspskog man kommer till först och sedan fortsätter man in i en riktig gammelskog, och mitt på näset så finns det många stora stenblock. Det block jag står vid vilar på ett mindre block och under är det som ett stort gryt eller ide. Det finns ett större block än detta också. Efter att ha kikat på alla stora jättekast så gick jag ner till stranden vid Svärdsjön och fikade och njöt av solen.

Sädesärlan har kommit nu och en Forsärla har skådats vid Borgärdetsströmmen.


 

Vinterpäls

2015-04-19

Vi var i köket och tittade ut, och där stog ett rådjur och åt av frön som var kvar efter fågelstugan. Men det såg väldigt eländigt ut. Det såg nästan ut som rådjuret hade fått skabb, men rådjuren fäller vinterpälsen den här tiden på året. Det här rådjuret var ensam i vår trädgård, men annars brukar vi ha ett flertal rådjur som kommer i skymningen och letar mat. Jag har matat dem med äpplen emellanåt i vinter.

 

Igår när jag gick med Molly på morgonen så såg jag ett par av Storskrake som låg på vattnet vid ett gruvhål nere vid Svärdsjön. Så här tidigt har jag inte sett dem förr! Honan kallas för "Skräckan". De häckar tidigt i trädhål eller holkar. Kan samlas på hösten i tusental i utvalda sjöar, fiskar kollektivt i drevkedjor!


 

Mätning av ny vedbod

2015-04-16

Min far och jag åkte upp till stugan idag för att ta några mått inför den nya vedboden vi ska bygga i sommar. Nu hade isen även här uppe släppt några meter från land. Det var kallt, det blåste en iskall nordan och var bara någon plusgrad. Efter allt mätande gick vi in i stugan och fikade, det smakade riktigt bra med värmande kaffe. Kjell kom åkandes förbi, han stannade och berättade att igår kväll så hörde han vargflocken yla alldeles bortanför min stuga, hans hund hade svarat dem.

När vi åkte hemåt så såg vi två stora älgar en bit in i skogen efter vägen.

Nu har Storspoven kommit, det har varit några på iskanten på Svärdsjön. Även Storlomen har kommit till sjön Liljan.


 

Ögonkontakt med storöringen

2015-04-15

Idag kunde jag inte hålla mig längre. Gjorde i ordning frukost och packade fiskecaddyn, sedan drog jag iväg till en öringtjärn. Det var isfritt ca 15 meter från land, perfekt tänkte jag! Det var vindstilla och 3 plusgrader.

När jag som bäst satt och åt frukost och njöt av solen och tranorna som trumpetade en bit bort, då började en storöring att vaka efter iskanten. Uppskattningsvis ca 1,5-2 kg. Jag hade flugspöet och linkorgen med mig. Det verkade som den gick och tog fjädermygg! Jag drog ut en massa lina i korgen och kastade ut en liten torris. Eftersom jag är nyopererad i vänsterarmen så gick det bara att kasta med höger arm, men jag lyckades i allafall få ut flugan.

Öringen gick upp hel i ett vak alldeles bredvid min fluga, det var så att jag han med att få ögonkontakt med bjässen. Efter det var han borta, det var som om han bara skulle upp och kolla mig och flugan. Jag lyckades i allafall ta ett foto på ett av vaken! En till lite mindre öring kom också vakande efter iskanten men den ville heller inte ta! En havsörn letade uppvindar högt ovanför mitt huvud!

 

Stomobäcken

Efter att ha spenderat min förmiddag vid öringtjärnen åkte jag vidare på skogen, parkerade och vandrade iväg genom en riktig trollskog, bestående av stora granar och mossbeklädda stenar. Siktet var inställt på Stomobäcken, en mycket vacker skogsbäck mitt i vildmarken. Här måste jag prova bäcköringen i sommar!

 


 

Motorcykelöring

2015-04-14

Jag fick ett mail från min kompis Sven idag, om hans irrfärder på finnskogen. Jag skrattade högt när jag läste det! Han åkte runt på skogen med motorcykel och jagade öring. Han lyckades landa en mycket fin öring på 1,3 kg, men han hade inget att stoppa den i. Så han hittade en eltejpsrulle i fickan, slängde upp öringen på styret och lindade fast den med eltejp! Färden fortsatte hemåt med öringen fladdrande på styret. Tur att det hann bli mörkt så ingen såg eländet, skrev Sven.


 

Nyopererad

2015-04-09

Nyss hemkommen från kirurgen. Har opererat bort en trasig slemsäck (borsa) och andra trasiga och lösa bitar i armbågen. Detta var sviter från mitt olyckliga fall i cementtrappen ner till källaren i januari. Nu hoppas jag bara att jag är frisk när isen går på tjärnarna så småningom, så jag kan flugfiska på de första vakande öringarna!

 

Det har varit väldigt varmt i några dagar nu, så våren har satt fart på allvar. Fiskmåsen, staren och rödhaken har kommit, men storspoven och sädesärlan har jag inte sett än. När jag åkte hem från lasarettet så såg jag en citronfjäril och väl hemma så var det en humla som välkomnade mig!


 

Bältesspänne "Buckle"

2015-04-05

Jag hittade ett bältesspänne i en låda i snickeriet som jag gjort för något år sedan. Jag gjorde klart bygeln på baksidan och polerade på det, så nu kan jag ha det på mitt knappbälte. Spännet är tillverkat i afrikanst buffelhorn, renhorn, silver och masurbjörk.


 

Påsk och sista pimpelturen

2015-04-03

Det drog en kall nordan och det var 1 minusgrad då jag hoppade ut på isen vid den lilla skogstjärnen. Nu hade det börjat att bli landlöst vid den här tjärnen, så jag lägger nog pimpelgrejorna på hyllan nu tills nästa säsong. Visserligen skulle man nog kunna gå ut på skuggsidan, men isen hade blivit mörk på några ställen så nu får det vara nog.

 

Idag så var det tvärdött, inte ens en liten dragning i linan engång! Jag testade flera olika färger på myskan men huggen uteblev!

 

Det var folk ute på många tjärnar och sjöar idag. Långfredagen brukar ju vara stora angeldagen. Min svåger var på en liten tjärn vid sin stuga och anglade, och det var trögt där också. De fick bara någon liten gäddsnipa och någon abborre.

 

När jag satt där så hörde jag några tranor som trumpetade, de var längst bort inne i en soldrängt vik. Samma vik där jag sett dem i några år i rad nu.

 

När jag åkte hemåt så var det två grupperingar med sångsvanar på en åker. Bofinken har också kommit till vår trädgård! Blåsippan blommade en eftermiddag då jag gick hem från jobbet.

 

Jag kommer inte att kunna fiska på ett tag nu för på torsdag ska jag operera min armbåge. Det är sviterna efter fallet i källartrappen som de ska fixa. Det sitter nog en benbit lös i armbågen! Jag hoppas att jag blir bra i armen tills isen släpper sitt grepp på tjärnarna, man är ju så förbaskat flugfiskesugen!


 

Älskade öringå

2015-03-31

Efter jobbet idag så åkte jag upp på finnskogen. Jag hade flugspö, vattenflaska och kamera med mig. Jag vandrade en bra bit i skogen innan jag kom fram till min älskade öringå. Det var vindstilla och 6-7 plusgrader.

 

Det är en trolsk skogså som ringlar sig fram i gammelskogen med små höljor och mindre nabbare, porlande partier. En otroligt vacker skogså.

 

Jag hade längtat länge efter att få återse ån och jag smög mig fram längs den snåriga åkanten. Jag vandrade längs den i ett par timmar. Det var ömsom snö och ömsom sten och rysshuvuden att gå på. Det här är ett mycket björntätt område. De har nog vaknat vi det här laget, men jag såg inga spår av dem!

 

Jag provade lite här och där med en Redkiller men idag var det ingen som ville hugga.

 

Jag måste ta mig i kragen och ta mig hit flera gånger i år och smyga på de skygga skogsleoparderna.

 

 

 

 

 

Fotot med öringen är från ett tidigare år!

 

 

------------------------------------------------------------------------------

Igår så sågs en järv bara någon kilometer från min stuga på finnskogen! Det måste vara häftigt att få se en järv här i skogarna! Järven har varit i omgivningarna ett tag, och när de vandrar söder över från fjällen och kommer ner i skogslandet och stannar kvar, kallas de för skogsjärvar.


 

Knipholkar och risvål

2015-03-28

Jag åkte upp till stugan vid Jåbbongalle tidigt på morgonen medan det var frysgrader och hårt på skogsvägarna. Det var mycket snö kvar där uppe på höjderna, 70cm snövallar efter vägen och någon dm snö i skogen. Jag tänkte passa på att sätta upp tre knipholkar runt sjön innan isen blir för dålig. Två av dem fick sitta mitt emot stugan på andra sidan sjön och en i viken bredvid stugan. Jag fick röja en del framför två av dem så knipungarna kan landa fritt när de hoppar ut.

Det var spår efter något djur som hade gått efter stranden mitt emot stugan, troligen mård.

Det har inte synts till några vargspår här uppe på ett tag. Det har varit vildsvin i omgivningen och då vill inte vargen vara i närheten. Men idag så var det spår efter 5 vargar vid en avtagsväg en bit bortanför stugan!

Allt ris som blev efter röjningen drog jag ut till min risvål. Det var några år sedan jag gjorde i ordning risvålen så nu var det dax att fylla på den med nytt ris. Jag band snören runt fyra stenar som fick ligga som tyngd på riset.

Efter allt jobb så satte jag mig i slänten vid stugan i solen, där det var lä och fikade. Det blev mycket gjort vid stugan denna kanonfina dag!

 

 

 


 

Durspelet

2015-03-26

Idag fick jag något som jag länge längtat efter, ett durspel! Jag hälsade på Erland idag och vi satt i hans täljarverkstad/atelje och pratade fiske (som vanligt) och tittade på tavlor. Rätt som det var så tar han ner ett gammalt durspel från hyllan. Det här ska du ha, sa han. Han hade tänkt att renovera spelet, men det blir aldrig av så då tyckte han att jag kunde göra ett försök!

Durspelet är mycket vackert med sin slitna patina, Det är från Göteborg och verkar vara ganska gammalt. Allt funkar och alla knappar har ton! Jag har länge tänkt att lära mig att spela durspel, så vi får väl se vad framtiden har att visa ;-)

 


 

Rödingfiske efter jobbet

2015-03-24

Fiskekompisen Sven var ledig idag och var vid rödingsjön redan klockan sex på morgonen. Vilken lyckost! Jag våndades på jobbet, jag trodde aldrig klockan skulle bli halv två, då jag slutade! Fort hem och i med fiskeprylarna i caddyn och iväg. Det var en riktig skitväg dit, man åkte i lervälling!

 

Sven satt och njöt av solen och värmen när jag kom ut till honom. Han hade bara fått en liten rölla och en abborre under hela dagen! Isen var fortfarande ca 25-30 cm, men efter en sådan här varm och solig dag hade ytan blivit grovkornig och porös.

 

Vi gick ut till en djupkant och fiskade av allt från 2 meter till 25 meters djup. Det enda som kom upp var en abborre.

 

Då gick vi in i en vik där Sven hade fått tre fina rödingar i helgen som var. Vi hittade på diket, en fåra på botten med ett djup på ca 3 meter. Vi satt där och snackade och helt plötsligt utan förvarning så högg det hårt på mitt spö! Vilken fart det blev, med ett par långa kraftiga rusningar och mycket stök och bök under hålet. Jag såg rödingen där den for fram och tillbaka, den var stor! Vågen stannade på strax över kilot! Det var röding nummer 30 av kaliber i år!

 

Rödingen hade tagit på mitt egentillverkade blänke, "Röllan", och min specialkrok. Sven tog sina rödingar på det också. Detta blänke tillsammans med denna färgkombination på kroken har funkat kanonbra!

 

 


 

Våren som försvann

2015-03-21

Åtta minusgrader och snö! Våren bara försvann. Förra helgen var det blåsippor som tittade fram och både knipan och tofsvipan anlände.

Jag hade längtat till helgen så jag skulle kunna åka upp till min lilla ödemarkstjärn på finnskogen igen, jag hade ju haft en fin öring på vid kanten på en stenig grynna. Den kan gå kvar runt gruntoppen.

När jag kom upp på höjderna så hade det kommit 6-7 cm snö, och vid tjärnen så var det bara 6,5 grader kallt.

 

 

Jag borrade i samma hål som förra helgen och släppte ner Spöket. Isen var fortfarande hård och fin, och ca 30 cm. Det tog fem minuter sedan kände jag något försiktigt. Klockan var då 07.30. Jag höll stilla och efter en liten stund så smackade en rejäl öring på.

Jag gjorde ett hårt mothugg. Öringen blev helt tokig, rusade flera gånger. Det kändes att den var tung, och det var en riktigt bastant öring som kom upp ur hålet. Bred och fin över ryggen. Den vägde 1,3 kg!

Jag släppte ner Spöket igen och bara någon minut senare så hade jag en till försiktig känning, men jag ryckte myskan ur munnen på den öringen.

 

 

Frukostdax! Jag tände på pelletsbrännaren och kokade på lite kaffe. Det var skönt med lite värmande kaffe, för det hade börjat att blåsa en iskall nordanvind.

Jag borrade några hål runt grynnan och några på brantkanten men jag kände inget mera.

Jag satt kvar någon timme till och insöp den otroligt sköna atmosfären, lapade sol och lyssnade på alla de kuttrande orrar som spelade på en närbelägen myr.

 


 

Lyckat blänke

2015-03-21

Min fiskepolare Sven hade varit på en rödingsjö idag och skickade mig en bild på två otroligt vackra rödingar som han hade dragit. Han tog dem på mitt egentillverkade blänke, "Röllan", som han fick av mig vid premiären där för en månad sen. Blänket är tillverkat av koppar och har två hål på sidorna där man kan fästa ett par upphängare. Har man tur kan man få en trippel på det här viset. Eller också så fäster man två garnstumpar som man gnider in med någon smarrig doft! Detta specialblänke har funkat mycket bra för mig!


 

Vildöring på ödemarkstjärnen

2015-03-14

Idag skulle det bli av, att försöka ta mig till den lilla ödemarkstjärnen. Jag har inte varit dit år. Jag tog mig knappt fram med bilen, snön tog i under! När jag sedan hade traskat genom en tät gammal tallskog med pimpelbutten på ryggen kom jag fram till min lilla pärla till tjärn. Jag trodde att det skulle vara landlöst men icke, det var kanon is. Det hade varit 8 minusgrader på natten och nu var det sol och vindstilla. Isen var ca 35 cm tjock.

Vilken otroligt vacker morgon det var, orrarna kuttrade för fullt någonstans i närheten. Inte ett moln så långt ögat nådde.

Jag gick till mitt bästa ställe, en grundtopp i änden på ett djupt dike på botten. Här har jag fått fin öring förr!

Men inget händer, bara att det börjar smälla som åska i isen. Det är aldrig bra. Jag flyttade mig till andra sidan grundtoppen, men inget händer där heller.

Då packade jag ihop och gick över tjärnen till ett annat giftigt ställe. En stenig grynna med en brantkant utanför. Jag borrade alldeles i kanten på djupbranten. Jag hann bara göra ett par lockryck med myskan så tjongade det på en öring. Öringen var stark, han gav mig en bra fajt! När jag mötte upp öringen i hålet och lyfte upp den så jublade jag! Det var en vildöring! Den var lite smal men vilka fenor den hade, och vilken perfekt skapt paddel till stjärtfena! Det var därför den var så stark!

Nu var jag tvungen att fira med en kopp kaffe. Jag bara satt och njöt av tillvaron, det var alldeles tyst, så när som på orrarna.

Jag borrade lite längre ut där det var djupare och samma sak igen. Den här gången small det till fruktansvärt i spöet och öringen rusade som besatt. Det bara skrek i rullen! Sedan blev det tyst, myskan släppte. Skit också, det var det värsta nappet i år! Den öringen skulle jag vilja ha sett!

Jag satt kvar en timme vid det hålet men öringen kom inte tillbaka. Det började att blåsa också så jag packade ihop och vandrade till bilen.

Detta kan ha varit sista pimpelturen för i år. Här uppe på höjderna i ödemarken så kanske det håller ett tag till.

 


 

Avverkning på gården

2015-03-11

Idag var det sol, varmt och vindstilla. Det var annat än igår, då var det mulet och blåste storm. Så idag när jag kom hem från jobbet passade jag på att fälla det stora lärkträdet på baksidan av gården. Det var bra att göra det nu för det är fortfarande tjäle i backen men ingen snö. Hade jag väntat ett par år till så hade lärken blivit alldeles för stor, det hade blivit svårt att få plats att fälla den.

Dagen till ära hade jag premiär för min nya motorsåg, en STIHL MS 171, en kanonbra och lätt såg för vedkapning, byggjobb och fällning av mindre träd. Bäst i test i Råd & Rön!


 

ConnecteD på kåren

2015-03-07

Min son Albin alias ConnecteD hade en spelning på kårhuset, Högskolan Dalarna på kvällen. Qulture hette evenemanget och det var fyra DJ's från olika håll i Sverige som spelade under kvällen.

Albin har ett release släpp med två egna låtar på ett skivbolag i England den 6/4-2015. Dessutom ska han medverka med ännu en låt på ett samlingsalbum med flera olika producers där intäkterna går till välgörenhet.

GRATTIS ALBIN! BRA JOBBAT!


 

Premiär på Stora Acktjärn

2015-03-07

Jag packade allt igår kväll, så i morse så var det bara och sätta på kaffet och rasta hunden innan det var dax att åka. Eftersom Joan är sjuk så åkte jag själv upp till tjärnen. Jag skulle möta upp Sven och hans kompis där.

 

Det var ett jädrans skitväder, duggregn och hård vind och 3 plusgrader. Det som var så soligt och fint igår! Varannandags väder är inte bra för fisket.

 

När jag kom upp till tjärnen så var det redan mycket folk där. Jag såg att Sven var på andra sidan, men jag traskade iväg över tjärnen till den sydliga sidan. Jag borrade på samma ställe som i fjol.

 

I år har jag gjort en ny myska, Spöket, i två olika färger en orange/svart och en gul/grön/svart. De går riktigt bra i vattnet.

 

Jag pimplade på i en halvtimme, men inget händer. Det fylls på med folk på tjärnen och det kanske var sammanlagt 50 personer där.

 

En liten dragning och jag höjer spöet. En abborre kommer upp. Det var ju inte en sån man var ute efter.

 

Linan åker åt sidan igen och jag tror det är en till abborre, men när jag höjer spöet så blir det tungt. Nu blev det fart. Upp kommer en kilos båge, riktigt fin! Ja, då var man på gång!

 

Efter en stund åker linan så där sakta åt sidan igen. De verkade vara mycket försiktiga. Jag gör ett mothugg och då rusar den både en och två gånger innan jag kan styra den mot hålet. Det var en till mycket fin regnbåge som jag kunde lyfta upp ur hålet! Bägge hade tagit på det gul/gröna Spöket, som verkade funka kanonbra idag! Ingen annan omkring mig verkade få någon fisk.

 

Nu var det dax för kaffe och lite prat med grannarna. Det var ett par gubbar från Orsa. De fick senare ett par hyggliga bågar de också.

 

Jag satt kvar vid samma hål hela tiden. Helt utan förvarning så högg det stenhårt i spöet så jag höll på att tappa det i hålet. Nu jädrar blev det fart! Flera långa rusningar, det bara skrek i rullen! Jag hade mitt mjukaste spö, och det fick jobba bra. Den gick och bökade länge nere mot botten. Jag tog det väldigt lungt, den fick trötta ut sig ordentligt innan jag styrde den mot hålet.

 

Den var tung, mycket tung! När huvudet stack upp ur hålet såg jag att Spöket satt ordentligt fast i mungipan, så jag kunde lungt ta ett stadigt grepp i gällocket och försiktigt lyfta upp en rackarns fin båge på isen! Den vägde 2 kilo och var ganska hel och fin i fenorna. Det var en riktig fajter!

 

Det kom upp en del regnbågar under förmiddagen, och några öringar varav en på ett par kilo!

 

Det var skoterträff vid Gryffsen så det kom ett pärlband med skotrar på skoterleden. En del stannade och pratade. En berättade att en sommar så kom det en björn gående längs stranden här vid tjärnen, och överraskar en fiskare så han var tvungen att klättra upp på taket på ett vindskydd! Vilket äventyr!

 

Ja, den här dagen blev ju lyckad för min del. Det började försiktigt men slutade med en riktig bamsing!


 

Vargspår vid stugan

2015-03-03

Efter jobbet åkte jag till min stuga nedanför Jåbbongalle uppe på finnskogen. Jag åkte på vinst eller förlust, jag visste inte om det var plogat fram till stugan. Skidorna var med så jag var inställd på att åka skidor någon kilometer. Men vägen var plogad fram och förbi stugan, skogsbolagen har nog haft någon drivning där uppe på höjderna.

När jag gick ner till stugan såg jag stora spår på isen. Det var en varg som nyligen hade gått förbi vår udde. Spåren var nog dygnsgamla. Vilken stor varg det måste ha varit, det var jättespår! Det finns ju en mycket stor varg i området så det kan ha varit den!

På bilden så är det ca 1 meter mellan mina stövelspår i storlek 43! Jag mätte spåren och de var ca 9 cm brett och ca 11-14 cm långt! Det var lika långt som min hand, om inte längre. Vilken jätte, den skulle man vilja ha sett!


 

Whisky provning

2015-02-28

Min son Emil har hyrt ut sin lägenhet i Falun under skid VM så han har flyttat hem en vecka. Med sig hade han alla whisky flaskor från sitt barskåp och jag hade också några fina sorter i mitt barskåp. Mycket whisky blev det! Vi spelade spel (Retro)och hade jäkligt roligt!

 

Tidigare under dagen var jag på en rödingtjärn som ligger ganska nära min stuga. Det var massor med snö där uppe på höjderna, 60-70 cm snövallar efter vägen och perfekt före på tjärnen. Isen var ca 40-50 cm tjock.

Men rödingarna uteblev, jag provade allt men det var hur trögt som helst! Det kom in ett väldigt snöväder framåt lunch, det snöade så jag knappt såg skogen på andra sidan tjärnen!


 

VM-festen

2015-02-25

Nu är VM-festen igång för fullt!

 

Jag åkte in till Falun på kvällen för att se på medalj utdelningen för damernas stafett och för att insupa VM yran.

 

Vilken stämning det var, vilket tryck och vad mycket folk det var på stora torget. Tio tusentals skrikande och sjungande VM rusiga personer hyllade stafett damerna. Det blev ju svenskt silver!

 

Det bästa var att JLT, John Lindberg Trio spelade på jätte scenen före medalj ceremonin. Det blev ett jädrans tryck, hela torget kokade!


 

Vårtecken

2015-02-24

I morse när jag var ut med Molly såg jag färska spår efter en grävling i diket vid vår infart. Det är ett av de första vårtecknen. Det var ett mycket större spåravtryck än det jag såg i fjol. Grävlingen har vaknat några dagar tidigare än förra året, då var den igång den 3/2.

Jag citerar det jag skrev förra året: Grävlingen är en typisk hälgångare med långa klor på varje fot. I spåret står de fem tådynorna tätt bredvid varandra och nästan på rad. Grävlingspåret är alltid lätt att känna igen! Grävlingen lägger sig i grytet när snön kommer på hösten och tittar fram så fort det blir några varma dygn på våren. Den sover men inte i någon dvala och kroppstemperaturen är normal. Blida vinterdagar kan den gå ut en sväng. Det är sällan man får se spår av en grävling och allra helst i snön.


 

Röding premiär!

2015-02-21

Idag var det premiär på en fantastisk rödingsjö. Svenska rekordet på röding togs vid denna sjö för några år sedan! Vi skippade skotern idag eftersom vi inte visste hur isen skulle vara. Det hade töat så mycket de sista dagarna så det var bara vatten och stöp is på sjöarna. Men det var minusgrader under natten och när vi kom till sjön så var det perfekt is. Det blåste en svag men isande vind.

Jag hade min "snörullator", som Wanke kallade den, med mig. På den hade jag flytoverallen ihoprullad och några varma plagg i ryggan för ombyte. Vi skulle gå ganska långt på sjön för att komma till några hotspots.

Vi var tidigt ute, det var bara två före oss på isen. Jag fick napp ganska omgående, men det var bara en liten "rölla" som hade tagit min myska. Några andra kompisar ringde och kollade läget, de var vid en udde utanför en vik och Lasse hade redan fått en fin röding. Vi knatade dit och anslöt oss till gänget.

Lasse lyckades dra upp ett par till vackra rödingar medan vi andra bara kunde se på. Det var fruktansvärt trögt! Nisse hade några försiktiga känningar innan han lyckades kroka en. Det var en hyfsad stor röding som han fick upp på isen.

 

 

På andra sidan sjön var det ett helt gäng med ungdomar med gamla veteran skotrar och arkar som festade lös rejält! Musik på full volym och knallskott, det var ett jädrans oväsen!

Jag bytte blänke och myska och då hade jag en försiktig känning, sedan högg det hårt och jag gjorde ett mothugg men drog antagligen myskan ur munnen på rödingen. Det var nog min chans den här dagen!

Ingen annan kände något så vi bröt upp. Jag, Sven, Lasse och Nisse åkte hemåt och några av de andra polarna gick vidare till en annan djupkant.

När jag kom hem ringde Anders och berättade att en kille hade dragit upp en grym röding på 3,7 kg! Vilken bjässe! Senare på eftermiddagen hade kompisen Hampus också fått en ganska stor och fet röding.

Trots att rödingen uteblev för min del så var det en trevlig dag på isen med ett helt gäng kära återseenden.

 


 

Bävertjärnen

2015-02-07

Det var 4 minusgrader och en svag vind från sydost när jag kom fram till Bävertjärnen. Det är en bra bit att åka och man åker bara uppför. Bävertjärnen ligger högt över havet och långt upp på finnskogen! När jag kom fram så fick jag se ett rådjur som stod och tittade på mig, upp med kameran och hann knäppa ett kort innan rådjuret hoppade iväg. Det var skare så det gick fint att gå på snön och min Sleddy gled lätt uppe på.

När jag närmade mig tjärnen så steg morgonsolen upp och spred sina strålar genom tallstammarna. Det verkade bli en kanonfin förmiddag. Snön hade sjunkit ihop litegrann. Det var inget stöp, så nu höll det att gå på. Jag började att borra ett hål där jag fick den vackra 1,6 kg öringen då det var blank is. Det var tungt att borra!

Jag kände inget på en bra stund så jag bytte färg på myskan flera gånger, men inget hände! Borrade ett par nya hål längre ut vid en udde, men ingenting.

Ett tiotal orrar kom och slog sig ner i ett par tallar en bit in i skogen och förde ett väldigt väsen.

Jag gick tillbaka till det första hålet och då åkte linan åt sidan direkt men sedan hände det inget mera!

Det kan vara så när öringen inte är på tag, då kan den bara åka på betet, liksom bara stryka sig mot det.

Jag fick ingen öring idag men jag njöt fullt ut av den vackra vinterdagen!

När jag kom hem så gick jag en långpromenad i skoterspåren över Svärdsjön med Molly.


 

Årets första öring

2015-02-07

Efter misslyckandet i förrgår så var jag revange sugen som bara den! När jag var på väg till öringtjärnen så hoppade det tre rådjur ut framför bilen, de kom som skjutna ur en kanon över den meterhöga snövallen. Men det gick bra som tur var. Jag fick pulsa i snö till knäna genom skogen. Det var 6 minusgrader på morgonen men temperaturen steg fort och hamnade på plus under förmiddagen, och det var ett lätt snöfall. Det var stora spår efter en älg som hade gått runt hela tjärnen efter kanten. Min far och Erland hade varit här för några dagar sedan och borrat vid en giftig kant vid några stenar och fått fin öring, men jag provade där utan resultat.

Jag pulsade vidare tills jag kom ungefär mitt i viken där det vakar bra på sommaren. Jag bytte färg på myskan och släppte ner. Två lockryck, sedan stilla, linan for iväg i sidled men jag väntade. Några sekunder senare så smackade det på så det stog härliga till! Ett rejält mothugg och dansen var ett faktum! Det var svårt att styra in öringen i hålet för den gjorde flera tokrusningar. Jag mötte upp med handen och tog ett bra tag över nacken. Öringen var inte så stor men den hade en stor och fin stjärtfena. Det var därför den var så stark! Härligt! Första öringen för i år var landad!


 

Stillhet på storöringsjön

2015-02-05

Efter lunchen idag så tittade solen fram. Jag slutade jobbet halv två, så jag packade fiskegrejorna direkt när jag kom hem och svajade iväg med caddyn genom en snötyngd skog över berget fram till storöringsjön. Det var 10 grader kallt och helt vindstilla! Jag fick pulsa i snö upp till knäna ner till isen, och väl ute på isen så var det stöp ca 15 cm under ett tjockt snötäcke! Så det var tungt och ta sig fram. Jag borrade några hål och trampade upp platåer att stå på för att komma upp från snösörjan.

Resultatet blev som förra fisketuren vid rödingsjön, bara en abborre! Det var en ganska stor abborre som tog min myska på väg ner. Linan bara for iväg åt sidan. Först trodde jag att det var en öring så jag gjorde ett hårt mothugg så att abborren nästan flög upp ur hålet!

Det gjorde inget att det inte högg något idag, jag satt bara och njöt av stillheten och tystnaden i någon timme ända tills solen gick ner över bergskammen och det började skymma. Det var bara korpen som påminde om sin närvaro. Jag lämnade abborren som kvällsmål åt honom.


 

Kall morgon på rödingtjärnen

2015-01-25

När jag vaknade idag så var det dimmigt och kallt. Klockan var kvart över sju när jag for upp till rödingtjärnen. Termometern visade 15 minusgrader när jag steg ur bilen. Det hade snöat en hel del sedan jag var där sist, så jag fick pulsa i djup snö i skogen nedför berget innan jag nådde tjärnen. Dimman låg tät. Jag testade djupkanten utanför udden men utan resultat. Jag borrade många hål i den tjocka isen men förgäves, rödingen var försvunnen idag! De var inte alls på tag!

Jag provade en ny balanspirk på ett lite grundare och stenigare ställe, för att se om öringen kunde vara nappvillig idag. Jag fick ett bra påslag ganska omgående på balansaren, en gul/röd och självlysande Rapala jigging shad rap, men kände direkt att det var en abborre. Det var en skapligt stor abborre på några hekto som hade slukat balansaren!

Det var en makalöst vacker soluppgång idag och alldeles vindstilla. Fast rödingen uteblev så njöt jag i fulla drag av det vackra vädret och tystnaden. När jag kom hem så gick jag och Annika ner på sjön med Molly så hon skulle få springa av sig lite. Vi blev kvar länge på sjön i solen.


 

Röding i snöyra och vargspår

2015-01-20

Jag halkade i källartrappen för några dagar sedan och fick spricka i svanskotan plus att jag slog ner höger armbåge i cementtrappen. Så nu har jag svårt att sitta.

Idag var jag tvungen att komma ut lite så jag bullade upp med kuddar i bilen och åkte iväg till en rödingtjärn. Jag gick försiktigt och sakta ut på isen, det var faktiskt lite stöp. Sedan fick det bli ett ståfiske. Efter några borrade hål vid min hot spot, så var jag tvungen och flytta på mig. Det hände ingenting. Det snöade ymnigt på tvären. Jag borrade mitt på tjärnen vid en djupkant på ca 3 meter och där drog jag två ganska hyffsade rödingar. Jag provade ett nytt norskt blänke, "Stor röya", och en papegojfärgad myska, det verkade de gilla idag!

I helgen som var såg jag mycket stora vargspår bredvid vår tomt vid skogsdungen nere mot sjön. Det måste ha varit en jättevarg! Den hade synts i kyrkbyn på fredagen och likaså vid en vägkorsning mitt på byn. Den hade sprungit över vägen och ut på en åker vid skogskanten. Vargen har fällt en älg i skogen nära byn på andra sidan sjön. I grannbyn har de en varg som går upp på hustrapporna och sliter i soppåsarna! De får mota bort den med sopkvasten! Helt otroligt!


 

Ny kniv

2015-01-18

Nu är kniven färdig med det egna smidda bladet. Det är rödbrun betsad masurbjörks rot i skaftet med en silvernit, och älghorn med ilägg av silverplattor och svart vulkanfiber. Jag har även graverat en stjärna i hornet med silver i mitten. Jag blev mycket nöjd med resultatet på både kniv och blad!


 

Första skoterturen

2015-01-13

Efter jobbet idag så gjorde jag rockad i carporten, bytte plats med skoter och båt. I med ny soppa och den startade direkt. Den har stått i två år pga armbesvär och lite snö och dåliga isar förra året. Jag var bara ut en liten vända förra året. Jag gjorde en trevlig tur på eftermiddagen över sjön och i de närmaste omgivningarna.

I år blir det nog av att prova min nya pimpelark. Jag har gjort i ordning en tältark på stora skoterkälken, monterat en skön stol och tagit upp en lucka i golvet. Det finns plats för Trangiaköket som värmekälla.


 

Rödingfiske med kompisen Sven

2015-01-06

Jag hade pratat ihop mig med kompisen Sven om att vi skulle åka upp till rödingtjärnen på finnskogen. Sagt och gjort, vi begav oss iväg medan det var mörkt tidigt på morgonen. När vi kom fram så var det redan några snubbar där. Det var kallt som attan och blåsigt. Det skulle bli snö på eftermiddagen hade de lovat!

Jag hade en på ganska omgående men jag drog den i iskanten! Suck! Samtidigt fick Sven en fin röding. Sedan var det trögt för mig. Sven drog två till fina rödingar.

En karl bredvid oss fick ett dunder napp och brottades länge med en storröding! Vi såg halva skapelsen ovanför hålet, då slet den sig och karln körde ner hela armen i hålet utan att lyckas få tag i den! Vilken besvikelse!

Jag lurade upp två hyggliga rödingar på hela dagen och Sven drog upp fyra! Det var ju inte så illa i alla fall!

27 fina rödingar har det blivit på tre fiskevändor, helt ok!


 

Isande rödingfiske

2015-01-04

Idag åkte jag till en liten vacker rödingtjärn på finnskogen. Det var riktigt kallt på morgonen och det blåste en isande vind.

 

När jag anlände vid tjärnen var det ännu mörkt ute. Packade sleddyn och begav mig till en ställe där jag vet att det ska vara bra, det är en djupkant där det är väldigt giftigt!

 

Jag började med en röd blink och röd/koppar blänke, spätta och en röd mysic under men det hände ingenting!

 

Efter tre kvart så bytte jag helt färg. Gulgrön blink och ett gulgrönt blänke, lysdraken med lite mörkt rött på och en längre tafs med en papegojfärgad myska på.

 

Direkt hade jag en tung röding på, det blev en lång och härlig fajt!

 

Det kom ca 16 personer ut på isen sedan det hade ljusnat. Ingen av dessa fick något så länge jag var kvar!

 

Jag lyckades lura upp 5 fina rödingar, 2 av dessa var uppåt kilot!

 

Djupkanten sviker mig aldrig!


 

Anlöpta knivblad

2015-01-02

Jag har smitt några knivblad för några år sedan, och nu så plockade jag fram dessa för att göra klart dem. Jag hettade upp dem till rätt temperatur och härdade dem i ljummet vatten med lite salt i.

Sedan putsade jag en sida på dem så jag skulle se när det blev rätt färg vid anlöpningen. Jag anlöpte knivbladen i ungnen på ca 240 grader i 20 minuter lagom så att det blev en halmgul-ljusviolett färg på dem, då är de klara!

Det längsta bladet ska jag använda först. Jag har polerat det och skärpt på det. Det ska bli en ny brukskniv.


2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015« 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Makalös rödingpremiär

2015-01-01

Då var det dax för den årliga rödingpremiären på nyårsdagen! Jag hade inte sovit många timmar efter nyårsfirandet när klockan ringde. Huuvva, va tidigt det var! Jag gick en sväng med hunden Molly medan kaffet blev klart. Sedan packade jag i fiskecaddyn och for iväg till den högt belägna rödingtjärnen på finnskogen.

 

Som tur var, så var det farbart nästan fram, men det var så mycket snö så att det tog i under på bilen. Väl framme så packade jag allt på sleddyn och vandrade iväg nedför berget och ut på den alldeles blanka isen. Hampus och Wanke hade precis kommit, och Hampus drog en fin röding på en gång! Jag borrade och satt mig ner och pang, direkt hade jag en röding på! Det var 25 personer på isen och alla fick fisk!

 

Jag fiskade fullt på kortet på tjugo minuter! Rödingarna var som tokiga! Jag fortsatte att fiska och drog tre till. Jag köpte ett till kort när jag kom hem.

 

Men vi kunde inte sluta, vi hade ju nästan nyss kommit! Det var kanon roligt, det högg hela tiden! Det var någon plusgrad så det gick att släppa tillbaka rödingarna.

 

Jag och Hampus tog mindre spön och satte på en orange myska och lade oss ner för att kikpimpla ca 50 cm under isen. Det var helt otroligt, det kom tre, fyra stora rödingar och anföll myskan, det bara small i spöna! Jag drog upp 20 större rödingar och Hampus drog 25, helt makalöst!

 

När jag hade fått den 20:e rödingen så packade jag ihop och vandrade hemåt, och med mig hade jag 6 större rödingar!

 

Vilken dag, vilket fiske det blev!